12.11.13
22:15
Здравейте на всички. Имам един проблем който ме мъчи от доста дълго време и не намирам как да се справя с него - затруднено дишане и болки в гръдния кош. Всичко започна преди година и половина - не можех да спа , прескачаше ми сърцето и т.н. За известно време проблема беше отшумял но отскоро се преместих в Англия (студент съм) и проблема се изостри - освен дишането и прескачането на сърцето (в момента го нямам) ми се появява силна болка в областта на гръдния кош (главно в средата и вляво където е разположено сърцето) както и постоянно схващане на гърба. Не намирам точна причина бил съм при много лекари - кардиолози (няколко) които казват че имам страхотно атлетично сърце и пулс , преглеждали са ми и дробовете (вдишвам през една тръбичка която отчита силата и по принцип е доста над нормата (което е добре) ), правил съм си и кръвни тестове и всичко е 6. Тренирам активно (по 4 пъти в седмицата тежки тренировки) съпроводени с доста хранене (около 3500 калории и 200+ грама протеин при наличие че съм 75 кг и 183см висок) и това ме побърква. Пия протеин вече 3 години и не мисля , че той би бил причина. Наскоро си взех и азотен бустер (асулт) който го пих известно време но го спрях , защото 2 пъти вече получавам много ускорен пулс (към 130-140) вечер и не знам каква би била причината. Храня се добре , тренирам , почивам , но не знам дали не претренирвам или не се възстановявам добре. Моля за мнение!!! Наистина този проблем с дишането ме убива бавно по бавно (постоянно съм отпаднал и ми се спи). Не пуша и не пия !!!
12.11.13
22:45
Вече е много модерно всички да се депресират. Според мен и ти с в крак с тази мода :D
На нервна почва ще ти е проблема... Колкото и смешно да звучи не е за подценяване проблема. Фитнес, шоколад, разходки на слънце, кафета с приятели ще са ти от полза...
12.11.13
23:07
Аз съм имал проблем с дишането при болки някъде в плешката- като опитам да поема дълбоко въздух и ме отрязва. Тоест можех да дишам само плитко. Спрях да се натоварвам за две седмици и постепенно отшумя.
13.11.13
00:26
Не мисля , че се депресирам :Д проблема е от доста дълго време (не бих обърнал внимание ако е маловажно и ще отшуми) но вече ме тормози прекалено много и не мога да тренирам пълноценно - дишам , но не докрай и не ми стига така въздуха (като риба на сухо съм) и покрай нуждата от въздух вдишвам толкова дълбоко , че ми се завива свят и сцепва гръдната кост. Някакви идеи ?
А относно кафето - кофеина ме побърква и проблема се влошава
Мнението беше редактирано от Hristo Dobrev на 13.11.13 00:27.
13.11.13
15:44
Най-доброто,което можеш да направиш, е ако имаш възможност за консултация с психотерапевт! По-това което описваш, е 100% ясно че проблема ти е в само в главата, и със сигурност има някаква причина за това състояние. Това което сам можеш да направиш, е да си ревизираш живота от момента в който си започнал да усещаш този дискомфорт. Имай предвид че внушенията не са безобидни, и това че усещаш физически дискомфорт, не е причина да отхвърляш психическата причина.
13.11.13
22:34
Понеже информацията не е изчерпателна, наколко от възможните варианти са:
- Краниален проблем - промяна в положението на тилна и основна кости , което може да е причина за промяна в емоционално състояние, притискане на блуждаещ нерв или обратното - емоциите са се отразили на състоянието на костите на черепа,
- оттам компресия на диафрагмален нерв и спазм на диафрагмата ( болки при дишане в движение или в покой в подреберната зона),
- спазм на межреберната мускулатура,
- блокажи на ставите между ребрата и гръдната кост и прешлените,
като вариант хормоните и поливитамини, някакви специални коктели за спортисти, бира, хормонално-активни вещества също могат да бъдат причина за хиперреакция и психосоматични промени, като резултат - проблеми с дишането
Мнението беше редактирано от Уляна Бержарова на 15.11.13 22:09.
13.11.13
22:46
казано от Уляна Бержарова на 13.11.13, 22:34:
Понеже информацията не е изчерпателна, наколко от възможните варианти са:
- Краниален проблем - промяна в положението на тилна и основна кости, което може да е причина за промяна в емоционално състояние, притискане на блуждаещ нерв или обратното - емоциите са се отразили на състоянието на костите на черепа,
Какво имаш предвид под краниални проблеми?
15.11.13
22:07
Череп - cranium
Краниални проблеми - дисфункции в краниалната система
15.11.13
22:33
казано от Уляна Бержарова на 15.11.13, 22:07:
Череп - cranium
Краниални проблеми - дисфункции в краниалната система
Нередно е обяснението на твърдението ти да съдържа самото твърдение.
Питам те по следната причина - ако имаш предвид проблем с врата и особено горния му дял(като част от “краниалната система”), то мога да си позатворя очите за това твърдение. Да, наистина е възможно.
