Търся съвет и помощ...

AM

24.12.05
16:03

Здравейте, хора...
Търся съвет от вас... Аз съм на 22 години. Тежа 85 килограма, а съм висок около 165 см. Сами разбирате, че това е много за ръста ми. Наскоро си направих изследвания и се оказа, че имам диабет от втория теп, породен от различни простотии и за това теглото ми е такова. Лекарите ми поставиха ултиматум да сваля 15 килограма за два месеца (по какъв начин не е ясно), за да започнем лечение... Та по този повод имам нужда от помощ... Какво бихте ми препоръчали?
Ще се радвам да ме насочите към някой професионалист, който може да помогне...
Сам разбирам, че 15 килограма за два месеца си е ад... Това почти е непосилно, но това елекарското изискване.
Благодаря на всички, които ще отговорят...

Поздрави и весели празници,
Сашо

24.12.05
19:31

Наистина бих искал да ти помогна,но незная какво да те посъветвам.Незная тренирал ли си нещо до сега и имаш ли изобщо изградени такива навици и дали би разбрал обясненията,но ще се опитам да бъда максимално кратък и полезен.Най-важното при тебе е да си оправиш храненето и не на последно място интензивната аероба дейност ( т.нар. кардио тренировка).Забрави за упражненията с тежести на този етап.Храни се по 6 пъти на ден на малки порции за да засилиш метаболизма си.Забрави за яденето на сладки неща напълно,както и на тестени изделия.Важното е да гориш повече калории отколкото поемаш.Намали значително плодовете в менюто си понеже съдържат плодова захар (фруктоза).Може да ядеш в ограничени количества на закуска.Би могъл да приемаш допълнително витамини,които ще спомопгнат за възстановяването ти от аеробните упражнения и ще подобрят тонуса ти като цяло.Добре е да намалиш и млечните изделия в менюто,като ако питаш мене в този период направо изключи прясното мляко заради лактозата(млечна захар).Тя се съдържа и в киселото,но в доста по малки количества.Не си мисли ,че ще стоиш гладен,напротив.Включи в менюто си овесени ядки,различни видове кълнове,зеленчуци,картофи,ориз.Храни се с пилешко,пуешко,заешко месо.Пий вода!Раздели си храненията както ти казах на 6 ,като е добре последното ти да е най-късно в 19 часа.Добре би било ако постепенно успееш да свалиш този час до 17-например първата седмица се храниш до 19,втората сваляш до 18 и на следващата до 17 часа като е добре да изкараш така до края.Ще ти бъде трудно,особено ако никога не си пазил диета,но не е невъзможно ( аз също съм го правил макар и с друга цел).Въглехидратите можеш да консумираш до обяд.Последното ти хранене да включва месото със салата.Да ти кажа изклю4и подправките,като единствено ако държиш,може да подправяш с малко зехтин.Солта я забрави.Ти ще си прецениш как да си разделиш храненията.Предлагам ти това да става през 2 часа например в 7 , 9 ,11 ,13 ,15 ,17.
Дотук с храненето,като не претендирам да съм бил изчерпателен,дано и други колеги се отзоват,а и ти можеш да прочетеш малко в сайта.

Сега за аеробната дейност.Знаеш ( а може би не ) че тя е най-добре да се прави на гладно рано сутрин,тогава ефекта е най-голям.Можеш да я правиш на велоергометър или да тичаш.С тичането според мене се сваля повече и мисля че при тебе ще е по удачно,но ти си прецени това.3-4 пъти седмично мисля че ще е добре,но ако нямаш тренинг почни от 3 пъти.Можеш да си вземеш и Л-Карнитин евентуално за да стимулираш изгарянето на мазнините ( макар ,че според мене трябва да свалиш и мускули).За начина по който се приема тази добавка може да потърсиш в сайта , да се допиташ там откъдето я купуваш.На опаковките също има ориентировъчни дози.
Наистина ще ти бъде трудно,но вярвам ,че ако имаш желание ще се справиш.
Призовавам колегите,които могат да добавят нещо смислено да го направят,аз не смятам,че см бил изчерпателен,а и е трудно да се изкаже всичко най-важно в един пост.
Призовавам да не се пишат глупости по темата от хора които не са достатъчно запознати.


ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ !

50 cent

24.12.05
21:16

Здравейте!Аз не съм толкова компетентен,но доколкото и аз мога да помогна.
Значи Джей ти предложи за кардио тренировка,тичане или велоергометъра.Наистина тичането е по-добрия варянт,но аз мисля първо да почнеш с велото,тъй като се препоръчва за по пълни хора,за да не се натоварят много ставите и да стане контузия.След това,ако искаш може да почнеш да тичаш.Джей няколко пъти спомена да погледнеш сайта.Задължително е да го погледнеш и да обърнеш внимание на раздела хранене.Да си сметнеш калорийния баланс и да си направиш меню,ако има някакви въпроси към менюто нещо ти убегне попитай ни,който може ще ти помогне.Джей ти каза основните неща с,които трябва да се бориш,но трябва да ги спазваш стрикно.Защото ако няколко пъти нарушиш правилата няма да има ефект от диетата на края и всичко ще отиде на вятъра.Пробвай как ще се чувстваш от диетата и от тренировката,защото ние не можем да определим точно кое как ще ти се отрази,постепенно намалявай нещата,ако ти е трудно.Можеш примерно да намаляш с всяко хранене калориите,примерно: (сутрин 400 обяд 200 и т.н) това е само пример и за вечер да ти остане по-малко.През деня трябва много вода да пиеш.Ами и аз съм до тук!С каквото можах помогнах.
Пожелавам ти успех и не се отказвай!

