09.06.04
19:54
Ima li problem ako smesvam visoko beltachen protein s med za sled trenirovka?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 15.04.11 11:40.
09.06.04
21:32
matematic, не само че няма проблем даже много хубаво. След тренировка трябва да се ядат прости въглехидрати, за да може белтъците по-лесно да се усвоят от организма. А меда е отличен избор. Аз така правя след тренировка ям една лъжица мед. И след това си приготвям протеиновия шейк. И го пия...
Az znam 4e trqbva vednaga sled trenirowka da se qde meda.A kak togava go qdete - v zalata li si go nosite?
10.06.04
21:22
mi az da.Kopuvam si ima nqkakvi med-4eta koito sa v malki opakovki po 15gr. za 4ai obiknovenno.I si vzimam po 2-3 ot tqh !
Bad Boy,заинтригуваме този път:)Я сподели моля те ,по какъв начин и как точно простите въглехидрати помагат за усвояването на протеина?
Разясни подробно моля те,че явно съм изпаднала в умопомрачение :))А и на другите хора ще е полезно инфото мисля,ако не ти е проблем и източниците на информация ,до които се допитваш да споделиш ,ще съм ти безкрайно благодарна :)
11.06.04
20:23
Еее що го нападаш така? Не бъди толкова лоша :lol: всеки може да сбърка. :wink:
Не съм лоша,нито го нападам ,просто попитах :)Нали може ?:)Склонна съм да разгледам всякакви интерпретации по въпроса ,стига да има логика в тях :)
Надявам се лошото момче да е имало предвид, че като хапне бързите въглехидрати след известно време (до половин час, при меда не сам сигурен де, защото в него има доста фруктоза) се получава инсулинов шок, който забързва така да се каже - белтъко да напъне мускалите! :lol:
12.06.04
21:08
оф оф оф сега ще се правим и на остроумни. Между другото вчера и днес бях на работа цял ден и затова не съм ти отговорил. Сега чак намерих време за нет.
croc, какъв ти е проблема на тебе ? Май искаш да се заяждаме а ? Ако искаш няма проблем. А ако не искаш повече си затварай устата, защото почна да ме дразниш. Ясно ли ти е ? След като си няква си разлигавена ........... го демонстрирай пред приятелчетата си. На мен такива разлигавени .......... не ми минават.
А сега по същество. Ами гледам, че gotcha ме е изпреварил. И аз това щях да кажа, защото друго не знам и мисля, че това е достатъчно.
croc, ако те интересува повече намери си информация и чети.
13.06.04
14:17
Ей Bad^Boy и на мен ми прави впечатление че често се изказваш неподготвен.
В случая: Мазнините и въглехидратите ЗАБАВЯТ усвояването на белтъчините! Така че не се сърди ами признай че си сгрешил!
А и това че си станал модератор не значи че можеш да изразяваш лично отношение във форума! Трябва да ти кажа че като модератор трябва да познаваш следното: “моля използвайте ЛС”!
13.06.04
19:44
maxx_muscular какви мазнини и въглехидрати те подгониха ? Моля да ми цитираш където казвам, че трябва да се ядат мазнини. И като сте толкова заинтересувани от тази тема ще ти намеря източници. Да видиш. Кой е прав и кой крив.
13.06.04
20:19
maxx_muscular, ето ти малко информация да прочетеш има и сайтовете ако искаш по-подробно да го прочетеш. И между другото единия източник е този сайт. Да се беше постарал първо да прочетеш какво пише в сайта и тогава да говориш глупости и да обвиняваш, че съм се изказвал непоготвено. Дано това да може да те убеди, че след тренировка се ядат прости въглехидрати... ако не може мога и още информация да ти намеря.
