Прости Въглехидрати

Прескочи до:

07.12.05
13:58

Хора кажете в кои храни се съдържат простите въглехидрати щото съм чувал че за след трен били екстра 8)

В сладкото :)

07.12.05
15:18

освен в сладкото къде другаде ги има?
някое сайтче няма ли дет да ги пише? :)

07.12.05
19:13

еее къде
Мед , захар , декстроза, захароза , шоколад , и тн

07.12.05
20:43

[quote author=“CoLeMaN”]Хора кажете в кои храни се съдържат простите въглехидрати щото съм чувал че за след трен били екстра 8)

Така ли ?  :shock:

Не е ли протеин , добре , за след тренировка ??

08.12.05
01:14

[quote author=“Miyu”][quote author=“CoLeMaN”]Хора кажете в кои храни се съдържат простите въглехидрати щото съм чувал че за след трен били екстра 8)

Така ли ?  :shock:

Не е ли протеин , добре , за след тренировка ??

Да протеина въстановява мускулите и изразходваните белтъчини ами изразходваната енергия кой ще въстанови ?? ако вземаш само протеин той ще отиде за попълване на енергийните нужди на организма и за мускулите като последно звено няма да остане нищо от което следва Катаболизъм

09.12.05
14:25

мерси 8)
какво ще кажете за след трен 2 банана и после протеин добре ли е?

09.12.05
17:08

Добре е но добави още прости въглехидрати

The Game

10.12.05
15:02

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Добре е но добави още прости въглехидрати

а 3-4 мандарини+малко шоколадови бисквити?а в какаото съдържат ли се прости въглехидрати?

zweio

10.12.05
15:47

Гейнърите не се ли броят :?: ... никой не ги споменава.

11.12.05
11:55

гейнърите нали са за тва направени :lol:
а относно това да добавя още прости въглехидрати бисквити става ли?
аве хора да ви питам суроватъчния протеин белтъчен ли е или въглехидратен?
:?:

11.12.05
14:19

[quote author=“CoLeMaN”]аве хора да ви питам суроватъчния протеин белтъчен ли е или въглехидратен?
:?:

:D :D :lol:  Суроватъчния си е суроватъчен направен е от суроватка както подзказва и името му

The Game

11.12.05
17:20

[quote author=“djgorgio-ASTOR”][quote author=“CoLeMaN”]аве хора да ви питам суроватъчния протеин белтъчен ли е или въглехидратен?
:?:

:D :D :lol:  Суроватъчния си е суроватъчен направен е от суроватка както подзказва и името му

а на моя въпрос ще отговориш ли моля?

14.12.05
12:27

Ти наясно ли си със състава на храната?!? В това коет ядем има белтъчини, въглехидрати, мазнини и др вещества които не се използват от организма (балст, фибри, цеулоза и тн.) Протеини и белтъчини са едно и също .... как може един протеин да е въглехидратен? може да съдържа въглехидрати за да има по приатен вкус ....  Прочети малко преди да питаш глупости!!!!

Sportex

14.12.05
14:51

[quote author=“Heavyweight”]Ти наясно ли си със състава на храната?!? В това коет ядем има белтъчини, въглехидрати, мазнини и др вещества които не се използват от организма (балст, фибри, цеулоза и тн.)

Е тука си в грешка!

HR

15.12.05
22:47

Простите въглехидрати са враг ако се опитваш да чистиш. Трябва да се избягват, особено след 6-7 вечерта. Както казахте обаче, стават за след тренировка. Така, че правилото е:
Ако ще приемате прости въглехидрати, правете го след тренировка и желателно ги набавяйте само от източници като плодове.

AU

17.12.05
09:57

Според една таблица, която видях в Men’s Fittness, най-простите въглехидрати с най-висок гликемичен индекс са меда/захарта, меласата, спортните напитки, белия/ръжения хляб, морковите и стафидите. Но моето лично откритие беше сладко киселия сос на Uncle Ben’s който съдържа едва 0.6 гр белтъци и само 0.1 гр мазнини.

