10.12.13
19:58
Здравейте, под заглавието се подразбира какво ще Ви питам :). Ходя на фитнес към 7 часа вечерта, не знам колко е “късна” тази тренировка, но какво да ям преди и след тренировката? Към 17:40 имам междучасие и тогава хапвам нещо, 18:30 свършвам училище и направо на фитнес, към 17:40-50 хапвам въглехидрати, имам и протеин но е малко, 1 час след тренировка като се прибера вечерям и си права шейк от половин доза протеин, сухо мляко, прясно мляко, банан, кисело мляко, извара и може малко плодово мляко и мед, а да хапвам ли нещо 15-20 мин преди тренировка като вафла или след тренировка ? Или няма нужда?
Също така кога е най - добре да си правя този шейк, като ходя на фитнес пия по доза протеин веднага след тренировката но час по късно пия още 1 протеинов шейк с към 30-40 грама протеин и повече.
10.12.13
21:33
Не ти е хич късна тренировката, спокойно. Аз тренирам от към 9/10 до 10/11.
Кажи цялостното хранене, че шейкове и вафли звучи.....странно.
Веднага след трен можеш и е добре да хапнеш бърз протеин и особено ако качваш е добре и бърз въглехидрат. После си вечеряй с протеин и мазно или протеин и малко количество бавен въглехидрат.
10.12.13
21:46
Тренировката не е късно,ама къде е хранителния режим?
10.12.13
22:20
Хранителния режим е добър според мен.
1-во ядене : 2 сандвича или няколко яйца с банан, луканка, нещо такова
2-ро ядене : ориз, месо, картофи.. каквото има
3- то ядене : като второто
Между 3 и 4 ядене хапвам банан и кисело мляко, примерно.
4: ядене като трето ( ям така, защото си нося от нас в училище.. )
тренировка ( след тренировката протеин и какъв бърз въглехидрат да взема след тренировка ) ?
5: ориз, месо.. каквото има ( въглехидрати яко )
6: Супичка, може някви сандвичи, протеинов шейк, фъстъчки..
10.12.13
22:24
След тренировка мед,ако имаш или локум.
6. Ако е преди лягане хапвай извара.
Сори за грешката,ама доста ми се спи,а и си правя последното хранене :D
Мнението беше редактирано от Александър Илиев на 10.12.13 22:43.
10.12.13
22:57
казано от Александър Илиев на 10.12.13, 22:24:
След тренировка мед,ако имаш или локум.
6. Ако е преди лягане хапвай извара.
Сори за грешката,ама доста ми се спи,а и си правя последното хранене :D
Аз към 9-10 си правя шейк с банан, кисело мляко, може и плодово мляко, извара, малко прясно мляко и малко сухо мляко.
Значи този шейк да го правя преди лягане?
А през деня ако пак си направя, смисъл 2 на ден ? Нали няма проблем. Попринцип пия по един ама понякога може и 2.
11.12.13
08:55
Ако смяташ,че имаш нужда от него,прави си. Не е толкова важно количеството храна,а качеството.
11.12.13
09:32
казано от Бастуна на 10.12.13, 19:58:
Здравейте, под заглавието се подразбира какво ще Ви питам :)
Хранене преди тренировка - 2-3 часа (или повече) преди нея, задължително качествени белтъчини и мазнини, въглехидрати - по твоя преценка. Нямаш нужда от друга храна непосредствено преди тренировка.
След тренировка - цяла доза протеин, малко по-късно вечеряш качествено. Захарта след тренировка не ти носи особени ползи. Няма нужда от втора доза протеин на прах по-късно. Просто яж качествена храна отново преди лягане.
Храненето съвсем не е добро, но...
Няма нужда да се храниш 7 пъти дневно.
11.12.13
09:54
казано от Кольо Пияндето на 11.12.13, 09:32:
казано от Бастуна на 10.12.13, 19:58:
Здравейте, под заглавието се подразбира какво ще Ви питам :)
Хранене преди тренировка - 2-3 часа (или повече) преди нея, задължително качествени белтъчини и мазнини, въглехидрати - по твоя преценка. Нямаш нужда от друга храна непосредствено преди тренировка.
След тренировка - цяла доза протеин, малко по-късно вечеряш качествено. Захарта след тренировка не ти носи особени ползи. Няма нужда от втора доза протеин на прах по-късно. Просто яж качествена храна отново преди лягане.
Храненето съвсем не е добро, но...
Няма нужда да се храниш 7 пъти дневно.
Благодаря. Някакви съвети за храненето през деня ? Гледам да наблягам на въглехидратите, но явно не правя нещо правилно?
Ако хапна 2-3 часа преди тренировка и после съм доста гладен понякога по време на тренировка. Два часа преди тренировка днес ще хапна малко телешко месо и 1 кисело мляко, след тренировка доза протеин, в нас ще вечерям и преди лягане да си направя един шейк без доза протеин, само с извара, банан, кисело мляко? Мазнините преди тренировка от къде да ги добавя?
