04.08.13
22:09
В какво си носите храната за деня?
Колкото и да го мисля, няма как да се храня правилно без да си нося храната със себе си. Много често ми се налага цял ден да съм навън и няма как да отделя време да се прибера.
Интересно ми е в какви кутии си носите храната, какви чанти използвате и колко дълго време може да се съхранява храната под определения начин?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.08.13 22:45.
На работа съм от 8:00 сутрин до 23:00 вечер. Ставам в 6:00ч, пека си пържолите и си правя сандвичи от черен хляб или си варя картофи...слагам ги в найлонова торбичка, а нея в една по голяма (непрозрачна) и са готови. Цял ден стоят на слънце, понеже около мен няма много сянка и не се развалят.
Та, това е моя вариант. Други пък ги слагат в кутии, както ти е удобно.
Мнението беше редактирано от NIKOLOV на 04.08.13 23:45.
05.08.13
09:07
В по-големите супермаркети продават много удачни за целта пластмасови кутии в най-различни размери.
Както каза Miss , Намери си някаква пластмасова кутийка , или от супермаркет , или в всичко по 1лв ги има :D , или от някой магазин за домашни прибори все някъде ще намериш.
Разни пластмасови кутии от стари продукти. Примерно разни кутии в които е имало разни салати снежанка, руска и тн. Понякога дори и в разни буркани. Все ще си намериш разни стари кутийки. Иначе по разни супер маркети си продават пак пластмасови кутии с различни размери. Всичко си го слагам в най- обикновенна раница.
Ако имаш късмет ще намериш и стъклени съдове с капаци - има във Фантастико. Иначе каквото и да е яденето, няма да се развали за няколко часа без хладилник
06.08.13
11:57
Кутиите са най-удобни според мен. Интересно ми беше колко време ще издържи храната без да се развали.
Благодаря а отговорите!
Ако ти се налага да си навън постоянно и нямаш хладилна чанта или възможност за носене на толкова обемисто нещо.
Пробвай да вземеш няколко по малки кутии и една голяма която да ги събира в себе си. Или една по голяма и една малка кутия. Вземи си пълнители за хладилни чанти или форми за лед тип плик. В по-малките кутии поставяш храната след което ги слагаш във по-голямата и уплътняваш с лед. Но да не стига до горният ръб на малките кутии.
Аз примерно докато работех като монтажник по строежи из София с баща ми си бяхме направили на обекта от 4 парчета фибран кутия поставена на сянка. Всеки ден носехме по една бутилка вода замразена в камерата и я слагахме вътре. Там слагахме храната и водата и за 10 - 12 часа в жегата нищо не се разваляше.
Друг вариант. Вземаш храна която не се разваля бързо при високи температуеи. Сурови ядки, мед, свежи плодове и зеленчуци.
Мнението беше редактирано от Иван К на 06.08.13 16:38.
07.08.13
21:38
казано от Желязото на 05.08.13, 20:36:
Ако имаш късмет ще намериш и стъклени съдове с капаци - има във Фантастико. Иначе каквото и да е яденето, няма да се развали за няколко часа без хладилник
Стъклени? :D Те колко тежат тези съдове?
Е колко да тежат, една съдинка е малка, макар че съм с кола и не съм се замислял как ще е иначе. Пластмасовите са много кофти за миене на мазното, а и се поразтопяват като сипеш гореща манджа ;)
Икея - да искаш разнообразие.
Иначе ползвам фолио за омлетите, кутии за манджите :)
Но ние на работа имаме хладилник и съхранението е улеснено
Препоръчвам ви да не използвате пластмаса. Храната ни и без това е подобна.
И:
Пластмасата влияе негативно на мозъка и репродуктивната система, а също така причинява и редица онкологични заболявания както при жените, така и при мъжете – по-конкретно рак на простатата, на яйчниците, млечната жлеза, а също така аутизъм, деформации на ДНК в сперматозоидите, потискане на репродуктивните функции и ендокринната система, забавяне на развитието на мозъка, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Тя е смъртоносна, защото при нагряване или при продължително съхраняване на хранителни продукти, бисфенол А преминава от пластмасата в храната. А той е опасен дори в много малки количества.
Това са го открили редица мой колеги, доктори.
Съгласна съм за пластмасата, но ако само за 1 вечер престоява храната и се затопля в чиния не би трябвало да е проблем.
Anonym0us
Може би си права. Но след като изгледах този филм http://star05.net/videogallery.php?video_id=47 внимавам в какво наливам или слагам храна и вода. Препоръчвам ако можеш да използваш стъкло или нещо друго.
15.10.13
21:55
казано от Д-р Костадинов на 13.10.13, 01:53:
Препоръчвам ви да не използвате пластмаса. Храната ни и без това е подобна.
