20.10.13
12:03
Здравейте! така и така аз съм на 16г.;тежа 74кг; висока съм някъде 1.62м. Целта ми първоначално е да загубя точно 18кг. Винаги съм искала да бъда 56 кг без никакви причини просто ей така....Това лято ходех на куросве и нямах много възможнос да спортувам, но пък спазвах всевъзможни диети и гледах да се движа възможно най- много.Никакъв резултат!Започна учебната година и естествено две три невъзпитани момченца от класът ми пок решиха да ми се подиграват. Този път решиn да се взема в ръце и най- накрая да отслабна.
От 3.10 се записах на фитнес.Там правя следните неща:
1-пътека-20-30 мин с наклон 20 и скорост над 5
2-кростренажор-10-15мин макс
3-бедрено разгъване-3х15
4-повдигане на пръсти на калф машина 3х12
5-придърпване на вертикален скрипец 3х15
*сега ме извинете за незнанието на наименованието на упражненията и машините*
6-за вътрешните мускули на бедрата 3х20
7-за външните мускули на бедрата 3х20
за ръцете:
8-сгъване молитва с щанга3х12
9-машината за трицепс натоварва задната горна част на ръцете 3х20
10-същата машина на не се натиска надоло а се дига нагоре3х20
11-коремни преси общо взето ги правя около 100 на части(докато не ме заболи много почевам и пак докато не ме заболи и така;д)
12- и за дупе правя едно упражнение където се дигаш единят крак назад с тежести и го връщаш в начално положение.3х20
13- пътека 30 мин с висока скорост, понякога и потичвам, но не и като има много хора, че ме е срам ... Не ги правя упражненията с много тежести най- много съм слагала 30кг на упр за мускулите на бедрата иначе по 15 -20 кг. Ходя почти всеки ден.
Мисля,че тази програма като за начало става.. НО имам сериозен проблем с диетата. Четох какво ли не къде ли нне и всиичко.Вчера се замислих как се храня последните няколко седмици:
6h- плод и малко кафе( поякога не пия)
9h- кисело мляко- гледам да е с малко % и всеки ден да е различно да има разнообразие ;д- плод
11h- или пак някой плод или солети от обикновенните, малко пакетче
14h- обяд или салата или пак кисело мляко с малко месо или едно две бисквитки
16:30-17:30 когато свърша тренировката пак плод
19-20h- вечеря- каквото мама е сготвила ям съвсем малко..колкото да се отбележи,че съм яла
Много обичам червените ябълки и сега се тъпча предимно с тях.. всички по форумите категорично ги забраняват...
Искам да попитам нормално ли е така да се отслабне с 18кг за 4 месеца или не? Aко имате забележки ще ги приема всичките само ги споделете.
ПС: ако е в грешния раздел се извинявам много :)
Темата беше редактирана от Iveto Cvetkova на 20.10.13 12:07.
Нищо не си чела и не си разбрала! Упражненията са пълна трагедия- 3-4 серии по 8-10 повторения (това е пътят към красиво тяло). И какви са тия пътеки чудесии по 1 час, че и повече- няма смисъл изобщо, а и да не говорим, че кардиото е препоръчително да се прави след силовите! Храната и тя е...
Имам два въпроса:
1. Защо не боравиш с тежести (щанги и дъмбели), а само с машинарии?
2. Защо в менюто ти няма мазно?
20.10.13
20:04
Храната ти е трагична. Храната е 80 % от успеха ! Много е важно да оправиш храненето, забрави за бисквитки, солетки и всякакви такива боклучета, просто ги изключваш от менюто. Закуската ти е трагична. Колкото по-малко ядеш на закуска, толкова по-гладна ще бъдеш в останалата част на деня, започни с хубава закуска, в която да има протеин - можеш да ядеш варени яйца, бъркани, омлет. Кисело мляко с овесени ядки е друг вариант, за да не ти писва едно и също. Кисело мляко си взимай пълномаслено - нискомаслените, за да са “нискомаслени” сама си отговори на въпроса какво точно съдържат.. Според мен е добре и плодовете малко да ги намалиш - един плод на ден е достатъчен. Вкарай месо и салата на обяд и на вечеря. Нямаш никакъв източник на полезни мазнини - грешка. Слагай си зехтин в салатата.. (зеленчуци апропо изобщо не видях), масло с яйцата. Забравяш за сладко,тестено,газирано, фаст фоод от рода на дюнери,бургери и тн. Вместо солети и бисквити - вземи си сурови ядки - бадеми, бразилкси орех.Много по-полезна и засищаща храна:)
Относно тренировката - и тя е трагедия. Идеята не е да направиш 100 коремни преси, прави 3-4 различни упражнения за корем на тренировка по 3-4 серии от всяко с макс 12-15 повторения. Като гледай да не правиш все едно и също, защото няма да има никакъв ефект върху коремните мускули. Във форума е пълно с примерни тренировъчни програми - разгледай. А относно отслабването ти по отношение на храненето - препоръчвам да минеш на НВД или ВМ-НВД - има информация във форума и за тях, ако имаш въпроси - насреща съм :)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 20.10.13 20:05.
