18.10.13
13:21
Това, което ме провокира да пусна темата е една много добра презентация:
Накратко - какво би могла да направи хранителната индустрия, за да ограничи рисковете за здравето на потребителите? Много просто - да спре да лъже и манипулира потребителите? Ще го направят ли - очевидно не, защото отговорността си е на потребителите. А отговорността на хранителната индустрия е като на всяка индустрия - да прави печалби. Да се сърдим и да размахваме гневно пръст е излишно и наивно.
18.10.13
13:42
Мисля че, темата и въпросите които поставя, по-същество са риторични. Поговорката “човешкото око е ненаситно” мисля че обобщава всичко което може да се каже, а и дава най-адекватния отговор - защо?
Аз си избирам по кой път да тръгна, защото имам достъп до информация - мога да проверя дали е по-удачно да изпия вода със захар, оцветители и вкус уж на ябълка, или вместо това да пия една минерална вода и да си изям самия плод. Ама баба ми, примерно, що маргарин изяде, докато успея да я убедя да спре да се трови с този боклук... И защо? На рекламата били казвали, че било добре за холестерола и имало Омега-3 и Омега-6…
19.10.13
13:55
Добре е казано във видеото. Същото е с продажбата на добавки. Като възможни решения виждам основно две неща: първо да се образоват хората, за да вземат информирани и обмислени решения и второ - да се забрани/ограничи по някакъв начин печатането на недоказани твърдения върху етикетите на добавките.
Или ако примерно в някаква храна има омега-3, то да може да се споменава на етикета само ако в порция се съдържа над половин грам примерно. Преди време бях гледал един хляб, на чийто етикет надпис върху надпис крещеше как вътре има л-карнитин. Е, имаше... по 50мг на порция.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 19.10.13 13:55.
19.10.13
14:00
Интересна тема 8-) . Лошото, е че нямаме достъп до цялата информация. Някой да е виждал съдържанието на кренвиршите или гадните варени наденици? Няма и да го видите или ако има някъде написано нещо то определено е само част от съдържанието, а това, което не искате да го знаете просто производителя не го описва. Всички знаем какво е съдържанието на прословутите кренвирши и пастети. В крайна сметка това са субстанции, които могат да прикрият много от съставките като кожи, черва, нокти и кости смлени на прах.
Друг интересен факт е: преди 3 дни баща ми се зачете в етикета на една газирана напитка, който гласеше ” консумирането на тази напитка може а причини проблеми с ориентацията и равновесието при деца” - О ГОСПОДИ, кой е разрешил продажбата на подобна напитка изобщо.
19.10.13
14:48
Проблема с гадната храна е като проблема с алкохола и цигарите. От тях не се мре веднага и дори да се развият някакви заболявания, може да се окажат в твърде далчена връзка с това. Имаше една тема за дълголетието и спорта. И там бях казал и тук ще повторя, че сам по себеси един фактор не може да е решаващ за здравето на индивида. Колкото щеш пуши и пий, ако нямаш генетичен проблем, ако нямаш постоянен стрес, ако живееш в лукс и отлична среда, лишена от тежки физически усилия, може да си доживееш преклонна възраст. Типичен пример е системния алкохолих и пушач, враг на всякакъв спорт - Чърчил. Искам да кажа, че пиенето на кола, колкото и да е вредно никой няма да убие. Нито яденето на маргарин или кренвирши. Те просто са една част от брънката. Човешкото тяло се нуждае на първо място от калории. Липсата им може да го убие. От какво са калориите, тялото няма как да отсее, стига да може да си ги преработи и изразходи.
Честно казано днес е събота :) Смятам вечерта да пия водка с кола :) През седмицата спортувам редовно. Тичам...в мръсните паркове. Карам велосипед...измежду бълващите газове автомобили. Ям месо месо, яйца, риба, плодове и зеленчуци, млечни продукти (мечтата на спортиста, нали?)...от третирани с хормони животни и наблъскани с нитрати. Тренирам в зала с още един куп хора, някои със съмнителна хигиена или болни. Работя по цял ден седнал пред компютър.
Кое ли ще ме умори. Водката, колата, ишиаса от вдигане на тежко или някое от другите?
казано от Стоян Гълъбов на 19.10.13, 14:48:
Проблема с гадната храна е като проблема с алкохола и цигарите. От тях не се мре веднага и дори да се развият някакви заболявания, може да се окажат в твърде далчена връзка с това
ММм, тук има един важен момент.
1-во: доколкото зависи от хранителната индустрия - не биха си признали, че ти продават боклук. Освен кофти рекламата, това би могло да предизвика немалко хора да им потърсят отговорност. И дори и да го признават с голяма условност..виж т.2
2-ро: доколкото е въпрос на избор, то такъв на практика липсва - можем да избираме по-малкото зло. Индустрията затова е индустрия, защото окрупнява печалбите си в търсене на по-ниски производствени разходи и по-висока печалба, а това преминава през унищожаване на всякакъв вид “чисто производство”, най-малкото превръщайки го в бутиково/екзотика - визирам “органик” производстото, което се радва на популярност на някои места по света, без да се задълбочавам, дали е толкова органик...
В наши условия: Избираш между шприцовано с лед и наблъскано с хормони пилешко, филия с маргарин и палмово сирене или екологично чисто производство от малък селски производител, чието еко-производство е в района на някое предприятие за преработка на тежки метали и при нулеви санитарно-хигиенни условия.
3-то: Очевидно е, че ще се мре. :)
казано от Ради Хаджирадев на 19.10.13, 13:55:
Преди време бях гледал един хляб, на чийто етикет надпис върху надпис крещеше как вътре има л-карнитин. Е, имаше... по 50мг на порция.
То и преди години продаваха водка с витамин Ц, а сега разни пингвини ми обясняват, че десертчето е супер полезно, ‘щото имало мляко и било хранително.
Стояне, за хормоните си прав. Изобщо остана ли храна, несъдържаща цялата Менделеева таблица :/
Ще чакам извънземни, изключително развити цивилизации да ни посетят (така де , да се разкрият , че са на Земята) па случайно за наша радост да въдворят ред на таз планета и ни избавят от калта в която сме.
Положението с храните (по-скоро с кое ли не) е трагично ... меко казано. Просто трябва да избираш по-малкото зло и да се примиряваш с реалността ... или да я промениш (но как???) .
План за овладяване на МАЗАЛОТО :
1) Препрограмиране разума на човешкия индивид ;
2) Изобретяване на свръх бързи космически кораби ИЛИ създаване на космически портал
3) Препрограмираното население се прехвърля на някоя подобна на Земята планета , която има подходящи условия за живот.
4) Старт на едно ново, чисто и осъзнато съществуване.