10.11.13
13:46
Ето го хранителния състав на тиквеното брашно : http://www.bb-team.org/hrani/id/685750_brashno-tikveno .
Какво мислите за шейк с мляко,мед и тиквено брашно,примерно,след тренировка ?
Има нещо сбъркано в този състав, общия сбор дава резултат от 116%. Дори тези допълнителни 16% да бъдат извадени от белтъчините, пак ми се струва нереално високо протеиново съдържание. По-скоро по бих добавил 20-30% още въглехидрати и разликата бих извадил от протеина. Тиквата не предизвиква никакво желание да си сверя часовника относно състава и, но по интуиция предполагам, че съм близо до истината.
Edit: В състава на суровата тиква, съотношението въглехидрати, белтъчини, мазнини, фибри е 6,5:1:0,1:0,5. Няма как въпросното тиквено брашно, дори и да се доближава до посоченото съдържание. Ако махнем водата на 100%, то състава за 100г. би изглеждал приблизително така: въгллехидрати 80гр., белтъчини 12,5г., мазнини 1,5г., фибри 6г.
Тиквата е създадена за жените. Не разбирам как един мъж би си причинил сам, нещо подобно като консумация на тиква. :D :D :D
Мнението беше редактирано от Valdis на 11.11.13 02:20.
Баш 100% са си (56+34+10=100), и до колкото видях, това се прави от семките на тиквата, не от самата тиква.
Но дори да е вярно съдържанието (щото и мен ме съмнява), то това е растителен протеин със съмнително качество и едва ли ще е много приятно на вкус.
казано от Петко К на 11.11.13, 02:03:
Баш 100% са си (56+34+10=100)
Ако фибрите са смятани към състава на въглехидратите, сметката ще се получи, но не е правилна. Ако въпросното брашно се прави от семките, ситуацията се променя, но съм сигурен, че в такъв случай, мазнините ще заемат по-големия процент от съдържанието.
Брашното се прави от остатъчния продукт след смилане на семките за масло от тиквени семки и тахан,т.е.е отпадъчен продукт,който обаче все още има вкусови и хранителни качества.Лично проверено от Балчо :) Аз редовно си правя всякави домашни рецепти с него,на шейк все още не съм го пробвала.
казано от Desitka * на 11.11.13, 11:48:
Брашното се прави от остатъчния продукт след смилане на семките за масло от тиквени семки и тахан,т.е.е отпадъчен продукт,който обаче все още има вкусови и хранителни качества.Лично проверено от Балчо :) Аз редовно си правя всякави домашни рецепти с него,на шейк все още не съм го пробвала.
Я издай някоя от тия рецепти и откъде го купувате това тиквено брашно, ако не те затруднява ;)
Нямам някакви специални рецепти,винаги експериментирам.Брашното го слагам най-вече в различни миксове за хляб и разни печива.Но според мен може да намери широко приложение.Някои си слагат в овесените ядки,може също да се правят палачинки и кекс например.