Световъртеж/замаяност след тежка тренировка

21.11.13
21:54

Пробвах да постна темата преди малко но нещо се обърка и всичко се изтри - накратко днес правих тежка мъртва тяга и други упражнения. От преди около час ми се вие свят и трудно фокусирам. Какво да правя?

Провери си кръвното,излез на чист въздух,изпий 2 водни чаши вода.

С тягата е така, много се натоварва нервната система. Не забравяй, че именно мускули регулират фокуса на зрението ти, а след като си се претоварил и трудно контролираш останалите си мускули, не е изненадващо, че по-бавно фокусираш. На мен и кръв от носа ми потичала, виждал съм хора да повръщат и други работи да правят... заради тежка тренировка. :D Ако не ти тече кръв от ушите и очите, значи всичко е наред. :)

21.11.13
22:22

казано от Севастократор Стрез на 21.11.13, 22:13:

С тягата е така, много се натоварва нервната система. Не забравяй, че именно мускули регулират фокуса на зрението ти, а след като си се претоварил и трудно контролираш останалите си мускули, не е изненадващо, че по-бавно фокусираш. На мен и кръв от носа ми потичала, виждал съм хора да повръщат и други работи да правят... заради тежка тренировка. :D Ако не ти тече кръв от ушите и очите, значи всичко е наред. :)

:x :x :x

Ако си като пребит след тренировка, не е наред. Другия път не си даваш толкова зор и няма да имаш проблеми.

казано от Gledam Tupo на 21.11.13, 22:22:

казано от Севастократор Стрез на 21.11.13, 22:13:

:x :x :x

Ако си като пребит след тренировка, не е наред. Другия път не си даваш толкова зор и няма да имаш проблеми.

Е тя залата не е за почивка, колега. Ако няма битка - няма резултати. Сега, ако целта на момчето е да си разпуска, да вдига тонуса и да заговаря мацки, нека да не си дава зор, но и да не очаква резултати. Всеки сам си носи кръста, както се казва. :)

Прави тягата с по-малко килограми следващия път..на мен ми се е случвало да ми причернява от многото килограми..

22.11.13
04:40

казано от Севастократор Стрез на 21.11.13, 22:58:

Е тя залата не е за почивка, колега. Ако няма битка - няма резултати. Сега, ако целта на момчето е да си разпуска, да вдига тонуса и да заговаря мацки, нека да не си дава зор, но и да не очаква резултати. Всеки сам си носи кръста, както се казва. :)

Не съм казал да се ходи, за да се почива, а че не е нормално час след това да не знаеш къде се намираш, да повръщаш и други такива, кои са си признак на чисто изнасилване над тялото.

Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 22.11.13 04:41.

22.11.13
07:22

абе час след тренировка да ти се вие свят и да не можеш да фокусираш не е нормално. Обърни внимание на здравето си. Намали малко. Явно натоварването, на което се подлагаш не е адекватно на моментното ти физическо състояние. “Не става с бързане, човече, със бавен ход се стига по-далече” Това го е казал един поет, чието име няма място в този разговор, преди доста време.

Трябва да отбележа, че от 8 седмици тренирам по програма 3х3 и наистина тази седмица тежестите станаха доста сериозни (90-100% от личния рекорд за 1 повторение) и явно това вече си казва думата. Вариант е на някое от упражненията да сваля тежестта ида увелича повторенията, за да не се случва повече това от вчера...

Иначе в момента още ми е леко замаяно и имам известно напрежение в очите, но съм по-добре в сравнение с вчера.

22.11.13
08:29

Как точно работиш в 3 повторения с тежест, която ти е максимална за 1? ;)
Иначе, възможно е да се надценяваш с килограмите и нервната ти система да реагира на това...особено ако не е адаптирана към тежки натоварвания.

казано от Маргарита Манева на 22.11.13, 08:29:

Как точно работиш в 3 повторения с тежест, която ти е максимална за 1? ;)
Иначе, възможно е да се надценяваш с килограмите и нервната ти система да реагира на това...особено ако не е адаптирана към тежки натоварвания.

Ами преди няколко месеца 120кг ми беше максималната тежест за 1 повторение - правя го и повече не мога. Миналата седмица успях да направя 3 серии по 2 повторения със 120кг, а вчера 3 по 3. Това имам предвид.

22.11.13
14:42

казано от Иван Илиев на 22.11.13, 09:09:

Ами преди няколко месеца 120кг ми беше максималната тежест за 1 повторение - правя го и повече не мога. Миналата седмица успях да направя 3 серии по 2 повторения със 120кг, а вчера 3 по 3. Това имам предвид.

Това е нещо нормално - нарича се прогрес :). Нищо ти няма. След още няколко такива тренировки ще се адаптираш и ще ти стане по-лесно.

22.11.13
22:07

казано от Иван Илиев на 22.11.13, 09:09:

Няма ли да продължиш малко дневника си и да запишеш няколко сегашни тренировки? Може би имаш мускулен дисбаланс. Тежестта на тягата ти ми се струва доста голяма. Обаче някои други упражнения не са ти толкова силни. Не използваш чак такива тежести. Освен,ако имаш голям напредък след спирането на дневника ти. Иначе като физика,мерки, обиколки си доста добре,обаче тая тежест на тягата изглежда ти е непосилна. Защо я форсираш толкова преди да увеличиш използваните тежести на останалите упражнения? Ще се потрошиш с тая тяга,бе човек! :D

MF

23.11.13
15:21

А храненето как е? На мен ми се случва когато намаля калориите или въглехидратите да усетя замайване. Не го отдавам на тежестта, защото въпреки че тя нараства, в други случаи не съм имала подобни проблеми. Тягата действително натоварва доста и упражнения като това изискват добро възстановяване, за да има сила.
Иначе и аз мисля, че не е нормално да ти е лошо след тренировка. Но причината трябва да се търси на различни места.
Напълно разбирам стремежа за развитие с тежестите, от един момент нататък фитнесът излиза от контура на чисто тонизираното и нахлува с бясна скорост и хъс в дебрите на неистовия стремеж към непрестанно развитие.

Дневникът ми премина на хартиен носител, затова не съм писал нищо в скоро време тук. Накратко тренирам по програма 3х3 два пъти седмично (вторник и четвъртък), през останалото време тичам по лекции и уча :D Във вторник правя клек, раменна преса и хоризонтално гребане с щанга, а в четвъртък тяга, лежанка, набиране с тежест и коремни преси - всичко по системата 3х3 освен коремните преси. В тренировъчните дни ям като прасе - стабилна закуска, протеинов шейк след фитнеса и като се прибера се тъпча с мусака, кисело мляко, извара, вечерта също ям доста месо и каквито плодове се намират. Също така гледам да спя поне 8 часа във вторник и четвъртък, за да се възстановя след натоварването. Засега резултатите са налице, ама дойде момент, в който се пресилих. Седмицата, която идва ще сваля малко тежест, ще дам почивка на тялото си, за да мога в бъдеще пак да прогресирам.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1