20.12.05
15:23
Искам да ви попитам, когато се правят няколко упражнения за муслулна група, какви са плюсовете и минусите да се правят повторения до отказ в първото упражнение?
Например, ако правя три упражнения за гърди, става ли така:
1. Дъмбели от наклонена лежанка, четири серии: 8, 8, отказ, отказ
2. Щанга от хоризонтална лежанка 8, 6, 6, 6 (без отказ)
3. Флайс 8, 8, 8 (без отказ)
20.12.05
15:30
по принцип до отказ се тренира само последната серия и то към края на тренировката за да можеш да го изцедиш добре.
Ако почнеш по-рано няма да имаш сили за другите упражнения.
Пък и наглася нервната система с отрицателна нагласа
трибойците никога не тренират до отказ.
Напраиш ли до отказ
следващата ще ти е по-зле.
За това се прави само на последни серии.
И аз съм чел, че ако продължиш да тренираш същата муслулна група след като си стигнал до отказ, претренираш. Но по-долу има интересна тема на Vanisher, в която Петко К казва следното:
[quote author=”Петко К”]Пример, как е при мен на наклонена лежанка с дъмбели, ако ми е първо упражнение и работна тежест 40 кг:
20 х 8 (50% от 40 кг.)
30 х 6 - 8 (75% от 40 кг)
40 х 10 (отказ)
45 х 4 - 5 (отказ)
Затова не ми е ясно дали няма и нещо друго...
20.12.05
15:49
не е задължително да претренираш ма не можеш да си завършиш много тренировката
изчезва ти силата.
Това ми е ясно. Въпросът е, ако си правил едно упражнение с малко серии до отказ, следващото упражнение за същата муслулна група как е по-добре да се прави? Пак с малко серии до отказ или с повече серии и по-малки тежести и без да се стига до отказ?
аз никога не препоръчвам отказа,защото има голям риск от контузии и овен това се опитваме да градим мускули,а не да ги унищожаваме
20.12.05
20:16
Аз пък мисля,че масата се прави с отказите и се стремя ако не на всяка серия,то на почти всяка да стигам до отказ.Е без загряваштите... :D
С много откази удължаваш времето за въстановяване неимоверно много.Трябва да се има в предвид като се прави програмния сплит :wink:
Абе смисъл не,че няма от отказа.Въпросът е да не се тренира постоянно така.За определен период от време може да се прилага но в никакъв случай не във всички серии.Така просто се губи ползата.Сигурно има хора ,които тренират така за издръжливост,но не ти препоръчвам да “убиваш” мускулите си с постоянното прилагане на такива методики.
22.12.05
22:39
Та значи само да кажа под до отказ исках да кажа,че слагам тежест с която да не моа да напрая повече от 8 повторения и си ги гоня тези повторение.Мисля че тва е правилния начин в периода за маса :)