Имали Смисъл от vit.B6?

05.04.06
10:31

Витамин Б6?
:D

Мерси

05.04.06
10:37

Copy and Past от http://healthyfood.info.bg/Vitamins.html

Витамин B6 (Пиридоксин)

Водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. На практика В6 представлява група от вещества- пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си действат комбинирано. Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Съществуват данни, според които се синтезира от чревни бактерии, както и че това се дължи на зеленчукова диета, допълнена с целулоза. Препоръчваният прием за възрастни е 1,6 до 2 мг дневно, при бременност 2,2 мг, при кърмене 2,1 мг. Необходим е за абсорбцията на витамин В12, както и за образуването на солна киселина и магнезий. Млечните продукти по принцип са относително бедни на В6.
Полезни ефекти: Стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини. Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Спомага за предпазване от различни нервни и кожни смущения. Облекчава гаденето. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето. Съдейства за редуциране на проблемите, свързани със сухотата в устата и уринирането, причинени от трициклични антидепресанти. Намалява честотата на нощните мускулни спазми, предотвратява схващането на храната, изтръпването на ръцете, някои форми на неврит в крайниците. Има действие на естествен диуретик.
Болести при недостиг: Анемия, себореен дерматит, възпаление на езика (глосит).
Естествени източници: Бирена мая, пшенични трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, яйца, овес, фъстъци, орехи.
Токсичност: Дневните дози от порядъка на 2-10 г могат да предизвикат нервни смущения. Възможните симптоми за свръхколичество В6 са нощно безпокойство и твърде ярки, запомнящи се сънища. Не се съветва поемане на дози над 500 мг.
Врагове: Дълготрайно съхранение, консервиране, печене или задушаване на месо, замразяване на плодове и зеленчуци, техника за кулинарна обработка на храните, алкохол и естроген.
Съвети: Вземането на противозачатъчни предполага повишена потребност от В6. Консуматорите на повече белтъчини имат нужда от допълнителни количества от този витамин. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици и ако дозата не се съобрази, би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да вземат В6. Действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.

05.04.06
10:47

добро е  :D

RE

05.04.06
14:08

Вземи си един Б комплекс и си го пии.За какво сам В6

Aleksandr0v

05.04.06
14:37

като е станало въпрос за витамините я кажете добре ли е да се зема витамин Ц то че е добре добре е ама по колко хапчета и в каква продължителност от време?

RE

05.04.06
18:15

[quote author=“Aleksandr0v”]като е станало въпрос за витамините я кажете добре ли е да се зема витамин Ц то че е добре добре е ама по колко хапчета и в каква продължителност от време?

Втамин С е най-добре да се набавя от плодовете, а не от хапчета, но в витаминните комплекси си го има в достатъчно количество.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1