05.12.13
16:18
Здравейте на всички ,за които спорта-фитнеса и здравословното хранене не са просто период от живота,а начин на живот!!! Искам да споделя с вас личната си история ,за да се учим заедно от грешките и успехите си!Започнах да се занимавам с фитнес преди една година,а от половин съм като животно във фитнес залата.Изчетох много ,изпробвах много неща свързани с фитнеса,но сега съм пак в труден период и имам чувството ,че пак нещо съм объркала.Май месец 2013г. бях 63 кг(ръст-164) след протеинова диета и много, много тренировки свалих 5-6 кг.Знам не звучи като голямо постижение,но за мен е ,защото няма значение колко тежиш ,а как изглеждаш! При мен резултатите бяха налице ,промених физиката и формата си.След 5-те месеца протеинова диета и всекидневен фитнес изведнъж живота ми се промени,наложи се да замина за Азия.Първият месец нямах пари и ядях само „кисело мляко” със сирене( не си представяйте българско сирене,а по скоро сплав от топено сирене и кашкавал),казах си все пак е протеин!Тук фитнес има ,но е ужасно скъп и няма как да си го позволя,но бягам почти всеки ден 40-50 минути и намерих начин да тренирам за корем,крака и ръце,без да се налага да посещавам фитнеса.И тук идва най-интересното след като месечният ми цикъл спря много се изплаших,през повечето време се чувствам отпаднала и уморена.Има дни ,в които дори да говоря ми струва много ….но когато не съм така отивам да бягам.Храня се основно с пилешко месо(веднъж в седмицата),кисело мляко ,тофу ,зеленчуци(без картофи),плодове,ядки,понякога ям ориз и леша!Не знам къде бъркам ,не искам целият ми труд да е бил напразен ! Ако някои от вас може да ми даде съвет как да не качвам килограми и да се чувствам добре бих била много признателна! Не искам да избирам между това да съм щастлива-хубава и щастлива-здрава!Благодаря!!!
05.12.13
17:02
Докато не напишеш как точно се храниш,горе-долу количества и дневни калории, не очаквай помощ от някого!Подозирам,че като цяло държиш калориите доста ниско.Каква вариация на “протеинова диета ” си прилагала?Ако е нещо от рода на почти всички калории от белтъчини и минимални въглехидрати и мазнини...не се връщай към нея.За твоите килограми около 100 грама протеин е напълно достатъчно.Останалото мазнини и въглехидрати.Кое ще преобладава си е право на личен избор.Нещо,което ям само веднъж седмично,не бих го поставил в категория “основни храни” ;) Дано ме разбра правилно.Успех!
П.С.Една от причините за липса на менструация е преумората в комбинация с недояждане.Т.е. ако наблягаш доста на тренировките+работа и се храниш по-малко от необходимото може и да имаш проблем с цикъла.При редовни тренировки е нормално месечния цикъл да се скъси малко,но не е нормално да отсъства.
Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 05.12.13 17:04.
05.12.13
17:28
”Трябва ли да избираме между щастието-да си хубав или щастието-да си здрав?!?”
Само от това става ясно, че си адски объркана в знанията и незнанията си за яденето, тренирането и това как трябва да изглеждаш.
протеиновата диета ,която спазвах беше следната: закуска-Кисело мляко 0,1 % + 100 гр. извара и малко сирене,
обяд-една или две пилешки пържоли със салата около 600 700 гр.,след обедната закуска е като закуската ,след това тренировка от 18 до 20ч. и вечеря салата(700 гр.) +200 гр. извара ,ако ми се прияде сладко хапвам плод.Този режим спазвах 4 месеца ,сега хапвам закуска 2-3 ябълки ,обяд салата +200 г.тофу(соя) след обедна кисело мляко 400 гр. + плод , вечеря салата (600 гр.) + кисело мляко 400.Един ден от седмицата ям само ориз или само леща.А относно заглавието,то е провокирано от това,че всичко си има цена и плащаш за нея!
05.12.13
19:14
За цената си права, но здравето и това да изглеждаш добре не се изключват, а се допълват. Цената трябва да е тренирането, добрата храна и изключването на някои забавления като редовното поркане с приятели.
Вземи напиши как тренираш, с какво се занимаваш и на какъв стрес си подложена и някой капацитет ще ти даде предложение какво да направиш.
05.12.13
19:25
Не е нужно да си “капацитет” за да забележиш, че храненето е било и продължава да бъде небалансирано. Грешка е изключването на мазнините и донякъде на въглехидратите от менюто. Възможно е това в съчетание с вероятния стрес да е разбалансирал хормоните.
