31.07.04
20:27
В случай, че някой се интересува, в www.amazon.com има sale на Optimum Nutrition. 5 lbs (2.273 kg) 100% whey са 28,95 долара, т.е около 47-48 лв (без доставката)! Малко по-тънко от суроватъчния на Нутрим, но пък Нутрим са си марка! Аз съм си поръчвал книги от amazon и няма проблем с приемането на българска кредитна карта, но не знам дали няма да има проблем с по-обемиста доставка. Някой да е пробвал amazon.com?
Това не е промоция.. на подобни цени се предлагат на всякъде!
Освен това въпросният протеин 100% WHEY PROTEIN (който е един от най-добрите изобщо на пазара с 75% протеин + Л-Глутамин и още екстри) може да се намери и за $24.95. Шипинга обаче е около $29 с USPS (което btw е най-евтиния вариант), което означава, че 1кг сурватъчен протеин (75%) ще ти излезне 39лв за килограм... сам се сещаш, че шипинга прецаква цялата работа... но за леки пакети.. излиза изгодно.. Но да поръчваш протеин си е направо глупаво.. освен ако държиш да си го купиш и не се предлага в БГ!
за amazon си е промоция, те все пак не са специализиран сайт. Сигурен ли си, че доставката е толкова много, като си поръчвам книги , доставката е в рамките на 8-12 долара, а те си тежат към 2 кг? Дори обаче да е толкова много колкото казваш, знаеш ли колко струва този протеин в БГ-едва ли е под 100 лв? Иначе си прав, че това е един от най-добрите продукти в категорията си.
[quote author=“Pars”]за amazon си е промоция
Възможно да е така.. направило ми е впечатление, че там нещата са доста скъпички, поне що се отнася до суплементите и за това написах, че могат да се намерят и по-евтино.
[quote author=“Pars”]Сигурен ли си, че доставката е толкова много, като си поръчвам книги , доставката е в рамките на 8-12 долара, а те си тежат към 2 кг?
Ами гледал съм цените на USPS, FedEx и DHL. USPS предлагат най-тънките. Ако Амазон имат някакъв по-евтин шипинг.. евала.. но по-принцип си има отделна услуга за документи, книги и т.н.. и до колкото знам са сравнително евтини, но за продукти е доста повечко, тъй като обикновенно са доста обемисти.. Ако намериш по-изгодна доставка.. пиши..
US Post Service (USPS) - таблица с цените за доставка до БГ:
http://pe.usps.gov/text/pub51/51tblc.html#_Toc498745158
За улеснение ще кажа, че сме в 6-та група, като пакета може да е макс. тегло 32кг (70lb). Доставката е 4-10 дни с Airmail Parcel Post.
За 5lb е $22.75 но без да се включва самата опаковка (кашона).. обикновенно online магазините слагат отгоре 1lb(0.45kg) или дори 2lb(0.9kg)...
Пакет до 900гр(2lb) се доставя за $15.50. Отново ще отбележа, че има смисъл да се поръчват само скъпи и малки като количество суплементи или такива които не се намират в БГ.
[quote author=“perlsite”]US Post Service (USPS) - таблица с цените за доставка до БГ:
За улеснение ще кажа, че сме в 6-та група, като пакета може да е макс. тегло 32кг (70lb). Доставката е 4-10 дни с Airmail Parcel Post.
За 5lb е $22.75 но без да се включва самата опаковка (кашона).. обикновенно online магазините слагат отгоре 1lb(0.45kg) или дори 2lb(0.9kg)...
Пакет до 900гр(2lb) се доставя за $15.50. Отново ще отбележа, че има смисъл да се поръчват само скъпи и малки като количество суплементи или такива които не се намират в БГ.
Аз мисля, че си нещо в грешка. Пет фунта в Пауър енд Бюти от този протеин струват 119лв. В ebay.com цените са между 20-25 щатски долара. Като добавиш 25 долара шипинг да станат 50 долара. Ако курса е 1,6лв цялата пратка става 80лв. Спестяваш 40 лв. Е, няма ли смисъл? Прав ли съм?