8)

SI

18.12.05
02:58

Хляба не е ли сложен въглехидрат или съм бил в грешка ?  :?

18.12.05
13:35

[quote author=“side”]Хляба не е ли сложен въглехидрат или съм бил в грешка ?  :?

Сложен е пълнозърнестия и черния
Обаче белия си се приближава към простите

18.12.05
13:39

Виждам, че доста хора бъркат понятията прости и бързи въглехидрати. Най-общо казано простите въглехидрати са тези, които имат такава структура, че при разграждането си гликогена не може да достигне до черния дроб, а само до мускулите и след това евентуално в подкожни мазнини. В плодовене не се съдържат прости въглехидрати (освен в някой видове грозде). Фрутозата в бърз въглехидрат, но не и прост. Гликемичноят индекс може да се види на сайта. Въглехидратите най-общо казано могат да се разделят на четири групи.

1. Фибри - това са въглехидрати от зеленчуци като зеле, моркови и т.н. Те не се усвояват от храносмилателната система на човешкия организъм, но са необходими за прочистването и, и помагат за усвояването на останалата храна.

2. Комплексни въглехидрати - това най-общо са ориз, картофи, зърнени храни, макаронени изделия и т.н. При метаболизирането си в огранизма, те първо запълват гликогеният запас в мускулите, а след това отиват за запълване на нуждите от гликоген в черния дроб и след това евентуално в мазнини.

3. Плодови захари (фруктозата) - при метаболизирането си те не минават през мускулите, а директно отиват в черния дроб, при което  почти не повишават нивото на инсулина и това ги прави неподходящи за зареждане след тренировка.

4. Прости захари - това най-общо казано е обикновената захар, която даже не е природен продукт. При метаболизирането тези захари запълват само гликогена в мускулите (при нужда) и то много бързо, което повишава страшно много нивото на инсулина. Това ги прави изключително подходящи само след тренировка или след тежко ФИЗИЧЕСКО натоварване.

П.С. Простите въглехидрати не са подходящи за умствени натоварвания, защото мозъка черпи гликоген само от черния дроб. За това изяждането на шоколад или нещо сладко преди изпит или нещо такова може да доведе само до отрицателен ефект. В случая най-подходящи са сладките плодове.

18.12.05
23:55

Да благодарим на Чукундур за ичерпателния отговор прочетете го всички !!!

MA

19.12.05
13:36

Забрави за какаото. В него има мазнини и не е полезно попринцип. След трен може Сладки плодове или дори кафява или бяла захар. Най-добре е глюкоза разбира се. Дозата зависи от целта и метаболизма ти.

19.12.05
14:38

Чукундур, доколкото съм чел - май не е точно така с тези въглехидрати. ;)
Ето какво знам аз за въглехидратите:

По структура(брой молекули) въглехидратите се делят на два вида:
Прости и Сложни

1. Простите се делят на монозахариди(една молекула) и дизахариди(две молекули).
1.1 Монозахаридите са:
    - глюкоза - това е кръвната захар
    - галактоза - съдържа се в млякото
    - фруктоза - съдържа се в плодовете и в меда
1.2 Дизахаридите са:
    - малтоза - среща се най-рядко
    - захароза - това е обикновената захар
    - лактоза - съдържа се в млякото
2. Сложните въглехидрати(полизахариди) са:
    - нишесте - картофи, ориз, пшеница
    - целуоза(фибри) -
    - гликоген - излишната глюкоза в организма се съхранява под формата на гликоген в мускулите и в черния дроб.

‘Бързите’ и ‘бавни’ въглехидрати, предполагам, спадат към клафицикацията по гликемичен индекс(ГИ). Колкото повече вдига кръвната захар даден въглехидрат - толкова по-висок ГИ има той.
В интернет има доста таблици с ГИ-то на различни въглехидратни храни.
- Приемането на глюкозата вдига най-много кръвната захар.
- Фруктозата е бавен въглехидрат, той влияе минимално на кръвната захар.
- Обикновената захар има по-нисък ГИ(по-бавен въглехидрат) от печения картоф и от белия хляб.
- Простия въглехидрат лактоза(съд. се в млякото) също е бавен въглехидрат - има нисък ГИ.