от един форум: в обши линии, преди и след тренировка трябва да се вземат прости захари - глюкоза, фруктоза, декстроза в комбинация с бърз протеин - суроватъчен концентрат или изолат или яйчен протеин
http://healthyfood.info.bg/Diets/Sport.html :
” Ако тренировката продължи 30 и повече минути, организмът ви ще има нужда от въглехидрати, с които да възстанови запасите си от гликоген (гориво на основата на въглехидрати, което се складира в мускулите и черния дроб). Опитайте се да си изградите навик, след тренировка да правите лека закуска, включваща няколко пресни или сушени плода, защоте те съдържат фруктоза (въглехидрат), съчетани с чаша прясно мляко. Препоръчително е да се консумира по 1 г въглехидрати на 1 кг телесна маса. Като правило, 10 г въглехидрати се съдържат в 25 г сушени кайсии, 20 г сушени смокини, 1 банан (95 г), 190 мл обезмаслено прясно мляко. “
http://www.bb-team.org/nutrition/diets/diets-glikogen.php :
“Какво знаем за гликогена
Това е сложен въглехидрат с животински произход. Съхранява се в клетките на животните (мускулни и чернодробни) и има функцията на главен склад за глюкоза. Глюкозата, както вече знаете е единственото подходящо гориво за тялото при условия на дълъг работен процес, какъвто се явява всяко физическо натоварване с продължителност повече от 15 секунди (приблизително). В такъв случай АТФ – АДФ разпада бързо изразходва складирания креатин и тялото смята за по икономично да превеключи на аеробен енергиен режим известен като цикъл на Кребс. За да функционира той, обаче се нуждаее от пирогроздена киселина, която пък се явява краен продукт в предхождащият го древен, катаболичен, химичен процес – гликолиза (гликоген – глюкоза – млечна киселина). При смяната на режима се губи известна част от мощността, ала това нее проблем, защото отпада появилия се риск, процеса да спре преждевременно. Какъв извод да направим – повече гликоген, повече енергия за тежки тренировки.
Как да си набавим повече от него ?
Всички, които ще попитате ще ви отвърнат: “Много просто, след тренировка яж повече прости въглехидрати и работата е свършена!” Свършена да, ама на половина. Подхвърляния от този род съвсем не изясняват същността на нещата, а само бегло обобщават отговора. Да погледнем въпроса цялостно. След тренировка тялото ви се нуждае от енергиина инжекция. Неговите складове за гликоген (и креатин) са почти изпразнени. Сега е най-удобния момент да го нахраните (15 минути до 1 час след тренировка) понеже процеса на свръх възстановяване ще е най-пълен. Тялото ви ще образува повече гликоген от всякога, за да може да е готово за следващата треноровка. То иска да е сигурно, че няма да се стигне до енергийна криза и съответно крах в енергийния и баланс. Да го нахраните, да, но с какво? Най-подходящи зареждащи храни са въглехидратно преобладаващите храни с висок глецимичен индекс. Какво е глецимичен индекс. Това е скала класираща скорастта, с която въглехидратите от различните консумирани храни се разпадат до глюкоза и влизат в кравообръщението. Високата скорост на абсорбиране ви осигурява рязък инсулинов скок, което ви носи две ползи. Първо, създава благоприятстваща за изграждане на нова мускулна тъкан среда и второ съхраняващатата функция на инсулина ще ви помогне да складирате повече глкоза (като гликоген) и аминокиселини в черния дроб и мускулите ви. Моля забравете за страховете от натрупване на подкожна мазнина. Разберете, че това е необходима жертва в името на нещо бъдещо добро. Сега внимание, ако тренирате рано сутрин добре е да знаете, че тялотови изразходва много енергия и практически не образува мазнини от прости въглехидрати. Такъв е естественият ви биоритъм, особено пък през пролетта и лятото. Освен това при комбинация между въглехидратна храна и храни в състава, на които влизат повечко мазнини и влакнинни (зелена салата с олио например – мазнини и целулоза), гицемичния индекс на въглехидратната храна (печени картофи например) моментално спада. Това важи 3 пъти по-силно за протеиновите храни (поради химичната несъвместимост на смилащите ги вещества – киселини и основи). Така, че спокоино, ако след картофеното пюре изядете 200 грама пилешко, въглехидратите и месото ще се смилат часове наред. Поради същата причина, не ви препоръчвам да ядете или пиете храни с високо белтъчно съдържание – те буквално ще спрат инсулина ви. Решението е течни или таблетни аминокиселини. Те заедно с въглехидртите и креатина (вземан след тренировка той има функцията на транспортиращ агент – разпада се на Glicin, L-arginin и L-metionin, които се свързват с глюкозата, отнасяики я направо в черния дроб, а от там и до мускулите) се явяват най-добрия възстановяващ анаболен коктейл (според мен и още доста хора). Опитайте! “
Лошо Момче ,
благодаря ти ,много си мил;)
Аз съм чувала,че когато се смесват отделни видове храни се забавя усвояването им ,а не че си помагат за да се усвояват по- добре,както и да е -твоята гениалност граничи направо със съвършенство ,от днес официално си ми идол !Може ли ?:))
iskam da dobavq ..... Malko maznini uskorqvat usvoqvaneto na proteina . Mnogo maznini go zabavqt za malko se schitat 1-2 g….. dosta trudove sam chel osobenno otnosno hranene i t.n kogato zimash protein bez nikfi maznini po trudno shte se usvoi . Problem stava ako sa povechko :)
Btw vaglehidrata ne zabavq usvoqvaneto na proteina naprotiv uskorqva go osobenno ako e s mnogo visok glukogemichen index az sled zala jitkam gainer s maltodextrin i whey isolat i concentrat adski dobre deistva ( maltodextrina e s glukogem index kat na glukozata samo det ne e SUGARS i nema problem s insulina tui ne se spira mastniq metabolizam :>> )
Seki idiot znae che da usvoish 30g protein se iskat 35 kcal svobodna energiq….... sled zala tqloto pochti nqma svobodna energiq nema glukogen , mazninite koito razgrajdate sled zala sled anaerobna trren ne sa kolkoto pri aerobna i tqloto qko hidrolizira proteina za energiq…. sushto i muskolnata masa :) tui che nai dobriq nachin da piete protein e s vaglehidrat samo da ne e s nekfa tupotiq kat oveseni qdki e tfa shi go zabavi :) Ko ne moete si zemete maltodextrin ...... ima med i kfo li ne , glukoza i t.n :P ko iskate i maltoza si zemete ama tam mnooooo bluska insulina
14.06.04
19:38
croc, разбира се че може. Аз не говоря фактите говорят. ;)
Cruise, ами и аз за това говоря. Ама нема кой да ме чуе ;) Е всеки сам си преценя кое как ще прави. Никога няма да назорвам когото и да било да ме слуша и т.н. ;) За мен въпросът е изчерпан.
14.06.04
19:56
аз да попитам за след тренировка мед или глюкоза и по-хубаво да се взима, за да се усвои протеина по-добре?
15.06.04
21:36
Глицемичен индекс:
100 Гликоза
87 Мед
От постнатото по-горе стана ясно, че тези с по-голям глицемичен индекс са по-добри. Значи може и мед може и гликоза, което ти е по-изгодно от финансова гледна точка. Аз ям мед.
16.06.04
00:10
Bad^Boy, аз други имах предвид, ама ти не разбираш!
Казвам че когато се комбинират различни макро съставки тяхната усвояемост се ЗАБАВЯ, т.е. като комбинираш протеина с въглехидрати, независимо какво - бързи или бавни, се забавя усвояването на протеина. Тази информация можеш да я намериш почти навсякъде!
Друго нещо за това защо НЕ трябва да се комбинират мед с протеин: Меда е дизахарид (не съм много сигурен в това, но то не е много важно) и се състои от глюкоза и фруктова. Глюкозата добре, но Фруктозата... трябва да попрочетеш още малко за нея. Но понеже съм започнал да пиша ще ти кажа че при зареден с гликоген черен дроб (което е факт в повечето случаи) тази фруктоза отива НАПРАВО в мастните депа! Като прочетеш повече за това ще разбереш защо!