[quote author=“Pepper”][quote author=“perlsite”]US Post Service (USPS) - таблица с цените за доставка до БГ:
Аз мисля, че си нещо в грешка. Пет фунта в Пауър енд Бюти от този протеин струват 119лв. В ebay.com цените са между 20-25 щатски долара. Като добавиш 25 долара шипинг да станат 50 долара. Ако курса е 1,6лв цялата пратка става 80лв. Спестяваш 40 лв. Е, няма ли смисъл? Прав ли съм?
За съжаление не си :(
Забравяш митницата.. няма да обяснявам подробно.. но в общият случай се плаща мито на цялта сума (включително и шипинга), след което на получената сума се плаща ДДС (20%).
В най-добрият случай ако имаш късмет можеш да се измъкнеш от митото и тогава плащаш само ДДС и в даденият пример става 96лв (а митото например за млечени/сурватъчни продукти може да стигне до 50-80%)!!!
Мито не се плаща ако сумата на пратката (самият продукт + шипинга) не надхвърлят 48 Евро... тогава се счита внасяната стока за “незначителна” и митото е 0%, но пак си оставя ДДС-то!
Скоро смятам да поръчам нещо online което тъй или иначе не се предлага в БГ и ще проуча въпроса за хранителните добавки.. какво мито се налага. Имайте в предвид, че идеята на митото (освен пълнене на държавната хазна) е и защитата на родното производство, така че ако цените са високи, то е заради БГ фирми като БиоГейм (JK и Nutrim ако не се лъжа полват чужди съставки, така че за внасянето им си плащат мито без облекчения)...
Всъщност, бро, бачкам в DHL, занимавам се с митническо представителство. Ако пратката е лека и е под 45 евро, се нарича нискостойностна пратка и според чл. 50 от ППЗМ не се плаща нито ДДС, нито Мито. Ако се обадиш на тел. 9693360 мисля, че ще ти потвърдят тази информация.
Ти с какво се занимаваш? Може все пак да бъркам, а ти да си по в час. :lol: :lol: :lol:
Pepper е несъмнено прав, аз никога не съм плащал ДДС върху книгите, които съм получавал от амазон, а и на работата често получавам пратки от чужбина.
Perlsite, ако наистина решиш да пробваш доставката от чужбина, пиши как е. Мисля, че при всички положения ще е по-тънко. Аз лично сигурно ще ползвам братовчедка ми, която е в Англия да ми го прати по някой, така че ще си спестя и доставката и наистина ще ми излезе на цената на Нутрим /ако както се надявам цените в Англия са поне горе-долу като в интернет магазините/.
[quote author=“Pepper”]Всъщност, бро, бачкам в DHL, занимавам се с митническо представителство. Ако пратката е лека и е под 45 евро, се нарича нискостойностна пратка и според чл. 50 от ППЗМ не се плаща нито ДДС, нито Мито. Ако се обадиш на тел. 9693360 мисля, че ще ти потвърдят тази информация.
Ти с какво се занимаваш? Може все пак да бъркам, а ти да си по в час. :lol: :lol: :lol:
Това за което пишеш става дума за “безвъзмездно” изпращане на стоки от частно лице на частно лице и тогава не се плаща мито. Има и доста други случай при които не се плаща мито и ДДС.
Ако погледнеш http://info.mitnica.com/index.php?p=faq2 (предпоследният въпрос) ще видиш че за еквивалентен пример (с книги) необлагаемата стойност е 50 евро за пратка, НО СЕ начислява ДДС!
Pars: Това че неплащаш ДДС си е твой проблем или пропуск на митниците, но си нарушаваш закона, а ако го правиш систематично, някой ден ще те глобят.. колкото 100 кофи със сурватъчен протеин :wink:
Btw в България никой не спазва законите, а по-лошото е че наказват с глоби такива, дребни риби с пратики за по 50$ като нас :lol:
Ти ме хвърли ва размисъл.
Объркал съм члена, но ти и без това не си го проверявал.