11.12.13
10:05
А защо наблягаш на въглехидрати? :)
Има огромно значение какво ще ядеш 2-3 часа преди тренировка. Ако е това, което ти казах и в адекватно количество - няма начин да си гладен (отделно от това не виждам нищо страшно да си гладен по време на тренировка, но това е съвсем отделна тема). Ако са въглехидрати - естествено, че ще си гладен. Днес с телешкото хапни 1-2 шепи сурови ядки или няколко лъжички сметана.
11.12.13
10:32
казано от Кольо Пияндето на 11.12.13, 10:05:
А защо наблягаш на въглехидрати? :)
Има огромно значение какво ще ядеш 2-3 часа преди тренировка. Ако е това, което ти казах и в адекватно количество - няма начин да си гладен (отделно от това не виждам нищо страшно да си гладен по време на тренировка, но това е съвсем отделна тема). Ако са въглехидрати - естествено, че ще си гладен. Днес с телешкото хапни 1-2 шепи сурови ядки или няколко лъжички сметана.
Добре, ще хапна малко фъстъчки, сметана няма от къде да взема, освен ако има още в кауфланда цяла сметана, където се пръска, на 1 лев е намалена, ще ходя да погледна :). Защо да не ям по 6-7 пъти на ден?
Мнението беше редактирано от THE MAGNIFICENT на 11.12.13 10:33.
11.12.13
10:48
Няма особена полза от това да държиш инсулина висок непрекъснато. Говорили сме за тези неща - няколко хормона, обуславящи чувствата за глад и ситост са свързани с други хормони, регулиращи баланса между анаболизъм и катаболизъм - с непрекъснато често подаване на храна машинката на организма трудно пази “центровката” си. Отделно от това чисто организационно е по-трудно. В общия случай 3-4 качествени хранения дневно покриват нуждите на поне 90% от трениращите любители. Повтарям - качествени. За трети път - качествени.
Сметаната във флакон не е добра идея. Не съм уверен дали има животински произход изобщо... Вземи си заквасена сметана, малка кофичка примерно.
11.12.13
11:04
Ще си взема заквасена :). Днес яденето ми е:
09:00 - 2 сандвича с малко пилешко филе
11:00 - ориз, малко краставици и репички
13:30 - телешко и кисело мляко
15:30 - като в 11 часа
17:30 - телешко, фъстъци и сметана
Тренировка, след тренировка протеин на прах една доза
21:00 пилешко месо, преди да си легна ще си направя шейк с извара и кисело мляко ( извара около 150-200 грама ).
Добре ли е ? Ориза и телешкото се повтарят, но не знам как да ги разделя, ям предимно ориз и телешко, че това се готви предимно заради мене :D. Как да разделя храната, за да е на по - малко хранения, хапвам по 200 грама телешко на ядене ( в училище ), повече просто не ми се яде :(. Сега ще хапна 250-300 грама ориз, повече не мога.. е как да ги разделя? Някакви предложения?
11.12.13
11:27
Четвърти път - качествено. Пети път няма да го пиша. :)
Ето ориентир:
- 3 х 200 g месо (600 g)
- 5-6 цели яйца
- 200 g извара
- малка кофичка заквасена сметана (200 g) или 50 g сурови ядки
- 20-30 g масло
Това количество храна спокойно се изяжда на 3-4 хранения, дори като прибавиш и гарнитурите (ориз, хляб, салатки).
За да станат по-малко на брой храненията, трябва да са по-качествени и да съдържат повече енергия. Храните, които са богати на мазнини, съдържат много енергия в малък обем (количество) от самия продукт. Закусваш като дете от детската градина - две филийки с малко филенце. След 1 час си гладен? Еми естествено! Ако искаш да си сит - белтъчини и мазнини.
Не ми отговори защо наблягаш на въглехидратите... да не би да е по същата причина, заради която не виждам въглехидрати във вечерята ти?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.12.13 11:32.
11.12.13
11:41
казано от Бастуна на 11.12.13, 10:32:
Добре, ще хапна малко фъстъчки, сметана няма от къде да взема, освен ако има още в кауфланда цяла сметана, където се пръска, на 1 лев е намалена, ще ходя да погледна :)Защо да не ям по 6-7 пъти на ден?
Вероятността тази сметана да е животинска е минимална и клони към 0%.Бих ти препоръчал течна в кутия,за готвене,но всеки път когато съм в България намирам изключително трудно животинска течна сметана.Така,че се придържай към заквасената.Освен това,което Кольо Пияндето каза за храненето 3-4 пъти на ден, ще добавя още нещо.Нормално е да сме активни около 16 часа и да спим около 8.Повечето хора не могат да ядат до час след ставане,като извадим и общоприетото схващане поне 2 часа преди лягане да не ядем и остават 13 часа.В тези 13 часа логично ли е да ядем 6 пъти?Храната няма време да се усвои до следващото хранене.3 пъти на ден с евентуално 4-то ядене ако вечерята е била ранна,е оптималния вариянт при повечето хора.
