Загрявка

22.10.05
01:57

Здравейте начинаещ съм и на всяка тренировка разтягам по нещо чета на всякъде във форума че повечето травми са от това че не се прави загрявка.Някои ще даде ли точна схема за загрявка че едното рамо вече започна да ми отказва сериозно

Благодаря предварително!!!

22.10.05
08:25

[quote author=“Ram”]Здравейте начинаещ съм и на всяка тренировка разтягам по нещо чета на всякъде във форума че повечето травми са от това че не се прави загрявка.Някои ще даде ли точна схема за загрявка че едното рамо вече започна да ми отказва сериозно

Моята загряваща схема, която използвам постоянно и за всички мускулни групи е:

1). Преди първото упражнение за дадена мускулна група изпълнявам следните загряващи серии (ЗС):
1Х12 - 40% (от работната тежест - тази, с която ще работиш за 6-8 повт., а не от максимума ти)
1Х8 - 60%
1Х6 - 80%. След това изпълняваш заплануваните си серии с работната тежест (100-те %) за 6-8 повт.

2). Преди всяко следващо упр. за същата мускулна група:
1Х6 - 80% (от тежестта, с която ще изпълняваш упражнението)

Не трябва да се притесняваш, че ще ти паднат резултатите или че ще се увеличи обема на тренировката! Това е невъзможно, защото ЗС нито те измарят, нито пък те забавят. Почиваш при тях колкото да смениш тежестите. Мускулът и ставите постепенно се приспособяват за тежките работни серии.

Този метод се нарича “работна пирамида”. Не го бъркай със “силовата пирамида”, в която процентите се изчисляват спрямо макса, а не спрямо работната тежест.

Винаги е най-лесно да се травмира рамото, защото е най-сложната и “най-нежната” става в човешкото тяло. После следват лактите, колената ...

Разбира се, ще чуеш и разбирачи, които твърдят, че правят по една серия или даже въобще не правят! Защото се изморявали...
Аз ти казвам само пробвай тaзи схема и си направи сам извод дали пречи или помага!

22.10.05
09:39

можеш да  въртиш на колелото малко за да раздвижиш кръвта в тялото. особенно зимата мисля, че ще ти е полезно. преди да започнеш загрявката посочена в горния пост може да махаш с ръце, да растегнеш дадения мускул. например аз правя кръгове с ръцете за раздвижване на рамото, лактите и китките.

22.10.05
11:08

Много Благодаря!!!

Рамото е много деликатен мускул понеже съдържа ротаторна мускулна група тоест позволява на ръката широк обхват от движения.Затова второто особенно важно нещо след загравянето е правилното изпълнение на всяко едно упражнение.По принцип това е условие много важно за този спорт, но за рамената е особенно важно.

27.10.05
02:30

[quote author=“Ram”]Здравейте начинаещ съм и на всяка тренировка разтягам по нещо чета на всякъде във форума че повечето травми са от това че не се прави загрявка.Някои ще даде ли точна схема за загрявка че едното рамо вече започна да ми отказва сериозно

:D А, какво ще рече точно отказва сериозно? Може би ще е добре да минеш при ортопеда, освен това да подобришзагрявката...?  :wink:

Поздрави

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1