Така че най-добре е да се пие глюкоза след тренировка (защото зарежда мускулите, а не черния дроб), и след 20-тина мин чист суроватъчен протеин.
Ако имаш още нещо съм насреща!
16.06.04
00:21
Макс е прав,няма как въглехидрат да ускори усвояване на протеин!
Прочете малко.......................как може модератор на форум да не знае какви статии има във интернет страницата на този форум :roll: ?!!?
Фруктозата не предизвиква инсулинов шок след тренировка затова меда не е подходящ,вземаите декстроза.фруктозата не отива в мастните депа.
п.с Това което правите не се ли нарича Спам или Флууд или де да го знам какво е.Вие модераторите на нас ни триете теми обаче маи големите простотии вие ги вършите?
[quote author=“maxx_muscular”]Но понеже съм започнал да пиша ще ти кажа че при зареден с гликоген черен дроб (което е факт в повечето случаи) тази фруктоза отива НАПРАВО в мастните депа!
Какъв гликоген в черния дроб след тренировка :shock: ! Няма такова нещо - никви мастни депа няма да пълни фруктозата - ще си свърши работата в изпразнените гликогенни депа в мускулите и черния дроб!
Друг е въпроса, че е по-добре да се вземе чиста глюкоза, а не мед! Ама при липса на едното, няма нищо лошо да се замести с другото!
16.06.04
07:45
Ясно, ти въпбще не си запознат с механизма на фруктозата. Тя не може да попълни гликогена в мускулите, а САМО този на черния дроб. И ако си с “пълен резервоар” (както е в повечето случаи) всичко отива в мастните депа!
16.06.04
09:35
Всеки прост въглехидрат директно отива в мастните депа след като няма какво да попълва,декстроза,глюкоза всичко отива в мастните депа!Ако вземаш креатин,глутамин и т.н декстрозата е това което ти трябва а не фруктозата,както казах тя не предизвиква инсулинов шок и няма да даде предимствата на този шок(бързо образуван гликоген в мускулите,усилване усвояването на креатина с на 50% и т.н).
Иначе в краен случаи и меда може да свърши работа,декстроза не е = мед!!!
[quote author=“maxx_muscular”]И ако си с “пълен резервоар” (както е в повечето случаи) всичко отива в мастните депа!
Ако на тебе ти е пълен резервоара след тренировка - май само седиш в ъгъла на залата и нищо не правиш! Не се убиждай, но след 80мин. в залата едва ли имаш някакъв гликоген, където и да е!
Абе тука секи прочел не прочел май :)
Всички въглехидрати стават на глюкоза. Гликогена на човек е минимум 300г. на спортист стига до 600г. малка част е този за черния дроб. Ти пич помисли колко декстроза тря наръфаш, за да ти се напълни гликогена? Ами мноо ясно, че тря да е колкото гликоген си освободил след тренировката, както гения каза след тежка тренировка гликогена ти е изчерпан напълно, след това бамкаш макс 100г. декстроза и кво? Попълва ти се част от гликогена? Ама защо го правиме? Заради инсулиновия шок както говорихме :) Вие имате някаква фобия за отлагане на мазнините в мастните депа това не става хич лесно ако спортувате яко и внимавате какво ядете. Затова няма такива филми и с фруктозата, тя просто по-бавно става на проста захар, за да се усвои и пак дори и да е прав мускула, че тя по-лесно става на подкожни мазнини как от 1-2 супени лъжици ще стане тоя фокус?!?!?! Меда сега не ми се гледа къф % има фруктоза, но и да е много всичката тази фруктоза като се обработи, ще си иде на правилното място, а тое гликогеновите депа, защо? Защото още не са пълни. Според разделното хранене е вярно, че ако смесиме веднага след тренировката протеина и меда ще се намали усвояването. Ами аз за всеки случай го спазвам :) и просто си зимам въглехидрата (банан, мед, декстроза) и след 20-30 мин си зимам протеина. След тежка тренировка каквито и въглехидрати да вземете ако не са в огромни количества няма да станат на мазно. Радвам се, че четете много и се интересувате ама понякога трябва и да се усмисли това, което се чете :)
16.06.04
11:17
Gotcha случаино да казваш нещо ново :shock: ?