Допълнително се сваля ГИ-то на въглехидратни храни при:
- смесване с мазнини
- смесване с целуоза
- липса на топлинна обработка

Още нещо важно за въглехидратите - това е гликемичен товар(ГТ) т.е. какво количество въглехдирати се приемат.


Доколкото съм чел(интернет основно) това са основните класификации на въглехидратите. ;)

Сложен е пълнозърнестия и черния
Обаче белия си се приближава към простите

Хлябът(пълнозърнест, черен и бял) е сложен въглехидрат. Но съществува разлика в гликемичните индекси. Белия хляб е с доста висок ГИ за разлика от останалите.

19.12.05
17:24

Аз също съм чел такива статий, но съм склонен да не се съглася с някой неща. Например, че фруктозата е бавен въглехидрат и за това почти не влия на отделянто на инсулин. Според мен фруктозата е комплексен бърз въглехидрат, което почти не оказва влияние на нивото на инсулина защото метаболизира по различен начин. По същата логига колкото и бавна смятат някой че е фруктозата има и по бавни въглехидрати който покачват нивото на инсулина повече от нея.
В крайна сметка всички въглехидрати се разграждат до прости молекули, но се препоръчват сложните като по-добър източник, тъй като по-принцип всички те имат свойството да се задържат като запаси приличащи на тлъстини.

19.12.05
17:48

[quote author=”Чукундур”]Аз също съм чел такива статий, но съм склонен да не се съглася с някой неща. Например, че фруктозата е бавен въглехидрат и за това почти не влия на отделянто на инсулин. Според мен фруктозата е комплексен бърз въглехидрат, което почти не оказва влияние на нивото на инсулина защото метаболизира по различен начин. По същата логига колкото и бавна смятат някой че е фруктозата има и по бавни въглехидрати който покачват нивото на инсулина повече от нея.
В крайна сметка всички въглехидрати се разграждат до прости молекули, но се препоръчват сложните като по-добър източник, тъй като по-принцип всички те имат свойството да се задържат като запаси приличащи на тлъстини.

Май ни се различават дефинициите за бърз/бавен и прост/сложен въглехидрат.
Това, което аз имам предвид: Простите въглехидрати са едномолекулни и двумолекулни, а сложните са съставени от много молекули.
Фруктозата е едномолекулен въглехидрат, следователно е прост въглехидрат.
Може и да метаболизира частично в мазнини, но все пак - фруктозата не се свързва с инсулина, а той е главния виновник за трупането на мазнини.
А за бърз и бавен не мога да се сетя за друга дефиниция освен - въглехидратно влияние на кръвната захар т.е. гликемичния индекс.

Animal

19.12.05
21:10

[quote author=“Heavyweight”]Ти наясно ли си със състава на храната?!? В това коет ядем има белтъчини, въглехидрати, мазнини и др вещества които не се използват от организма (балст, фибри, цеулоза и тн.) Протеини и белтъчини са едно и също .... как може един протеин да е въглехидратен? може да съдържа въглехидрати за да има по приатен вкус ....  Прочети малко преди да питаш глупости!!!!

Има си такъв термин, който означава гейнер. Така че човекът не пише глупости, а ПИТА.

19.12.05
23:00

[quote author=“Animal”][quote author=“Heavyweight”]Ти наясно ли си със състава на храната?!? В това коет ядем има белтъчини, въглехидрати, мазнини и др вещества които не се използват от организма (балст, фибри, цеулоза и тн.) Протеини и белтъчини са едно и също .... как може един протеин да е въглехидратен? може да съдържа въглехидрати за да има по приатен вкус ....  Прочети малко преди да питаш глупости!!!!

Има си такъв термин, който означава гейнер. Така че човекът не пише глупости, а ПИТА.

