Набавяне на дневните ккал

23.10.05
09:32

Здравейте на всички,

Занимавам се с фитнес около месец, тренирам за маса по сплит 3 пъти седмично. Аз съм 194 см/ 95 кг / 26г + ектоморф.

По мои изчисления за този ръст и тегло трябва да приемам поне 3700 ккал дневно, за да мога да кача някаква маса. Ако разделим това на 6 приема се падат над 600 ккал на прием, което както и да го погледна приемането на толкова калории е страшно претъпкване, нито знам какво трябва да изям, за да се получи сметката. Отделно, през деня съм така ангажиран, че не мога да спазвам някакви специални диети и хран. режими.
По всички рецепти излиза, че се падат малко над 300 ккал на прием, което е нормално, но е моя случай явно не стига.

Също така взимам и gainer и амино в дните, които тренирам, а всеки ден взимам 5г креатин (не съм правил зареждане, защото прецених, че не искам да правя)

Като си правя сметка за един ден не успявам да взема повече 2800 ккал дори и с добавките, а се чуствам достатъчно претъпкан и преял вече...

Въпросът ми е, какво мога да направя, за да мога да осигуря излишък от калории и да кача маса.

23.10.05
11:46

Един месец е малко време. Започни да ядеш по 4-5 пъти на ден, но не по много. Гледай да не оставаш гладен. С времето ще видиш, че храната която си ял преди няма да те насища вече и ще трябва по-голяма порция. След 2-3 месеца като свикне организма на честата употреба на храна няма да имаш проблеми да ядеш през 2-2,5 часа.
Това, че си зает през деня е неприятно. Но ако наистина искаш да растеж ще трябва да намериш време.
Успех!

23.10.05
12:06

nixon, и аз като теб имах този проблем. Не се отличавам с голям апетит и явно не с много бърз метаболизъм. Значи, изчислявах си колко калории трябва да приемам, избирах си храните така, че да ми доставят калориите в съотношение б./м./в. - 25%/15%/60%. И в резултат стомахът ми беше постоянно подут от голямото количество храна. Стигаше се дотам, че трябваше да приемам следващото хранене, а чувствах стомаха си още пълен и храната още несмляна от предишното ядене. Но щом трябва, какво да правя - ядях! Резултат? Станах 100 кг, както исках, качих и сила и размери, но с талия 105 см!!!

Случи се така, че прекъснах тренировките за 3 години. Паднах на около 88-90 кг, много по-чист. М/у другото се убедих, че можеш да запазиш голяма част от мускулната маса, когато спреш тренировките, като поддържаш правилно хранене. Но това е друга тема!

Доста се поразрових по въпроса, защото сега пролетта,  пак започвах да тренирам и исках да си върна старата форма, но без старата талия! Знаех колко калории ми трябват лично на мен за 100 кг (3600-3800) Значи има три основни начина да се избегне разширяването на стомаха:

1). Заменяш около 1000 кал. от сухата храна с Гейнър (това е около 200 г от него!). За мен е неприемливо от финансова гледна точка, но така се вземат гейнърите! Затова се и казват МegaMass 1500, HardBogy 3600. Винаги ми става смешно, когато прочета във форума как “се тъпчат” с 1-2 лъжици и се омазнявали!

2). Вкарваш течни храни - мляко (1-2 л.), Протеин, смилаш овесените ядки с машинка и ги изпиваш, орз с повече мляко (1/5). М/у другото лесно се примат течни храни и когато нямаш апетит!

3). Много тъничък момент - заменяш част от въглехидратите с мазнини, разбира се, растителни по възможност! Съотношенито го промених така: б./м./в. - 25%, 30%, 45% С това печелиш 2 предимства:
а). Намаляваш общия грамаж на храната, защото 1 г. въглехидрат дава 4 кал., а 1 г. мазнина цели 9! Резултат - по-малко натоварване на стомашната стена!
б). Имаш да  приемаш по-малко кол. храна, тоест ще можеш по-лесно да я погълнеш и да приемеш необходимите калории. A и храните приготвени с мазнина са по- вкусни!

Това са трите стратегически момента, които можеш да приложиш в твоя случай. Аз ги изпробвах и сега съм пак 103 кг (даже и малко отгоре),  но вече с талия 95 см (вместо предишните 105)!
Една снимка на 103 кг (ръст 177 см)
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=188857

Mного тънък момент е да знаеш колко калории ти трябват на теб лично! Направи си един разбор на диетата, по която се храниш сега и същата диета, но по начина който предлагам аз, за да видиш разликите и ги пусни да ги обсъдим.

P.S. Писах доста, но само като прочете човек един пост на някого разбира дали си заслужава труда да му отговаря. Реших, че си заслужава.

Успех!

23.10.05
12:23

Благодаря много за съветите, особено на nikolaBULL за изчерпателния отговор!

Ще ми трябва време да се нагодя, но ще гледам да пробвам. :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1