скъсана предна кръстна връзка

28.03.06
11:54

Здравейте,
много ще ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да правя. преди 10 дни скъсах предна кръстна връзка на коляното. Сега се възстановявам, а след като изчезне отокът и болката ще ми правят операция за възстановяване на връзката (доколкото може да се нарече възстановяване  :( ). Доста редовно ходя на фитнес, с много усилия постигнах някакъв релеф и сега се  притеснявам, че ще изчезне. Особено ме тревожи фактът, че в момента натоварвам само единия крак а другия въобще не използвам. Има ли нещо, което мога да правя вкъщи за горна част и според вас за колко време ще си върна формата след това.

28.03.06
12:52

1. намери компетентните лекари. Мога да ти препоръчам клиниката в Дианабад (макар че е мизерна като база, разполага с най-добрите специалисти); 2. След операцията е задължително да правиш физиотерапия! упорито и дълго. иначе няма да се възстановиш с години. Казвам го от личен опит: след операцията си около 45 дни в шина на крака и на патерици. Когато свалиш шината кракът ти е с 5-6 см по-малка обиколка на бедрото. прасеца също го няма. Не можеш да го сгъваш в коляното. Раздвижването и “научаването” на сухожилието, което са ти присадили да работи като връзка са всичко. После: пордължаваш упражненията от физиотерапията и в залата. Аз успях да се възстановя напълно за три месеца, но едва след като започнах системна физиотерапия и полсе тренировки. Много е опасно, ако се оставиш на болката и дсиконфорта и се откажеш от упражненията (а те са си болезнени на моменти...) 6 месеца след операцията се качих на 6200 м. в Андите. Нямах никакъв проблем с оперирания крак, но скъсах менискус на другия:) В момента карам ски и правя каквото си искам с този крак. Така че - много упоритост всеки ден и специални упражнения за раздвижване всеки Божи ден. А, мога да препоръчам д-р Динко Хубенов от Дианабад и д-р Тони Георгиев от Пирогов. За мен са магьосници!

28.03.06
13:22

Тони Георгиев ме лекува, но сега каза единствено да си възстановя нормалното ходене. Операцията е планова и ще я правя по нататък. Но докато дойде това време не знам какво да правя. Не стъпвам хубаво на крака но не е и обездвижен.

28.03.06
13:41

Така е, кофти е първия месец. После силните болки отминават и те боли яко само ако стъпиш накриво. Така че ще можеш да си възвърнеш двигателната активност почти напълно. Е, краката няма да можеш да ги натоварваш, но спокойно можеш да си направиш програма за горната част, а и дори за крака - по-леки упражнения. Лично аз три месеца между травмата и операцията не тренирах, беше ми некомфортно да влизам в зала и да си пазя крака. Помня, че един ден опитах да хвърлям баскет в двора и като стъпих накриво такива свитки ми излязоха от болка, та уплащих децата наоколо...мани, мани... Съвет: ако имаш възможност не отлагай дълго операцията. Докторите казват, че 3 месеца след скъсването са оптималния срок. Знай, че тази област на травматологията е супер динамична. Непрекъснато измислят нови и нови техники на опериране и все повече съкращават срока на възстановяване и намаляват следоперативните травми. Не вярваи ако някой ти каже че и след операцията няма да се възстановиш - това може да е било преди 10-ина години, макар че сигурно има малък процент каръщина....дано не си от него:))

zweio

28.03.06
13:59

При мен са вече 7 месеца откакто скъсах моите. Не мога да каже че съм се възстановил, лекарят каза че трябва да пазя коляното 1 година, дори при футболистите минимума е 6 месеца,  не знам как dsmile се е оправил толкова бързо  :) . Изгубих 15 килограма и почти всичко постигнато за това време. Най-фрапиращо се сваля на краката, не остава грам мускул, особено на оперирания.

Едит: За операцията, тя трябва или да се направи веднага след травмата или след 4 седмици, когато подутото коляно загуби водата в него.