За гайнера по подходящо е да се каже въглехидрати с малко протеин ,поради преобладаващото вещество , ь не обратното

06.04.06
00:42

[quote author=“djgorgio-ASTOR”][quote author=“Animal”][quote author=“Heavyweight”]Ти наясно ли си със състава на храната?!? В това коет ядем има белтъчини, въглехидрати, мазнини и др вещества които не се използват от организма (балст, фибри, цеулоза и тн.) Протеини и белтъчини са едно и също .... как може един протеин да е въглехидратен? може да съдържа въглехидрати за да има по приатен вкус ....  Прочети малко преди да питаш глупости!!!!

Има си такъв термин, който означава гейнер. Така че човекът не пише глупости, а ПИТА.

За гайнера по подходящо е да се каже въглехидрати с малко протеин ,поради преобладаващото вещество , ь не обратното

еми то е логично
gain-набавям,получавам
mass-маса
Massgain-набавяне на маса

казано от Чукундур на 18.12.05, 13:39:

Виждам, че доста хора бъркат понятията прости и бързи въглехидрати. Най-общо казано простите въглехидрати са тези, които имат такава структура, че при разграждането си гликогена не може да достигне до черния дроб, а само до мускулите и след това евентуално в подкожни мазнини. В плодовене не се съдържат прости въглехидрати (освен в някой видове грозде). Фрутозата в бърз въглехидрат, но не и прост. Гликемичноят индекс може да се види на сайта. Въглехидратите най-общо казано могат да се разделят на четири групи.

1. Фибри - това са въглехидрати от зеленчуци като зеле, моркови и т.н. Те не се усвояват от храносмилателната система на човешкия организъм, но са необходими за прочистването и, и помагат за усвояването на останалата храна.

2. Комплексни въглехидрати - това най-общо са ориз, картофи, зърнени храни, макаронени изделия и т.н. При метаболизирането си в огранизма, те първо запълват гликогеният запас в мускулите, а след това отиват за запълване на нуждите от гликоген в черния дроб и след това евентуално в мазнини.

3. Плодови захари (фруктозата) - при метаболизирането си те не минават през мускулите, а директно отиват в черния дроб, при което  почти не повишават нивото на инсулина и това ги прави неподходящи за зареждане след тренировка.

4. Прости захари - това най-общо казано е обикновената захар, която даже не е природен продукт. При метаболизирането тези захари запълват само гликогена в мускулите (при нужда) и то много бързо, което повишава страшно много нивото на инсулина. Това ги прави изключително подходящи само след тренировка или след тежко ФИЗИЧЕСКО натоварване.

П.С. Простите въглехидрати не са подходящи за умствени натоварвания, защото мозъка черпи гликоген само от черния дроб. За това изяждането на шоколад или нещо сладко преди изпит или нещо такова може да доведе само до отрицателен ефект. В случая най-подходящи са сладките плодове.

 


Страхотно, страхотно! Не че не съм изчела почти целия ббтийм , но тея редове казват всичко точно, ясно и просто без каквито  и да е излишни подробности! Евала!

22.11.09
11:50

На Владо Николов мнението е доста по-точно.

казано от butthead на 22.11.09, 11:50:

На Владо Николов мнението е доста по-точно.

От химична гледна точка дори само то е вярно, но това на обикновен език е много по-лесно за разбиране и обяснение.

22.11.09
15:02

Фруктозата си е точно прост въглехидрат (Чукундур пише, че не е). И е практически безполезна за спортуващите. Нито има енергийна стойност, нито става за въглехидратно зареждане. Всъщност тя е точно обратното на това, което е написал - бавен, прост въглехидрат.
Белият хляб е сложен въглехидрат (нишесте), но с много висок ГИ, съответно бърз.
Това, което ти трябва е сложен и бавен за през деня, и сложен и бърз за след тренировка.

