17.06.04
16:37
Навсякъде споменавате НВД като най-подходяща за изчистване с максимално запазване на мускулна маса. До колкото разбрах трябва да смъкна въглехидратите под 100гр, но ми трябват още подробности. Проверих назад и намерих само откъслечна информация, в Хранене също на пръв поглед не видждам нищо. А искам да я започна тази дието защото здраво съм се омазнил. Бързо ли действа и може ли да не я комбинирам с тичане. В темата за Диетите съм постнал настоящата ми диета, какво трябва да променя в нея. Наблягам предимно на липстата на въглехидрати след 18ч. Ами след тренировка пак ли не трябва да приемам?
В момента съм 180 см ръст, 84 кг сутрин на гладно.
НВД ( нисковъглехидратна диета)
———————————————————————
Вариант - високо съд. на мазнини
Предимства :
1. отслабване без гладуване
2. контрол на апетита ( не лакомията)
3. особено подходяща за спортуващи - осигурява достатъчно енергия
4. комбинирана със спорт - гарантирана загуба на мазнини ( а не само вода или канибализиране на мускулната тъкан)
“Недостатък” :
НВД храни са доста калорични. Изисква се добър самоконтрол !
Препоръчителни храни - с високо съдържание на жив. мазнини
1. по-”тлъсти” меса и риби
2. млечни продукти с висока масленост - кашкавал, сирене, кисело мляко
3. яйца
4. ядки
5. зеленчуци и плодове с ниско съдържание на въглехидрати - краставици, домати, маруля, зеле....ягоди...
Изключване на всички храни с вис. съд. на въглехидрати - тестени изделия, захарни изделия, бобови култури, сладки плодове . Също така майонеза, колбаси...пържени храни.
Принцип :
съотношение мазнини:белтъчини:въглехидрати = 50 %:30%:20% от ОБЩИТЕ калории
.
Теория :
При ограничаването на въглехидратите ( основен източник на енергия) и приемането на = > 50 % мазнини ( другия алтернативен източник на енергия) организма си изработва съответните ензими за разграждането на мазнините. И в същото време при наличие на отрицателен кал. баланс организма си “взима” липсващите калории от “резервите”, което всъщност е целта ни.
Изчисления :
(за определянето на %-те)
1. Сумирате в гр. мазнини, белтъчини, въгл.
2. Конвертирате съотв. грамове в калории
1 гр. белтъчини 4,00 kcal
1 гр. мазнини 9,37 kcal
1 гр. въглехидрати 3,75kcal
3. Намирате ОБЩИТЕ калории като сумирате конвертираните в кал. мазнини, белтъчини и въгл.
4. Делите отделно мазнини (в кал.) на ОБЩИ калории, умножено по 100
за белтъчини и въгл. - по същия начин
=================
П.П
Като ти прочетох диетата и се чудя как не припдаш по улиците от глад !!
Гледам да се придържам към това, но не строго
Сутрин към 7,30-8 часа кисело мляко 0,1% + 50-100гр пшеничен зародиш подсладени с банан
Обяд 11-12ч сандвичи с извара или пуешко филе или влизам във фантастико и търся нещо проетиново
Към 15-17ч дърпам още един Здравец 0,1%
Прибирам се към 18-19ч и си правя салата с извара или пиле на грил, а може и пилешки бургери
Към 21 пак няква салата удрям, марулева например и краставици
Преди лягане тряскам 8 белтъка XXL/17ст. с тенденция да ги направя 10
Иска ми се да вкарвам по половин кило извара, но нещо ми се гади вече от нея. Смятам да пробвам рецепата на Сакс и да пълня яйцата с извара и краставици
Ехаааа, Крок каква е бързачка. Защо да припадам бе, скъпа, това е доста ядене.
Просто си ми тръпка Pepper-cho,откакто се изказа за моята чувственост в една тема,заради това го правя !!;)
Никак не се храниш правилно !Сметни си калориите ,ако ти е трудно отделно да смятащ протеини ,мазнини и въгледрати и ще разбереш какво ти говоря :)
Не е номера да се яде много като количество ....
Кажи ми поне как се казваш в лична нота като съм ти тръпка :lol: :lol: :lol: Ника ти надявам се не идва от
Крок-одил :wink: :wink:
Ми малко над 1000 са калориите, когато ги смятах последния път. Малко въглехидрати, малко мазнини и много белтък.
А това за въглехидратите след 18 часа остава ли в сила при НВД?
