21.11.13
11:58
Здравейте имам бенка на корема,която в последно време се е увеличила малко и е потъмняла.Нямал съм роднини с проблемни бенки.Тренирам бокс и понякога ме удрят в областта на бенката .Според вас има ли повод за притеснение ?
Щом е пораснала на размер и се е променила, е време да я погледне дерматолог. С меланома шега не бива. Не отлагай.
Иначе не мисля, че удрянето ще влоши нещата.
21.11.13
17:58
Сори за тъпия въпрос..но не знам как да го задам точно, не съм специалист по кожни образования - самата ти бемка по-повърхностна ли е - тоест,ако я закачиш, възможно ли е да се “откърти” парче от нея или е от тези, които си седят, тоест не са релефни.. така да го кажа. Питам те, защото аз имам една бенка, която като малка постоянно закачах, разкарвавявах и т.н. В този ред на мисли,ако случаят ти е този, то ударите може да причинят проблеми, трябва много да я пазиш и наистина е добре да посетиш дерматолог.
21.11.13
18:26
Бенката не е от нормалните бенки(малки тъмнокафяви топченца)Малко по-голяма е светлокафява и мека на допир.Тя ми е единствената по-особена бенка по цялото тяло и се е уголемила съвсем малко 1-2 мм може би и леко е потъмняла на цвят посредата.
23.11.13
15:23
Най-добре да те види специалист. Не се притеснявай.
Всичко може да е .. тичай на дерматоголог .. и аз имам една на гърба, която също се уголеми, но дерматолога каза, че е в спокойно състояние .. дано и при теб да е така, но ако е по-лошо трябва да се види навреме.
23.11.13
20:57
Имам много бенки и съм посещавал специалист, който ми каза че трябва да се притеснявам само когато бенката започне да ме боли сама, без да съм я докосвал и т.н.
Все пак отиди на дерматолог да се успокоиш :)
24.11.13
01:25
казано от Hristiyan Spasov на 23.11.13, 20:57:
Имам много бенки и съм посещавал специалист, който ми каза че трябва да се притеснявам само когато бенката започне да ме боли сама, без да съм я докосвал и т.н.
Голяма глупост ти е казал този “специалист”. Тя ако започне да те боли сама от нищото, работата вече е яко осрана... Защото всяка бенка над 6мм, с неравни очертания или неравномерно оцветяване е рискова. А според съвременните виждания, най-добрата превенция на рака на кожата е премахването на всички РИСКОВИ бенки, дори и да не са ПРОБЛЕМНИ.
Та Деяне, не се шашкай, но задължително отиди на кадърен дерматолог.
Ето нещо за обща представа, само информативно, това НЕ заменя дерматолога: цък.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 24.11.13 01:26.
24.11.13
11:25
Бенката ми е по-скоро от графа “нормални”.На цвят е като 3тата от нормалните.Иначе не съм се шашнал увеличаването е минимално,не изпитвам болка или сърбеж.Плюс тва прочетох,че при развитието на тази гнусна болест 90% играе генетичния фактор,но ще отида да ме погледне доктор,за да съм си спокоен.