20.07.04
00:43
знам, че има въглехидратни и белтъчни протеини, но какво означава суроватъчни протеини?
Протеините са си протеини :)
Въпроса е къде се намират. В растителни или животински продукти. Ако говориш за протеини на прах те са извлечени главно от: соя, мляко, яйца. Млечни протеини са, казеина и суроватката.
Аз за такъв термин въглехидратни протеини не съм чувал.
20.07.04
14:01
Грубото деление на хранителните вещества е белтъчини, въглехидрати, мазнини.
Протеини = белтъчини.
Понятието “белтъчен протеин” е тавтология :)
Белтъчините изграждат основните тъкани в организма.
Въглехидратите са основните източници на енергия.
Мазнините спомагат някои реакции в организма, улесняват определени процеси и са резервен източник на енергия.
Вероятно източника, който четеш, става дума за суплемент протеин, който е обогатен с въглехидрати например за по - интензивно натоварване и затова го наричат въглехидратен протеин.Това не е вид белтъчина, а е търговски артикул.
Другото деление, за което говориш, е същинското деление на протеините - по произход. Има действително млечни, суроватъчни, но нищо не пречи да говорим за соеви, месни и т.н. протеини.
23.07.04
22:42
е нали суроватката се съдържа в млякото, защо тогава има суроватъчен и млечен протеин??
23.07.04
23:16
Млякото има и казин, който забавя усвояването. Погледни линка в сигнатурата ми. Утре ще постна една доста голяма статия там за протеините, видовете такива и кой, как, какво :lol:
Kazeina e po-bavno usvoqem ,no ne kazeina zabavq osvoqvaneto na mlqkoto ,a vuglehidratite v mlqkoto.
po-zdravi
24.07.04
13:04
Напротив. По-ниската биологична стойност идва точно от казеина, който се съдържа в млякото. Въглехдратите само могат да ти помогнат в усвояването а не да го забавят.