13.06.04
18:37
Странно но досега никъде из литературата която съм чел не съм забелязал да се говори много за тях!Та лошо ли е да се използват горчица,кетчуп и т.н и т.н,подправки като-пипери,чубрици и подобни?
13.06.04
19:45
#1
Чубрицата - най-българската билка и подправка
Определението в превъзходна степен (най-българската, най-българското) възниква поради някаква необяснима на пръв поглед потребност, но навярно дълбоко естествена за народа и затова се внедри май завинаги в езика ни.Употребявам го в случая уверено, като ще се постарая да приведа достатъчно доводи в текста си по-нататък.
Източни славяни (руси, белоруси и украинци) употребяват думите чебрец, чебер, чобер и др. за обозначение на мащерката (бабина душица), но често пренасят названието и върху чубрицата, макар че е от друго семейство. Сърбите и хърватите наричат растението чубал, чубрич, чупар и др. У нас то се знае само под името чубрица или чубрика, като се правят уточнения балканска, планинска, алпийска и градинска чубрица. Балканската е разпространена в Централна Стара планина и Родопите - цялото растение е голо с розови цветове. Планинската се среща по сухите каменливи места в цялата западна половина на страната. Стъблото и има власинки, листата са широки и остри, цветовете белезникави и розови. Алпийската расте по планинските ливади - листата са голи или със сравнително малко власинки. Цветовете са виолетови или розови. Градинската чубрица е с храстовидна надземна част. Цветовете са лилави или бели.
Тъй като в последно време чубрицата се употребява повсеместно и почти без изключение,само като подправка, първо ще наблегна на позабравените магически вярвания.Народът не е забравил съвсем за голямата предпазна сила на чубрицата- знае се доста от врачки и баячки. За баялски и лечебни цели се прилагат дивите чубрици, брани по Кръстовден (14 септември). Чубрица се сварява и се пие при забавена менструация или когато жената пометне, или в малки количества, когато трудна жена има някакви болки в утробата. Вярва се много, че първескиня ще роди леко и лесно ако пие вода , в която е била накисната кръстовденска чубрица. Предимно в планинските райони на страната е прието първите седем дни след раждането, родилката и бебето да се прекаждат с босилек, чубрица и карамфил - това е с очистителна цел. При ежедневното къпане на детенцето, на много места във водата се турят стръкове от босилек и чубрица- прави се за здраве и якост. Когато в някое село възникне епидемия, прекажда се с чубрица стаята, където спят малките деца. При ритуали за магическо отваряне на болестта на 40-ия ден след ритуала се извършва кадене с чубрица- така се вижда дали ще оздравее или ще умре болния. Когато се носи за умрелите вечерта на Велики четвъртък, задължително се слага в китката цветя и стрък чубрица- за успокоение на Бъдни вечер перустията (верига над огнището) се потопява във вода където има босилек и чубрица- прави се срещу таласъми и зли сили.
Планинците от Рила и Пирин вярват, че ако някой е убит от гръм, мястото следва да се прекади с богоявленска водица (пазена от 6 януари за такава цел)и с босилек, чубрица и косъм от вол без белег, за да не се повтаря това там. Много е интересно вярването за лекуване на очебол: в зелена паница се поставят стрък чубрица, стрък очанка и една жълтица. Паницата трябва да пренощува в кошера с пчелите. С тази вода заранта пред изгрев слънце болният следва да си измие очите.
Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично и потогонно действие. Използува се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, хрема, кашлица и др. Народната медицина прилага чубрицата при повръшане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти и др.
Иван Щонов в.”Агро пари”бр.46/14.11.96г.
Подправки - лечители - чубрица
Тя намалява плоските плантарни брадавици по кожата (диагностицирани от дерматолог). За пиене се прави отвара от половин чаена лъжица суха наситнена чубрица в 300 мл вода при варене 5 мин.( доза за един ден на три пъти и в продължение на 10дни.)Външно брадавиците се мажат внимателно с пресен сок или смес от една част сок и 9 части свинска мас.
сп.”Еко”бр.5/12.96г.
Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, какаото, тиквените семки, ряпата, повечето подправки – къри, канела, дафинов лист, риган, чубрица.
Редица подправки и билки също могат да увеличат нашата защита срещу рака. Такъв предпазен ефект е установен при черния пипер относно рака на пикочния мехур. Джинджифилът, куркума (съставка на кърито), шафрана и други подправки при проведени изследвания върху експериментални животни също са показали обнадеждаващи резултати. Така че не се притеснявайте да използвате тези подправки при приготвяне на ястията. Разбира се, с нищо не трябва да се прекалява.
gor4icata-100gr: kkal-66 vaglehidrati-7.78 belta4ini-3.95 maznini-31.10
(po dobre izpolzvai limonov sok,limonen koncentrat ili nai-dobre stiskai limoni)
ket4up-100gr: kkal-104 belt-1.52 vaglehidrati-27.29 mazn-0.36
az bih te posalvetval da polzva6 domateno piure ili nareji na sitni kup4eta domatite(dosta sa polezni)