24.12.05
21:49

И аз не съм навътре, но и аз да се опитам да помогна...
Значи има “пречистващи диети” за по 1-2 месеца, за които трябва страшна воля и лишения. Но се посъветвай със специалист - става въпрос за режим, при който не се приема почти никаква твърда храна, само вода и сокове - истинско мъчение е - пречистваща диета се казва...но не съм добре запознат, така че трябва да питаш медицинско лице.
Сега ще потърся имах информация за някаква професионална диетоложка, дето вуйчо ми ще ходи при нея, и ще ти дам телефон !
Според мен с вело и т.н. няма да стане, освен ако не си тренирал преди не много време, щото тва изненадващо натоварване за организма няма да ти понесе добре...

24.12.05
22:29

[quote author=“topDevil”]Според мен с вело и т.н. няма да стане, освен ако не си тренирал преди не много време, щото тва изненадващо натоварване за организма няма да ти понесе добре...

Напълно съм съгласен с това мнение!Не тренирал човек с наднормено тегло да го пратите на стадиона да се юрка за 2 месеца си е лудост.При кардиото трябва да се подхожда последователно осбенно при такива случай.Все пак. 2 месеца са твърде кратък период.Диета си трябва и то от наистина добър диетолог,а не някакви самозванци.Alexander Milanov все пак мисля, че целта ти е постижима!Успех

50 cent

25.12.05
10:32

Ryu никой не му е правил диета или да сме се определяли като диетолози.Просто,ако можем с нещо да му помогнем..никой не му е казал прави това и онова.И все още той не е написал дали е тренирал нещо,за да му се отрази това и онова така.Предложих велото защото е препоръчано и в сайта за по-пълни хора.
По-здрави!

AM

26.12.05
17:52

За съжаление, момчета, не съм се занимавал със спорт, честтно казано. Много благодаря за отговорите.

27.12.05
00:24

Ок. Едно по едно.
Първо: Какво е това диабет и какво трябва да правим в такъв случай?
Най-общо казано: При приемането и усвояването на въглехидратни храни, кръвната захар в организма се покачва в различна степен(в зависимост от различни фактори). Когато нивото на кръвната захар стане прекомерно високо - панкераса(задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, на който функцията му е да намали високото ниво на кръвната захар. Проблема при теб е, че панкреаса не отделя достатъчно инсулин и нивата на кръвната захар са по-високи отколкото трябва да бъдат. Голямата задача тук е да предотвратиш влошаването на болестта - преминаването в диабет тип 1(инсулинозависим).
Главният фактор, който влияе на нивото на кръвната захар е храната, която приемаш. И по-точно въглехидратната храна, която приемаш.
Освен на прости и сложни(което в случая не е толкова важно), въглехидратите се делят на въглехидрати с висок гликемичен индекс и въглехидрати с нисък гликемичен индекс(ГИ). Колкото по-висок е ГИ на въглехидрата - толкова повече той вдига нивото на кръвната захар.
Тоест ти трябва да приемаш въглехидрати с нисък и среден ГИ. С въглехидратите е препоръчително да приемаш и целуоза и мазнини, който свалят допълнително ГИ-то(но ненаситени мазнини и в подходящото количество, преди това трябва да си определиш дневна норма).
Диета?
1. Както казах по-горе, не трябва да приемаш въглехидрати с висок гликемичен индекс. В интернет трябва да намериш таблица с ГИ-то на въглехидратите. Също - поинтересувай се за видовете мазнини - трябва да отрежеш хидрогинезираните растителни мазнини(трансмазнините) и наситените мазнини от диетата си.
2. Трябва да ти се изготви добре планирана диета съобразена с индивидуалностите и целта ти от добър диетолог(лекар), които е наясно с тази болест. Тоест трябва да се определи калориен максимум, който трябва да го приемаш равномерно разпределен през деня. Трябва да научиш колко въгл, белт., мазнини, калл се съдържат в различните храни и какъв е гликемичният им индекс.
3. Принципно, можеш да свалиш максимум около 6-8 килограма мазнини за 2 месеца(надявам се лекарят ти да е наясно с това), останалото ще е вода и активно тегло. Имай го в предвид това.
4. Плодове можеш да ядеш - НО трябва да разучиш, в кои плодове преобладава фруктозата и в кои глюкозата. Трябва да приемаш плодове с ниско съдържание на глюкоза и високо на фруктоза, тъй като фруктозата не се свързва с инсулина и има много нисък ГИ. И пак трябва да помислиш как да ги приемаш плодовете съобразени с целия дневен режим.
5. Млякото - можеш да си позволяваш и мляко. Лактозата е прост въглехдират, но с нисък ГИ(което теб те устройва). В киселото и в прясното мляко има еднакво количество лактоза. Аз лично предпочитам кисело.
6. За въглехидрати предимно ще приемаш зърнени и бобови храни, за предпочитане пълнозърнести(нисък ГИ). Важно е и количесвтвото. Всичко каквото приемаш трябва да го смяташ.

Спортна активност:
1. Спортната активност и диетата трябва да се съчетаят. Трябва да си на отрицателен калориен баланс т.е. трябва да изгаряш повече калории отколкото да приемаш с храната.
2. Като за начало аз ти препоръчвам ходене. Виждам, че не си спортувал, така че това ще е най-добре за теб. Ходенето трябва да е бързо(но не много, ти ще си прецениш) и стегнато.

Трябва да четеш много. Намери си книги(или в интернет) информация относно диабета, въглехидратите и др. хранителни вещества, калории и т.н.
Също си намери добър лекар(диетолог), който да ти състави хранителна и тренировъчна програма.
Успех.

пс. не съм лекар и не претендирам, че нещата, които казвам са 100% вярни. Приеми ги само като допълнителна информация. Консултирай се задължително с лекар. ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1