И:
Пластмасата влияе негативно на мозъка и репродуктивната система, а също така причинява и редица онкологични заболявания както при жените, така и при мъжете – по-конкретно рак на простатата, на яйчниците, млечната жлеза, а също така аутизъм, деформации на ДНК в сперматозоидите, потискане на репродуктивните функции и ендокринната система, забавяне на развитието на мозъка, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Тя е смъртоносна, защото при нагряване или при продължително съхраняване на хранителни продукти, бисфенол А преминава от пластмасата в храната. А той е опасен дори в много малки количества.
Това са го открили редица мой колеги, доктори.
Много силни твърдения, които обаче изискват много силни доказателства.
След като СЗО има същото становище, по-голямо доказателство не може да се измисли. СЗО (бялата мафия) винаги последна признава истини които са известни от десетки години на обществото.
15.10.13
22:39
казано от Д-р Костадинов на 15.10.13, 22:09:
След като СЗО има същото становище, по-голямо доказателство не може да се измисли. СЗО (бялата мафия) винаги последна признава истини които са известни от десетки години на обществото.
Предполагам имаш предвид този доклад, който не е нито еднозначен, нито конкретен. Той може да защити твърдение от рода на “хората произвеждат редица химикали, които по един или друг начин, в едни или други дози попадат в човешкия организъм, където предполагаме че някои от тях създават проблеми, защото имаме подобни данни от изследвания върху животни, но реално нямаме доказателства за въздействието върху хората”. “Пластмасата причинява рак и смърт” не е изказване, което този доклад да потвърждава.
Честно казано не им чета докладите и мисля че те са най-големите манипулатори и дезинформатори. Но чета докладите на доктори от цял свят, и това е една от двете причини които изтъкват за безплодието при народо населението.
Приятно изненадан съм че докторите от Сейнт Винсент (островна държава в Карибския басейн известна със заснемането на “Карибски Пирати”) обръщат внимание на техните пациенти върху този проблем, а там стандарта на живот е зле (средна седмична заплата 60 долара), 99% от населението са тъмнокожи и живеят от 20г. в комунизъм.
16.10.13
09:06
казано от Д-р Костадинов на 15.10.13, 22:09:
След като СЗО има същото становище, по-голямо доказателство не може да се измисли.
казано от Д-р Костадинов на 15.10.13, 23:34:
Честно казано не им чета докладите и мисля че те са най-големите манипулатори и дезинформатори.
Честно казано и аз не ти чета мненията... общо взето по сходни причини - все празни приказки.
16.10.13
12:35
Пластмасата наистина не е добра опция, защото се променя вкуса на хрната.Има наистина изследвания за ролята на химикали като BPA в различни нарушения на ендокринната система, но от друга страна повече съвременни здравни стандарти изключват тези химикали. Примерно има няколко директиви на ЕС, които забраняват използването на фталати в един куп продукти, свързани с храненето.
Пластмасовите кутии (като бях студент много ползвах кутии от сладолед) са удобни и евтини, но нямат добро затваряне и храната вътре се задушава и бързо променя вкуса си. Хубаво да са прозрачни, за да можеш да видиш какво има вътре (особено ако носиш няколко еднакви). Сега ползвам предимно стъклени (като тези), но в един момент бях разглеждал и пластмасовите алтернативи. Има много фирми, специализирани в производството на ‘чисти’ пластмасови контейнери, които би трябвало да са безопасни - Snapware, Rubbermaid, Kinetic Go Green, OXO, Frieling Emsa, Sterilite, Sistema (продуктите им в повечето случаи са сертифицирани от NSF). Лошото е, че добрите пластмасови контейнери струват колкото стъклените (като тези)
Ако търсите оптимална фнкционалност при контейнерите - в тях да може еднакво добре да се замразява, да се топли храна, да се транспортира храна - една от най добрите опции откъм цена-качество е Kinetic Go Green Glasslock. Гласлок-овете са от няколко поколения, като засега най-добрите са трето поколение. Държат на изпускане от метър висоина, не текат дори ако са пълни догоре с вода, може да се ползват за замразяване и топлене в микровълнова, но не може да се готви в тях (за разлика от по-скъпите алтернативи като Pyrex). Избора е въпрос на бюджет и начин на живот.
16.10.13
12:51
казано от Д-р Костадинов на 15.10.13, 23:34:
Честно казано не им чета докладите и мисля че те са най-големите манипулатори и дезинформатори. Но чета докладите на доктори от цял свят, и това е една от двете причини които изтъкват за безплодието при народо населението.
Т.е. посочения от теб източник, целящ да подкрепи безусловно твърдението ти....не си го прочел?
Д-р Меркола и Дойпак Чопра спадат ли в списъка с доктори от цял свят?