Та нали това точно написахме :roll: ?
Ти само поясняваш,не казваш нищо което до сега не е написано:)така че какво да осмисляме?
[quote author=“lesno_nema”]Gotcha случаино да казваш нещо ново :shock: ?
Та нали това точно написахме :roll: ?
Ти само поясняваш,не казваш нищо което до сега не е написано:)така че какво да осмисляме?
Да , но той повтаря само онова , което е вярно според него!(а и според мен) :D
lesno nema, genius, muskular
и тримата казвате различни неща. Но главно сам го написал за мускулар, който малко объркам ми се видя. Знам, че е писано по 101 пъти, но като гледам има още хора, които много не са наясно.
Само да видя още такива постове и ще трия :lol: (ако мога де :))
16.06.04
20:53
gotcha пич, нищо лично, но да знаеш че си в огромна заблуда!!!
Оффф... трябва пак да почвам да обяснявам!
Първо трябва да се знае че в организма на спортист (и по-точно културист) могат да се съхранят 400-500 гр гликоген в мускулите и още толкова в черния дроб. Пропускате една много важна подробност - в кръвта също има глюкоза. Тя се използва през много голяма част от тренировката (говориме за обикновена 1-часова трен) и по точно в повторенията направени не-до-отказ. Смуче се и от мускулите и черния дроб (но от черния дроб в МНОГО редки случаи). Така че ако след трен вземеш ФРУКТОЗА (която както обясних по-рано не вдига инсулина и може да попълни САМО чернодробния гликоген) отива НАПРАВО в мастните депа. А ти казваш 2 лъжици, нооо... я си представи всеки ден добавяш по 2 лъцици мазно към пупата какво ще стане. А и да знаеш че няма да качваш само от тая фруктоза!
Мързи ме да пиша повече .... :lol: , но ако имате въпроси питайте!
Искам да ми намериш текста откъдего си го взел това за фруктозата.
Интересно ми е как фруктозата и точно тя отива направо в масните депа? Нали трябва да се разгради до глюкоза? Каква е разликата?
Искам да пейстнеш много ми е интересно как става този фокус :)
Мерси предварително.
16.06.04
21:36
lesno_nema виждам, че не ти е ясно каква е длъжността на модератора, но това няма значение. Аз не съм казал, че знам всичко и не знам дали някои от този форум знае всичко. Аз просто съм ви “PASTE” материал който намерих в интернет. А пък който иска да го чете и да му вярва. Не съм го мислил аз. Колко е верен не мога да ви кажа. Просто виждам, че все нещо ви дразни в мен и гледате да се заяждате? И не мога да разбера защо? Ако някой ми пише на Лично съобщение защо ще е добре...
16.06.04
21:41
Не знам кои се заяжда с теб аз просто бях набрал защото някои(ти или твоите “колеги”) ми изтри 3-4 поста!Извиняваи ама поне и вие едно лично съобщение можехте да пратите!Еклипс се хвана да прави нещо да видим сега...........Аиде че стана много спам или флууд не го знам какво е:)Нищо лично!
18.06.04
09:37
Fructose - Fructose has the same chemical composition of Glucose, however has a different shape. This different shape means it reacts with your body differently. Fructose is the sweetest tasting of the three simple sugars. It is absorbed into the bloodstream, however does not affect blood sugar levels. Remember that only Glucose affects blood sugar levels.
Fructose, when absorbed into the blood is taken to the liver
следователно първо попълва чернодробните нужди. А ако черния дроб е пълен с гликоген ... всичко отива в мазнините, а това всеки го знае! Затова плодове се ядат САМО сутрин. Виж някоя диета в списание - там плод се яде само сутринта!
18.06.04
09:54
Fructose is most effective as a sweetener when used raw; its sweetness diminishes greatly when cooked. Though it seems to enter the bloodstream somewhat more slowly than glucose, fructose is more likely to end up stored as fat rather than glycogen, the liver’s reserve energy supply.
