15.07.04
16:04
Каква е разликата между двата вида и от кое ще си набавя повече калции от 150мг карбонат или от 2500мг челат(може и да не го чета правилно)?Между другото искам да си взема продукт не с повече а с по малко калции за да не се прекалцирам затова питам?
15.07.04
17:03
#1
Абре много се задълбаваш, човеко. Не е нужно толкова да се вманиачаваш в изследването на всякакви субстанции, съдържанието и влиянието им според мен. Чак толкова сигурно и лекарите не знаят :)
Говоря ти наизуст, така че не приемай казаното от мен за напълно чиста вода.
Калциевия карбонат си е, направо да ти кажа, варовик. Идеята на тея съединения е, че те дислоцират в течна среда до йони и после се улесняват по точи начин химичните реакции на възприемането им.
Лошото е обаче, че аз не бих казал, че варовикът е силно разтворим във вода, а в случая с приемането му той даже няма да се разтваря във вода.
Все пак не преяждай с калциевия карбонат.
Калциевия клеат ли, члеат ли, му хвърлих едно око. Изглежда това е вече някакво органично, дори протеиново съединение с участието на калции. Възможността му за йонизация е увеличена по този начин ,а наличието на органични молекули предполагат по - лесно усвояване на калция и на органичната субстанция от съединението в организма. Следователно: с неговите дозировки повече трябва да внимаваш, защото е по - лесно усвоим; вероятно е и по - скъп; със сигурност вторият вариант, който предлагаш, ще даде по - добър ефект...
Ще тегля една добавка: разликите в дозировката (ако това е дозировка) вероятно идват от това, че второто съединение е с дълга верига, като освен усвояване на калция има усвояване и на хранителното вещество, което държи много по - голям относителен дял.
09.08.04
13:31
#2
Основната разлика между неорганичните и органичните /хелатирани/ комплекси на микроелементи и макроелементи е в начинът на навлизането им клетката.
Ако приемем, че вземеш карбонат / а това си е с други думи изсушена яйчена черупка, смляна на прах с машинка за мелене на кафе- не си давай парите за нещо друго ;) /, в храносмилателната ти система ще се освободи свободен калций, но дори и той да навлезе в кръвта ти, сравнително малка част от клетките ти ще го пропуснат в себе си. За да стане това, трябва да вземаш огромни дози , но все пак мисли, че това може да доведе до проблеми с бъбреците.
В противоположност, хелатът би бил много по-ефективен в преминаването през клетъчните мембрани и оттам- от него биха ти били нужни много по-малки дози, за да постигнеш същото действие.
То затова той е и по-скъп все пак. :)
Занапред винаги имай предвид, че ако желаеш да приемаш допълнително хром, магнезий, калций, мед, кобалт, цинк, манган и какви ли още не , те винаги трябва да са хелатирани - тоест включени в състава на голяма органична молекула-носител.
Ти не споменаваш с какво е хелатиран твоят калций, затова не мога да съпоставя дозата.
09.08.04
18:17
#3
[quote author=“peterbio”]Основната разлика между неорганичните и органичните /хелатирани/ комплекси на микроелементи и макроелементи е в начинът на навлизането им клетката.
Ако приемем, че вземеш карбонат / а това си е с други думи изсушена яйчена черупка, смляна на прах с машинка за мелене на кафе- не си давай парите за нещо друго ;) /, в храносмилателната ти система ще се освободи свободен калций, но дори и той да навлезе в кръвта ти, сравнително малка част от клетките ти ще го пропуснат в себе си. За да стане това, трябва да вземаш огромни дози , но все пак мисли, че това може да доведе до проблеми с бъбреците.
В противоположност, хелатът би бил много по-ефективен в преминаването през клетъчните мембрани и оттам- от него биха ти били нужни много по-малки дози, за да постигнеш същото действие.
То затова той е и по-скъп все пак. :)
Занапред винаги имай предвид, че ако желаеш да приемаш допълнително хром, магнезий, калций, мед, кобалт, цинк, манган и какви ли още не , те винаги трябва да са хелатирани - тоест включени в състава на голяма органична молекула-носител.
Ти не споменаваш с какво е хелатиран твоят калций, затова не мога да съпоставя дозата.
Това е доста интерестно, което разисквате.
Та въпросът ми е кои витамини на пазара са ХЕЛАТИРАНИ или както там се казва.
Ей сега погледнах, имам едни таблети калции на RU&EL за които се твърди, че са много добри - та в съзържанието пише:Калциев карбонат, Модифицирана целулоза, ......тоест май не са на шест а?
Какво ще кажете да гледаме в съдържанието за хелатирани ли?
09.08.04
19:53
#4
Да, ако е калциев карбонат - по-добре си отдели черупките от няколко яйца, изсуши ги и ги счукай на прах - ефектът би бил същия, цената - значително различна :)
Наистина изборът на това кои търговски марки витамини да пием е много труден.
Веднъж отидох в близкото Фантастико и сравнявах относителното съдържание на няколко отделни витамина в ефервесцентни таблетки от няколко производителя.
След като се взирах в етикетите над 15 минути под подозрителния поглед на “супервайзер”-а, установих, че таблетките с най-високо относително съдържание на вит А, Д, Е в количество около 120% от среднодневните нужди бяха ...с най-ниска цена в сравнение с другите.
Не съм фармацевт и не мога да кажа до каква степен те биха се усвоили - на това разчитат и повечето фармацевтични компании- така че изборът на определена марка едва ли се определя от това доколко НАИСТИНА ефективно се усвояват витамините...а колко пари са похарчени за реклама :)