Плуване

04.12.13
20:47

Привет! Реших да взема да се постегна малко, че положението не е добро. Телата на плувците винаги много са ми допадали и съм искал да имам нещо подобно. Въпросът ми е лесно ли става. По колко пъти седмично трябва да плувам, какъв стил и пр. Нужно ли е да съм на хранителна диета? Искам да поясня, че не искам да правя някакъв релеф! :) Благодаря на отзовалите се и се надявам да не съм сбъркал раздела. Поздрави!

04.12.13
21:49

Не искаш да правиш релеф и в същото време искаш да имаш тялото на плувец (слабо и релефно),нещо не мога да те разбера ?

Естествено, че е нужно да си на хранителен режим. Да не мислиш, че плувците се тъпчат с боклуци и после скачат в басейна да плават като шамандури?

WA

04.12.13
22:35

Плувците (истинските такива), за да стигнат то тези дела, тренират по 2 пъти на ден по няколко часа и общо взето не излизат от басейна. Много плувци вдигат тежести или по-често работят с ластици със съпротивление, за да поддържат фигура. Може би е най-трудно да направиш тяло с плуване. По-скоро го включи като кардио елемент, но дори и тогава няма да е най-ефективния вариант.

Само с плуване няма да постигнеш релеф. Моят опит показва, че с този спорт можеш да се стегнеш, защото натоварването е много равномерно. Но пък не можеш да разчиташ на натрупване на мускулна маса. Да, ще има промяна, но тя ще се изрази по-скоро в хармонично развиване на мускулатурата ти, а не толкова на натрупването на много нова маса. На разчитай и кой знае на какво орелефяване - плуването е супер аеробна тренировка, защото натоварва доста заради съпротивлението на водата. Самата вода обаче е хладна (обикновено 18-25 градуса в повечето басейни, зависи къде ходиш), което малко или много пречи на стапянето на мастната тъкан, за да изкараш плочки (ако си ги направил с подходящи упражнения покрай плуването, разбира се). Съгласен съм с Warrior - ако искаш тяло на плувец, трябва да имаш режим на ткъв, който включва доста други натоварвания за изграждане на мускулна маса. И значително количество плуване.

Иначе - гледай да комбинираш стилове, за да постигнеш максимален ефект. Аз лично предпочитам бруст, но той е малко по-мързелив. Кроулът е най-бързият стил, а бътърфлайят - най-натоварващият физически. Аз лично в момента си търся удобен басейн, в който да ходя да плувам, за да поддържам форма за зимата.

казано от Христо Иванов на 05.12.13, 10:35:

Самата вода обаче е хладна (обикновено 18-25 градуса в повечето басейни, зависи къде ходиш), което малко или много пречи на стапянето на мастната тъкан, за да изкараш плочки (ако си ги направил с подходящи упражнения покрай плуването, разбира се)..

Пробвай тогава да плуваш в басейн с гореща минерална вода,но си извикай линейка :)
Каква е зависимостта м/у температурата на околната среда и свалянето на килограми?Минават ми,няколко теории през главата,но те се отнасят за минусови температури.

05.12.13
11:01

За 10 години триразови в басейна може и да направиш такова тяло :)
Успех!

казано от Светослав Тодоров на 05.12.13, 10:57:

Пробвай тогава да плуваш в басейн с гореща минерална вода,но си извикай линейка :)
Каква е зависимостта м/у температурата на околната среда и свалянето на килограми?Минават ми,няколко теории през главата,но те се отнасят за минусови температури.

Не казвам, че трябва да плуваш в гореща вода - в такава в най-добрия случай ще се излежавам. Относно връзката между плуването, студената вода и подкожните мазнини - ето тук: http://www.bb-team.org/articles/3173_pluvane-i-fitnes

По-специално, този цитат:

Плуваният стил кроул е особено подходящ за постигане на висок разход на енергия при относително дълъг период от време (30-40 мин.). Проблемът с подкожните мазнини обаче е в ниската температурата на водата в басейна. Честите и продължителни охлаждания стимулират тялото да цени термоизолиращите качества на подкожните мазнини и да се съпротивлява при понижаването им под стойности от порядъка на 15-17% от теглото за мъже, 17-22% жени. Ако мазнините ви са над тези стойности, може да използвате плуването като основно средство за енергоразход. В случай че желаете да снижите теглото на мазнините си под тези граници, то може да включите плуването като втори спорт или да замените аеробния завършек на фитнес тренировката си с 20-30 минути кроул в умерено темпо.

Лично аз никога не съм ползвал плуване за топене на мазнини, по-скоро за общ мускулен тонус и стягане на тялото :)

05.12.13
11:52

Така както е написано да разбирам че от плуване тяло не може да се направи (освен ако не ти е работа или по принцип нямаш работа и плуваш и тренираш като замаян).

4 пъти в седмицата ходя да плувам , какво може да се добави като тренировка (домашна) ? Правя лицеви , набирам се. И впрочем плуването е доста изтощително, не знам как го виждате вие с още тренировки. Аз лично се скапвам , плувам по 40-50 минути средно. А за подкожните мазнини да попитам , ако калорийния ми баланс е отрицателен не следва ли да губя и подкожни мазнини ?

На теория - следва. На практика - не е точно така. Защото отрицателен калориен баланс означава, че губи килограми, но не задължително само и единствено мастна тъкан. Дори и при най-суровата НВД гориш и малко мускули - невъзможно е, телата ни не могат да горят само мастна тъкан. Ако искаш да орелефиш, трябва много активно кардио и много добре премерен НВД :)

05.12.13
16:08

казано от Христо Иванов на 05.12.13, 15:18:

На теория - следва. На практика - не е точно така. Защото отрицателен калориен баланс означава, че губи килограми, но не задължително само и единствено мастна тъкан. Дори и при най-суровата НВД гориш и малко мускули - невъзможно е, телата ни не могат да горят само мастна тъкан. Ако искаш да орелефиш, трябва много активно кардио и много добре премерен НВД :)

То е ясно че ще се гори и мускул. Обаче ще се гори и мазнина и следователно ако ядеш правилно и качваш мускулна маса а не мазнина би трябвало да излезеш на + с мускулите и на - с мазнините. Така си го фантазирам аз , сега нз колко е реално това , експертите тука ще кажат :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1