Глюкоза!Много ми трябва помощ!

09.06.04
19:30

Не знаех къде трябва да бъде тази тема и затова я постнах тук.Виждам че всички , които разбират доста вземат глюкоза.Има ли някой благоволението да ми обясни:
1.За какво точно се взима(за какво служи)?
2.Защо се взима преди протеина след тренировка?
3.По колко трябва да се взима?
4.От къде да си взема и по колко вървят цените?И някоя фирма евентуално да препоръчате.
Аз днес отидох до аптеката и си взех за 75 стотинки 75 грама глюкоза.Така ли трябва да е или...?Някой беше писал че 1кг. на Мусаши е 2лв.!!!
Благодаря предварително!

09.06.04
21:01

Значи, глюкозата е прост въглехидрат, захар иначе казано, който е максимално близък по структура до кръвната захар. Това и позволява да се усвои от организма максимално бързо, без да се прави каквато и да била допълнителна преработка.
Тъй като глюкозата навлиза в кръвта почти мигновено след приема, тя предизвиква освобождаване на голямо количество инсулин в организма. Инсулинът е един от основните анаболи хормони в организма, осигуряващ транспорта на хранителните вещества и попълващ мастните депа с излишъкът от тези вещества при наличието на такъв.
Та значи след като приемеш глюкоза след тренировката, в организма се отделя голямо количество инсулин. Това позволява на организма да използва по-голямо колочество хранителни вещества. По тази причиа, когато приемеш първо глюкоза, след неяя можеш да вземеш по-голямо количество протеин и да си сигурен, че то ще бъде използвано при възстановителния процес, а няма да попадне в мастните депа.

Относно това по колко се взема - това е въпрос, който мъчи и мен от известно време. Може ли някой да каже какво е оптималното количество глюкоза/декстроза на килограм тегло???

Глюкоза, респективно декстроза (глюкоза на прах) можеш да намериш във всеки магазин за суплементи.
Аз също мислех да купя глюкоза от тази в ампулите, но се осведумих, че не е подходяща за орален прием.
Иначе декстрозата не е скъпа - излиза ми около 2 лева за килограм
Успех!!!

09.06.04
22:28

Много благодаря за пълноценната информация!Само искам да кажа , че на мен ми дадоха глюкоза на прах за 75 стотинки - 75 грама!

07.08.04
20:58

За да не пускам нова тема.. само ще споделя това което намерих по въпроса, така че да се внесе малко повече яснота относно количествата които трябва да се приемат:

1-3 дози на ден, като всяка доза е по 40гр. глюкоза на прах (т.е от 40 до 120гр). Количеството силно зависи от вашите нужди и вашите цели.
Като добавка ще дам още един факт: 1гр глюкоза = 4kCal.
40-120гр се равняват на 160-480kCal. Приема се 30 мин преди и след тренировка. Всеки сам да си преценява от колко точно глюкоза има нужда. Отбелязвам нужда тъй като глюкозата постъпва незабавно в кръвта, което е много важно.
Друг любопитен факт е, че според едно изследване в САЩ, 8гр. Л-Глутамин приет веднага след тренировката възтановява нивото на гликогена, колкото 60гр глюкоза! Обаче нищо не се споменава за инсулина (които се провокира от захарта в кръвта).. така че не смятам, че глутамина може да замести глюкозата.. както написах просто един интересен факт  :wink:

07.08.04
23:27

А вместо глюкоза може ли да се пие пчелен мед? 10х предварително

SP

07.08.04
23:45

А някои може ли да обясни каква е по-точно разликата м/у гликозата и декстрозата, тъй като от това, което чета разликата в цената е доста и не може да е произволно такава.И каква е на вкус гликозата и респективно каква е декстрозата.

08.08.04
00:34

Едни такива сладникави са;) Шегата настрана, но иначе глюкоза и декстроза са две различни наименования на един и същи монозахарид. Разликата в цената мисля идва от това, че тази в аптеките, която се продава е по-скоро за медицински цели и затова може би по прецизни там са нещата, иначе тази на едро в чувалите и това е:) А иначе може да се замени с мед, ама то не е и леко 60гр мед примерно да глътнеш

08.08.04
01:34

Да, така си е.. човек като се замисли 1кг глюкоза = 10лв (75ст = 75гр), което си е бая пара.. по-добре да е в големи количества, че да излезне евтино. Все пак 75гр е порядъка за еднодневен прием.

09.08.04
17:20

както съм писал и преди, глюкозата в аптеките не е предназначена за орален прием, по-скоро за инжекционен...

В меда има известно количество глюкоза, но голяма част от захарта в него е фруктоза, която не е най-добрият избор за след тренировка.

Мисля, даже съм почти сигурен, че глюкозата в банките може да се пие. ПИтайте пак, но аз даже не бих питал много много преди да я пия.
Емен емен дозата трябва да научите...
Но според мен е глупост да се търси глюкоза, при условие че има толкова и то по - добри заместители, съдържащи нея + : медът например.