20.10.13
21:02
благодаря за поправките
Сутрин ставам в 5:20 да се оправям за училище защото живея далече и ми трябва поне 1 час даже и тоди плод ми е в повече защото тогава не съм гладна.А и не мога да нося зеленчуци в училище..А и не ям яйца и риба и това убива половината възможни храни за деня
тренировката я обсъдих така отгоре отгоре с фитнес инструктор и той каза, че като за начало тази тренировка е добра.
Гледах в този сайт и нищо не разбирам... сигурно ще се откажа защото не мога да се оправя сама с тези неща...:(
Мнението беше редактирано от Iveto Cvetkova на 20.10.13 21:13.
20.10.13
22:31
казано от Iveto Cvetkova на 20.10.13, 21:02:
Гледах в този сайт и нищо не разбирам... сигурно ще се откажа защото не мога да се оправя сама с тези неща...:(
Най-лесното решение :D :D :D личи си какъв мощен характер притежаваш :)
21.10.13
05:38
Не можеш от едно изречение да си правиш изводи за мене.
21.10.13
08:25
Волята ми е lvl:по цял ден спортуване и смятане на калории..Но като не го правя правилно...харесах си една тренировка балансирана или някаква такава от сайта и днеска мисля да я почна а за яденето до сега съм на една филийка със сиренце и 1/3 ядълка с малко канела отгоре, за училище съм си взела сурови ядки около половин шепичка и една ябълка е кисело мляко ще си взема по-късно, към 9:30.Като се прибера мисля, че има грах ще хапна малко с малко пилешко.Като се прибера от фитнеса към 18 едно парче малко зеле и за вечеря пак грах. Така добре ли е за днес?
Като не можеш да носиш зеленчуци в училище, защо не си вземеш пакетче ядки? Бадеми, лешници, орехи, кашу... Имаш пре-богат избор на ядки.
Купуваш си ги сурови, киснеш ги във вода от вечерта, на сутринта само прецеждаш и можеш и в джоба да си ги сложиш.
И сандвич можеш да си направиш - пълнозърнест хляб, пилешко филе и зеленчуци. Ама месо, а не от ония пакетирани боклуци, съдържащи човки, кожи и боя.
Дори на мен, където ме критикуват, че ям малко, храната ти ми се струва живо гладуване. Това не е печеливша стратегия, от опит ти го казвам.
21.10.13
15:51
Ако настина желаеш да промениш начина по който изглежда, се приготви да промениш начина си на живот и то коренно.
Не искам да те отчайвам, но на твоите години и ръст, тези килограми са не просто много, но и са опасни за здравето ти.
За твое щастие, все още имаш най-ценното от което един трениращ се нуждае - младост.
Единственото което очевидно ти липсва, е воля.
Позаинтересувай се как САМА да си направиш калорийния баланс. Прочети повече за ниско въглехидратните диети (НВМ), “Кето” диетите, диетата на Аткинс, както и да я наречеш, всичките са общо взето едно и също нещо.
Храни които трябва да ядеш за да постигнеш целите си:
Ядки (бадеми, лешници, орехи)
Меса (пилешко, свинско, телешко, конско)
Зеленчуци (маруля, броколи, спанак, домати, краставици - колкото по-зелни, толкова по-добре)
Студено пресовани масла (заместители на олиото - Ленено масло/Зехтин)
Яйца (Варени, Цели).
Успех.
Надявам се времето, което отделих за да напиша този пост не е напразно.
21.10.13
18:11
Нито един ваш коментар не е напразно!! Днес отидох и говорих с момчетата от фитнеса, те ще ми съставят тренировъчно програма, която утре ще обсъдим. Храненето го подобравям максимално и започвам дневник. А пък ако и с храната не се справям ще ходя някъде да ми направят личен режим.благодаря на всички ви за критиките. Мисля утре след като взема тренировката и обсъдя храненето да го публикувам тук.
21.10.13
19:56
Точно така ! Няма да се отказваш. Трудно е, но не е невъзможно - с малко постоянство и воля, всичко се постига :) Ще следя прогреса ти! Успех
22.10.13
17:56
Един съвет от мен: храненето, комбинирано със спорт (аеробни упраженения, кардио, както искаш го наречи) е ключът. Недей да се убиваш с толкова малко хапване за деня - ще рухнеш психически бързо. По-скоро се опитай да се храниш правилно. Както казат другите коментиращи - започни деня със силна закуска (овесени ядки с кисело мляко, сандвич с месо и пълнозърнест хляб) - гони бавните въглехидрати (т.е. тези извън захарта). Причината: те са добър източник на енергия, като същевременно се усвояват бавно и ти дават достатъчно енергия, за да не се чувстваш междувременно.
Забрави манджичките, които майка ти ти готви - предполагам, че в тях има доста запържване, брашно, картофи и т.н. Истината не е да се ограничаваш - напротив, трябва да ядеш достатъчно. И подходяща храна. Особено във възсраст, в която тялото ти още расте активно и има нужда от всички видове храни. Не е хубаво това и с шепичката. Ниастина хапвай, но залагай на правилните храни. Яж меса (предимно филета, по възможност - пилешко, пуешко, телешко дори и свинско), предимно печени на скара, варени или на пара. Ограничи максимално пърженото. Ограничи и плодовете следобед.
