Изследвания на чернодробни ензими

emergency_bg

30.03.06
11:36

Колеги, един въпрос.
Както много трениращи реших веднъж в годината да си направя пълни изследвания и всичко е в норма с изключение на 2 чернодробни ензима - АсАТ 38,8 при граници до 37 и АлАТ 92 при граници до 42. Последното малко ме притеснява, тъй като е повече от 2 пъти над нормата. Според лекарят, който тълкува изследванията, има “леко размърдване” на чернодробните ензими.
Възможно ли е да се дължи на креатина /в момента съм на средата на едномесечен цикъл/ и да се нормализира след края на цикъла.
Уточнявам, че не съм взимал химия /поне не знам ако в някоя от опаковките протеини е имало забранени медикаменти/ и не съм боледувал сериозно.
Знаете, че ако питам личният си лекар за това, веднага ще ми кажат да спра всичко и да тренирам натурално и че всичко е вредно, а пък много се дразня когато ти говорят без да питат какво взимаш и за тях всичко е “анаболи”.

Моля за мнения

30.03.06
13:34

и при мен се беше получило точно същото нещо миналата година, когато си направих профилактичните изследвания. не бива да те притеснява ако е моментно състояние (при мен така беше - бях изпил доста сериозно количество алкохол 4-5 дни преди да ми вземат кръв). най-добре си направи пак изследване след 3-4 седмици и виж резултатите.

по принцип повишеното ниво на тези ензими (които по принцип трябва да си стоят в черния дроб, а не да са в кръвта) означава че са нарушени функциите на черния дроб (които “изпуска” тези ензими в кръвта) и обезателно трябва да предприемеш мерки ако нивата не се нормализират (на мен ми предписаха едни кафеви капсули като антибиотик, но не си спомням какви точно бяха  :oops: )

30.03.06
22:46

Незнам какво точно означават тия аномалии при теб, но аз имах протеини в урината /доста над нормалното/ като си правех едно профилакт. изсл.

Докторчетата се изказаха, че ако още малко е продължило така, бъбреците е можело да почнат да здават ветрилата.

Проблема явно беше дошъл от скапания протеин които вземях.

Ако бях на твое място щях да се консултурам какво точно е положението и да преценя как да постъпя.

31.03.06
17:07

Eто ти инфо какво точно представляват двата ензима:

АсАТ: http://www.cibalab.com/tests/asat.htm
АлАТ: http://www.cibalab.com/tests/alat.htm

Това са тълкувания на “обикновени” лекари. Защото лекарите, които се занимават със спортна медицина знаят, че нивата на тези 2 ензима се повишават при тежки тренировки вследствие от частичното разрушаване на мускулите по време на тренировка и оттам и повишената нужда от тези ензими. Както виждаш там пише: “...при тежки мускулни увреждания”! :lol:

Ако само тези 2 ензима са увеличени няма проблем, това е нормално.

Ако освен тези 2 ензима има и отклонения в стойностите на други изследвани показатели, тогава вече могат да показват някакво болестно с-е.

Както разбираш нормите, които са дадени за нормални, са за обикновенни (неактивно спортуващи).

Ако те безпокои толкова, спри за 2 седмици тренировките и след това си направи пак изследванията на АсАТ и АлАТ. И сте се успокоиш! :wink:

emergency_bg

31.03.06
17:21

Благодаря много за компетентния отговор, това за пореден път доказва, че форумът на бб тийм е на високо ниво и човек може да получи специализирана информация по вълнуващи го проблеми.

16.04.06
12:10

Сега си направих и аз пълни изследвания. Моите АсАТ и АлАТ са:

АсАТ - 36,4 (норма 37)
АлАТ - 44,1 (норма 42)

emergency_bg, ти прави ли си повторни изследвания?

emergency_bg

18.04.06
09:47

Не съм, просто не съм спрял креатина, а ми се иска като си направя изследвания да съм само на протеин и аминокиселини.
Честно да ти кажа след като се консултирах с лекари не съм толкова притеснен, още повече оттогава не съм имал никакви оплаквания. Ти като си прави изследвания взимаше ли креатин през този период?
Също си мисля, че през същият период вземах казеин на JC, за които много се коментира, че слагат боклуци и забранени медикаменти. Вечерта преди изследването си пих дозата 30 гр. и след 5 часа нагладно давах кръв.

19.04.06
16:48

От 2 седмици съм спрял креатина. Но той така или иначе няма отношение към трансаминазите. Аз на твое място щях да искам да видя как реагира тялото при приема на креатина, дали се натоварва? Мисля, че е по-добра идея.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1