28.03.06
15:20

zwei0, както писах поотпреди: ПЪРВО - намери компетентни лекари! При трите ми операции (1 кръстна връзка+ 2 менискуса на другия крак) се нагледах на поразии, направени по краката на нещастните хора, с които лежах от .... да не кавам какви хора с дипломи. Така че, тук можем да даваме съвети на базата на житейски опит, но да оставим на професионалиситите да си свършат работата. Все пак, препоръчвам ти да се консултираш и с някой от лекарите, които съм посочил по-долу. На базата на техните съвети и лечение съм 100 % възстановен. Разбира се, че всичко е индивидуално - до вид скъсване, анатомични особености, кой те оперира, каква точно манипулация са избрали докторите, физическата ти подготовка и какво ли още не.... Имам приятел със същата операция една година преди мен. Още се оплаква от болки от време на време и кара ски с някакви наколенки като робокоп - според мен, от страх:). Може би съм късметлия, но съм сигурен в едно, а и съм го коментирал с други хора, които са го преминали това: адска упоритост в упражненията всеки ден за възстановяване. Освен това - психологическата травма е много голяма, ако се фиксираш в проблема си. Ненапразно физиотерапевтите обръщат внимание много на упражнения, които да те карат да започнеш да стъпваш на крака си без да го щадиш, защото с течение на времето ти става навик да го пазиш - подсъзнателно. А що се отнася до бързото възстановяване - ето датите: травма на 20.02; операция - 18.05; махане шина - 30.06; физиотерапия  - 15.08-15.09 (загубих месец юли преди това, защото се замотах с разни пътувания по чужбина с вдървен крак:) а е много важно да започнеш физиотерапията ВЕДНАГА); и сега най-важното - в залата от 15-20.09. - специална моя си програма за краката, ама ще ви я дам друг път при интерес - до 15.10 бях в абсолютна форма. На 15.01. сл.г. се качих на 6200 м. под връх Аконкагуа. Извинявам се на всички, ако съм додеял: правя го не за хвалба колко съм велик, а за да дам кураж на claire и всички с подобни проблеми, щото е адски гадно да се чувстваш полуинвалид.

zweio

28.03.06
15:39

[quote author=“dsmile”]Освен това - психологическата травма е много голяма, ако се фиксираш в проблема си. Ненапразно физиотерапевтите обръщат внимание много на упражнения, които да те карат да започнеш да стъпваш на крака си без да го щадиш, защото с течение на времето ти става навик да го пазиш - подсъзнателно.

С това съм напълно съгласен, аз все още не мога да свикна да го натоварвам. Ако се наложи да подскоча винаги се приземявам на здравия крак. Но като се замислиш, ако стана пак такова нещо и се наложи да минеш всичко отначало.... аз няма да го понеса. Колкото за лекаря ми, мога да кажа че беше доста компетентен, първо ме откараха при някакви дървета, но поисках второ и трето мнение и те ме насочиха към най-добрия лекар в района, който е спортен лекар и ортопедичен хирург. Има два вида операции, единия е от който ти взимат част от здравото коляно, а при другия част от бедрото на болния крак. Коя ти направиха на теб ? Аз както разбрах при първата се възстановяваш по-бързо,може би затова при теб се е получило така, на мен ми правиха втората.

RE

28.03.06
16:15

Кои упражнения са най-опасни за скъсване на тези връзки?

28.03.06
16:32

Благодаря много. Наистина имам нужда от кураж! Доста е подтискащо да лежиш по цял ден особено когато съм свикнала на сериозно натоварване. Само се колебая кога да я направя операцията, защото не ми се иска да прекарам лятото лежейки  :( а мислех и да ходя на сърф ваканция... dsmile, ще ти бъда много благодарна ако си постнеш програмата за възстановяване - ще ми потрябва!

zweio

28.03.06
16:45

[quote author=“realityman”]Кои упражнения са най-опасни за скъсване на тези връзки?

Може да стане при клек при неправилна техника, ако тежеста падне под друг ъгъл от основния за сгъване на коляното. Но е много често срещана контузия при футболисти и скьори.

claire не е само до упражнения. Физиотерапевтите имат уреди, които ги няма във фитнеса и а и се нуждаеш от ежедневни масажи за орусяване(единственото приятно нещо от цялата работа).

