04.11.13
01:17
Здравейте,
дано да пускам темата в правилният раздел, защото съм нов във форума!
И така да си дойда на въпроса:
Аз съм момче на 17 години, тежа около 70 кг, висок съм около 170 см, отпуснат, бих казал дори кекав. Повечето ми приятели са доста по развити от мен. В класа само аз още нямам брада, не мога да се набирам, трудно правя лицеви опори, като бягам се задъхвам и бих казал че съм нисък на фона на останалите ми съученици. Храня се предимно с вредна храна.
Целта ми е да стана здрав и релефен: поне 80-85 кг., 180-185 см. мускулна маса. Не държа да съм като култорист (масата), а да изглеждам и да се чувствам добре. Та имам два въпроса:
1. По въпросът за ръста - възможно ли е да простна поне до 180 без хормони и подобни. Какво да правя?
2. Бихте ли ми препоръчали тренировъчна програма + хранителен режим. Или ако не искате да се наемете с такава отговорност, поне да ми кажете къде мога да отида за съвет (диетолог ли или какво?) Интересува ме всичко от А до Я което трябва да правя - колко, кога, какво да тренирам , ям, спя, почивам и т.н. Не знам и как и по колко да правя кардио тренировки. Надявам се ме разбрахте.
Много искам да тренирам и да съм със хубава физика, но не знам от къде да започна.
Не искам да използвам хормони и анаболи. Надявам се да постигна всичко с добра храна, усилени тренировки и ваша помощ разбира се :)
Доста съм зелен във фитнеса и всеки съвет ще ми е от полза.
Ще съм Ви изключително задължен и признателен ако ми помогнете! Благодаря на всички предварително!
Поздрави!
1. Нищо. Надявай се. Е, може да почнеш да тренираш и да се храниш с полезна храна, може би докато излезеш от пубертета ще си дръпнал още някой см.
2. Десетките програми, режими и статиите в сайта, както и във форума малко ли са ти като начало?
04.11.13
08:32
Говори се че кокалите растат като мускулите, даже някой препоръчват висене и други подобни. Нямал съм подобен проблем, че да търся решение, затова не знам колко е вярно, но пък съм си калявал кокалите на пръстите и определено имаше ефект и вярвам че е истина. Ти си на 17, все ще дръпнеш някой сантиметър, а 170 не са нисък ръст. Ако нямаш навика да спортуваш, вместо да изпълняваш програми през 2-3 дена може да си създадеш навик като всеки ден правиш набирания, лицеви, коремни преси, кофи, клекове със собствено тегло у вас. Е, от това няма да станеш бат Арни с големите бицари, ама ще се научиш да правиш набирания, лицеви и кофи. Ако през това време четеш за физическата подготовка, току виж си се ограмотил на тематиката, а тия упражнения дето си правил всеки ден ще са ти дали основа и няма да почваш с лоста.
Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 04.11.13 08:33.
04.11.13
09:52
Благодаря ви за бързите отговори!
И все пак бихте ли ви препоръчали нещо конкретно, защото при толкова много програми и режими, не знам какво да избера :)
Благодаря!