Чл.667. (1) Допуска се безмитен внос на пратки, съдържащи стоки с незначителна стойност, които се изпращат от друга държава до получател, намиращ се на митническата територия на Република България.
(2) (изм.,ДВ,бр.94 от 2003 г.) Като “стоки с незначителна стойност” се считат стоките, чиято собствена стойност не надвишава общо 45 евро или тяхната равностойност в друга валута за всяка отделна пратка.
(3) Не се разрешава безмитен внос на:
1. алкохол и алкохолни напитки;
2. тютюн и тютюневи изделия.
Това е от глава 50 - Стоки с незначителна стойност от Правилника за прилагане на закона за митниците.
Ето и линк http://info.mitnica.com/na/index1.php?p=ppzm_3 от същия сайт
А ето и обяснение какво означава безмитен внос http://info.mitnica.com/index.php?p=oblekchenia
При нискостойностни пратки искам да ти кажа, че изобщо не се пише митническа декларация. Ако пратката е тежка, естествено, че щи направят проблем.
Не си разбрал правилно отговора. Там се казва, че е 50 евро незначителната стойност, но ако все пак пратката надвишава тогава се плаща само ДДС защото печатните материали са с нулева ставка. Кофти са го написали и си се объркал.
Така, че не се плашете и поръчвайте до 45 евро. Аз лично мисля да опитам. Май се запалих :lol: :lol: 8) 8) 8)
Ето и малко за декларирането без ЕАД /митн. декларация/
Чл.150. (1) Декларирането за поставяне под митнически режим на експресни и други пратки може да се извърши с превозен, търговски или друг равностоен документ, когато:
1. общата стойност на пратката не надвишава 50 щатски долара или равностойността им в друга валута;
2. пратката не е част от регулярна серия от подобни пратки, и
3. стоката не е част от по-голяма пратка, предназначена за същия получател.
(2) Декларирането за поставяне под митнически режим може да се извърши с превозен, търговски или друг равностоен документ и в случаите на стоки, представляващи ковчези, съдържащи телата на починали, и урни с праха на починали, както и цветята, венците и други предмети за украса, които обикновено ги съпътстват.
(3) По искане на заинтересуваното лице декларирането на стоките по ал.1 и 2 може да се извърши с ЕАД.
Чл.151. Когато се прилага чл.150, се счита, че стоките са представени пред митническите органи по реда на чл.69 от закона, декларацията е приета и разрешението за вдигане на стоките е дадено в момента на декларирането.
Това пак е от ППЗМ. :lol: :lol: :lol:
[quote author=“Pepper”]Не си разбрал правилно отговора. Там се казва, че е 50 евро незначителната стойност, но ако все пак пратката надвишава тогава се плаща само ДДС защото печатните материали са с нулева ставка. Кофти са го написали и си се объркал.
По принцип се рових още преди няколко дена, а и видях доста сходни примери в които се настоява, че се плаща ДДС и ще ти обясня защо: Всеки производител в БГ си плаща ДДС-то, например при закупуване на материали за производство от друг производител, така че крайният клиент при всички положения закупува стока в която реално е заложено ДДС. Ако не се плаща ДДС на вносните стоки излиза, че те са с преференции спрямо българските.. аз така разбирам плащането на ДДС на вносните стоки, без да претендирам за коректност.
Обаче:
Чл.658. По смисъла на този дял:
1. “безмитен внос” или “безмитен износ” е вносът или износът на стоки с освобождаване от митни сборове;
Т.е. ДДС-то е част от митните соборове и в случая под 45евро изглежда че е точно така..
Тъй че.. след като работиш на подобно място няма да ти е проблем да направиш запитване за това дали се плаща ДДС и мито за пратики, които са от фирма към частно лице.
И още нещо важно: ако сумата надвишава 45 евро (все пак това е малка сума ако си поръчате например 5-10кг сурватъчен протеин + шипинга и сумата надхвърля въпросната граница), то колко се заплаща като мито за следните стоки:
1. Хранителни добавки (сурватъчен протеин, амино).
