08.07.04
19:55
чел съм много материали по въпроса и съм говорил с доста хора, но мненията бяха противоречиви...
та, бихте ли ми казали доколко са вредни?
аз например съм на 16год, 180см, 75кг, ходя на фитнес от 4-5 месеца, пия аминокиселини Universal amino 2700 (2 пред и 2 след тренировка и 2 преди лягане), както и креатин на JC (по 5 грама преди и след тренировка)
Креатина на JC може и наистина да е вреден :) Незнам какво има вътре но ефект поне няма.
Иначе това за рака хич не го вярвам. Тря си мн тъп да зобаш с месеци креатин, най-малкото ефекта е нулев.
Аминото е благинка, само дето според мойта логика няма голям смисъл да го пиеш вечер, тогава трябва нещо бавно, примерно казеин.
Като цяло с всяко нещо, което се прекалява е вредно. В случая особено аминото не вярвам, че може да прекалиш.
abe i 2te si gi pii zdravo
samo smeni firmata na creatine ako imash pari4ki
a za amino pii 3-4 predi i 3-4 sled
ili 3-4 sled i 3-4 2 chasa predi lqgane
salis всичко е вредно, ако е по много. Вземи за пример слънцето - ако седиш повече на слънце може да хванеш някой рак или пък храната - ако се храниш неправилно и нямаш никаква физическа активност също е вредно така, че...
08.07.04
23:37
само че аз не говоря за приемане на големи дози, става въпрос, ако се взима в нормални количества (както е при мен).
специалисти в тази област са ми казвали, че когато се приемат аминокиселини по неестествен път (хапчета), а не чрез храната, се разграждали по друг начин и можело да доведат до аномалии....
съшо така един приятел, който е приемал креатин 2-3 години (бил е охрана на дискотека) и му се получи бучка на врата и за да я отстрани му се наложи да ходи чак до германия.... абе кофти работа
искам да питам кога трябва да пия аминокиселините - точно пред лягане или както каза vanisher 2 часа преди лягане?
[quote author=“salis”]специалисти в тази област са ми казвали, че когато се приемат аминокиселини по неестествен път (хапчета), а не чрез храната, се разграждали по друг начин и можело да доведат до аномалии....
съшо така един приятел, който е приемал креатин 2-3 години (бил е охрана на дискотека) и му се получи бучка на врата и за да я отстрани му се наложи да ходи чак до германия.... абе кофти работа
Ами доказателства нещо...или само така си говориш да се намираш на приказка. Това е много сериозно и не вярвам да е само от креатина :shock:
Освен това ако слушаш какво ти казват всички “специалисти” трябва досега или да си умрял или да имаш 10кг черен дроб и да са ти окапали половината крайници. :) На мен колко неща са ми казвали, а какви ехееее.
Иначе аминокиселините според мен най-добре влизат сутрин след ставане и точно преди края на тренировката. Вечер лично за мен няма много смисъл.
08.07.04
23:50
в германия са му казали, че се е получила от суплементите, които използва, а той е приемал само креатин (2-3 год. нон стоп)
Хмм нон-стоп викаш, странно. Защо го е приемал така? Това е много интересно. Нeзнам дали си чел една стара тема за 1 пич пак в Германия, на когото му се беше “стопил” черния дроб според тях заради креатина. Абе тоя креатин почва да ме плаши все повече и повече. :D
emi prosto germaniq e osnovniq i glavniq proizvoditel na creatin monohydrat
zatova e nqkava konkurenciq
demek mu azvat che prosot zaraid losh creatine na fimra edi koq si…
prosto tam ima creatine BOL!
dori unoversal vnasq ot tam creatine
09.07.04
08:47
а аминокиселините вредни ли са? (в нормални количества)
09.07.04
08:54
В нормални количества не са вредни.......между другото потърси из форума имаше още 3-7 такива теми като твоита(не те съдя че си отворил нова :wink: )можеш ги погледнеш за още инфо.
А тази бучка сигурно е защото приятелят ти е партирал аминото с нещо забранено :wink:
09.07.04
10:32
Не заради аминото, а заради креатина.
Аз на креатина също му нямам доверите, вече съм го казвал това.
Ако аминото е вредно доса да сме мъртви всички :)
При толкова ядене на протеини....