28.03.06
18:52

Няма правило за късане на връзки. Може да стане при всякакво положение, дори и от спъване!! Рискът се минимизира с добро загряване на ставите преди това (с гел) и общо хубаво разгряване преди да започнеш упражнения. Доколкото съм чувал, има хора предразположени към това - връзките са сухожилия, а при някои хора те са по-тънки, както и менискусите са различни. Може да си имал травми в миналото или прекалено да си натоварвал колената.... Божа работа!
claire, изобщо не се колебай, ами влизай на операция възможно най-скоро! После ще го забатачиш, а с времето нещата вътре в коляното стават по-кофти: така поне докторите казваха на хората, с които съм бил по болниците.
Физиотерапията и лечебната физкултура са много важни за възстановяването. Правят се смешни наглед упражнения, но работи! Най-трудно е да се научиш да слизаш по стълби:) Качването е лесно.
След като си постигнал пълна свобода на движение в коляното, можеш да започнеш да го натоварваш, но много внимателно и в залата. Упражненията от физиото ги пренеси в залата - с постепенно увеличаване на повторенията и тежестта. Прави сериите от дадено такова упражнение “за почивка” между сериите за други групи. Нещо като суперсерии. Освен това, много ходене на пътечка, не тичане! Постепенно увеличаваш времето и натоварването. Никакво пренатоварване, спираш веднага когато те заболи коляното. Изобщо, трябва да го внимаваш много в първите 6 месеца, което не значи да лежиш, а да го наблюдаваш непрекъснато как реагира на натоварване. ПОстепенно ще усетиш, че можеш да преминеш в лек бегом. Контролирай се непрекъснато да не облекчаваш оперирания крак и да не пренатоварваш здравия. Не тичай навън, а само на пътечка. Навън има сериозен риск да стъпиш накриво.
Като се върнеш в залата, номерът е да включиш упражнения след тези от физиото, първо за бедрото, а по-късно - за прасеца и да ги правиш вмъкнати между сериите на другите упражнения, за другите групи. Така ще тренираш краката вскя тренировка. Другото: много внимавай с натоварванията на болния крак - да са постепенни и според това как се усещаш, не гони график. Ходи на пътечка - много с постепенно увеличаване на натоварването.

28.03.06
18:53

zwei0, накратко и най-лаишки: взимат ти средната 1/3 от широкото сухожилие, което държи капачката за подбедрицата; пробиват ти две дупки по диагонал на коляното; вкарват вътре камера и уреди и изстъргват остатъците от скъсаната връзка; прекарват взетото сухожилие през двете дупки и го фиксират на мястото на старата връзка (титаниев винт, клин от костта на капачката - има различни техники). Ако се натиснеш могат да ти дадат видео на операцията вътре в коляното:) Докторите казват, че тази нова връзка е по-яка от оригинала - просто това сухожилие, от което взимат за пластиката било по-здраво - по проект:)

zweio

28.03.06
23:31

Мда и при мен беше същото. Естествено се отказах от видеото, не ми се мисли повече за това :) Айде оправяй се бързо claire и горе главата, не е свършил света :)

29.12.06
10:48

Здравейте,

виждам, че темата  е болезнено позната. За съжаление чета в уеб-пространстовото, че в милионна София има само 2ма добри специалисти за скъсани коленни връзки: Георгиев и Хубенов ? Възможно ли е това?

А какво да правим ние с по-скромни финансови възможности, защото горните не работят със здравната каса?

Какви са отзивите от съответните специалисти в Пирогов (по-специално д-р Алексиев), Горна Баня) и т.н. ?

Поздрави,

31.12.06
10:47

Настрахнаха ми космите, от тези на краката до миглите включително, като зачетах темата...

Мисля, че може да е полезна за тези, които до момента /ток-ток на дърво/ не са имали подобна травма. В смисал, да си опичаме малко от малко акъла, а не да си мислим, че едва ли не сме от желяза, до момента в който нещо казва прас и айде 60% отива по дяволите...

Желая ви успешно преборване и весело посрещане на НГ.

RE

31.12.06
13:05

[quote author=“tpd”]Настрахнаха ми космите, от тези на краката до миглите включително, като зачетах темата...

Мисля, че може да е полезна за тези, които до момента /ток-ток на дърво/ не са имали подобна травма. В смисал, да си опичаме малко от малко акъла, а не да си мислим, че едва ли не сме от желяза, до момента в който нещо казва прас и айде 60% отива по дяволите...