Ако имаш предвид “проблем с костите на черепа”(по смисъла влаган от кранио-сакраланта терапия), то не мога да се съглася с теб. Не стига, че това е недоказано като явление(да се чете - “не съществува”), а да се твърди, че някой може да го усети или още повече - да го промени, си е чиста шарлатания. Не казвам, че от КСТ не може да има положителни ефекти. Много е отпускащо някой да ти държи главата внимателно. Също така не казвам и че няма да помогне на някой - все пак хората се оправят и от шамански операции. Внимание! Клипа съдържа изкуствена(или поне нечовешка) кръв. Опасявам се обаче, че не е етично да се прилага такова нещо, а да се нарича лечение си е направо противозаконно.
16.11.13
08:15
Уважаеми,Цветан,
ДА, НАИСТИНА , имам предвид краниална система, а не врата ( това пък кой го каза, че врата е част от краниалната система!!!????),
и това явление е доказано, възможно трябваше да изложат доказателствата в този форум, но явно са го пропуснали,
и това което някой смята, че не съществува - работи,
много примитивно за вещо лице да се поднася този вид корекции като “държането за глава”.
Бих препоръчала на хората , които знаят “всичко за всичко”, да се концентрират в изучаването на едно нещо, но качествено, а след това да се произнасят и да слагат клишета на темите, с които са запознати от източника “ЕЖК” (една жена каза).
Краниалната терапия - е изкуство, което е достъпно за изучаване на всеки желаещ с необходими БАЗОВИ ПОЗНАНИЯ, но не всеки учител е подходящ, не всеки ученик е готов.
Дискусията губи смисъл, поради разликите в “категорията”.(handshake)
А за коментари и обяснение съм насреща.
Мнението беше редактирано от Уляна Бержарова на 16.11.13 08:34.
16.11.13
09:10
казано от Уляна Бержарова на 16.11.13, 08:15:
и това явление е доказано, възможно трябваше да изложат доказателствата в този форум
много примитивно за вещо лице да се поднася този вид корекции като “държането за глава”.
Дискусията губи смисъл, поради разликите в “категорията”.(handshake)
А за коментари и обяснение съм насреща.
Моля, приложи поне някакви доказателства, за да има поне някаква стойност твърдението ти. Би трябвало ти, като човека предложил КСТ, да защитиш твърдението си, а не аз да се опитвам да го оборя, което е като да биеш децата на детската площадка. Никак не е трудно, при положение, че биологичната правдоподобност на метода е нулева(т.е. няма начин това да стане), вътре- и между- измервателната точност е ниска(т.е. е много неточно), а резултатите са съмнителни(т.е. според научната литература са или преувеличени, или ниски - толкова ниски, че да не можем да ги припишем на нищо друго, освен на неспецифичните ефекти на бялата престилка, стаята и “терапията”).
Въз основа на наличните доказателства, единственото което мога да потвърдя, че кранио-сакралните терапевти правят е....да ти държат главата. Нищо друго. Не ти балансират шевовете на мозъка, не ти наместват костите на черепа, в никакъв случай не достигат до обвивките на мозъка, а енергийните кисти са толкова правдоподобни, колкото и феята на зъбчетата.
Радвам се, че все още участваш в дискусията и искам да те помоля за няколко обяснения:
- Каква имаш предвид под разлика в “категориите”?
- В 2 реда - какво прави кранио-сакралната терапия?
- В 2 реда - ти какво разбра от моите коментари?
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 16.11.13 10:41.
16.11.13
10:44
казано от Цветан Василев на 16.11.13, 09:10:
Би трябвало ти, като човека предложил КСТ, да защитиш твърдението си, а не аз да се опитвам да го оборя, което е като да биеш децата на детската площадка.
И преди да е станало някакво голямо недоразбиране - имам предвид, че отстрани е трудно да се прецени какво се случва. Аз в момента оспорвам твоите твърдения и те приканвам да дадеш аргументи в защита на твоите, за да не изглежда все едно те нападам, което не е вярно.
16.11.13
12:30
И след висшия пилотаж на терминология, какво се оказва, че му е схванат врата ли? :D
16.11.13
17:22
Ами...всъщност аз не знам какъв е проблема при него, но едва ли е нещо, което да се реши през форума. Не мисля, че дори по Скайп бих се наел.
Доста трудно е да се ориентирам по описанията във форума за какво заболяване става дума. Според мен е добра идея като начало да посетиш специалист- невролог, който като те прегледа ще прецени дали има нужда от други консултации.
18.11.13
18:12
За да се върнем към проблема на Христо, ще повторя-
1. Краниална дисфункция, в конкретен случай, - емоции, свързани с преместването му в др. държава, биха могли да предизвикат промяна в положението на определени кости на черепа, защото е доказано, че всеки стрес-фактор намира своето отражение върху КСС, “изходите” на нервите, слизащи от “черепна кутия” надолу се стесняват ( чисто механичен проблем), водейки до цяла верига от симптоми, които могат да бъдат диагностицирани от различни специалисти по различен начин, ако не разглеждат проблема комплексно. Като вариант корекция - Бахови капки, консулт с остеопат.
