25.12.13
15:36
Здравейте,
макар и да си отговарям донякъде сам бих искал да чуя и други мнения по следващия въпрос,както и ,ако някой е наясно,мерки за предотвратяване на проблема.А той е следния:неведнъж ми се случва след няколко поредни тежки тренировки (2-3-4) се разболявам и прекарвам 4-5 дни вкъщи ,без апетит ,с хрема,възпалено,гърло,отпадналост.
Странното е,че още като изляза от залата предусещам ,че до сутринта ще съм настинал,без дори да имам симптоми към момента.Предполагам,че става дума за претоварване на цнс и отслабване на имунната система.Не ми се ще да разредявам тренировките ,тъй като тренирам през ден и и без това не правя повече от 3-4 тренировки седмично.Случвало ли се е на някой и имате ли някаква информация по темата?
Ако имунната ти система работи добре, не би трябвало да се разболяваш след каквато и да е тренировка.
Преразгледай менчто си, както и евентуалните добавки които можеш да приемаш.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.12.13 15:56.
25.12.13
21:32
Всяка зима си изкарвам настинка. За няколко дни и минава. Миналата зима ме държа месец. А тогава се бях засилил да правя лицеви и набирания всеки ден по доста. Не знам, може и да не е от това, но хвърлих вината върху лицевите и набиранията.
Първо не мога да кажа, че съм запознат по въпроса и затова ако бъркам моля да ме извините.Но така както си мисля би следвало да е обратното.При добри тренировки, добра храна и достатъчно сън би следвало организма да се справя по-добре с такива проблеми.Затова и аз бих те посъветвал първо да си преразгледаш менюто и добавките, които приемаш.Хубаво е да опиташ за известно време да намалиш количеството на храната (ако приемаш много) за сметка на качествени източници както и да почиваш повече.Също така може да опиташ да почиваш една седмица пълен релакс както и с храната т.е. да се чувстваш добре и после пак да почнеш като поддържаш качествени източници на храна в нормално количество и нищо повече.
Нищо не си претренирал,по скоро не си възстановил,под възстановил не говоря само за протеин и въглехидрати...
Не приемам никакви добавки.В храненето спазвам две правила:
1/да си набавя нужните белтъчини
2/да си набавя достатъчно калории.
Почивката не е решение,тъй като едва преди десетина дни поднових тренировки след няколкомесечно (недоброволно) прекъсване.Съответно доста съм отслабнал и като маса и като сила,и дори издръжливост.То ако беше за пръв път да ми се случва нямаше да обръщам внимание,но не е така.Със сигурност помня поне още 4-5 пъти да ми се е случвало точно това за последните няколко години.И много ме ядосва.Сега както възобнових тренировки и започнах да си възвръщам формата тая настинка ме връща ,където бях преди да ги възобновя.....
Мнението беше редактирано от Гената на 25.12.13 22:30.
казано от Гената на 25.12.13, 22:30:
Не приемам никакви добавки.В храненето спазвам две правила:
1/да си набавя нужните белтъчини
2/да си набавя достатъчно калории.
Ето ти я грешката: храненето съвсем не е белтъчини и калории. Докато мислиш по този начин ще бъдеш болнав.
От личен опит ти давам няколко съвета:
1. Приемът на въглехидрати (бързи и комплексни) подобрява естествената защита на организма, не забравяй и мазнините, също много важни (ядки, яйца, мазно месо според мен са оптимален източник). Белтъчините също.
2. Спи достатъчно. За един 7 часа може да са достатъчни, на друг и 10 часа да не му стигат (на мен лично от 23 до 8-9, ако имам възможност ми се отразява особено добре). Не спи следобяд и през деня!
3. Намали обема и интензивността на тренировката докато не започнеш да се адаптираш към натоварването. Разцепването на макс след всяка тренировка така да се каже не е особено добра идея, даже хич.
4. Много по-добре е да раздвижиш малко в залата, съвсем лека тренировка, отколкото да лежиш по цял ден у вас под претекста, че си болен.
5. Обикновено до 38-38.5 градуса не приемам абсолютно никакви лекарства, само чайове, супи, повече течности, плодове, ядки повече, евентуално някакъв мултивитамин в по-сериозна доза. Нормално е да ти е намален апетита или да липсва, но се напрягаш. Приемът на антибиотик е абсолютно крайна мярка.
Маргарита,
храненето ми се състои 98% от свинско,яйца и млечни продукти.Със тях ориз,картофи или боб.Лятото ям големи количества от сезонните плодове и зеленчуци,зимата не обичам купешките и съм ги ограничил до минимум.Не знам защо толкова рядко ям ядки и риба,при положение,че ги харесвам.Позволявам си и сладкиши.Пия вино и ракия :D Липсват или са ми ограничени някои хранителни вещества,но не мисля ,че чак толкова,че да се разболявам от натоварване...
Все пак,със сигурност ще помисля над менюто си и ще направя промени,защото ми лази по нервите този проблем
Алекс,благодаря за съветите.
За повечето неща правя същото-спя по 8-9 часа,тренировките са ми кратки,но пък интензивни.Аз също не приемам лекарства,нито мултивитамини(не съм противник,просто не обичам да приемам синтетично образувани или извлечени вещества).Но пък не мога да отида в залата ,да кашлям и да си издухвам носа..Все пак,там тренират и други хора,на никой не му е приятно някой болен да го обикаля и да му диша в лицето...
27.12.13
12:32
Не прави грешката да тренираш когато си болен, тогава организма има нужда от почивка за да се бори с проблема.
След тренировката организма също е изтощен и изморен и ако до теб има някой болен е лесно да хванеш вирус, а и има доста нечистоплътни хора по залите, които си хвърлят бацилите къде ли не, така че не е необичайно да се разболяваш.
За за подсилване на имунитета може да си вземеш и съвсем натурални продукти като ехинацея, котешки нокти, витамин Ц и т.н. но аз бих те посъветвала да помислиш и за прием на някакви електролити и витамини, защото по време на тренировките огранизма изхвърля ч/з потта голяма част от минералите, което си е предпоставка за отслабване на имунитета.
31.12.13
14:47
Аз съм на мнение че когато организма е болен (но не сериозно) трябва да се тренира с леки нискоинтезивни упражнения и да се приема максимално чиста и качествена храна. Лекарствата са необходими само при наистина голяма нужда. Хубаво е да се приемат топли напитки, повече витамин Ц, цинк и глутамин.