15.11.13
11:29
Добро утро на всички ранобудни.Преди 2,3 години бях 94 килограма , но достигнах това наднормено тегло заради лекарствата(антибиотиците) това лято изчистих всички тези килограми и бях 63 кг в началото не правих режими и за 1 година от 94 кг станах на 72 само със сутрешно кардио преди 8 месеца почнах да ходя на лостове и изчистих 10 кг за 4 месеца с много строг режим и спринтове през ден.В момента ходя на зала и качвам ,но целта ми е да кача максимално чисто и правя преди всяка тренировка по 5 мин на пътеката и след всяка по 7,8 и горя 150 калории , но не знам дали е правилно.. Ако може помощ ще се радвам много :)
Снимката,която качих е прогреса ми за 2 ,3 години...
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.11.13 09:13.
15.11.13
13:26
Браво за прогреса ! Наистина е голям :) Ако всичко с храната ти е ок, те съветвам кардиото да го правиш най-много 3 пъти в седмицата, интервално, макс 10 минути, прави го само след силовата тренировка и виж как ще ти се отрази. Например аз го правя 5 дена в седмицата след всяка силова трен по следната схема - 10 сек спринт, 20 сек бавно ходене и така редувам 15 пъти. Дефакто излиза малко по-малко от 10 мин, тъй като ми отнема време да си нагласям скоростта от спринт на бавно и обратно, а нямам възможност в момента да тичам навън. Пулсът ми е на 75-80%, което е и самата идея. Моята цел също е максимално чисто качване и за момента съм много доволна от резултата. Формулата със сигурност не е общовалидна, но можеш да пробваш и да видиш :)
П.С тези калории, които показват уредите, не са 100 % верни, както може би се досещаш сам, тъй като се изчисляват по формули, които няма как да отчетат всичките ти параметри и показват средностатистическа сметка, така че не се води от калориите, просто прави кардиото максимално ефективно :)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 15.11.13 13:28.
Прогресът ти е страхотен! Поздравления!
Кардио се прави след силова тренировка.
Успех
15.11.13
22:25
Кардиото ти е задължителен елемент от тренировката, Сами!
В период на качване не го правим с цел изчистване, а с цел да повишим апетита. Така е, кардиото повишава апетита след тренировка, тоест хапваш повече——> качваш!
16.11.13
15:22
Не е ли по добре кардиото да е преди силова тренировка ,защото да речем правил си гърди кръвта ти е там и когато след това правиш кардио кръвта ти се разпределя в цялото тяло и така се губи ефекта да качиш максимума на гърди те, според мен затова почваш с кардио правиш си силовта тренировка пииш протеина и си нахранил яката гърдите.
Мислил съм по тази тема и стигнах до тази логика ако някои има друга информация да казва :)
16.11.13
16:20
казано от Емил Дюлгеров на 15.11.13, 22:25:
Кардиото ти е задължителен елемент от тренировката, Сами!
В период на качване не го правим с цел изчистване, а с цел да повишим апетита. Така е, кардиото повишава апетита след тренировка, тоест хапваш повече——> качваш!
проблемът е,че повечето под кардио разбират въртене на вело,колело или тичане.. ;)
16.11.13
16:54
казано от doncho petkov на 16.11.13, 15:22:
Не е ли по добре кардиото да е преди силова тренировка ,защото да речем правил си гърди кръвта ти е там и когато след това правиш кардио кръвта ти се разпределя в цялото тяло и така се губи ефекта да качиш максимума на гърди те, според мен затова почваш с кардио правиш си силовта тренировка пииш протеина и си нахранил яката гърдите.
Мислил съм по тази тема и стигнах до тази логика ако някои има друга информация да казва :)
“Кардио преди или след тренировка
След като разбрахте за негативите от сутрешното кардио, вероятно следващият ви въпрос би бил: „Дали в този случай не е по-добре да правя аеробната си тренировка преди силовата?”. Отговорът е – „Не!”.
Една от многобройните причини за този отговор е, че правейки аеробна тренировката преди анаеробната, процесите, които настъпват в организма, не оправдават нашите очаквания. Това, което се случва в първите 30 минути на тренировъчната сесия е изгаряне на глюкогена, намиращ се в мускулите и черния дроб, вместо на мазнините под кожата. Едва след 17-20 минути при поддържане на висок пулс от 125 до 160 удара в минута, се включва термогенезата и се преминава към процес на горене на подкожните запаси. Този пулс е по-подходящ за топене на мазнините, а не за използването на глюкогена. Той може да се гори и с анаеробна работа при по-нисък пулс. След това, преминавайки към силовата тренировка, пулсът не се задържа трайно над 120 удара в минута, което предразполага процесът на топене на мазнините да спре.
Когато правим кардио преди силова тренировка, бързо ще се почувстваме отпаднали и работа с тежести ще стане не ефикасна. Това може да доведе и до травмиране или преумора. Нарушава се също така пътят на mTOR (mammalian target of rapamycin) - протеин, който пряко отговаря за растежа на мускула. По този начин ние инхибираме (потискаме) този протеин и това води до обезсмисляне на тренировката с тежести.
Друга причина да се избягват кардио упражнения преди силова тренировка е, че така ние променяме нормалната хормонална реакция между двата антагонистични (противоположни) хормона кортизол и тестостерон. Когато започваме тренировка с кардио, изразходваме серумния тестостерон от тялото през първоначалните 30 мин., след което той спада рязко и надделява катаболният хормон кортизол. Когато това се случи, то тренировката с тежести се превръща от фактор за покачване на мускулна маса във фактор за унищожаване на мускулната маса. Ако с времето се натрупа кортизол, топенето на мазнините става трудно, защото това е хормон, който превръща белтъчините от мускулните тъкани в глюкоза и задържа процеса на топене на мазнините около ханша и талията.”
Копирам текст от статия на Даниел Славов, но за да не правя реклама на други сайтове, не давам линк. Не казвам, че това мнение е единственото правилно и общовалидно, но го поствам, тъй като и аз го споделям.А пък от там насетне - всеки чете и си преценява. Лично аз съм правила и двете, ефектът при мен е по-голям, откакто почнах да правя кардиото след силова, като под кардио не разбирам само кростренажори,пътеки, а и аеробни комплекси от по няколко упражнения за опр време.
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 16.11.13 16:58.
16.11.13
23:12
Винаги е хубаво да правиш кардио.
Адмирации за прогреса, продължавай все така.