Има ли консерванти в хранителните добавки?

31.10.12
10:21

Има ли консерванти в хранителните добавки и по-конкретно в протеините ? Никъде не можах да открия информация. Някой ако е по-запознат ще му бъда благодарен ако обясни. Мерси предварително.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 31.10.12 10:23.

31.10.12
13:02

Когато  са във вид на пудра протеиновите не се нуждаят от консерванти - не повече от брашното или захарта; когато се продават в течен вид - “ready-to-drink” се слагат бензоати и сорбати (от Е 200 до Е 212)за да забавят растежа на дрожди, гъбички и бактерии. В течните се слагат и емулсификатори и стабилизатори - подобни на тези в млечните напитки тип ‘дзп’. Има значителни разлики между типовете добавки - има такива, които се нуждаят от консерванти, и такива които не се нуждаят. Кой точно тип те интересува?

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 31.10.12 13:11.

31.10.12
17:49

казано от Solomon Kane на 31.10.12, 13:02:

Когато  са във вид на пудра протеиновите не се нуждаят от консерванти - не повече от брашното или захарта; когато се продават в течен вид - “ready-to-drink” се слагат бензоати и сорбати (от Е 200 до Е 212)за да забавят растежа на дрожди, гъбички и бактерии. В течните се слагат и емулсификатори и стабилизатори - подобни на тези в млечните напитки тип ‘дзп’. Има значителни разлики между типовете добавки - има такива, които се нуждаят от консерванти, и такива които не се нуждаят. Кой точно тип те интересува?

Благодаря за разяснението. Интересуват ме повече пудрите.

Здравейте, днес се заинтересувах по-подробно от опаковката на Pure Nutrition ИЗОБРАЖЕНИЕ и две неща ме озадачиха:
Първото – наличните консерванти, а именно Е412 и Е950. Приложението, което съм инсталирал на телефона ми казва следното за тях:

- Е412 (Гума гуар), група Е400-499 сгъстители; стабилизатори и емулгатори; тип опасни; може да предизвика гаден, метеоризъм и крампи; Описание – получава се от семената на Cyamoposys tetragonolobus, растение, отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване на нивото на холестерол в кръвта.

- Е950 (Ацесулфам-К), група Е900-999; тип опасни; възможно е да е канцерогенно; Описание – некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители - аспартам (бел. а на опаковката пише, че аспартам няма), захарин и ацесулфам К в списъка си за “Десетте най-лоши добавки”. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Независимо в какво количество присъстват, и двата са опасни и налични в продукта. Интересува ме на Optimum Nutritiuon (ON) протеиновите пудри съдържат ли консерванти и кои, защото ако нямат, ще мина към тях. И като цяло има ли изобщо пудри без консерванти и към коя марка според вас е желателно да се насоча.

Второто - на българския етикет за произход пише, че продуктът на Пюр нютришън е произведен в Щатите, а на самия уж “американски” етикет пише “Made in EU”, нещо, което също считам за нередно. Последно с какъв произход е тази добавка и може ли да й се има доверие?

Мнението беше редактирано от Български човек на 14.11.13 12:51.

Български човек, едно 80-90% от протеиновите пудри на пазара съдържат изкуствени подсладители, сгъстители и стабилизатори.

Същото е положението в junk food-а като вафли, бонбони, шоколади и т.н., за които също се използват същите вещества. (да не се тълкува, че протеинът на прах е junk food).

Просто на първо място това спестява производствени разходи и на второ място някои продукти няма как да се произведат без малко сгъстител и стабилизатор.

Веществата, за които питаш, са безопасни в количествата, в които се използват в хранителните добавки и хранителните продукти в магазините.

Одобрени са и от Амерсиканската Администрация по Храните и Лекарствата (US FDA), както можеш да видиш тук и тук.

Относно съдържанието на аспартам, той е отделно вещество от  Acesulfame-K. Може би в статията, от където си направил извадката, са объркали при превода/тълкуването на написаното в Wikipedia.

Там пише, че е сладко като аспартама и често се съдържат заедно в продуктите. Примерно в Syntrax Nectar също няма аспартам, но има Acesulfame-K. В Gold Standard на Optimum Nutrition също има Acesulfame-K, но не пише да има аспартам.

Относно производството, много марки имат продукти, които се произвеждат в Европа по една или друга причина. Gold Standard, който се внася официално в България също се произвежда в Германия с ирладска суровина. Доколкото помня, обяснението на Optimum беше, че в Европейският Съюз законите за някои от подсладителите, сгъстителите и другите подобни са малко по-различни.

Това беше обяснението защо има разлика във вкуса на американската и европейската версия на протеина, като гарантираха, че качеството е все така високо.

Ако търсиш максимално (доколкото е възможно) натурален протеин, препоръчвам ти да се насочиш към протеините на NOW Foods. При тях няма аспартам, ацелуфам-к, суркалоза или други подобни. За подсладител се използва стевия.

Но и при NOW се използва друг вид гума (Xanthan Gum) като стабилизатор и сгъстител. Просто няма как, но тези съставки, както вече написах, са одобрени за ползване и са безопасни в количествата, които се използват.

Поздрави,
Тишо

Благодарен съм за бързия и изчерпателен отговор на въпросите ми.

Относно източника, който ползвах, както посочих и в мнението си, той е Андроид приложение, което съм качил на телефона си (не съм ползвал статии или Wikipedia), съдържащо всички налични консерванти към момента. Името му е “Е-номера” и го препоръчвам, подробно е и юзър-френдли направено (на бълг. език). Перфектно за бърза справка. За достоверност, вече не мога да гарантирам, както и сам казвате..., изглежда има разминавания между написаното там и Вашите познания.

Още веднъж благодаря! Всичко добро!

Поздрави,
Александър

Мнението беше редактирано от Български човек на 14.11.13 15:39.

14.11.13
17:03

Незнам до колко може да се вярва на един етикет, но протеините на Bulk powders (неовкусените) имат само “Undenatured Whey Protein Concentrate 82%, Soy Lecithin (E322 - Instantising Agent)”. Отностно тези “вредни и опасни” подсладители или аз им викам “пълнеж” едва ли в тези количества могат да ти навредят кой знае колко. Специално за Пюр нутришън в залата имаше кутии произведени в Германия. Тази марка винаги си е била абсолютен “X”. Последно в САЩ ли се прави или в Германия или в някоя страна от Европейския съюз или някъде другаде ? Много е деликатна марката и е излишно да пиша повече за нея :D

“Тази марка винаги си е била абсолютен “X””
Да го разбирам ли това като марка, която е неизвестна/ несигурна/ под въпрос или?

Аз лично нямам опит с тези неща, консултирах се с човек който продава в магазин и той ме насочи към нея и твърдо ме убеждава, че за момента това е най-доброто на пазара ни. Цитирам думите от разговора ми в скайп с него:
Аз: По-добър продукт от този да ми препоръчате, или е водещ на нашия пазар?
Той: По-добро надали, подобно да, но това е от най-добрите.

Оффтопик: Между другото, това е третата кутия от ~килограм, която ползвам и усещам ефект. Не бих искал да се отклонявам от дискусията, но Вие например, какво бихте ми препоръчали да пробвам като я изпия?

Мнението беше редактирано от Български човек на 14.11.13 18:23.

Щом не би искал, тогава не го прави.
Има теми за всичко и възможност за създаване на нови.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.11.13 17:34.

24.11.13
12:55

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.11.13 15:47.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1