казано от butthead на 22.11.09, 15:02:

Фруктозата си е точно прост въглехидрат (Чукундур пише, че не е). И е практически безполезна за спортуващите. Нито има енергийна стойност, нито става за въглехидратно зареждане. Всъщност тя е точно обратното на това, което е написал - бавен, прост въглехидрат.
Белият хляб е сложен въглехидрат (нишесте), но с много висок ГИ, съответно бърз.
Това, което ти трябва е сложен и бавен за през деня, и сложен и бърз за след тренировка.

О, съгласна съм,че е прост. Но без фруктоза,а.к.а. плодове не мога и не искам да мога :) Всъщност, имам си няква моя схема за прием на въглехидидрати преди и след тренировка, в нетренировъчни дни, в зависимост дали е по- скоро силова или е само за тонус  и през различните части на денонощието...и ми действа добре :) И да, тя май си е точно такава, каквато съветваш. Но ако съм супер уморена, преди тренировка 3 4 лъжици мед поне няма начин да не ударя.
И фруктозата, хич и не я броя, че става за зареждане..само да си излъжа лакомията за плодове е.

22.11.09
16:46

Само декстрина пропуснахте да споменете :)

В белия хляб освен нишесте се съдържа и известно количество декстрин, особено в кората, който се усвоява по-бързо и от нишестето. Прости въглехидрати са моно- и дизахаридите, сложните са изградени от повече молекули.

Като заговорихме за бързивъглехидрати след тренировка,днес си взех 4 кутийки x 140гр Обикновен Локум ,цена 0,54лв бройката.Харесва ми и ще си го ям с кеф след тренировка по 100-тина гр.
Изглежда перфектно за след трен,ето и състава за 100гр:В-72,Б-0,05,М-0,01 -Захар,глюкоза,нишесте,лимонена киселина,аромати
Какво ще кажете :)

24.11.09
19:58

перфектен.както и локумени вафли мм

24.11.09
20:35

Само дето 5 от 5 стоматолози ще ти препоръчат веднага след локума да си стерилизираш устата, понеже бактериите сигурно си виждал как дълбаят с кангото :lol:

А на Чукундура нищо не му се разбира + това мозъкът не ползва гликогена, а само свободно циркулиращата глюкоза + ацетоацетата и 3-хидроксибутират за гориво.

24.11.09
20:41

ся се зачетох и пак ми светна че тая тъпа тема с въглехидратите кой какви са не ми е много ясна.
интродюсър кое не му е точно на чукундур?бътхед нещо го е заръвал,че не му е вярно там...
добре го е описал иначе.разбира се лесно

Фруктозата може да е прост въглехидрат,но първо трябва да я преработи черния дроб и от там става на мускулен гликоген,за това не я дават за “шок”.Иначе глюкозата според мен е най-подходяща за “шок”,тъй като навлиза в най-бързо в кръвта,като малко трабантче в голям гараж :lol: .

25.11.09
17:35

Аз за на Чукундур мненията не се вълнувам толкова.. Замислих се за гликемичния индекс.
В таблиците пише, че картофите имат ГИ около 80, а ориза около 90 !
Не мога да схвана- би трябвало продуктите от нишесте да се разграждат до глюкоза бавно.
Защо няма обяснение на факта, че храни като картофите и ориза имат по-голям ГИ от сладоледа, който е пълен със захар! Кво значи “в таблицата пише така”
Ай да си ги наврат отзад тия таблици..ебаси. Вземе да ядем печени картофи след тренировка?

И аз се бъркам много,но да кажем,че:захарта както и “белите изделия” е бърз въглехидрат,но тя е и прост,а те са сложни и това,че са сложни те спасява до някъде да не ти се стовари всичкото “гориво” на веднъж,а полека-лека.Според мен хората се бъркат от таблицата,тъй като всичко(прости,сложни и др)е смесено а сложното си е сложно и с люспата и без :lol: ,и тея формулки дето смятат с тях малко ме съмняват.Сладоледа освен,че е пълен със захар си има и белт. и мазнини,и не виждам какво те учудва :) .Има бая да се говори по въпроса.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1