07.01.06
19:41
Искам да разбера какво точно предствляват кортико-стероидите, за какви цели се ползват и т.н.
Възстановявам се от някаква болест, свързана със ставите и ми е изписан Метилпреднизолон, който е кортико-стероид. Поне пия някакви малки дози от по 4 мг/ден, пише, че задържал вода, но когато не го пия май се омазнявам повече. Дали това се дължи на него или с тия малки дози само си въобразявам? Действа ли на качването на маса или не?
Кортикостероидите са катаболни хормони, деиствието им на кратко е обратното на анаболните ,предизвикват бърз разпад на мускулна маса ,с моментен прилив на енергия ,засилено отлагане на мазнини ,смазва имунната система и по точно потиска цитокинмедиираните имунни реакции и т4 бели кръвни телца ,също така товарят черния дроб(под каквато и форма да са) ,предизвикват постоянно чувство на глад(будиш се нощем да ядеш).Приложението им в медицината е при трансплантации на органи(като смазват имунната система не позволяват чуждото тяло да бъде отхвърлено),при алергични състояния,асма и тн(отново чрез смазване на имунн.сист),при локални травми и артрити и прочие локални възпаления(потушава възпалението тъй като то идва от имунната реакция).В организмо този хормон играе ролята на стресов ,чрез разпада на мускуна маса се осигурява солидно количество енергия,а чрез отлагането на мазнини добър запас от енергия за кризисни моменти.Кортизона се синтезира от надбъбречната жлеза и при продължителен прием може да бъдат нарушени нейните финкции,също така прием на кортизон се спира задължително плавно,а се започва обикновено с ударна доза от която се започва намаляване до пълно спиране.
Та с много думи това е ,може и да съм пропуснал нещо ако ме подсетиш казвай ,ще ти отговоря,препоръката ми е ако имаш травма да се пробваш да я лекуваш с нестероидни противовъзпалителни ,от типа на диклак ,фелоран и тн.
Чесно казано направо ме разби с тая информация. Аз преди време дори релеф правех и кажи-речи се получаваше като се има предвид, че аз лесно качвам, но трудно се орелефявам. Максимално съм вземал по 2 хапа ( 8 мг ), после схемата на доктора беше намаляване и накрая по 1 мг. Тогава вече бях почнал да тренирам за маса с по поне 0,5 кг пил. гърди на ден, 5 гр глутамин, 5 гр креатин, 50 гр суроватка, 5 амино 1900 на GENESIS, 2-3 гр ВСАА, 50 гр мл.-яйчен, 4 цели яйца, извара, каф. ориз, овес и т.н.. и както не бях тренирал за маса от поне 7 месеца, така пресен-пресен почнах да си качвам доволно и дори се омазнявах съвсем малко (дали това може да се дължи на 3-те гр аргинин преди лягане на гладно и евентуално качване на хормона на растежа - т.е. лесно качване и малко омазняване?). Щом метипреднизолона (кортико-стероид) няма връзка с качването, а дори напротив, то явно тази доза от 1 мг/ден е била толкова малка, че не се е усетила от организма.
После в пристъп на неописуем яд заради една тъпотия шибнах стената и ръката ми се поду и ме боли вече 10-ти ден - спрях да тренирам => и добавките, а така също и метилпреднизолона, че вече му е време и нещо почнах да се омазнявам. Та си помислих, че това е от спрения кортико-СТЕРОИД, а то казваш, че трябва да стане точно обратното. Явно с тези малки дози, той не играе никаква роля в случая.