19.03.12
20:41
Здравей те !
Преди около година имах операция на коляното , скъсал бях минискус и ми го премахнаха . Попринцип възстановявам скоро тренировките след около 8-9 месеца почивка , и до сега не съм тренирал крака.Въпросът ми е дали да тренирам краката или може да влоша коляното , тъй като някой път не се чувствам много стабилно .
19.03.12
20:53
Поооочваш с мноооого лекичко, правиш много добри загрявки преди тренировка и прогресивно увеличавш тежестите.
19.03.12
21:03
Вие не сте ортопеди :D , но все пак да попитам ако е добре развит мускулът на кракът това би натоварило коляното повече или обратното би олекотило работата му ?
19.03.12
21:27
Разбира се, че би олекотила работата му, но това е нож с 2 остриета, щото мускулът ти може да вдигне повече отколкото сухожилието ти може да издържи.
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 19.03.12 21:42.
19.03.12
22:03
Благодаря за съветите Митко :)
19.10.13
12:19
Zdraveite!!!Predi 4 meseca katastrofirah i si schupih dvete kolena.Po speshtnost me operiraha,lqvoto mi kolqno v momenta e mnogo dobre,sashtoto e kakto predi.Dqsnoto obache beshe udareno mnogo po zle.Lipsva mi chast ot kapachkata i kost ot kondila.Hodq na rehabilitacii vseki den,useshtam podobrenie,no kraka mi e svit v kolqnoto nemoga da go izpana do krai i se poluchava 1 cm. razliza.Mnogo shte sam blagodarna,ako nqkoi mi kaje nqkakvi uprajneniq,za da moga da izpana kraka.Moga da stapvam i da hodq na nego i se chudq,ako zapochna da hodq na fitnes,dali shte mi pomogne da go izpraq i opana. :)
Модерация: Моля, съобразявайте се с правилата!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.10.13 08:16.
19.10.13
21:51
След като един колега в щатите(комуникираме в друг форум) ми обърна внимание на неговия опит с оперираните колене, вече не съм сигурен какво точно да ти кажа. Накратко - при смяна на колянна става хирурга пасивно сгъва коляното(пациента в под упойка) до 125 градуса и го разгъва. Пациента се събужда и коляното му е застинало в 20 градуса флексия и може да се мръдне(сгъне или разгъне) само 10. Как може толкова бързо да настъпи такава промяна? Нервната система ограничава по някаква си нейна причина движението. Доста колеги се включиха с подобен опит.
Има обаче доста неясноти в твоя случай, за да се разбере дали и при теб говорим за такова ограничение.
Имаш ли болка?
Има ли положение в което можеш да си изпънеш крака, като например когато си легнала или срещу съпротивление?
Имаш ли движение в глезена?
Имаш ли абсолютно или относително скъсяване на крака?
Ползваш ли помощно средство(бастун или канадка)?
Как изглежда рехабилитацията ти? Колко често, по колко време, от какво се състои?
Тая липсваща част от капачката и кондила какво стана с нея - оперирана ли е, изтръгната при катастрофата ли е, изпарила ли се е?
Какво казват хората които те рехабилитират относно ходенето на фитнес?
Какво казва лекуващия ти лекар?