2.Емоциите се отразяват и на състоянието на диафрагмата, която, в зависимост от нейното изходно състояние, може да се спазмира изцяло и да блокира движението на ребрата, ставни блокажи, оттам и самото дишане, или да образува “тригерни” зони, което води до същи резултат. След време, а може и сега, момчето ще намери болезнени места в зоната на триъгълника ( основанието на шията, ключицата, плешката) или в местата на залавяне на стълбистите мускули. ( да провери) Корекция на спазма на дф-мата, ТЗ, масаж вратна зона, мускули на дишането, косите мускули ( в зависимост от това на вдишване или на издишване се появява поголям проблем), мобилизация на ребрата.
За КСС има достатъчно информация, не е темата в момента, например - J.Upledger,J.D.Vredevoogd, Г. Мегоун, Дж.Шейфер, и най-разбираемо - Д.Валтер Приложна кинезиология (2 изд) ( може би тогава няма се използва терминология от сорта “шевове на мозъка” - това ще обиди авторите)
И най-накратко - КСС - обединяването на мозъчните обвивки и местата на тяхното залавяне към костите на черепа, горни шийни сегменти, кръстец, черепните и спинални нерви, което е предназначено за осигуряване на обменните процеси на НС и предпазването й от повреди.
Мнението беше редактирано от Уляна Бержарова на 18.11.13 18:22.
18.11.13
18:28
След като се обърне към невролог, който най-вероятно ще изпише противовъзпалително, обезболяващо и спазмалитик, които най-вероятно няма да помогнат, нека да направи консулт с добър физиотерапевт, остеопат и алтернативни специалисти. Повече мнения - по - голям шанс за решаване на проблема.
Аз ще съм благодарна да напише какво се случва с него.(call) 0894322933
18.11.13
19:38
Уляна, и на едно друго място ти написах - Дейвид Уолтър и Робърт Фрост може да не съм ги изчел от корица до корица, но съм запознат с работата им. В случая с КСТ, мога да добавя и работата на Леон Чаитоу, Барал, Liem и Ъпледжър(не мисля, че има смисъл да се замеряме с автори). Наблюдавал съм, търсил съм допълнително (неутрална) информация, правили са ми, а в определен смисъл може да се каже, че и аз съм правил. Не отричам, че терапевта усеща “нещо” и “някакво движение”. Не съм намерил достатъчно доказателства, че е възможно да се усетят, още по-малко да се повлияят. За това пък има много доказателства, че такъв тип “диагностика” има ниска надеждност(intra- и inter-rater reliability) и нищо повече от неспецифичен(плацебо) ефект.
Баховите капки, Шуслеровите соли и хомеопатията имат сходен ефект. Не казвам, че нямат. Напълно съм наясно, че “работят”. Просто оспорвам начина по който работят и не мисля, че с лека ръка можеш да заклеймиш “традиционното” лечение.
Аз подкрепям мнението на Камен Генов, че трябва невролог да каже мнението си. Описаните симптоми аз бих ги определил поне като жълти флагове.
18.11.13
22:25
казано от Цветан Василев на 18.11.13, 19:38:
Наблюдавал съм, търсил съм допълнително (неутрална) информация, правили са ми, а в определен смисъл може да се каже, че и аз съм правил. Не отричам, че терапевта усеща “нещо” и “някакво движение”.
Всичко зависи от това - кой и как го е правил, каква подготовка има този, който използва тези техники и всъщност говорих за механично, а не енергийно въздействие. Смятам, че тук не е място за обсъждане на КС терапия.
Дано имаме възможност да обменим практически опит, ако наистина си учил този вид манипулации.(handshake)P.S. Бахови капки имат не сходен, а друг вид ефект.
Мнението беше редактирано от Уляна Бержарова на 18.11.13 22:27.
20.11.13
22:26
Притеснява ме факта , дали е възможно да е от добавките (пия протеин и току-що ми пристигна креатина) ? От както тренирам по-усилено (около 3 години) приемам протеин и досега не помня да съм го спирал (може би веднъж за 1 месец). От време на време комбинирам с креатин (2 пъти макс в годината) , глутамин , витамини и т.н. Въпросът ми е , дали при този дългосрочен прием на протеин (около 3 години без прекъсване) е възможно да съм си увредил черният дроб или бъбреците , или да съм получил някаква алергия , от която да се получават тези проблеми ? И ако отговорът е да , какво да си изследвам за да проверя , че всичко е наред ? Между другото съм 75 килограма (183 см висок) и приемам средно около 3500 калории на ден и 200 грама протеин от доста време насам.
Мнението беше редактирано от Hristo Dobrev на 27.11.13 17:52.