14.10.05
19:23
кога е добре да се пият витамини?по време,преди или след тренировка?аз лично мисля че е добре да пия по средата някъде,или в края.и какви витамини е добре да се пият?имам предвид от тези разтворимите дето са на кръгчета.
14.10.05
19:41
Няма значение според мен. След храна може , стурин след закуска.
14.10.05
23:48
Аз лично разчитам на Овесените ядки и плодовете за витамини. Купувам си рядко, но ако го направя си ги пия сутрин ( витамин Ц ме разсънва) ;)
До колкото знам витамини се пият сутрин за да се освоят най-добре, ако се пият по късно през деня не се поемали толкова добре от организма...
а някой може ли да каже горе долу кой витамин с какво е полезен за организма.и вреди ли ако взимам 2-3 различни витамина наведнъж?аз планирам да започна редовно приемане на калций,защото съм слабичък.3 пъти съм чупил ръце.и сандвичи със сирене :D
за сега имам само това,но не може да няма някъде из нета,дори в сайта мисля има,просто се поразрови http://snimka.bg/photo.php?photo_id=179164
Аз пия всяка сутрин след ядене на SupraVit или MegaVit, казват се ActiveLife а другия MultiVitamin… в деня на тренировка пия актив лайф-а а когато не тренирам мултивитамин-а ... Чух някъде в тоя форум че витамините били като масло за организма(маслото в колата)...
[quote author=”^MaD^”]ХОРА 1 ЦИГАРА=-60мг ВИТАМИН Ц!
Супер.От утре пак ги почвам.Не бе,бъзикам се.Аз си наваксвам с водка Doktors :lol:
[quote author=“Size”][quote author=”^MaD^”]ХОРА 1 ЦИГАРА=-60мг ВИТАМИН Ц!
Супер.От утре пак ги почвам.Не бе,бъзикам се.Аз си наваксвам с водка Doktors :lol:
-60мг
минус 60мг
хаха минус минус
аз съм си само на плюс значи.
п.п. имам една малка книжка 7-8 страници за Витамините всичките,кой какво прави и т.н ако я намеря ще я напиша тук
[quote author=”^MaD^”][quote author=“Size”][quote author=”^MaD^”]ХОРА 1 ЦИГАРА=-60мг ВИТАМИН Ц!
-60мг
минус 60мг
ахам,да.не съм видял минуса :oops:
Хмм да ти кажа моето мнение, е чене трябва да се взимат подобни вещества....моето кратко обяснение, е че организма си ги набавя от прдуктите, с които се храним, но когато организма започне да взима витамини от хапчетата, той ще престане да ги взима от храните, защото процеса е по-лесен чрез хапчетата, няма катаболитни процеси и т.н. и после като се спре с тези витамини организма трябва на ново да търси стария път и така се получава недостиг на витамини.... Незнам дали това е правилно, но аз така си обяснявам и за хранителните добавки и т.н. ако не се яде здрава храна каквото и да се взима няма да помогне
Хмм да ти кажа моето мнение, е чене трябва да се взимат подобни вещества....моето кратко обяснение, е че организма си ги набавя от прдуктите, с които се храним, но когато организма започне да взима витамини от хапчетата, той ще престане да ги взима от храните, защото процеса е по-лесен чрез хапчетата, няма катаболитни процеси и т.н. и после като се спре с тези витамини организма трябва на ново да търси стария път и така се получава недостиг на витамини.... Незнам дали това е правилно, но аз така си обяснявам и за хранителните добавки и т.н. ако не се яде здрава храна каквото и да се взима няма да помогне
наистина е така.НО!!! не всеки може да си набавя витамините от храни, не всеки се хране здравословно.Както се знае в днешно време все повече се набляга на хот-дозите и т.н. сандвичи.А в тях има кво има??? тесто.В тестото не знам да има витамини.Или пък друг пример, в чушките има витамин, забрайх кой.Ми аз не обичам чушки, и какво трябва да си държа организма без тоя витамин ли??? Пък и зимата е добре за допълнително подсилване на имунната система, за такива “суполчета” като мене, дето всяка зима съм болен по един два пъти, че даже и лятото.Това е моето мнение.Първдо се бях допитал до един в залата, които е доста навътре с тея неща и той ми каза да си взема витамини, като дневната доза ми е:300мг витамин Е, един грам витамин Ц, 10 000 муждународни единици витамин А, чесън на дражета.