09.08.04
18:22

[quote author=“D3BEP”]Но според мен е глупост да се търси глюкоза, при условие че има толкова и то по - добри заместители, съдържащи нея + : медът например.

Така.. изобщо не е глупост.. всичко зависи от това каква цел си си поставил. Глюкозата има гликогенен индекс както се досещаш 100.
Медът има 62.
С други думи, ако искаш много бързо да си докараш инсулинен шок, респективно ако желаеш максимално бързо да започне усвояването, респектино храненето на мускулните клетки изборът е един: глюкоза  :wink: Ако целта ти е обаче по-продължително, респективно по-плавно да “подскача” кръвната захар, то е по-добре да се избере храна с по-нисък гликогенен индекс. Според мен преди тренировка ти трябват захари, които се усвояват по-бавно, така че през цялата тренировка да се запълва гликогена. 30 мин. след тренировка 40-50гр. глюкоза са просто невероятен допинг за белтъчния синтез - не го изпускайте!  :wink:

09.08.04
18:30

perlsite го каза много точно, само искам малко да допълня - най-добре е глюкозата да се вземе веднага след тренировка, ако е заедно с Глутамин и Креатин, още по-добре. Половин час след глюкозата е време за протеинов шейк.
Лично не одобрявам приема на бързи въглехидрати преди тренировка, предпочитам хранене с бавни 2-3 часа преди тренировката и протеинов шейк 30-45 минути преди нея.

Ясно бре; и аз това казвам Мед = Глюкоза + ; т.е. не е чиста глюкоза :)
Бе при правилна дозировка е едно и също емен емен дали ще вземеш малка доза на 100 или голяма на 62 процента; даже с малката доза има по - голям шанс да премине и остане неусвоена в организма....
А не се лъжете, че само глюкозата докарва диабет. И многото месо и други храни също могат да са предпоставка....
За Креатина - четете другите теми; вече и в Бг започнаха да навлизат съмненията. :)
Успех. Но според мен не се вманиачавай в тея щуротии с храненето в хранителни вещества. Тука има 10 хранителни консултанти, дето веднага ще ми скочат на врата да го счупят :) , но аз продължавам да твърдя, че правилната редовна и умна тренировка е ключът към успеха. А всички хранителни вещества и до милиграм да ги изчислиш, пак няма гаранции че сместта е пригодена за нуждите на твоя точно организъм или че цикълът на приемането им съвпада с твоя дневен биологичен....

09.08.04
19:10

[quote author=“Eclipse”]Половин час след глюкозата е време за протеинов шейк.

Аз лично изхождам от едно друго правило (което се интерпретира от различните специалисти по различен начин): че веднага след тернировка не е правилно да се пие каквото и да е (с изключение на може би глутамин). Аз лично симпатизирам на тази “тактика” и пия гейнър(или глюкоза) 30 мин след тренировка, а протеин 20 мин по-късно. Но това е по-скоро въпрос на “вкус”, отколкото да има чак толкова голямо значение  :wink:

ВН

11.08.04
18:05

Някъде бях писал, че на тялото му трябват петнадесетина минути да се освободи от адреналина и кортизола след тренировка, тогава се взима гликозата и едва 25-30 минути по късно протин. :)

11.08.04
18:08

Ценна информация  8)
Мерси Image :wink:

11.08.04
18:39

Да наистина трябва малко да се поизчака. Това го знам от собствен опит. Преди взимах глюкозата веднага след като свърша тренировка и ми ставаше лошо малко след това. Ако поизчакам 15-20 минути обаче и тогава взема глюкозата или там каквото съм си приготвил всичко си е ок.

11.08.04
18:48

[quote author=“Image”]Някъде бях писал, че на тялото му трябват петнадесетина минути да се освободи от адреналина и кортизола след тренировка, тогава се взима гликозата и едва 25-30 минути по късно протин. :)

Image, ще интерпретирам отговора ти по-следният начин, ако бъркам ме поправи:
20 мин след тренировка пиеш глюкоза и 30мин по-късно пиеш протеин?
Ако е така, то значи тактиката ми е сравнително добра?  :wink:

ВН

11.08.04
19:08

А 15 минути преди тренировка и 15 преди края и доза аминокиселини и системата е завършена!

11.08.04
19:15

[quote author=“Image”]А 15 минути преди тренировка и 15 преди края и доза аминокиселини и системата е завършена!

Звучи много добре, само дето не е много практично да си нося амино в залата.. не че е невъзможно.. но.. :wink:

12.08.04
12:45

Да не отварям и аз нова тема,
значи, напоследък гледам че зареждат глюкоза в магазин 345.
Те са верига, предполагам, че имат общо зареждане, не знам.
Аз говоря за 345 в Лозенец, до подлеза, който води към НДК.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1