02.12.13
22:03
Здравейте искам да ви попитам дали ще мога да направя релеф като тичам всеки ден.На 16 години съм ходя на фитнес всеки ден без уикендите приблизително от една година.Натрупах мускулна маса но проблемът ми е ,че нямам добър релеф.От скоро започнах да тичам всеки ден (без събота и неделя) по 6-7километра след тренировки ,но ми казаха ,че от тичането се губело мускулна маса.Също така ми казаха да не спазвам диети защото съм подрастващ но че трябва да ям чисто и да избягвам сладкото и газираните напитки.Въпросът ми е дали тичането ще има ефект ако не спазвам диета а се храня чисто и дали ще мога едновременно да изгоря излишните мазнини и да натрупам мускулна маса?
02.12.13
22:37
Здравей,
“Правенето на релеф”, зависи от няколко фактора, най- важния от които е калориен дефицит. Тичането само по себе си е способ за по -голям енергоразход на тялото, но това не значи, че ако тичаш като кон, ще станеш релефен. Колкото до процента на загуба на мускулна маса, според мен зависи най - вече от въпроса с колко калории си в дефицит,начина на структуриране на хранителния режим, начина на трениране, генетика и дори психическа нагласа.
Това е най-общо казано. “Чисто хранене’ е доста разтегливо понятие и не знам как си го тълкуваш ти. Отделен е и въпросът какво визираж под “правене на релеф”, защото много ниския процент подкожни мазнини е много трудно достижим с тичане и ограничаване на сладкото и газираното, но и това зависи от много субективни фактори.
Мнението беше редактирано от Иван Марков на 02.12.13 22:38.