03.12.13
12:00
Здравейте. Опитвам се да разбера напълно тези два термина. Не, че не ги разбирам, но ми се иска да ги разбера по-пълно. Тоест в какво се изразява възстановяването и съответно претренирането? Как можеш да разбереш дали си се възстановил напълно или си претренирал. Какви са признаците?
Може да ви изглежда глупава темата, но се старая да разбера всичко свързано със това ми хоби (фитнеса) за да мога да изпълнявам правилно тренировките си и най-вече да познавам тялото си и дали е готово за нови начинания или е уморено и се нуждае от почивка.
03.12.13
12:26
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/50460
http://www.bb-team.org/articles/1054_da-izbegnem-pretreniraneto
http://www.bb-team.org/articles/1591_pretreniraneto
Ако след тези теми и статии имаш конкретни въпроси,тогава питай пак;)
Благодаря за инфото.
Темата е породена от притеснението ми да не претренирам, защото тренирам по 5 пъти на седмица тоест:
Гърди+Бицепс
Крака+Корем
Почивка
Гръб+Трицепс
Рамо+Трапец+корем
Почивка
и отначало.
Но се чувствам супер, нямам търпение да влеза отново в залата и дори не ми се почива през почивните дни. Храня се обилно, по 4-5 пъти на ден като се старая да спазвам нормите от към всяка една съставка П/В/М в менюто си (ВВД). Огладнявам като звяр през 2 часа и веднага ям нещо, но основните ми яденета на ден са 3, тоест с много въглехидрат и протеин в тях. А другите са някакви междинни - ядки, плодове, яйца и тн. Дори мисля да си взема протеин, защото килограмите растат, но финансите за месо не особено... Пийвам и доста вода, около 3 литра на ден. Приемам и витамин Ц + Бирена Мая ACE.
Съня също е ОК. Спя по минимум 7 часа на вечер. Заспивам веднага щом ми се доспи без да се въртя и прочие. Мускулни трески вече имам много леки, които минават за ден.
Та при тези условия мога ли да кажа, че се възстановявам добре и не претренирам, понеже май 5 тренировки на седмица са си доста...
Мнението беше редактирано от Пешо на 03.12.13 13:22.
03.12.13
14:27
Модерация: Мнение без връзка с темата.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.12.13 14:28.
03.12.13
16:50
Важното е как тренираш, а не колко пъти в седмицата, защото ако се мотаеш в залата или се чекнеш на козметични тежести и упражнения и 6 пъти да ходиш по два пъти дневно, пак няма да претренираш.
В духа на възстановяването и тренировката днес си направих експеримент: Направих си физиологичен разтвор или вода + 0,9% сол + 5% глюкоза (то е по-точно импровизиран серум глюкозе), от който пиех по време на тренировка, общо за цялата тренировка около 500 мл, тъй като тренирам навън (2градуса по Целзий) и не се потя много. Резултата е за 70 минути тренировка вдигнах общо 17 440 кг и се чувствам свеж. Опитайте и вие.
Тренирам тежко (качвам килограмите до 70-80% от макса) и интензивно, тоест взимамси максимално по минута почивка между сериите, но само ако съм много смазан, обикновено почивам колкото да глътна малко въздух и продължавам.
05.12.13
18:57
Ако се чувстваш свеж и жизнен (а ти спомена, че така се чувстваш), значи възстановяваш добре. Пет пъти седмично не е много, а и всяка мускулна група я тренираш по веднъв седмично, така че няма опастност да претренираш. Продължавай така :)