Желая ви успешно преборване и весело посрещане на НГ.

То да беше само коленни връзки и минискус, ами херниите, амаи кръста, ами контузиите на гърба. Направих си една контузия на гърба за 1 секунда, а вече 3 години си я помня и при по голямо натоварване веднага се появява.Така, че определено си прав, не сме от желязо и по-добре да не се стигха до лекари, колкото и добри специалисти да са нещо което се повреди в тялото, после и да се излекува успешно, никога не е като преди контузията и винаги напомня за себе си.

01.08.11
23:40

Искам да попитам някои дали знае,ако се отложи операцията за след няколко години какви може да са последствията!?!Защото на мен “КОМПЕТЕНТНИТЕ” доктори ми откриха скъсването чак на третата година след скъсването на връзката!!!!!?!!!!! Много е важно за мен пишете ми ако знаете,много ще съм Ви благодарен!!! ;(

казано от Асен Шехов на 01.08.11, 23:40:

Искам да попитам някои дали знае,ако се отложи операцията за след няколко години какви може да са последствията!?!Защото на мен “КОМПЕТЕНТНИТЕ” доктори ми откриха скъсването чак на третата година след скъсването на връзката!!!!!?!!!!! Много е важно за мен пишете ми ако знаете,много ще съм Ви благодарен!!! ;(

колкото по-рано се започне лечението, толкова по-голям е шанса за успех. принципно няма проблем и след 3 години да те оперират - пак имаш одбри шансове(т.е. това лекарите трябва да го кажат какви шансове имаш). не е хубаво да се отлага, но не е и фатално - имай предвид че при някои хора не успяват да възстановят връзката, но това не им пречи да спортуват и да са активни.

02.08.11
16:39

Благодаря много за отговора!Ще се опитам във възможно най-кратък период да се оперирам,а с моята упоритост се надявам да се възстановя бързо и цялостно!!! :)

казано от Асен Шехов на 02.08.11, 16:39:

Благодаря много за отговора!Ще се опитам във възможно най-кратък период да се оперирам,а с моята упоритост се надявам да се възстановя бързо и цялостно!!! :)

Здравей . Аз скъсах мойта връзка април месец и вече съм в началото възтановяване на мускула . Съжалявам, че си станал жертва на българския професионализъм . Що се касае до операцията консултирах се с около 8 човека ( лекари , хората от резонанса ) и при логичния въпрос дали е задължителна операция всички ми казаха че може и да не се оперирам , така че си мисля че не е късно да се оперираш. Разбирам положението ти тъй като един жаден да реже лекар не ме сложи на операционната маса още в кабинета си без даже да ми пипне крака ! Ако имаш по конкретни въпроси мога да ти разкажа доста неща от консултацията / операцията / и рехабилитацията .

17.08.11
01:26

Здрасти приятелю! Ще ми бъде много полезно ако ми разкажеш всичко, което знаеш!Ако е възможно ми остави някакъв скайп примерно, или някоя поща или фейсбук!!!Благодаря ти, предварително!!!

Skype -  ontan_ . I za napred ako nqkoi ima vuprosi da se svurje s men , 4e si e tejko izpitanie .

SS

25.11.11
14:08

Най-добрите специалисти са Доц. Георгиев и екипът му. Работят във ВМА. Имат ужасно много работа - и няма как да е след като са най-добрите!
Разполагат с прекрасна база и уникална техника. Операционната им е като от фантастичните филми.
Мен ме оперираха Доц. Георгиев и д-р Бенкин. Супер доволна съм и нямам никакви проблеми.
Много и различни мнения прочетох, но ще Ви кажа , че тези хора са супер специалисти. Могат да работят по всички техники и се
определя индивидуално за всеки пациент коя операция е подходяща.

04.12.11
00:01

Много неприятно :(
Успешно възстановяване и се храни правилно!

25.08.12
16:24

Здравейте.
Може ли някой да ми препоръча добър лекар за възстановяване на скъсани коленни връзки в гр. Пловдив.
Ще съм благодарна и да споделите мнение.
Мерси предварително!