Виж ако в добавките ръгат разни неща... незнайни всичко е възможно
09.07.04
13:32
Хахаха то тази бучка на приятеля ти може да му е излязла от всичко! Познавам хора които пият и креатин и амино пък и много други добавки от доста време аз лично пия от 1.5 г. амино и съм още цял :lol: , а тези неща ми звучат доста несериозно по-скоро като суеверия!
напоследък на ден пи близо 30грама амино и съм жив !
Креатин съм изпил 500гр и пак съм жив!
правете си зкалючения
Taka, znachi da obsujdame dali sa vredni aminokiselinite, kreatinut ili koqto i da bilo dobavka e kato da sporim dali amerika e kacala na lunata (az kazvam che ne e). Dosega nqma nauchno dokazana vreda, no dali e taka samo vremeto shte pokaje. Zashtoto az moga da vi dam primer s nqkolko lekarstva pusnati prez purvata polovina na minaliq vek, koito sa bili smqtani za absolutno bezvredni obache se okazva che sled vtoroto pokolenie upotrebqvali zapochvat da se poqvqvat anomalii. Razbira se tova sa lekarstva, no neshtata sa blizki. Sega, razbira se kato uspokoenie moje da ni bude faktut che naukata dnes e mnogo po-naprednala i tepurva napredva oshte poveche v tazi oblast. Ne iskam da kaja nishto losho za hranitelnite dobavki, no ne zabravqite che na purvo mqsto tova e edna golqma industriq za izkarvane na mnogo mnogo pari, zatova umnata sus vsichki dobavki i nikoga ne priemaite vsichko koeto vi se kazva za chista moneta.
Според мен Креатина може да има доста вредни последствия. ДОКАЗАНО е че при големи количества има канцерогенен ефект. Въпросът е доколко може да навреди при малки количества (т.е. “нормалните” 5гр на ден).
Аминокиселините и Креатина обаче трябва да се разделят категорично, така както например са разделени хранителните добавки и забранените медикаменти. Т.е Креатина е препарат който директно влиае върху образуването на АТФ (един вид неестествен стимулатор), като от АДФ се свързва с КФ - бих казал направо химия :) Въпросните 5гр приблизително се равняват на 10 кг обработени (топлинно) месо. Ясно е че никои не е в състояние да го изконсумира и нека никой да не казва: на мен нищо няма да ми стане защото 5гр са НОРМАЛНИ/МАЛКИ количества, просто защото 10кг месо НЕ Е нормално.
При аминокиселините е различно, те са максимално “естествени” градивни елементи, като количествата които се приемат обикновенно са в нормални граници. И пак трябва да се отбележи, че приемането на амино в големи дози също може да доведе до ракообразуващи процеси.
Всъщност в една от теориите за раковите процеси, определят раковите заболявания, като “естествен” процес на организмът да се “климатизира” към новите условия настъпили в глобалната и локалната среда. Ясно е едно, че всяко нестандартно поведение от ваша страна на което организмът незнае как да реагира адекватно, води до риск. Така, че не бързайте със световните рекорди, все пак си спомнете, че боди-билдинга е спорт, учещ на търпение и последователност, а вие не сте химическа лаборатория а се предполага, че сте здрави мъже и красиви жени.
10.07.04
10:19
Хм, Ванишер, е щом си жив.
:D :D :D
Аз имам тук едни субстанции с неустановем произход; ако искаш ще ти дам да ги пробваш и ако останеш жив, и аз ги почвам :)
Сега сериозно:
Аминокиселините: ако отговарят на това, което пише, че съдържат, не би следвало да са вредни. Все пак не прекалявай: първо те са готов материал, нещо, на което организмът не е добре да привиква. Второ, не бива да забравяш, че от претоварване на организма дори с месо могат да се получат твърде нежелани ефекти. Трето, все пак те са хапове и за да станат такива удобни за консумация им бутат най - различни промишлени гелове. Един приятел беше получил например доста сериозен цирей на крака в следствие на стабилно хапване на аминокиселини. Не са изключени и алергични реакции. Но по мое мнение те са най - безобидната добавка и ако си решил да гълташ и имаш пари да си ги платиш, те са.