Обаче впоследствие се заприказвах с дистрибутора на Нутрим и Биогейм за Свищов и той ме посъветва да си взема тези, и......дълга и широка, ктига съм писал че осрах темата.... :lol: :lol: :lol:
Поздрави
Глупости, глупости и пак глупости... написали сте 10 поста и само ТПД е написал нещо смислено с което да помогне на титуляра на темата!!
Като не знаете дадено нещо не е необходимо да си правите догадки или да спамите.
Витамините е добре да се пият сутрин с храната а не по време на трен.
Прочетете следните 2 статии за да се образовате малко и да не пишете смехории:
http://www.bb-team.org/nutrition/000236.php
http://www.bb-team.org/nutrition/000196.php
Хора сцепихте ме честно ! Не трябвало да се пият витамини :shock: ? Е дадоха ви линк да попрочетете за витаманите. Витамините подсилват имунната система, помагат за растежа и метаболизма и мн мн други! А това как приемаш витамини на организма много много не му пука! И Въобще няма никаква връзка м/у хр. добавки и витамини. Организма не произвежда витамини, той си ги нбавя от храната, за това пийте витамините и да не ви пука. Както казах вече аз си пия след закуска редовно по 1 суправит мултивитамин, а в деня на тренировата актив лайф мултивитамини. Чувствам се отлично и съм напълно здрав. Кой беше забрайх, направо изкара витамините вредни. :shock:
Ето и обещаното от мен.Приятно четене. :lol:
Витамините – всичко най-важно за тях.
От витамини се нуждаят всички – от малките деца до хората в напреднала възраст.Според последните научни открития обаче, ако приемаме повече от необходимото количество витамини, това може да навреди на здравето ни.Твърдението звучи малко странно в днешно време, когато мнозина от нас хапват на крак, а специалистите по хранене постоянно сигнализират, че пиците, сандвичите и газираните напитки, не са достатъчно полезни и витаминозни и затова ни е необходима допълнителна “инжекция” витамини.
Добре е да се съобразим с мнението на учените.Не бива да приемаме витамини на таблетки в големи количества, без да сме се консултирали с лекар.Още повече че някой от храните и напитките си продават вече обогатени с витамини и минерали.Сред тях са овесените ядки, различните видове мюсли, сухото мляко както и повечето супи на прах.
Не можем да живеем без тях
И това е напълно доказано.До този момент учените са установили съществуването на 13 основни витамина, някой от които включват цели семейства сходни елементи.Организмът ни не произвежда повечето от тези витамини или ако ги произвежда те са в недостатъчно количество.Ето защо ние трябва да си ги набавяме чрез храната.
Витамините са ни нужни, макар и в минимално количество, защото те са важна част от “строителния материал” на организма ни, мощен източник на енергия.Подобряват храносмилането, участват в изграждането на клетките и органите, допринасят за укрепване на имунната система.
Витамин В1, който се съдържа в свинското месо и зеленчуците стимулира нервните клетки да преобразуват глюкозата в енергия.
Витамин Д, който основно се съдържа в тлъстите риби (тон, сьомга....) помага на костите да асимилират калция, осигуряващ добра защита срещу остеопороза.
Колкото до прочутия Витамин С, той има многобройни свойства: допринася за строежа на клетъчната тъкан, благоприятства усвояването на желязото в червата, помага на тялото да се пречисти от токсините и предпазва имунната система.
Кой се нуждае от допълнителна доза витамини???
Някой хора, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, страдат от недостиг на витамини.Сред засегнатите преобладават мъжете.
Бременните жени имат изострена потребност от фолиева киселина (витамин В9).Тя предпазва зародиша от увреждания.
Кърмачетата се нуждаят от два витамина в допълнителни дози, които им се дават под формата на капки.Това са Витамин К, необходим за съсирването на кръвта, и Витамин Д, нужен за строежа на костите, който се произвежда в организма само под въздействието на слънчевите лъчи, т.е. от пролетта до началото на есента.
Както при малките деца, така и при хората в напреднала възраст се случва да има недостиг на Витамин Д. Производството му намалява с годините. Освен това всеки трети човек след 65-годишна възраст страда от хронично възпаление на лигавицата на стомаха, което възпрепятства усвояването на Витамин В12.
Състояние на стрес - следствие на хирургична операция, както и сериозните психологически проблеми, може да засили потребността от Витамин С. Но дори експерти не могат да кажат точно от какво количество аскорбинова киселина се нуждаем, за да покрием тази нараснала потребност.
