Кълнове

MF

18.07.11
13:35

Уважаеми съфорУмници,
любопитна съм да узная какво е мнението ви за тази храна, наричана още сухерхрана - кълновете.
Приемате ли от тях, приготвяте ли си? Аз до скоро си купувах, но след истерията на ишерике..дрън-дрън започнах да си ги правя сама. Чела съм страхотни неща за тях и ,ако им се вярва, кълновете представляват извор на витамини и енергия за организма.
Какво е вашето мнение?
пОздрави

18.07.11
13:51

Много обичам кълнове, но, уви, не ми се отдава да си ги правя сама, т.е. семената не покълват, а просто изгниват или мухлясват (въпреки, че действам по всички предписания :) ). Купувам си ги най-вече пролетта, през лятото много бързо се развалят и трудно си намирам пресни.
Използвам ги да разнообразявам салати, или като самостоятелна салата. И да, кълновете са извор на енергия за организма (sun)

18.07.11
16:02

казано от Margaritka на 18.07.11, 13:51:

Много обичам кълнове, но, уви, не ми се отдава да си ги правя сама, т.е. семената не покълват, а просто изгниват или мухлясват (въпреки, че действам по всички предписания :) ). Купувам си ги най-вече пролетта, през лятото много бързо се развалят и трудно си намирам пресни.
Използвам ги да разнообразявам салати, или като самостоятелна салата. И да, кълновете са извор на енергия за организма (sun)

От къде си ги купуваш , аз също търся ? :)

18.07.11
17:14

Пикадили

07.11.13
15:15

Аз си ги правя така:
1. Оставям семенцата за 1 нощ във вода на тъмно
2. На сутринта ги отцеждам и измивам в един собственоръчно изработен уред ;) Представлява две стиропорени тарелки- едната с дупки, в която изсипвам семенцата и другата цяла, която поставям отдолу, за да събира излишната вода, която остава и след отцеждане.
3. 2-3 дни ги държа на тъмно в тези тарелки и ги мия сутрин и вечер
4. Когато покълнат ги изнасям на светлина и се получават много красиви, ароматни и вкусни (sun)
Правя си предимно от люцерна :)

Дообре, че ме подсетихте! Скоро не съм си правила...

07.11.13
15:29

Жена ми си прави кълнове понякога - много е лесно.
Вечерта се поставят в буркан и се наксиват в хладка, чиста вода. На сутринта водата се излива, а бурканът се покрива с марля и се прибира на тъмно, но не студено място (т. е. в шкаф, но не в хладилник). През няколко часа семенцата се навлажняват и после пак се отцеждат. За 2-3 дни покълват.

Марги, не знам защо не си успяла. Да не би семената да не са били живи?

Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.11.13 15:31.

07.11.13
15:39

Това е стар пост, ела сега да ни видиш как “кълнем”:)))

07.11.13
15:40

казано от slavko на 07.11.13, 15:39:

А, някой пак е възкресил отдавна мъртва тема, а аз се вързах. :D

07.11.13
15:42

казано от Boby_ на 07.11.13, 15:40:

казано от slavko на 07.11.13, 15:39:

А, някой пак е възкресил отдавна мъртва тема, а аз се вързах. :D

и аз (blush)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1