Ето още малко инфо. Ако намеря още ще го постна!
Мерси ман. Още едно въпросче щом инсулина не се влияе от фруктозата, как става образуването на мазнини без негова помощ?
Това ако ми го намериш си супер и ще ми се изяснат много неща. Защото това, което сам прочел досега е че инсулина ‘прави’ подкожните мазнини. Съответо по тази логика от фруктозата неможе да стане тоя номер. Друго нещо е че % глюкоза/фруктоза в меда, който кунсумираме май е под 50%...
Само за сведение глюкогена в черния дроб е около 60-90г. тук предполагам спортистите нямат разлика, пияниците може и да имат :)
И друго аз говоря за ядене на банан след тренировка а не за какъвто и да е друг плод, знаеш много добре колко различен е банана :)
Дай сега да оправиме нещата с фруктозата, че сичко да е ясно един път за винаги. И все пак тя става на глюкоза в черния дроб, защото мозъка се храни само с нея(като въглехидрат). А мозъкат ползва глюкоза само от черния дроб. Става баси въртелешката :)
18.06.04
15:02
ххъххх... врено стана малко объркано. Все си мисля че не само инсулина прави мазнини от въглехидратите. А и все пак и фруктозата вдига малко нивото на инсулина.
Банана не е по-различен плод от останалите освен че съдържа много по-голямо количество въглехидрати на 100 гр продукт.
Фруктозата при необходимост (диети за сваляне на мазнини) се преобразува на глюкоза за да подхрани мозъка, но ние говорим за маса, така че такава необходимост не съществува и всичко отива в гликогеновите запаси на черния дроб. А както вече казах, при попълнен гликоген фруктозата се складира в другия “бездънен” резервоар.
Ако може и някой вещ админ да се включи няма да е зле!
Не знам за какво ти е админ, като ти още не моеш да разбереш, че след трен нямаш запаси в черния дроб и следователно фруктозата от бананите или меда си отива по предназначение по запълването!
НЯМА ГЛИКОГЕН В ЧЕРНИЯ ДРОБ СЛЕД ТЕЖКА ТРЕНИРОВКА! Толкова ли е трудно да го схванеш това!
18.06.04
18:39
metabolizma na glikogena i tova 4e toi nikoga ne se iz4erpva napalno- http://biochemistry.vov.ru/nagl_bio/158.htm
[quote author=“flufil”]metabolizma na glikogena i tova 4e glikogena nikoga ne se iz4erpva napalno- http://biochemistry.vov.ru/nagl_bio/158.htm
Уфффф! Направо ма разби ве човек - то е ясно, че не е напълно изчерпан, ама освен ако не изядеш половин кило мед или 50 кила банани след трен, няма да омазнееш, щото организма ще си възстанови изгубеното! По логиката на макс мускулара, аз трябва да съм лоена топка, щото пия по 120 грама глюкоза след трен и ям банани! Ама аз тежа 75 кила и не съм лоест!
18.06.04
18:52
izrazqvai se po dobre de :wink: az ot teb razbrah 4e napalno se iz4erpval,stana mi interesno,razrovih se iz neta za pove4e info,namerih tova i go postnah :)
Ами попринцип мозъка работи постоянно :)
Когато си в пълен покой то изразходва 2/3ти от глюкозата в тялото.
Както казах той използва само от гликогена в черния дроб.
След тренировка с тежести гликогена в мускулите е изразходен почти целия, този в черния дроб незнам :) Но така или иначе фруктозата бавно, но славно става на глюкоза в черния дроб и попълва гликогена там. Банана има много повече захариди от фруктоза, това го доказва неговия бърз гликемичен индекс, ако банана имаше яко фруктоза той щеше да е бавен. В таблиците и за разделно хранене той е отделен от другите плодове, като цяло банан, фурма, смокиня, сушени плодове имат малко фруктоза и са различни за усвояване от организма.
За това са и добри за след тренировачно ядене.