При пушачите Витамин С много бързо се разгражда.Ето защо им се препоръчва да увеличат приема на този витамин.
Спортистите се нуждаят от повишено количество витамини антиоксиданти като А, С и Е, защото при физическо усилие организмът произвежда повече свободни радикали, които са изключително вредни.
При простудни заболявания или грип съдържанието на Витамин С в кръвта намалява и организмът се нуждае от допълнително количество.
Как да ги съхраним по-дълго
През Зимата ние консумираме парникови домати, краставици, марули, които са по-бедни на витамини.....Твърде често за по-бързо прибягваме до замразени полуфабрикати или консерви..А консервирането на храните и готвенето им значително намаляват съдържанието на витамини.Щом ябълката се откъсне или марулята се нареже, враговете на витамините веднага ги атакуват.А тези врагове са топлината, кислородът, светлината и водата.Ябълката, която цял месец се търкаля в купата с плодовете, губи цялото си съдържание на Витамин С. А при варенето зеленчуците могат да се разделят с голяма част от фолиевата киселина, която влиза в състава им.
За да се възползваме максимално от плодовете и зеленчуците, трябва да ги съхраняваме на студено и да ги предпазваме от светлина, както и да ги консумираме веднага след като ги откъснем от градината или купим от магазина.Като добавим към морковите малко зехтин, ние ще ускорим абсорбирането на бетакаротина, който те съдържат.
Какъв е процентът им в кръвта
• Специалистите са скептични: кръвната проба ще ви покаже какво е % съдържание на витамини в кръвта Ви, но не и какво е общото състояние на организма Ви в момента.
• За да може специалистът да определи какви са истинските Ви нужди от витамини, ще се наложи няколко седмици поред да си записвате редовно и какво и как се храните.Така той по-лесно ще установи какво точно Ви липсва.
Не просто недостиг, а сериозна липса
Когато на организма му липсват Витамини, той често проявява болестни симптоми.Недостигът на Витамин С например векове наред е причинявал скорбут сред моряците по време на дълги плавания – заболяване, което се характеризира с болезнено подуване и кръвотечение от вените и с общо отслабване на организма.Слабостта и рахитът при децата са следствие от липсата на Витамин Д. Затрудненото виждане нощем пък е резултат от недостига на Витамин А. Напоследък обаче в развитите страни този симптом е рядкост.
Затова пък експертите наблюдават недостатъчно абсорбиране на някой витамини.
Такъв е случаят с Витамин Е. Той предпазва обвивката на клетките на тялото ни от разрушителното въздействие на свободните радикали, производни на кислорода, и спира образуването на тромби в кръвта.
Присъстващата в малко продукти, фолиевата киселина (Витамин В9), която играе важна роля при формирането и делението на клетките, предотвратява някой форми на анемия и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Откъде да си ги набавим
Хората, които не се нуждаят от повишено количество витамини, могат да си набавят необходимите чрез храната. Експерти препоръчват тя да е разнообразна и да включва овесени ядки, плодове, зеленчуци. Ако сте пушачи и ядете много чушки и всякакви други зеленчуци, не се нуждаете от допълнителна доза витамини на таблетки.
Когато са на таблетки!!!
Много фармацевтични фирми предлагат витамини на таблетки. Те са по-трайни. Но не е сигурно, че имат толкова благотворен ефект, като тези в естествените храни, където са съчетани с растителни влакна и други полезни съставки.
Кога все пак трябва да прибегнем до таблетките???
Когато ни се налага допълнително да приемате витамини.Но не всички хора се нуждаят от това, а само тези, които са в рисковата група.
Допълнително приемане на Витамин В12 се препоръчва на тези, които същевременно провеждат лечение с витамин Д или с мултивитамини.
Бременните жени трудно могат да покрият нарасналата си потребност от фолиева киселина, колкото и да наблягат на доматите и спанака.Те трябва да приемат допълнително фолиева киселина още от първите дни на бременността си.
Всички, които са подложени на диета, трябва да приемат допълнително витамини.Причината не е в това, че организмът ни се нуждае от повече витамини, когато сме гладни, а във факта, че повечето от строгите хранителни режими ни лишават от тях.
Антиоксидантите А, С и Е
Учените констатираха, че хората, в чиято кръв има нужното количество от витамините А, С и Е, по-рядко страдат от ракови и сърдечно-съдови заболявания.