Извън темата - в коя част на Азия си?
05.12.13
20:14
Можеш ли да ѝ обясниш колко трябва да си вдигне мазнините и въглехидратите за да стане диетата ѝ балансирана и все пак да продължи да сваля?
...щото аз не мога
Относно цената имах предвид ,че ако си предразположен да качваш килограми това означава,че не трябва да ядеш без да мислиш кога ,колко и как приемаш храната.На мен 50 % от мислите ми на ден са свързани с това! И това еднообразие започва да ме убива.За мен тренировките са удоволствие,защото ми дават най-големия адреналин !Лятото тренирах много,но сега по-малко,но пак 4-5 пъти в седмицата бягам 40-50 минути между 140-150 пулс,в единия ден след бягането правя ръце с щанга и дъмбели,лостове,на следващия ден крака(предимно различни видове клекове,тяга,и повече упражнения за задната част на бедрото, и на третия ден бягане + кръгова за корем( редувам 4 упражнения 1.за горна част ,2.за долна част на корем,3.за горна и долна 4.за странична) почивам само 10 сек. между упражненията и 30сек. между сериите,гледам да разтягам мускулите на корема в почивките.Причината заради, която писах тук е ,че не знам как да променя режима си на хранене.Да,стресът беше много голям за мен преди и след идването ми в Южна Азия пък и тук е около 25 градуса през деня.
05.12.13
21:21
Нещата биха могли да изглеждат по следния начин:
80-100 гр. белтъчини;
100-120 гр. мазнини;
80-100 гр. въглехидрати;
Това прави нещо между 1500 и 2000 ккал. Приеми белтъчините за константа, останалите можеш да нагаждаш спрямо личните си предпочитания, но гледай да си около тези стойности. Не знам точно спецификата на храните, до които имаш достъп, но със сигурност имаш избор от ориз, месо, ядки, сирене, масло, плодове... Тофуто не е сирене, избягвай соята, пърженото. Имаш доста активно ежедневие, даже бих те посъветвал да намалиш малко активността - почивката е също толкова важна, колкото и спорта. Имам усещането, че си приела нещата твърде навътре и си се вглъбила. Отпусни се, забавлявай се и остави нещата да се случват. :)
казано от tatqnz на 05.12.13, 18:55:
сега хапвам закуска 2-3 ябълки ,обяд салата +200 г.тофу(соя) след обедна кисело мляко 400 гр. + плод , вечеря салата (600 гр.) + кисело мляко 400.Един ден от седмицата ям само ориз или само леща.
Ти не ядеш, как ще си здрава? Ябълките и салатата стават за междинна закуска/гарнитура, но не са храна. Разчиташ на кисело мляко и соя да ти осигурят градивни елементи за възстановяване на органи и тъкани - това няма как да стане. Особено щом си активна. По всяка вероятност организмът ти е стресиран от липсата на адекватна храна. Яж месо и полезни мазнини.
Заглавието ти е объркващо. Човке не може да е хубав, ако не е здрав, и явно не само аз се чудя за какъв избор говориш.
добре признавам ,че заглавието е малко объркващо.:D То беше вдъхновено от една серия на Др.Хаус ....относно храненето разбирам,че съм допуснала огромна грешка като съм изключила мазнините от храненето си!Изчетох цялата статия и сега ми стана доста по ясно http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063,но пак ми се струва ,че не мога да се вместя в 1426 калории на ден от ,които Б-145гр.(568кал.);М-61гр.(550кал.);В-77гр.(308) състявих следното меню:
Закуска една ябълка,2 яйца +50 гр.и 100 гр.домати
Общо : Б.24гр.;М-24гр. В-23гр. = 425 кал.
Обяд: 100 гр.пилешка печена пържола,салата от домати и краставици(400 гр.) Б-28;М-13,6г.В-15.2 =311 кал.
Междинна закуска 1 кофичка кисело мляко 1.5%-Б-15,6;М-6:В-20,8 =210кал.
Вечеря : 150 гр.пилешко + 400-500 гр. салата =450 кал. ОБЩО : 1400,но това меню е в дните ,в които не мога да тренирам ,при тренировка ще включа още едно xранене с месо и салата ,да отбележа,че слагам по една лъжичка зехтин на пържолите и на закуската!Преди ядях много извара като бях в България,сега не мога да намеря бяло сирене дори имат само соево :(