22.01.06
14:54
Попаднах на интересна статийка в едно западно списание. Ще преведа само основните моменти...
Яденето на захар все едно превключва тялото в режим на натрупване на мазнини. Тялото я приема в кръвта под формата на глюкоза. Една филийка бял хляб се превръща в същото количество глюкоза като четири супени лъжици захар.
При яденето на захар, нивото на глюкозата в кръвта се покачва. Това стимулира освобождаването на инсулин, който сигнализира на тялото да започне да натрупва мазнини. Освен това, колкото повече захар изядете, толкова по-дълго остава тялото в този режим.
Изследванията показват, че ако подържате ниско ниво на глюкоза в кръвта, това намалява апетита, както и риска за диабет и болести на сърцето.
1. Внимавайте колко захар има в “енергийните вафли”...
2. Изследванията показват, че ако изядете 3 филийки бял хлаб в комбинация с 2 супени лъжици оцет, глюкозата се покачва с 23% по-малко, отколкото ако ги изядете без оцет. Така че използвайте оцет.
3. Изследванията показват, че поемането на 1,2 гр глюкоманан (не знам дали така се пише - glucomannan) - 30 мин преди яденето на бял хляб, води до 28% намаляване на глюкозата в кръвта в сравнение с яденето без тази добавка. Освен това хората, които поемат тази добавка 3 пъти на ден, намаляват нивото на лошия холестерол с 21% за 4 седмици.
4. Изследванията показват, че ако изпиете 1-2 кафета един час преди ядене, това води до увеличаване на кръвната глюкоза с 16% в сравнение с положението ако не пиете кафе. Тук е важно да отбележим, че ако не ядете захар, кофеинът увеличава скоростта на горене на мазнини.
5. Изследванията показват, че поемането на 400 кикрограма chromium picolinate преди въглехидратно хранене, намалява с 23% нивого на глюкозата в сравнение с ядене без тази добавка. Няма смисъл от увеличаване на дозата. 800 микрограма дават същия ефект.
6. Тренировка с тежести, както и аеробна тренировка намалява ефекта на въглехидратните храни върху кръвната глюкоза с около 15% за повече от 12 часа след тренировката. Това е така, защото тренировката източва глюкоген от мускулите и тялото позачва да възстановява количествата.
22.01.06
17:13
#1
Да, това нещо, което определя влиянието на въглехидрата в/у кръвната захар се нарича гликемичен индекс. Също забележете, че по таблиците го дават, че белият хляб има по-висок ГИ от захарта, въпреки че захарта е прост въглехидрат, а хлябът - сложен. ;)
22.01.06
17:26
#2
[quote author=”КОБРЕТИ”]Една филийка бял хляб се превръща в същото количество глюкоза като четири супени лъжици захар.