11.12.13
11:56
казано от Кольо Пияндето на 11.12.13, 11:27:
Четвърти път - качествено. Пети път няма да го пиша. :)
Ето ориентир:
- 3 х 200 g месо (600 g)
- 5-6 цели яйца
- 200 g извара
- малка кофичка заквасена сметана (200 g) или 50 g сурови ядки
- 20-30 g маслоТова количество храна спокойно се изяжда на 3-4 хранения, дори като прибавиш и гарнитурите (ориз, хляб, салатки).
За да станат по-малко на брой храненията, трябва да са по-качествени и да съдържат повече енергия. Храните, които са богати на мазнини, съдържат много енергия в малък обем (количество) от самия продукт. Закусваш като дете от детската градина - две филийки с малко филенце. След 1 час си гладен? Еми естествено! Ако искаш да си сит - белтъчини и мазнини.
Не ми отговори защо наблягаш на въглехидратите... да не би да е по същата причина, заради която не виждам въглехидрати във вечерята ти?
Ти тук ме хвана за примамка с тези въглехидрати за вечеря, вечерям месо, ориз или нещо такова, от къде да набавя тези мазнини в закуската, от яйцата ли ?
Закуска - 3-4 цели яйца, малко хляб
11 часа : ориз или месо
15:00 - ориз или месо, хляб, кисело мляко
17:30 - месо, ядки, сметана
след тренировка протеин
като се прибера в нас за вечеря ще хапна пилешко, ориз или картофи
Ще наблягам на месото, 600 грама на ден щом е добре, ще го имам в предвид.
Ще сложа още нещо към пилешкото за въглехидрати за вечеря. Така добре ли е режима. Само закуската ме притеснява, защото аз закусвам в 8:30 - 9 и после към 11-11:30 съм гладен, хапвам към 11 200 грама ориз и салата и после на училище към 14 часа пак съм гладен.
11.12.13
12:19
“11 часа : ориз или месо
15:00 - ориз или месо, хляб, кисело мляко”
Май първо трябва да прочетеш какво представляват белтъчините,мазнините и въглехидратите и тогава да задаваш въпроси ;)
Тук се получи нещо като опит за строеж на къща ,започвайки от покрива!
11.12.13
12:29
600 g месо не знам дали е добре. :) Просто видях три хранения с месо в описаното от теб, а ти каза, че повече от 200 g не можеш да изядеш. Месото не е единственият възможен източник на белтъчини. Мазнини в закуската - масълце при яйцата в тигана (писах, ама...). Може и сиренце, кашкавалче... Закусвай стабилно - втори път го пиша - затова огладняваш преди обяд. Обядваш ориз и салата - написах ти какво мисля по този въпрос. Изобщо... аз пиша, ама... Светослав Тодоров май е прав. Отдели време за четене - ще изясниш много неща.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.12.13 12:29.
11.12.13
21:48
казано от Светослав Тодоров на 11.12.13, 12:19:
“11 часа : ориз или месо
15:00 - ориз или месо, хляб, кисело мляко”Май първо трябва да прочетеш какво представляват белтъчините,мазнините и въглехидратите и тогава да задаваш въпроси ;)
Тук се получи нещо като опит за строеж на къща ,започвайки от покрива!
Знам какво представляват белтъчините, мазнините и въглехидратите :), защо ми казваш да прочета, смисъл не схванах, не е добре яденето ? 17 часа хапвам месо, белтъчини и мазнини, към обяд хапвам 2 пъти, но не винаги има белтъчини. Всичко ми е ясно от това, което казахте :).
Кольо днес хапнах към 17 часа телешко месо ( направено е като роло стефани, има и малко яйца ), 200 грама заквасена сметана и 2 шепи сурови фъстъци, наистина беше по - добре, не огладнях толкова по време на тренировката и след това.
Закуска : 2 сандвича и малко пилешко месо ( нямаше яйца, иначе това закусвам, като има ).
Втора закуска ( 11:00 часа ) - някъде към 250 грама ориз и салата
Обяд : Телешко месо и малко салата с ряпа и морков
Следобедно ядене хапнах малко ориз и пак малко телешко ( защото огладнях малко )
Преди тренировка към 17 часа хапнах телешко, заквасена сметана, 2 шепи сурови фъстъци
След тренировката изпих 1 протеин на прах
Вечеря : 350 грама ориз и 1 филия хляб
Сега преди лягане пия шейк с 150 грама извара, кисело мляко, банан и малко прясно мляко.
Е как е :) ? Винаги хапвам нещо към 11 преди да излезна за училище, не знам защо, така съм свикнал, ще гледам да наблягам сутрин на яйцата, по 3-4 цели ще хапвам, обяд и следобедно хранене викате, че ми куцали ? Ами не знам и аз :(.