Креатинът: интересно животно. Това е сравнително нов продукт. На път бях да го подкарам - събрал бях пари за 3-4 месеца и вече почти го бях купил. Но имам една мания:да чета. И четох.
В България тея, които го вкарват, гледат да изцоцат пари от него. Всичката информация тук е маркетингова(разбирай рекламна) - навсякъде пише чудни неща: че ще станеш як като бик, ще удвоиш постиженията си, ще качиш мускули без мазнини. Красоти. Изобщо всичко изглеждаше златно.
Хубаво, обаче аз по принцип съм недоверчив и почнах да отварям разни чужди сайтове. Между които немски и руски. И какво установих.
Въпросните сайтове бяха предимно медицински, което означава на сериозни хора, професионалисти, не на разни гейнъри или на хора, дет се чудят как да изкарат пари.
Креатинът си се съдържа в човешкия организъм и участва при ресинтеза на АТФ; предполагам повечето сте минали девети клас и знаете какво е това. В процеса пряко и косвено вземат участие две жлези: панкреас и щитовидна. Лекарите са установили, че приемането на креатин повече от няколко дена води неминуемо до спад във функциите на щитовидната жлеза мисля че беше. За нея бяха извели някакви взаимовръзки с други органи, вкл. мисля и хипофизата, според които ако функциите й трайно спаднат, не се възстановяват или поне искат ужасно много време и лечение. Точно това предизвиква креатина, ако и производителите му да реват, че е безвреден.
За панкреаса точно функцията не си я спомням, но в общи линии имаше някаква поредица от химични реакции, които доказваха връзката между повишения Креатин и кръвната захар, в следствие на което се стига до затормозяване на панкреаса и ужасно увеличен риск от диабет. А ако някой има диабет, има и по - лесни начини да се самоубие от креатина.
Няма нищо в организма, което да е по - ужасно да си повредиш, от жлезите с вътрешна секреция. Най - страшните заболявания и тумори са именно там. И най - гадното е, че процесът е най - необратим, защото жлезите са във взаимовръзка една с друга; спадът на определени хормони води до спад на други или покачването им и т.н.
Има и още обаче. Състояние на естествено повишен креатин в организма е известно в медицината. Появява се при някои видове напреднал рак на белия дроб например. Идеята е, че това е един вид защитна реакция на организма - подтиска определени типове синтез, които иначе са нормални за здравия човек и по този начин така да го кажем “запушва дупки” - моментно стабилизира организма, което би било за сметка на дългосрочното му здраве, но сами се досещате колко ще да е стресиран организма при рак и че дългосрочното запазване на функциите му едва ли му е приоритет. Лошото е, че с приемане на креатин вие изкуствено докарвате такова състояние на организма. Както виждате по - горе, това състояние се опитва при болест да “симулира” нормална работа, което означава, че най - вероятно трудно можете да усетите последствията му.
Това важи и за последствията, описани за жлезите. Поражението го нанасяте сега, но последствията ще усетите много по - късно. За това, по - добре не си играйте.
Освен това, знаете ли, че вече в редица страни са проведени изследвания и креатинът е забранен като вреден, дори опасен медикамент? Със сигурност една от страните беше Франция, мисля, че и някои от Щатите и имаше проектозакон, който ще бъде защитаван в Щатите креатинът като цяло да бъде отменен. Ясно, че зад креатина стоят стабилни групировки, и те ще си плащат, доколкото могат за да могат да го продават и може законът да не бъде приет скоро.
Освен това вече има доста спортисти, наказани или дори дисквалифицирани поради употреба на креатин. Борбата с него тепърва започва.
Може би е вярно, че ако го гълтате половин - един месец, няма да даде странични ефекти. Но често той се гълта в големи периоди и тогава става наистина опасно.
Извинявайте за дългия ферман, но позамислете се......
P.S. Ти сам можеш да повлияеш на АТФ синтеза с храната. Например нещо сладичко около час преди тренировката, което се разгражда бързо - да кажем лъжица мед; час - час и нещо след трениране пък можеш да хапнеш малко варени или печени картофи и по тоя начин пак ще има резултат, но с по - малък риск.
[quote author=“D3BEP”]Креатинът: интересно животно. Това е сравнително нов продукт....