В същото време знаем, че за развитието на тези болести допринасят свободните радикали, т.е. агресивните частици кислородни съединения.Те се образуват в резултат на ултравиолетовите лъчи, замърсения въздух, цигарения дим и атакуват клетките и протеините в организма. А витамините А, С и Е, както и бетакаротина (провитамин А), могат да неутрализират свободните радикали. Ето защо спокойно можем да кажем, че сме открили панацеята.
Възможно ли е да получим Хипервитаминоза???
Да. Ако консумираме плодове и зеленчуци, богати на Витамин С, и ако всеки ден взимаме по една таблетка от този витамин, свръхдозата ни е гарантирана.
Витамините, които се разтварят във водата (като Витамин С), се елиминират от организма заедно с урината. Но при по-чувствителни организми голямото количество от този витамин може да доведе до образуването на камъни в бъбреците.
Доза от 50 до 500мг от витамин В6 понякога причинява дълготрайни заболявания на нервната система.
По-проблематични са разтворимите в мазнина витамини като А и Д. Организмът не може да ги изхвърли чрез бъбреците.Те се складират в черния дроб и могат при голяма доза да предизвикат интоксикации (симптомите са главоболие, повръщане и косопад).
Витамин Д, приеман в големи дози, нерядко води до образуване на камъни в бъбреците.
Злоупотребата с витамини е не по-малко опасна от недостига им. В рисковата група са бременните жени, пушачите, малките деца, както и хората, които страдат от някой хронични заболявания.Без да се консултирате с лекар, бременните не бива да вземат допълнително витамин А, тъй като това може да доведе до малформаций на бебето.
За страстните пушачи бетакаротина е опасен.Той повишава риска от рак на белите дробове.При непушачите е обратното – понижава риска от това заболяване.
Децата са по-чувствителни, особено кърмачетата: те не се нуждаят от допълнително подсилване с витамини, защото в сухото мляко и кашите има достатъчно.
Сърдечно болните трябва да внимават с витамин К: той неутрализира действието на медикаментите, които втечняват кръвта, и така се увеличава рискът от тромбоза.
В най-скоро време очаквайте и Витамините:къде да ги намерим и ефектът от тях.
[quote author=“kaloian.georgiev”]
Витамините е добре да се пият сутрин с храната а не по време на трен.
Анимал стек, се пие само преди и след тренировка, това поне го знам от опит :)
Витамините, което са комбинирануи, се приемат с храната, за да се усвоят, мастноразтворимите отиват на вятъра така :)
ето един саит които може да ви се стори интересен
http://healthyfood.info.bg/Vitamins/Products.html
8) Зна4и слу6ай ме!1Пият се сутрин!2ще вземеш на Супра Вит и Vegаs!По едно сутин и от 2-те и така и вечерта!Аз мисля че това е много добра комбинация едните са по богати на витамини а другите на минерали! 8)
12.01.06
19:47
Не знам от кога е тази тема ама да не правя нова...
Аз си зимам Supra Vit Active и са 3.20 20 ефервесцентни таблетки.
На Centrum същото количество струва 13 лв къде е разликата ??
А какво ше кажете за Цунтрум това не ли е един от наи добрите витамини на пазара има доста витамини в него аз пия от него когат се сетя !!!
абе, пич, как си предствяш да пиеш витамини по време на тренировка ? :wink:
Обикновено се пият сутрин половин час след закуска, защото ако стомахът ти е празен може лесно да ти прилошее
Ще вдигна тази стара тема, за да не правя нова.
На всички опаковки витамини пише да се вземат сутрин с храната. Аз обаче мога да избера само 1 от двете. Става въпрос за детето ми, които го пращам на детска градина и съм му взел желирани витамини. Те закусват след като ги оставим там. Тоест или трябва да му го дам преди това или да е вечерта като го взема. Какво ще ми препоръчате?
07.11.17
09:09
казано от Стефан на 07.11.17, 08:46:
Ще вдигна тази стара тема, за да не правя нова.
На всички опаковки витамини пише да се вземат сутрин с храната. Аз обаче мога да избера само 1 от двете. Става въпрос за детето ми, които го пращам на детска градина и съм му взел желирани витамини. Те закусват след като ги оставим там. Тоест или трябва да му го дам преди това или да е вечерта като го взема. Какво ще ми препоръчате?
Колкото по-близо до храненето, толкова по-добре. Така както си го описал ми се струва, че вечер е по-добрият вариант.
Няма някаква специална причина за прием сутрин, освен може би някоя чисто теоретична, без практическо значение. Най-важното си остава да се приемат, пък времето на деня не е от особено значение.