2. Про-хормони и не млечни продукти.. т.е сходни неща използвани в ББ.
Не съм сигурен, но когато дадена стока не е в изброените и не се намира в “подобни/еквивалтентни” и/или не се произвежда в БГ то митото е 0? При всички случай се плаща ДДС при суми над 45евро :wink:
Pepper видях, че спомена в друга тема за 65% мито.. това е ужасно много :) Ако е така, то надали има легален внос на такива продукти в БГ.. Например продуктите на Sports One, да речем гейнъра “Solid Mass” е доста евтин. Има ли някаква възможност да се провери дали такъв продукт е внасян в БГ и как е обмитен? Ще ми е страшно интересно.. да не говорим за другите продукти на Weider, Universal и т.н... :D :idea:
P.S. Имам в предвид, че тези продукти се внасят като друг тип стока, който е с доста по-ниско мито или дори 0-во!?
Това беше жестока грешка. Просто набързо пуснах търсене, но то било за някви млечни продукти с еди кво си съдържание на протеин и това е объркало търсачката.
Мисля, че истинският код е този: 2106 10 20 0 и този 2106 10 80 0
Провери ги тук http://www.customs.government.bg/mt_2004/chapters/chapter_21.htm
Митото е 15%, но ако е от ЕС се ползва произход и става 8%, но ако внасяме ще е от Щатите, щото те са спецовете и тогава си остава 15%.
Протеиновите хормони са в глава 2937
Ето линк, където има секви химии
http://www.customs.government.bg/mt_2004/chapters/chapter_29.htm
сам се ориентирай, че аз съм зле с химията, но митата май са 3,8 или 5%
За всичките продукти ще ти трябва Санитарно разрешително издадено от главния държавен санитарен инспектор, а за прохормоните ще ти трябва и Удостоверение за внос за стоки на разрешителен режим, което незнам от къде се вади и за първи път го чувам. Поне така пише в Митническата тарифа на РБ в нашата програма за писане на ЕАД. Обаче никога не съм внасял такива работи и трябва да разпитам агенти или митничари, които са се занимавали с това за да е абсолютно сигурно.
Отлично Pepper :D
[quote author=“Pepper”]За всичките продукти ще ти трябва Санитарно разрешително издадено от главния държавен санитарен инспектор, а за прохормоните ще ти трябва и Удостоверение за внос за стоки на разрешителен режим, което незнам от къде се вади и за първи път го чувам
Ето това е лошо.. защото при единична пратка.. за собствена консумация.. леле страшно става.. наистина ако имаш човек, които да попиташ :)
Иначе днес си поръчах 1-Testabolin-AQ (на BSN) и чакам с интерес какво ще стане.. особено на митниците. Говорих с един познат който е поръчвал книги на стойност 150$ и не е плащал мито.. но.. това неозначава, че при мен ще е същата история :wink:
Аз те бях питал.. незнам дали си забелязал въпроса ми? Какво мито се плаща за стоки които не са в списъка на митниците, респективно не са внасяни и/или не се произвеждат в БГ?
В Митническата тарифа на РБ има дори ракети за орбитални станции.
Ако на митничарите не им хареса тарифния код, който си използвал те пращат в отдел Тарифна политика, където си плащаш и те ти избират номер. Горе-долу за всяка категория стоки има тарифен код “Други”, където се включва всичко неизброено, неописано. Така, че се плащат различни мита.
А за книгите нали вече се разбрахме, че им е нулева ставката, плаща се само ДДС, поне така пише в твоя линк
[quote author=“Pepper”]В Митническата тарифа на РБ има дори ракети за орбитални станции.
Ако на митничарите не им хареса тарифния код, който си използвал те пращат в отдел Тарифна политика, където си плащаш и те ти избират номер. Горе-долу за всяка категория стоки има тарифен код “Други”, където се включва всичко неизброено, неописано. Така, че се плащат различни мита.
А за книгите нали вече се разбрахме, че им е нулева ставката, плаща се само ДДС, поне така пише в твоя линк
E да, но аз книги за сега не планувам да купувам :)