Да поговорим за Е-тата

Прескочи до:
FI

14.12.06
10:17

[quote author=“13_Godini_Fitnes_Boy”]1.-Не не е  :)
2.-В други форуми го натискам туй едит, но не успях да го намеря тука.

Да ти помогна, точно до бутончето quote горе вдясно на поста ти. :wink:  :wink:  :wink:

14.12.06
10:36

Оф, наистина ги има в 99% от храните. Добре е, човек поне горе-долу да се ориентира в безкрайния списък от Е-та и цифри, където дори оцета е Е. Надявам се сега, когато влезем в евро зоната, да има един наистина завишен контрол, що се отнася до това какво и колко се добавя към храната, както и какво се изнася като информация отзад на етикета. Силно впечатление ми направи факта, че почти всички консерванти, които са абсолютно забранени в Европа и Австралия, в Щатите се използват.

KO

15.12.06
02:08

Майка им да еба малоумници, само с храни с е-та ни тъпчат. Хайде да се дигнем на въстание!!! :evil:  :evil:  :evil:

15.12.06
08:28

[quote author=“koisymazzz”]Майка им да еба малоумници, само с храни с е-та ни тъпчат. Хайде да се дигнем на въстание!!! :evil:  :evil:  :evil:

Хехе аре. Според мен е невъзможно да ги спрат. По ТВ даваха обаче един БГ учен, който намерил естествен консервант, което ако се наложи в хранителната промишленост ще намали е-тата
ПП: вече видях бутона споко  :P

KO

15.12.06
14:20

Забелязвам, че на една голяма част от нещата които се продават за ядене или пиене съдържат E-та, а не са дадени на опаковките. Например киселото мляко Danone Dane Up за пиеnе, e очевидно, че съдържа оцветители при този му цвят. А в съдържанието пише “натурални ароматизатори”.
Много примери мога да дам. Така, че по никакъв начин не е възможно да се спре приема на тия боклуци. :wink:

18.12.06
09:04

[quote author=“koisymazzz”]по никакъв начин не е възможно да се спре приема на тия боклуци. :wink:

По никъкав! Те са навсякъде около нас. В тези сокове сонда дето са моркови комбинирани с нещо, не пише че има Е-та, но тогава как може срока им за годност да е 1 година???  :roll:  :roll:  :roll:

ИВ

25.12.06
13:41

Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин  В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301,  302, 303,  305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406,  480

26.12.06
22:24

Страшна тема!

04.01.07
23:08

Абе то според тази тема трябва да карам на фотосинтеза бре !!!

За тези, които не са попадали на статията по темата в изданието - http://www.bb-team.org/articles/000415.php

KO

13.01.07
15:55

Уж приказвате против етата, а се тъпчете с протеини на CN, ON…

13.01.07
22:45

Мерси че го сподели с всички!ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ!

04.03.07
16:05

http://news.ibox.bg/news/id_1338776061 :evil:  :roll:

03.04.07
08:50

От както прочетох темата вече гледам какво купувам, обаче днеска отивам на пазар с телефона (на който има бележка с вредните Е-та) и гледам всичко какво купувам дали има вредни, избягнах доста. И накрая видях, че има витамини и си ги взех. Витамините са Vegas Fitness. Да, ама като се прибрах и гледам какво пише под съдъжанието на витамини... Секви работи и хоп гледам Аспартам. Сетих се, че това беше доста вредно. Пуснах търсене в гоогле и попаднах на http://yosif.net/bg/med/index13.htm и като видях ефектите от него се хванах за главата. Добре как могат да слагат такива работи във витамини  ?!?! И като прочетох, че има и смъртни случай от аспартам, е тогава как ви звучи еди си кой умрял от витамини  :gulp:

09.04.07
09:19

казано от ducko на 13.01.07, 22:45:

ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ!

А кое ми гарантира вярността на написаното на етикетите ....

Особено на стоките призведени у нас.

23.04.07
07:28

Вместо да пишете на бележки, използвайте тази програма, чудесна е !
http://www.getjar.com/products/5877/ENumbers

09.05.07
08:31

http://news.ibox.bg/news/id_1583800119

12.06.07
20:16

Сега ,като се заглеждам по етикетите(живея в извън БГ)производителите са подхванали нова тактика за заблуда.Вместо да слагат прословутите кодове с Е 000 ,просто се изписват целите наименования на тези химии-убийци.Е ходи се оправяй,индустриалци,;пред нищо не се спират.

15.08.07
14:59

Мдам за съжаление тва са фактите,колкото и потресаващи да звучат.Щем не щем Е-тата неизменно се оказват част от съдържанието на даден продукт. Храната,която консумираме изобилства от добавки и вещества под названия и имена неивестни  на самия потребител.Хапваме си ний всякакви боклуци  без много много да се замисляме и после що стомаха ни протестира и що не се чустваме комфортно и добре след поглъщането на дадения консервант ,емулгатор,оцветител и т.н.Много знаеме колко от въпросните shits са изсипани в продукта.
На пазара има и доста заместители,които също са препоръчителни според мене да се избягват.Да речеме маргарин.Той е заместител на маслото.Тцтцтц замислете се едно време нашите предци дали са знаели що е тва маргарин.Маали са масло и хлеб и не са подбирали.Ма маслото естествено домашно е било:))))Но все пак то е по удачно колко и да не е особено натурално.
  Месо-соя.Тука вече може да се поспори кое е за препдочитане.Някои кават,че соята била канцерогенна.Други ,че била ценен растителен продукт.Незнам,някой ако знае със сигурност да сподели информация.Месото..... и то нещо май не е съвсем чисто.Кой знае как е отгледано въпросното животно, с какво е хранено и при какви улсовия.
Та туй то.Няма вече натурален продукт за масовия потребител.Ако наистина искаме такъв трябва или сами да си го произведеме или да отидеме на село при баба и дядо,да издоиме кравата, та барем да си пийнеме  100% прясно млекце ,а не онова от кутийте ,чийто срок на годност е едва ли не до другата година.Или да си хапнеме крехко и свежо месце без да се притесняваме какви Е-та и елементи съдържа от Менделеевата таблица.
  Както е тръгнало няма да се очуда, ако един ден далече в бъдещето купуваме някаква пихтия или смес и като я сложиме във фурната се превръща в  некоя пържола  ахаха смеххх,ма и трагедия.

17.08.07
15:34

а добавките с E950, E951, E954 ?!

23.08.07
19:58

Доказаха, използвайки плъхове, че аспартама е мн вреден (е951). Причинява рак, левкимия, чернодробна и бъбречна недостатъчност, надебеляване, а всички тествани плъхове получили злокачествен тумор на мозъка! Имаше още мн бъгове... Не пийте готов студен чай-има аспартам,. Кока кола компани пък търсила заместител на аспартама. Смятат за сега неква билка която се среща в амазония...

PE

26.11.07
18:59

казано от Qnislav на 17.08.07, 15:34:

а добавките с E950, E951, E954 ?!

Яниславе Е951=аспертам. Виж поста над моя и съди сам...

FE

27.03.08
19:48

Аз поне си имам баба и дядо и всяка седмица като се прибера ме чака чисто пресно мляко,ама през седмицата е почти невъзможно,бтв купувайте си извара Дядя Либен,няма никакви консерванти и темподобне Е-та ;)

казано от Fed на 27.03.08, 19:48:

Аз поне си имам баба и дядо и всяка седмица като се прибера ме чака чисто пресно мляко,ама през седмицата е почти невъзможно,бтв купувайте си извара Дядя Либен,няма никакви консерванти и темподобне Е-та ;)

Ти наистина ли вярваш, че няма? Как според теб има срок на годност от поне 20 дни ? :)

18.04.08
20:07

Виж за изварата си много прав. Уж НЯМА консерванти и това я прави по-скъпа от другата ТОВА Е хаха

19.04.08
10:29

Само мога да кажа, че в мултивитамини като центрум има Е-та. Какво ще кажете?!

казано от nightcom на 19.04.08, 10:29:

Само мога да кажа, че в мултивитамини като центрум има Е-та. Какво ще кажете?!

И в почти всички хранителни добавки като суроватъчен изолат, разтворими таблетки , течни аминокиселини има Е-та? Е, и? :)
Нека не казваме , че нещо е “лошо” само защото има Е номер вътре.
Например, зад някои Е-та се крият простичка лимонена киселина или витамин C…..

19.04.08
13:51

Мдааааааа...така си е

23.04.08
12:34

И в почти всички хранителни добавки като суроватъчен изолат, разтворими таблетки , течни аминокиселини има Е-та? Е, и? 
Нека не казваме , че нещо е “лошо” само защото има Е номер вътре.
Например, зад някои Е-та се крият простичка лимонена киселина или витамин C…..

точно това исакм да кажа, това че има Е-та не значи че е боклук... Е-та навсякаде, по всяко време

24.04.08
07:42

казано от Sharp на 11.07.06, 16:06:

За мен простичко нещата стоят така.Който иска да избягва Е-тата може преспокойно да се храни със сурови (имам предвид да ги купите сурови,а не да ги ядете сурови :) ) месо,яйца,млека,зеленчуци,плодове,ориз,картофи,ядки(така или иначе това е основно храната на трениращите,респективно на пишещите в този форум).Нека всеки си прецени сам,като разбира се не изпадаме в крайности. :D

П.П. Защо са Ви готови пържоли(освен в краен случай),като приготвянето им отнема има-няма 10мин.

В суровото месо има друг риск. Животните се хранят с хормонални продукти, за по-бързо нарастване и избиване на паричките. Всички тези хормони се прехвърлят с месото в човешкия организъм. Това не е за подценяване. Не само Е-тата са проблем на храненето!

24.04.08
17:10

Да, затова навън(Европа, Америка...) има така наречените еко ферми. Там животните се хранят само със трева, просо и всичко естествено, както и има всякакви еко продукти, но са и много по-скъпи. В България макар и малко има такива продукти, но не можеш да си сигурен кои от тях са наистина естествени, защото отдавна съм загубил доверието към ХЕИ(и много други институции де).

Мнението беше редактирано от difference на 24.04.08 17:12.

12.09.08
23:46

Здравейте знам за Е-тата тези необходими за хранително-вкусовата индустрия “лайна” от сайт,който ми беше в помощ против акнето.Неговата философия е качествено хранене и начин на живот и от там идат подобренията в тялото и се спомена за тези Е-та и ме посъветваха така:Зеленчуци !!!Това е отговора зеленчуците спомагат за борбата с всички токсини и гадости,който попадат в организма,сайта имаше побликувани 100 страници в обяснение защо зеленчуците са най-добрата храна.В крайна сметка няма смисъл да обяснявам просто повярвайте зеленчуците помагат много!И наистина почнах всеки ден да ям по 0.5 кг зеленчуци и почнах да се изчиствам,което е знак че тялото се преборва с токсините и ограничих вредните храни.Има един проблем (живеем в гадна страна) и доста голяма част от България добива своите зеленчуци и плодове от околностите на Пловдив,а до Пловдив познайте какво има ...не е бунище на токсични отпадъци,но пак е извор на здраве.Там е най-големият склад за цветни метали,където се преработват или нещо такова и околностите се обсипват с метали,които попадат в почвата от там право в стомасите ни(те са не по-малко опасни от Е-тата) и не всички Е-та в България се използват в другите страни много от тях в страни като Германия,Франция и т.н. са като хлебарка в чинията.Малко трудно ви се виждат 0.5 кг зеленчуци камо ли на вкус,за жалост и аз ям храни които съдържат Е-та няма как просто за да ги избегнеш изцяло трябва да пръскаш много пари за храна,а аз ги нямам за това хапвам зеленчуци.

13.09.08
07:50

казано от 13_Godini_Fitnes_Boy на 23.08.07, 19:58:

Доказаха, използвайки плъхове, че аспартама е мн вреден (е951). Причинява рак, левкимия, чернодробна и бъбречна недостатъчност, надебеляване, а всички тествани плъхове получили злокачествен тумор на мозъка! Имаше още мн бъгове... Не пийте готов студен чай-има аспартам,. Кока кола компани пък търсила заместител на аспартама. Смятат за сега неква билка която се среща в амазония...


Добре де....то вече от много време е ясно, че аспартама е вреден! Но с какво замествате вие захарта?
Аз вече 3ти месец ползвам Стевия - тъкмо да излезе нещо свясно на пазара(дори и по-скъпо) и какво - забраниха вноса и в България и сега искам или не, май ще трябва пак да се купува подсладител :/

25.10.08
08:52

казано от EmZvr на 23.04.07, 07:28:

Вместо да пишете на бележки, използвайте тази програма, чудесна е !
http://www.getjar.com/products/5877/ENumbers

Благодаря много!

SH

31.10.08
18:17

Какво може да ми кажете за Е460,Е464,Е1201,Е433,Е110,Е171,потърсих ги и не ги намерих в темата.Благодаря,полезно ми е !

12.01.09
18:27

В предишните постове бе цитирана една програмка която обяснява подробно какво се крие зад всяко Еььь
Но тя е на английски и не обяснява всички вреди...
Затова ще си позволя да цитирам (от един друг форум) сблагодарност към автора
пълен списък:


· Оцветители (E100 – E181)

· Консерванти (E200 – E290)

· Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296 – Е385)

· Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400 – Е495)

· Минерални соли (Е500 – Е585)

· Овкусители (Е620 – Е640)

· Разни (E900 – E1520)


и подробно:

ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)

E100* Curcumin - Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Използвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers - крокети и други дълбоко замрзени храни.

E101* Riboflavin (vitamin B2), - Riboflavin-5’-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.

E102 Tartrazine Жълто No.5., - масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children’s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Използва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени “люспи” от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.

E104 Quinoline yellow Жълто No.10. - Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.


E107 Yellow 2G/7G Жълто. - HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.

E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. - HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.

E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines - Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.

E122 Azorubine, Carmoisine - Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.

E123 Amaranth - Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!

E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, - синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.

E127 Erythrosine Червено No.3. - Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.

E128 Red 2G - Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.

E129 Allura red AC Червено No.40. - Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. - Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, - синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.

E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, - синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E140 Chlorophyll - Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.

E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins - Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.

E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.

E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.

E150( Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).

E150© Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)

E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)

E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E153* Vegetable carbon Растителен въглен, - черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.

E154 Brown FK Кафяво. - Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.

E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво - въглищно катранна и “azo” (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин - оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.

E160(* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin - Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.

E160©* Paprika extract, capsanthin, capsorubin - Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни. - съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.

E160(e)* Beta-apo-8’-carotenal (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.

E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8’-carotenic acid (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.

E161( Xanthophylls - Lutein - Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.

E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin - Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.

E162 Beetroot red, Betanin - Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.

E163 Anthocyanins - Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.

E170* Calcium carbonate - Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при ‘високи дози’.

E171 Titanium dioxide - Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.

E172 Iron oxides and hydroxides - Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във ‘високи дози’.

E173 Aluminium - Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.

E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.

E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.

E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.


· Консерванти (E200 – E290)

E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

E296 Malic acid ябълчна киселина;

E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.

E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, ‘vitamin C’; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.

E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300

E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300

E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C

E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
Разновидности
E306,
E307,
E308,

E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- ‘vitamin E’; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги

E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги

E311 Octyl gallate виж 310

E312 Dodecyl gallate виж 310

E315 Erythorbic acid получава се от sucrose

E316 Sodium erythorbate получава се от E317

E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.

E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.

E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320

E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.

E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция

E326 Potassium lactate виж 325

E327 Calcium lactate виж 325

E328 Ammonium lactate виж 325

E329 Magnesium lactate виж 325

E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб

E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300

E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300

E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300

E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти

E335 Sodium tartrates виж Е334

E336 Potassium tartrates виж Е334

E337 Sodium potassium tartrate виж Е334

E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти

E339 Sodium phosphates mineral salt, използва се като фиксиращ консервант при текстилното боядисване;
при употребата разрушава калция в организма.

E340 Potassium phosphates see 339

E341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби

E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол

E350 Sodium malates без странични ефекти

E351 Potassium malate без странични ефекти

E352 Calcium malates без странични ефекти

E353 Metatartaric acid без странични ефекти

E354 Calcium tartrate без странични ефекти

E355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители

E357 Potassium adipate без странични ефекти

E363 Succinic acid забранена в някои държави

E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)

E366 Potassium fumarate без странични ефекти

E367 Calcium fumarate без странични ефекти

E370 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави

E375 Niacin vitamin B3;
E380 Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса

E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули

E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни

12.01.09
18:35

Продължение:

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества

E401 Sodium alginate виж 400

E402 Potassium alginate виж 400

E403 Ammonium alginate виж 400

E404 Calcium alginate виж 400

E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти

E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите

E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата

E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина

E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола

E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката

E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;

E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.

E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.

E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.

E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект

E421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни

E422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни

E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен стеарат

E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат

E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ

E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат

E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат

E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат

E440 ( a ) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове

E440 ( b ) Amidated pectin амидопектин

E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити

E442 Ammonium phosphatides без странични ефекти

E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви

E460 Cellulose без странични ефекти

E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми

E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни

E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза

E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза

E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти

E469 Sodium caseinate без странични ефекти

E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни

E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти

E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти

E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини

E474 Sucroglycerides захароглицериди

E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти

E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти

E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти

E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
няма данни

E479 ( b ) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни

E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат

E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти

E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти

E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни

E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти

E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции

E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни

E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни

E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни


Минерални соли (Е500-Е585)

E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества

E501 Potassium carbonates без странични ефекти

E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата

E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид

E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества

E508 Potassium chloride в по-големи количества могат да причинят язва

E509 Calcium chloride калциев хлорид

E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции

E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)

E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави

E514 Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс

E515 Potassium sulphates без странични ефекти

E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик

E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект

E519 Copper sulphate Меден сулфат

E524 Sodium hydroxide натриева осноова

E525 Potassium hydroxide калиева основа

E526 Calcium hydroxide без странични ефекти

E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид

E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид

E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества

E530 Magnesium oxide магнезиев оксид

E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти

E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти

E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат

E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат

E542 Bone phosphate костен фосфат ; използва се като сухо мляко за кафе машините

E544 Calcium polyphosphates, забранен в някои страни

E545 Ammonium polyphosphates, забранен в някои страни

E551 Silicon dioxide без странични ефекти

E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит - антиацид

E553 ( a ) Magnesium silicates магнезиев силикат

E553 ( b ) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството

E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност

E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554

E558 Bentonite без странични ефекти

E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти

E570 Stearic acid без странични ефекти

E572 Magnesium stearate без странични ефекти

E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти

E576 Sodium gluconate забранен в някои страни

E577 Potassium gluconate без странични ефекти

E578 Calcium gluconate без странични ефекти

E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден

E585 Ferrous lactate няма данни

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)


E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца

E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни - кубчета бульони

E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства

E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра

E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626

E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626

E631 Disodium inosinate виж 626

E633 Calcium inosinate виж 631

E635 Disodium 5’-ribonucleotide както 626

E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг

E637 Ethyl maltol виж Е636

E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол

 

РАЗНИ (900-1520) (Пенорегулатори Използват се в газираните напитки и др.)

E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон

E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции

E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове

E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни

E913 Lanolin добива се от овча вълна

E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера

E921 L-Cystin вж E920

E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми

E925 Chlorine в обработка на брашната

E926 Chlorine dioxide виж 925

E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни

E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210

E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване

E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества

E950 Acesulphane potassium

E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.

E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака

E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака

E957 Thaumatin изкуствен подсладител, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.

E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации

E967 Xylitol овлажнител - използва се при дъвките

E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки

E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня

E1200 Polydextrose безопасен в малки дози

E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители

E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното

E1400-E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти

E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото

E1510 Ethanol алкохол

E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол

E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент

12.01.09
18:41

И накрая ОБОБЩЕНО :

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО
ПРИ СЪСТАВЯНЕТО НА ТАБЛИЦАТА СА ИЗПОЛЗВАНИ ДАННИ ЗА РАЗРЕШЕНИТЕ
(И ЗАБРАНЕНИ) ЗА УПОТРЕБА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,
АВСТРАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ.
ИЗБРОЕНИТЕ НОМЕРА СА С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ВРЕДНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ.
В СТОКИТЕ С БРИТАНСКИ ПРОИЗХОД ПРЕДСТАВКАТА ”Е” ПОНЯКОГА ОТСЪСТВА,
КАТО ОТБЕЛЯЗВАТ САМО НОМЕРА НА ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА.
НАПРИМЕР ”Е514” СЕ ОТБЕЛЯЗВА ”514”.

ВСИЧКИ ВРЕДНИ ДОБАВКИ (И НЕ САМО НАЙ-ВРЕДНИТЕ):
E102 E104 E107 E110 E120 E122 E123 E124 E127 E128
E129 E131 E132 E133 E151 E153 E154 E155 E160b E160c
E200 E210 E211 E212 E213 E216 E218 E220 E228 E235
E249 E250 E251 E252 E261 E264 E310 E311 E312 E319
E320 E321 E339 E340 E380 E413 E414 E416 E420 E421
E433 E435 E436 E450 E461 E492 E503 E508 E510 E514
E536 E553b E554 E556 E620 E621 E622 E627 E631 E904
E905 E924 E925 E926 E928 E951 E952

_________________________________________________________________
Или разделени на старниччни ефекти от тях

Много опасни: 123

Опасни: 102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301, 302, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406, 480

Ако все пак имате някакви странични ефекти и неразположение проверете първо какво сте консумирали от групите по-горе.

Извинявам се за трите поста един след друг, но така е по-прегледно и по-лесно за търсене ....
И пак благодарности на автора ....!!!!

30.03.09
19:55

На доста места съм писал, но ще напиша и тук. Аспартамът (Е951) е най-безвредният нискокалоричен подсладител. Не само ще го напиша, но и ще се аргументирам:

Информацията е от MSDS.

http://msds.chem.ox.ac.uk/AS/aspartame.html
Toxicology
Generally regarded as safe.

Много ще се радвам, ако някой успее да посочи MSDS, в който аспартамът е посочен като канцероген, тератоген, мутаген и каквото още се сетите. Всъщност това е единствения подсладител, който предпочитам поради това, че е почти безвреден. За сметка на това не мога да препоръчам захарина, тъй като има данни, че е възможен канцероген.

20.07.09
21:26

Не знам колко е “безвреден” аспартама, но за мен е достатъчен факта, че масово всякакви подсладени продукти се рекламират като “Aspartame free”. Всеки да си прави сметката, но мен трудно някой може да ме убеди, че е безвреден :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1