Освен това, знаете ли, че вече в редица страни са проведени изследвания и креатинът е забранен като вреден, дори опасен медикамент...
Може би е вярно, че ако го гълтате половин - един месец, няма да даде странични ефекти. Но често той се гълта в големи периоди и тогава става наистина опасно...
Аз лично съм склонен да се съглася с доста от нещата тук, тъй като се измества естественият синтез на АТФ.. в по-горният пост го бях отбелязал... Анаболните средства действат по аналогичен начин.. например тестостеронът който се приема например с бианабол подтиска собственото производство.. да не говорим, че никой неправи цикъл от 1-2 години, както някой ползват креатина! След като производителите пишат че се приема в продължение на 20 дена незнам защо хората си го пият нон-стоп като хранитлна добавка!? Също бих искал да се възпротивя срещу “зареждащият” 5 дневен период: 20гр на ден креатин според мен си е поемане на излишен риск.
По друг начин стои въпросът с протеин + креатин, тъй като в една доза рядко има повече от 1гр креатин.
10.07.04
12:59
Креатинът от магазина не измества естествения синтез на АТФ и ресинтез от АДФ. Той си се включва в него като нормален креатин, това в случай, че отговаря на това, което пише на опаковката. Тея работи, дето съм ги писал, важат за увеличаване на нивото на нормалния креатин в кръвта, а не за случай, че са го наблъскали допълнително с разни химикали - примерно за ускорено усвояване. Тогава - правете с изводите сами.
Не казвам, че креатинът е отрова, но все пак тези рискове са истински, помислете и си преценете добре. Естествено, рискът е риск, не е 100% сигурност, но помислете, струва ли си за 1 кг телесно тегло в мускулите или 10 кг повече на лежанката, които рано или късно ще си дойдат, да си увеличиш риска от рак на щитовидната жлеза или на панкреаса примерно с 10% или риска от диабет с 50%. Без да говорим за други заболявания, които не са едно и две.
1-2 месеца може и да го гълтате, но са необходими големи почивки или въобще спирането му след това, за да няма страничен ефект. Повече - почти сигурно е дал някакви странични резултати.
10.07.04
13:11
браво момчета,доста се вдига нивото с такива постове :)
flufil мисля че нямаше нужда от този пост.
p.s.
мисля че имаше нужда от този пост,щото такива постове заслужават похвала,хората са се ровили доста,дават доста интересна информация,за разлика от доста празни постове които се пишат всеки ден.всеки може да се поучи от желанието за развитие на дадените членове!а на мен ми се искаше да кажа едно глямо браво,щот ми стана страшно готино докато им четях мненията!
п.с.да беше си написал името
10.07.04
15:56
нещо взех да се колебая относно креатина, за това бих помолил и vanisher и gotcha за тяхното мнение по въпроса :?
Мисля, че дзвера е малко краен :)
Преди 5 години креатина беше - кво е това животно (както самия той го казва :)) това е някъв зоб тря се внимава
Сега - креатина е нещо като витамина :) водят го добавка номер 1, има го навсякъде по аптеките в комбинации с витамини и какво ли не още, бабички, деца и дедовци си собкат креатинец :) наистина не в такива количества ама те не дигат 100 от лежанка все пак ;)
Тази информация може би не съответсва за българия, казвам как е по чужбинско :)
Спортните добавки постепенно си стават нормални добавки за всекиденевието, така може би е било с витамините и минералите (не сам бил роден тогава :)) така става с креатина и какво ли не още.
Това си е една индустрия хората на запад за машини за пари. Така, че не всичко го зимайте като златна монета.
За дзвера - панкреаса отделя хормона инсулин, за да не се рови в книжките :)
За амдор - Креатина си го праскай един месец, повече май наистина няма смисал, тялото привиква и ефекта се губи. Не се коскай толкова :) всекидневно се тровиме с какви ли не лайна в храните които си купуваме и ядеме. За да сме наистина сигурни в това, което ядеме трябва да живееме в планината да пиеме мляко от кравата, месо от пилците и зарзават от градинката :) и тогава пак! не си много сигурен заради химикалите, които се носят с облаци или ги пръскат в полето със самолети :)
Абе тия теми са за луди! Яжте добре и се радвайте на живота :)
11.07.04
10:53
Знам кой хормон отделя панкреаса, не се чудех за това, освен това една жлеза отделя далеч не само един хормон - примерно панкреасът отделя и глукагон, ако не бъркам.