А тичането мога ли да го отсвиря. Иначе ходя да плувам, ама само един път в седмицата.
Именно !!
1000 калории са безумно малко !!За да не се забавя метаболизма ,дневно са необходими минимум 1200-1300 калории и то при неактивно спортуващи !Схващаш ли ? В момента си се замазал,понеже тялото ти е включило защитен режим и си пази ценните мазнинки вместо да ги използва за енергия ,понеже ти не му я доставяш :))
Яж,тренирай и всичко ще е ОК,само от теб зависи !
Pepper, тези 1000 алории накараха и мен да се запитам как не припадаш от глад по улицити и как успяваш да изкараш една тренировка... Тези калории са адски малко, както каза Крок, за неактивно спортуващи, камо ли за 84 килограмов трениращ мъж!
Без проблем можеш да вкараш още малко месо в менюто си, а в първите хранения - ориз или картофи.
Щом сваляш, гледай да нямаш преобладаващо въглехидратни хранения след 14:00, а след 18:00 спри въглехидратите, с изключение на тези от салатата. Това дава резултат, поне при мен.
Успех!!!
Ако наистина правих НВД, какви са тия сандвичи? зародиш? банани сутрин? ориз? картофи? Това не е никакво НВД пич :)
Банан имаш право да ядеш само след тренировка с тежести. Ако наистина искаш да чистиш забрави всичко, което изредих горе и не си и помисляй да го ядеш :) Яж си спокойно мазнини, нагъвай яко протеини. Само, че постепенно премини към това нещо не ти казвам от утре да се метнеш на най-бесното НВД щото ще ти прилошее... Мери някаква част от тялото ти която не е много омазнена примерно ръка аз така правя и гледай какво става ако изтънява значи губиш мускул - увеличи калориите тогава. Ако сичко е окей леко ги намалявай. Гледай огледалото то е добър помощник
Успех :)
[quote author=“croc”]Именно !!
1000 калории са безумно малко !!За да не се забавя метаболизма ,дневно са необходими минимум 1200-1300 калории и то при неактивно спортуващи !Схващаш ли ? В момента си се замазал,понеже тялото ти е включило защитен режим и си пази ценните мазнинки вместо да ги използва за енергия ,понеже ти не му я доставяш :))
Яж,тренирай и всичко ще е ОК,само от теб зависи !
Ми не е точно така. Аз преди нагъвах здраво и затова, заякнах малко, но и много омазних, особено на корема, предполагам заради въглехидартите след 18ч. А по описания начин ям от няколко дни.
Май ми е рано за НВД, защото ако изгубя и малкото мускулна маса, която съм натрупал ще стане все едно не съм тренирал никога.
[quote author=“Eclipse”]Pepper, тези 1000 алории накараха и мен да се запитам как не припадаш от глад по улицити и как успяваш да изкараш една тренировка... Тези калории са адски малко, както каза Крок, за неактивно спортуващи, камо ли за 84 килограмов трениращ мъж!
Без проблем можеш да вкараш още малко месо в менюто си, а в първите хранения - ориз или картофи.
Щом сваляш, гледай да нямаш преобладаващо въглехидратни хранения след 14:00, а след 18:00 спри въглехидратите, с изключение на тези от салатата. Това дава резултат, поне при мен.
Успех!!!
Сега седни, и прочети следните редове.
Аз първите 2-3 месеца тренирах само на салати и някои млечни продукти. В същото време тренирах за маса. Вдигах с едни и същи килограми и свалих от 87-89кг на 79-81кг. Тогава започнах да ям. Увеличих тежестите и качих на 84кг, които май предимно са в гъза и корема. И точно това е баналния проблем.
Сега вече можеш да припаднеш и ти :lol: :lol: :lol:
Пич,с това НВД имай в предвид че няма да ти е лесно ,но мисля че си изпаднал в крайности.Тези калории са безумно малко наистина.Нормално калориите които приемаш трябва да са теглото ти по40.Аз сьщо бях 120 кг и трябваше да мина на тая противна ми диета за да стигна сегашните 93-95 кг.,което за мене е добре.Ама аз правех НВД 2 дни и един зареждах.Вьглехидратите ми идваха основно от ориз и картофи,без каквито и да са прости захари и имаше дни в които едва сьм излизал от залата направо изпадах в хипогликимия.Така че бьди внимателен.Това което ти е написала croc,e много добро. :wink: