18.07.11
13:35
Уважаеми съфорУмници,
любопитна съм да узная какво е мнението ви за тази храна, наричана още сухерхрана - кълновете.
Приемате ли от тях, приготвяте ли си? Аз до скоро си купувах, но след истерията на ишерике..дрън-дрън започнах да си ги правя сама. Чела съм страхотни неща за тях и ,ако им се вярва, кълновете представляват извор на витамини и енергия за организма.
Какво е вашето мнение?
пОздрави
Много обичам кълнове, но, уви, не ми се отдава да си ги правя сама, т.е. семената не покълват, а просто изгниват или мухлясват (въпреки, че действам по всички предписания :) ). Купувам си ги най-вече пролетта, през лятото много бързо се развалят и трудно си намирам пресни.
Използвам ги да разнообразявам салати, или като самостоятелна салата. И да, кълновете са извор на енергия за организма (sun)
18.07.11
16:02
#2
казано от Margaritka на 18.07.11, 13:51:
Много обичам кълнове, но, уви, не ми се отдава да си ги правя сама, т.е. семената не покълват, а просто изгниват или мухлясват (въпреки, че действам по всички предписания :) ). Купувам си ги най-вече пролетта, през лятото много бързо се развалят и трудно си намирам пресни.
Използвам ги да разнообразявам салати, или като самостоятелна салата. И да, кълновете са извор на енергия за организма (sun)
От къде си ги купуваш , аз също търся ? :)
Аз си ги правя така:
1. Оставям семенцата за 1 нощ във вода на тъмно
2. На сутринта ги отцеждам и измивам в един собственоръчно изработен уред ;) Представлява две стиропорени тарелки- едната с дупки, в която изсипвам семенцата и другата цяла, която поставям отдолу, за да събира излишната вода, която остава и след отцеждане.
3. 2-3 дни ги държа на тъмно в тези тарелки и ги мия сутрин и вечер
4. Когато покълнат ги изнасям на светлина и се получават много красиви, ароматни и вкусни (sun)
Правя си предимно от люцерна :)
Дообре, че ме подсетихте! Скоро не съм си правила...
Жена ми си прави кълнове понякога - много е лесно.
Вечерта се поставят в буркан и се наксиват в хладка, чиста вода. На сутринта водата се излива, а бурканът се покрива с марля и се прибира на тъмно, но не студено място (т. е. в шкаф, но не в хладилник). През няколко часа семенцата се навлажняват и после пак се отцеждат. За 2-3 дни покълват.
Марги, не знам защо не си успяла. Да не би семената да не са били живи?
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.11.13 15:31.
казано от slavko на 07.11.13, 15:39:
Това е стар пост, ела сега да ни видиш как “кълнем”:)))
А, някой пак е възкресил отдавна мъртва тема, а аз се вързах. :D