Въпросът ми беше за химичната реакция в организма, при която се усвоява инсулина и се натрупва кръвна захар - хормоните са по - скоро катализатори, сами по себе си хич не са дстатъчни за да се завърши даден процес.
Иначе към другото се присъединявам: повече от един, максимум два месеца не го взимайте това чудо.
То въобще не е идентично с витамините, не се бъркайте. Човешкият организъм не произвежда витамини и има нужда да му се внасят отвън, но благодарение на ендокринната система произвежда креатин от храната. Не си правете химични опити върху тялото; карайте я по - умерено. Вярно е, и кафето, и колата с вредни, но ги ползваме в малки количества. И с креатина я карайте умерено, той е и по - опасен.
А и с мастноразтворимите витамини - А,Е.... не бива да се прекалява. Могат да настъпят трайни увреждания. Пък и с другите също - пуснете си в гугъла една търсачка за хипервитаминоза, да видим какво ще ви изкара.
creatin е забранен продукт във франция а се готвят да го забранят по принцип, защото не се знае какви странични ефекти дава . Като знам това имам доста предобеждения
iskam samo da popitam ako vzimam kreatina redovno no samo v dnite v koito treniram da rechem opasno li e ?
31.07.04
06:43
1. Не е ефективно - основната идея на креатина, доколкото знам, е да спомага възстановяване на АТФ, което по време на тренировка се разгражда до АДФ за освобождаване на енергия, тоест, поне според мен реално най - съществената част от действието му се проявява в следтренировъчната фаза.
2. Може и да се окаже опасно - както вече говорихме, образуването и работата на креатина е свързано с някои видове хормони на щитовидната жлеза, панкреаса ... С приемането на принципа вкарване - изкарване можеш да накараш нивата на тези хормони да варират, което е доста нежелан ефект за здравето. Лично аз дори предполагам, че идеята на ударната доза в началото и после постоянните всеки ден е да се стабилизира хормоналното равнище на едно определено ниво, от което после има по - добри шансове за бързо възстановяване на хормоналните функции на жлезите при спирането на приема на креатин, отколкото играта на хормоните на “Йо-йо”, което е с непредвидими последици.
3. Не се дозира така. Важното е не да даваш “почивки” на организма, в които той да се стреми да се връща към нормално състояние, което ще го вкарва в постоянни стресови ситуации, а да приемаш креатина не повече от месец, максимум два. Ако дотогава не усетиш ефект, друга е причината и дори и с по една кофа креатин да вечеряш - най - вероятно няма да постигнеш желания резултат.
31.07.04
11:10
Креатин монохидрата реагира с водата при pH под 13. В човешкото тяло и още повече в храносмилателната система киселинно-алкалния баланс е доста по надолу. Стига се и до pH 3 (в стомаха) при хора с язви и гастритии съответно реакцията се ускорява с пъти. Общото количество креатин реагира постепенно, като след реакцията с водата се появява веществото креатинин. Това е силно токсично вещество! Лошото е, че от 20-тте грама креатин монохидрат, който приемат мнозинството в тези 5 зареждащи дни води до образуване на наднормени количества креатинин, а живота на креатина е клетката е наистина кратък. Според някои източници, ако приемете 15 грама креатин монохидрат, докато стигне в клетките, той ще е 1,5 гр креатин монохидрат у 13,5 гр креатинин... Ежедневно телата ни произвеждат по около 2 грама (някои повече, хора с дълъг стаж в спорта).
Новата екстра в силовоскоростните спортове е Кре-Алканин.
Image, значи зареждащата доза креатин е голяма грешка?! Защо тогава всички препоръчват зареждане? Само не ми казвай, че за да продават повече... :wink: :) А колкото до Кре-Алканина има ли представа кога ще го пуснат като отделен препарат в БГ?