01.10.12
19:34

казано от Gergana Angelova на 25.08.12, 16:24:

Здравейте.
Може ли някой да ми препоръча добър лекар за възстановяване на скъсани коленни връзки в гр. Пловдив.
Ще съм благодарна и да споделите мнение.
Мерси предварително!

СИМИДЧИЕВ и ПЕТРОВ в клиника “Тримонциум” зад хотел Тримонциум

Здравейте, преди вече 2 седмици скъсах предна кръстна връзка на тренировка Kangoo Jumps. На кратко да разкажа - при едно завъртане се получи осукване и всякаш нещо се размести в коляното ми. Това разместване се получаваше и при всяка втора крачка (нормално ходене). Започнах да обикалям ортопедите в Стара Загора (от Стара Загора съм) повече от 1 седмица продължи тов обикаляне, защото всеки ми даваше различна диагноза, а и същевременно очаквах разрешение за ядрено магнитен резонанс. От 8 ортопеда само един позна какво ми има Д-р Валери Радичев - скъсана предна кръстна връзка от страната на бедрената част. В Четвъртък 17 Ноември ме оперираха с Спинална упойка.
След операцията имах неуписуеми болки, преудолявах ги с Лидал. Днес ми е 6 ден след операцията и вчера взех да вдигам температура като започна от 36.7 до 37.8.
Свързах се с лекарят и ми предписа антибиотик. От снощи го пия и днес температурата е 36.7. Каза ми задължително да правя упражнения, но не уточни какви, също така и да ходя с патериците като се опитвам да стъпвам на него. До Понеделник нямах никакви проблеми с това. Ходих си, беше лесно, нямах почти болка. Успях да си вдигна крака от земята на леглото без чужда намеса. Беше прекрасно и успокояващо, НО от вчера имам адски болки в бедрото и прасеца, разбира се и коляното. Притеснено ми е и с тази температура ако някой би искал да ми помогне и е минал по този път би ли казал:
КОГА СЕ ПРАВЯТ УПРАЖНЕНИЯТА ?
КАКВИ СА УПРАЖНЕНИЯТА ?
НОРМАЛНО ЛИ Е ДА ИМАМ БОЛКА ТАМ КЪДЕТО НЕ Е ОПЕРИРАНО (бедрото и прасеца) ?

Б Л А Г О Д А Р Я

Минала е едва 1 седмица от операцията ,не знам по кой метод е правена ,но при повечето се седи около 20-30 дена с заключена шина .Какви упражнения иска да правиш ,доколкото знам рехабилитацията почва след 20-30 дена от операцията .И аз съм дигал температура след операция на коляно ,но щом е спаднала няма страшно .Изглежда ми странно ,да почваш да стъпаш на него и да трябва да правиш упражнения толкова рано ,след пластика на връзка попринцип се лежи няколко дена в болницата бият ти антибиотик ,лекарство против съсирване ,мерят ти температурата по 2 пъти на ден .Най-добре звънни на доктора и го попитай .

Здравейте, на 17-ти Ноември 2016 година ми оперираха коляното, защото бях разкъсала тотално предна кръстна връзка. В процес на възстановяване съм, но постепенно взех да тренирам отново, защото това не може да ме спре или откаже по абсолютно никакъв начин от спорта..ако ще до края на живота си да късам връзки хахахах. .та още не мога да свивам на 180 °, но 90 ° си постигнах. Тичам през ден по 5,6 км и 4,5 ходя. Правя всички упражнения, които мога..понякога и леки експерименти. Понеже някои от мускулите на оперирания крак са атрофирали след тренировка имам ужасни болки, дори понякога се получава лек отток, но с лед и шепа болкоуспокояващи се преживява. Моят въпрос към вас е да ме насочите към някакви наколенки, които да предпазят колената и може да ми помогне в тренировките понеже има случай в които се е налагало по-бързо да приключа с тренировката поради схващане на оперираното коляното..неприятно пулсиране и т.н.

Мнението беше редактирано от Антоанет Танева на 25.03.17 10:25.

Здравейте може ли някой да сподели мнение за д-р Тони Георгиев и колко струва операция на предни кръстни връзки?Цените които чувам ме плашат.

Мнението беше редактирано от Радосвета Таралежкова на 20.04.17 14:06.

Имам въпрос към Антоанет Танева- колко струваше операцията?

17.05.18
00:43

Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1