18.12.13
10:27
Прочетох многобройните статии за това колко са полезни червените боровинки. Въпросът ми е от от къде ги купувате? По магазините има само Detelina’s червена боровинка, които са сушени и подсладени и предполагам, че са изгубили повечето от полезните си качества.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 18.12.13 10:37.
Статиите са маркетинг - по-добре си оправи храната като цяло и ще видиш много повече здравословни ползи от поредния моден плод
Продават ги край пътя по Рила и Пиринско. Ако имаш път между Симитли и Гоце Делчев, или Банско и Юндола ще видиш на много места заедно с черни боровинки и диви малини. Само в сезона обаче. Малко си закъснял.
Мнението беше редактирано от CarnalK на 18.12.13 12:28.
Както е казал Карнал, само по високопланинските села на място...и да уцелиш сезона,защото този премина вече.
Аз си поръчах и ми донесоха 40 кг, които направих на сок....не е много приятен на вкус, но пък е страшно полезен.
Варират от 3 до 4 лева, което е смешна цена, ако си има на представа някой, как се бере такова количество. :)
Виж някоя мечка , може да са и останали :D Шегувам се :) Ами потърси в някоя по-голяма верига магазини , незнам .. Иначе до Jikata - брал съм глог и шипка и ми е ясно какво блъскане е (за шипката да не говорим , че все едно ме беше драл тигър).Ако ги намериш на такава цена както е споменал колегата - 3-4 лева , ще си голям късметлия.
Боровинките специално се берат с едни “гребени” е такова нещо http://i.imgur.com/9kny7Hw.jpg Но пак е яко обикаляне по балкана. Малините стават само с ръка, но ако набараш голям малинак можеш да напълниш бързо кофите. Виж дивите ягоди са най-гадни за бране. Само на ръка, клечиш през цялото време и много внимателно трябва да ги късаш. Там за един килограм ти трябват едно 3-4 часа минимум. И то ако хванеш да са нагъсто.
От София най-близкото, което се сещам е може би Белово. като цяло колкото по-нагоре се качваш в балкана толкова по-евтини са. Миналата година купувахме с нашите близо до гара Аврамово и бяха на около 5 лева черните. червените да бяха с 50 стотинки по-скъпи.