27.01.06
10:57
Здравейте,
Имам висок холестерол и въпреки това се захванах с НВД. от 3 седмици съм на меса и салати. Имаше някакво първоначално намаляване на теглото, но имам чувството че от 10 дена не съм мръднал.
Започнах с ядене само на месо и салати, обаче тук там чета, че при НВД може да се хапват и ядки и някакви млечни продукти и от време на време включвам някое резенче сирене или кащкавал и пакетче бадеми. Хляб не консумирам въобще. Не спортувам.
Пък и покрай този птичи грип гледам да не хапвам много птиче.. :( :(
Малко ми е трудно да се ориентирам в НВД-то и да смятам какво ям и затова съм само на меса и зеленчуци. Обаче се притеснявам с този висок холестерол :( Малко над нормата е - 6.10 при максимално допустим 6.00. Но един месец с много ябълки, НОЛИПИД и ЕСКИМО-3 не ми помогнаха въобще.
Някой може ли да ми помогне да си направя (по скоро да ми направи :wink: ) подходящ хранителен режим.
данните ми са: мъж, 31г,175см, 90кг
Благодаря!
1. Не може да се каже, че имаш какъвто и да е проблем, поради факта че общия ти холестерол е 6.10. Зависи от стойността и съотношението между лошия /LDL/ и добрия /HDL/ холестерол. Ако високата стойност на общия холестерол е защото ти е висок добрия холестерол, няма нищо от което да се притесняваш.
2. Въпреки че в средите на диетолозите все още съществуват известни спорове и разногласия, преобладавщото мнение, както и преобладаващото количество научни изследвания показват че ниско-въглехидратните диети не само не влошават, а подобряват, в повечето случаи съществено липопротеиновия /съотношението добър-лош холестерол/ и триглицеридния профил. Разбира се, ако нисковъглехидратната диета е добре направена, какъвто малко ми се струва че не е точно твоя случай.
3. Едни месец е много малко за да усетиш съществени промени в нивото на холестерола ти.
4. Предполагам, че си го спазил, но ако не-да знаеш, че е много важно да си спазил 12-часово въздържане от ядене преди да ти вземат кръвната проба за изследване.
5. Последните научни изследвания значително редуцират значението на холестерола сам по себе си, като причинител на здравословни проблеми, вярно, той е фактор, но просто един от многото фактори обуславящи възможните здравословни рискове.
6. Това Нолипид не знам какво е, ЕСКИМО-3, ако не се лъжа е препарат съдържащ омега 3 мастни киселини. Ако е така, те помагат доста, но зависи от количеството, повечето дози, които се предписват на българското рибено масло примерно са много ниски и не могат да имат никакъв съществен ефект върху здравето, в т.ч. холестерола.
7. Диетата ти, от малкото което си споменал за нея, ми се струва че много куца и нищо чудно че холестерола ти не е паднал. Ако месото, което ядеш не е пилешко и ядеш повечко сирене и кашкавал, това означава че консумираш прекалено много наситени мазнини.
8. НВД не е нещо много сложно, след като си определиш нивото на калории и въглехидрати към което се стремиш, си определяш дневното меню като подходящи храни са:
източници на въглехидрати-зърнени култури, особено овесени ядки, хляб Бонус, кафяв ориз.
източници на протеини-пилешко месо /обработено при подходяща температура и хигиена няма от какво да се страхуваш/, обезмаслена извара/мляко, яйчни белтъци /щом имаш проблеми с холестерола не повече от 1, максимум 2 жълтъка на ден/, рибата за теб е много подходяща храна, суроватъчен протеин, казеин /добавки/.
мазнини-освен тези мазнини съдържащи се в месото и рибата, ядките са мн.добър избор, също зехтин и други студено-пресовани оливии.
Зеленчуците и плодовете са задължителни, особено тези с високо съдържание на фибри са с много добър ефект върху холестерола, както и системните занимания с кардио.
Ако искаш направи си примерно НВД и ми го прати на ЛС да го погледна.
Първо, благодаря много за подробния отговор.
Холестерола ми го мериха на гладно сутрин като 2 дена преди това избягвах мазни неща. И трите показателя бяха извън нормите-общ, лош, добър. 2 пъти ми вземаха кръв (преди и след ябълките и ескимото)и двата пъти бяха горе долу еднакви резултати.
Нолипида е ето това
http://www.fortex.bg/content/e14/e89/index_EN.html
Аз си мислех, че НВД-то изключва плодовете понеже са източник на въглехидрати?! Ъавно ще трябва пак да ги включа.
И ориза и хляба си мислех, че са абсолютно забранени. Бих могъл да ги включа и тях някак.
Сметнах си енергоразхода и при моя заседнал живот се получава 2357 ккал. За да има ефект НВД-то трябва да сметна дневно меню до около 2000ккал., така ли е?
Ще почета още малко и ще постна един пример да си кажеш мнението..
Благодаря за помоща!
Дано не те обидя, ама според мен си малко пълен. Напълно е възможно проблема с холестерола да е единствено заради това , а не да си нещо “обременен”. Като свалиш нужните килограми, бавно , плавно , без гладуване и с подходяща аеробна дейност ще се оправиш най- вероятно, а и да не е така си длъжен да опиташ:-) Търпение най-вече ти желая.
Няма какво да се обиждам. Ако не бях дебел нямаше да пиша тук въобще :D
Аз си знам че съм в начална степен на затлъстяване :roll:
Това в което не съм сигурен е доколко е здрава връзката м/у килограмите и холестерола. Сигурно предполагаш, че колкото е по-пълен един човек толкова повече холестерол ще има. Аз обаче съм чувал и за много слаби хора с “майонеза” в кръвта.. т.е много висок холестерол.
Иначе и моята идея е същата. Да посваля килограми и да стискам палци и холестерола да се намали :D
Надявам се с повечко търпение и постоянство да постигна някакъв резултат.
[quote author=“glupi”]Първо, благодаря много за подробния отговор.
Холестерола ми го мериха на гладно сутрин като 2 дена преди това избягвах мазни неща. И трите показателя бяха извън нормите-общ, лош, добър. 2 пъти ми вземаха кръв (преди и след ябълките и ескимото)и двата пъти бяха горе долу еднакви резултати.
Нолипида е ето това
http://www.fortex.bg/content/e14/e89/index_EN.html
Аз си мислех, че НВД-то изключва плодовете понеже са източник на въглехидрати?! Ъавно ще трябва пак да ги включа.
И ориза и хляба си мислех, че са абсолютно забранени. Бих могъл да ги включа и тях някак.
Сметнах си енергоразхода и при моя заседнал живот се получава 2357 ккал. За да има ефект НВД-то трябва да сметна дневно меню до около 2000ккал., така ли е?
Ще почета още малко и ще постна един пример да си кажеш мнението..
Благодаря за помоща!
Бих те посъветвал да не правиш абсолютно строга НВД все пак няма да се явяваш на състезание по културизъм нали :wink: , а и всяко строга диета е вредна за здравето, така че моят съвет е прсто да намалиш малко въглехидратите особено вечер :!: и да започнеш да спортуваш ,но не за да сваляш килограми само, а по принцип.
Ами хляб, боб,картофи,ориз грах не ям въобще. Но снежанка например си хапвам вечер с мръвката.
И напоследък хапвам малка активия от време на време между храненията или като десерт. Не знам до колко е добре това.
А за спорта, тъкмо реших да ходя на плуване на басейна в ТУ-София и той се оказа затворен до 13.02 :(