Креатинът води до рак - френско изследване (27.02.2001)

Aleksandr0v

21.01.06
15:15

“Креатинът - хранителна добавка, използвана от почти всички спортисти за покачване на мускулна маса - може да доведе до рак”, заявиха изследователите от Френската асоциация на здравеопазването (AFFSA). Те официално твърдят в техен доклад, че креатинът “създава опасност за здравето, която все още не е точно определена, особено при дългосрочната му употреба”. В доклада се посочва още, че “съществува потенциален риск от ракови заболявания” за хората, употребяващи препарати на основата на креатин. Тези изводи се базират на проведени медицински изследвания, които показват, че креатинът причинява проблеми в храносмилателната, сърдечно - съдовата и опорно - двигателната система.
Членовете на AFSSA настояват креатинът да бъде обявен за допинг, а препаратите на негова основа да се включат в списъка на забранените продукти. Те дори нарекоха креатина “легален стероид”. Във Франция креатинът е обявен за допинг. Миналата година дори стана малък скандал покрай френския национал Зинедин Зидан, който бе уличен в употребата на креатин. Все пак нямаше нищо сериозно, тъй като Зизу използваше креатин не във Франция, а в Италия, където той е съвсем легално вещество и не е включено в допинг-листата.
В същото време подобните препарати се продават в почти всички страни, а употребата им е масова - от всякакви спортисти. Според МОК креатинът е безвреден, и колкото и да им е неприятно на французите, скоро няма да бъде обявен за допинг. Защото заедно с френското изследване, малко по на запад (отвъд Атлантика) се правят и други проучвания за креатина, показващи напълно противоположни резултати. Според последното изследване в САЩ креатинът е безвреден и дори води до повишаване на издръжливостта (освен на масата и силата). И така - вреди ли креатинът или не, ще се уточнява допълнително от французите, които “пуснаха мухата” с проучването си. Но повечето специалисти са на мнение, че е абсурдно вещество, произхождащо от аминокиселини и съдържащо се в доста храни, да води до такива заболявания. А за да се забрани продажбата на креатин, трябва да се забрани и продажбата на месо. Как мислите - дали ще стане скоро? Можете да видите повече подробности за креатина  тук.”


Какво мислите за това?Някои има ли по нови дани от изледвания или незнам..Земам да се замислям дали да си земам креатин?

21.01.06
15:36

спокойно си вземи креатин

21.01.06
16:20

http://www.ifbb.com/reports/creatine_scare.html
http://www.ast-ss.com/research/cribb/articles/creatine_french_2-19-011.asp

21.01.06
16:53

Според мен един добре информиран човек без никакви изследвания сам може да достигне до извода, че креатинът е безвреден. Като се знае от какво е съставен и като се вижда ефекта който има върху хората които го ползват какви са тия френски глупости... Аз лично бих повярвал на американците независимо от това какви резултати имат след различните изследвания. Целия свят казва едно - тия не, казват друго. Французите са опакото на всичко.

Aleksandr0v

21.01.06
21:56

http://www.ifbb.com/reports/creatine_scare.html
http://www.ast-ss.com/research/cribb/articles/creatine_french_2-19-011.asp

добре де какво искаш да кажеш с това.. ? че не ми е много добър англииския

21.01.06
22:34

аз бих повярвал на руснаците ако кажат че е вреден значи е така другите са ХХХХХХ

Не използвай такива думи !!!!
DJGorgio-Astor

24.01.06
00:36

абе аз бих им повярвал макар да не разбирам много от такива добавки, но по скоро съм чувал че задържа много вода в организма-най-вече в мускулите разбира се и това по скоро би го направило опасен за сърцето като го затруднява и освен това този изблик на сила също кара сърцето да поема по-тежко от колкото е границата му така да се каже.
освен това да попитам някой може ли да ми каже от колко години се среща на пазара по света този продукт.

SI

24.01.06
02:08

Мисля че се използва в професионалните спортове от Олимпиадата в Барселона 1992, но не съм 100% сигурен...

Sportex

24.01.06
02:25

[quote author=“side”]Мисля че се използва в професионалните спортове от Олимпиадата в Барселона 1992, но не съм 100% сигурен...

И аз така знам, но има държави, които е забранен!

SI

24.01.06
02:32

Забранен ли ? В смисъл е в допинг листите ?

Sportex

24.01.06
02:39

[quote author=“side”]Забранен ли ? В смисъл е в допинг листите ?

Ами да имаше скандал в Италия за футболистите на Ювентус, че са ползвали креатин?! И специално за Пипо Индзаги по това време... незнам подробности, но останах с впечатлението, че е забранен там.

SI

24.01.06
02:50

Но от МОК не е забранен. А в статията пише, че точно в Италия е разрешен. Само във Франция имало забрана... Но статията е старичка, не знам сега как е.

24.01.06
09:50

ми то 14 години са доста дълъг период и ако е опасен би трябвало да си покаже ``магариите``  вече

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1