По принцип, бих те посъветвал да тренираш сутрин, но, щом си от толкова рано на училище - прави го следобед :) И един съвет: фитнесът не е задължителен. Даже може да стигнеш до момент, в който се чувстваш по-едра, отколкото си започнала. Но не, защото си качила килограми, а защото си стегнала мускулатурата си. По-скоро заложи на аеробни упражнения: тичане, гимнастика, танци някакви, плуване (ако не гониш да стопиш и последната тлъстинка от тялото си, разбира се). А ако нещо те затрдунява с хранителните режими - по-добре питай, защото в противен случай рискуваш да си навредиш повече, отколкото да си помогнеш. Гладуването крие адски, ама адски много рискове!
22.10.13
20:17
благодаря за съветите! С баткото от фитнеса се разбрахме, че в четвъртък почвам по прогромата, защото той утре не е на смяна.Така че в четвъртък ще започна дневника,за да мога да напиша и упражненията и да сe изясна с храненето. Значи вижте как реших.. ОЧАКВАМ КРИТИКИТЕ ВИ !
6- филийка/ пълнозърнести са вичките филийки които споменавам/ със сиренце
10- кисело мляко със сандвич с месо и зеленчуци или ядки
14-фасул/грах/супа или нещо от сорта със месо
17-плод
19-пак някаква супа/ориз -малко/грах/ или нещо такова
21- чай
така правилно ли е ?
22.10.13
21:48
Не е няма мазнини и много малко протеин.И като цяло храната е малко
Добави ядки /яйца/извара
22.10.13
22:12
Гхх тез яйца много ме притесняват няма ли с какво друго да ги заместя:| да пропуснах да напиша салатите при обяд и вечеря
22.10.13
22:27
А да попитам дъвките трябва ли да ги откажа?
23.10.13
09:24
Дъвките са ти най-малкия проблем ;) Иначе, аз бих променил режима така:
6- филийка със сиренце - добави и някакво месце :) може спокойно да хапваш и кисело мляко с мед и овесени ядки (доста по-вкусно, според мен)
10- кисело мляко със сандвич с месо и зеленчуци или ядки
14-фасул/грах/супа или нещо от сорта със месо. добави повече месо. супата сама по себе си е доста нехранителна (говоря за мен). по-скоро нещо като месо със салата или месо със зеленчуци е по-добрият вариант.
17-плод - по-скоро бих ял сурови ядки тук, малко е късно да вкарваш фруктоза
19-пак някаква супа/ориз -малко/грах/ или нещо такова - гледай да избегнеш ориза. по-скоро пак месо, яйца, извара със салата. като наблягай на протеиновите хапвания
21- чай - може през целия ден да си пийваш чайчета, най-малкото са доста, доста вкусни
Не се ограничавай само със супи - звучат диетично, но в тях обикновено има доста въглехидрати - картофи, фиде и т.н. Залагай на чистите храни - меса на скара (или варени или на пара), салати, зеленчуци на пара. Разбирам, че не си падаш по яйца, затова изварата може да помогне.
С какво те притесняват яйцата, мила? Не ти харесва вкуса или друго?
Главните насоки в храненето вече са ти ги очертали, но да повторя:
1. Махаш всякакви солетки, бисквитки и прочее боклуци.
2. Намаляш плодовете до 1-2 на ден, предимно в предиобедните часове (или след тренировка)
3. Старай се да намалиш ориза / картофите / граха / хляба и да се нахранваш предимно с месо, зеленчуци, яйца, извара, а тези зърнените/нишестените (картофи, ориз...) по-скоро за разкош и допълнение към порцията, а не като основно хранене.
4. Не се притеснявай да си носиш в училище храна - какво лошо има в това, не мога да разбера? Ако някой ти каже нещо, отговори с това, че тялото ти не е кош за боклук, да го тъпчеш с вафли и солети от лавката и ако тяхното е такова, това си е техен проблем.
5. Можеш да говориш с родителите си, ако имате финансовата възможност - да преразгледате храната, която консумирате като цяло и да наблягате на по-здравословните манджи (с месо, зеленчуци, яйца, ...), а не на супи и традиционните за нашата кухня запръжки и манджи с доста брашно. За всички ви ще е от полза.
Успех! (hug)
23.10.13
13:59
Яйцата незнам никога не съм ги яла .. И не са ми приятни сега наскоро започнах да ям гъби,но скоро може някои ден да пробвам.. Благодаря за пожеланията за успех:)
23.10.13
17:52
казано от Iveto Cvetkova на 23.10.13, 13:59:
Яйцата незнам никога не съм ги яла .. И не са ми приятни сега наскоро започнах да ям гъби,но скоро може някои ден да пробвам.. Благодаря за пожеланията за успех:)
Нещо, което може да ти свърши работа: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/50648