Това до известна степен го обсъждахме в друга тема. М/у другото не на всякъде препоръчват зареждащ период, същият ефект се постига и без зареждащ период но няколко ден по-късно... Аз лично съм ограничил креатин-а до минимум... Все пак говорихме вече за канцерогенните последствия от него.. :!:
Интересни линкове за Kre-Alkalyn:
http://www.supplementstogo.com/el100cac.html
http://store.yahoo.com/vitadigest/kre-alkalyn-1500.html
http://mysupplementstore.net/krealkalyn.html
Мерси за линковете. :) Аз прочетах другата тема и ме очарова този продукт. Затова питах дали скоро ще го има и в БГ. :roll:
[quote author=“perlsite”]М/у другото не на всякъде препоръчват зареждащ период, същият ефект се постига и без зареждащ период но няколко ден по-късно
Ако това, което каза Image е вярно ефектът няма да е същият. :lol:
Така си е :) Гледам, че близо 1 кг еквивалентен на креатина Kre-Alkalyn излиза за $20.. Така че не само се обезмисля креатина, но и се обезценява... при тези пари.. има ли смисъл човек повече да си купи креатин?? :wink:
11.07.07
16:00
Много страшни неща изписахте за тоя креатин. Предлагам да се направи една тема “Кой какви проблеми е имал с креатин” и там да пишете с реални факти и доказателства, конкретните проблеми които сте имали вследствие на неговата употреба
28.07.07
09:13
Значи .... аз лично много обмислях дали да ползвам креатин или не . Точно поради тази причина направих малко медицински справки . Открих следното нещо : както предполагам за всички е извисно , креатина е биологичен и натурален продукт , който се съдържа в храните . Усвоява се от бъбреците и т.н. При здравите хора не е редно креатина да дава странични ефекти . Обаче ако човек има проблеми с бъбреците , има диабет или други заболявания , които да влиаят на цялосната система на човешкия организъм , креатина може да докара до леки усложнения . Също така към креатина може да се развие и алергична реакция .
Но за да не си помислите , че с горните си изказвания казвам ч, е креатина е вреден , ще уточня :
Креатина не е вреден !
В случей , че бъбреците ви не са наред , може да се получат следните прояви :
Болки в брбреците и по-оскъдна урина . Не е необходимо да сте чак болни с бъбреците , че да се появи това . Достатачно е да са по-натоварени от колкото е полезно . Съвета ми е при такива работи да се ходи на доктор .
В случей , че имате алергия (като мен ... ) ще усетите съхнене на устата и езика , или ще получите уртикарен обрив по тялото .
В нормални дози и при здрав организъм , креатина не вреди (а в другите случеи , вредата не е нищо непоправимо) , а даже укрепва . Който иска да го ползва спокойно ;)
Мнението беше редактирано от SeverusSnape на 28.07.07 09:15.
Лол сега като прочетох какво сте изписали ...И все пак мисля ,че някой неща се изкарват по-опасни отколкото са което донякъде си е и полезно ...Аз лично не съм чул някой да си е навредил от креатин ...Мога да ви кажа ,че знам мнооого повече хора навредили си с клен и ефедрин отколкото с креатин ...Аз лично съм си взел 500гр креатин и ще си го изпия но много се замислям за тази зареждаща доза явно просто ще изпия 250гр няколко месеца почивка и после другите 250 ...А и никога не подценявайте тялото си ако е здраво, описаните по-горе реакции за явно се получават при непрекъсната употреба на креатин в големи количества в голям предиод от време ,тогава явно се получава така ,че организма вече е свикнал да си получава веществата на готово и след сприането му е трудно или невъзможно да се върне на стария режим ........Общо взето май при креатина си е вярна поговрката “Всичко в големи дози е вредно” ...
Мнението беше редактирано от Lenks на 02.08.07 15:24.
23.03.11
14:58
с една дума креатина може ли да доведе до смърт (при нормални дози и прекасвания) ?
Не може.Леле,като чета в нета какви неща се пишат за тоя креатин чак се чудя да се смея ли,да плача ли.Това нито е стероид,за да очаквате такъв ефект,нито пък има и чак такива странични ефекти(монохидратът главно визирам).
23.03.11
15:38
демек мога да приемам креатин във нормални дози ??!!!
23.03.11
16:17
демек мога да приемам креатин във нормални дози ??!!!
Да беше хванал да почетеш по въпроса а?
23.03.11
16:29
по кои вапрос ?
23.03.11
16:45
За креатина!