Да поговорим за Е-тата

Прескочи до:

17.04.06
20:27

Прибавям и два интересни линка към темата - 
:arrow: http://www.vegebg.org/materiali/razimniat_vegetarianec.html
:arrow:  http://www.potrebitel.bg/modules.php?name=News&file=article&sid=71

Понеже много съм се чудил и чесал на тази тема ...  Попаднах на една симпатична статийка в последния “Егоист” и реших да я постна, пък на който му е интересно. Да живея без Е-та, започва да ми се превръща във фикс идея и се чувствам мотивиран така, както когато отказвах цигарите.
Сещам се например за пуешкото филе на Браво - има осем Е-та. И така.

ЕЛА, ПОВЪРНИ МЕ
Когато следващият път посегнеш към любимата храна, или напитка, обърни и виж етикета. Я,  колко много непознати думички, букви и цифри? Добре де, не всичко е гадно. И не винаги е канцерогенно...)))

Какво има в хладилника ти?

Кутия прясно мляко със срок на годност до август 2006-та, натурален сок, плодове, шоколад, маслини, пастърма, водка, вино, доматен сок и малко синьо сирене? Не, имам предвид, какво наистина има в хладилника ти.
И ти не знаеш, сигурен съм. Защото признай, че последното което гледаш, е какво пише на етикета. А и да погледнеш, едва ли ще разбереш.Сложничко е. Доста. Там бъка от адитиви, както беше написано не помня къде. Освен познатите ти какао, захар и брашно, в кексчето, което купи преди малко от кварталното Фантастико, има още куп елементи от Менделеевата таблица, които се крият зад неясни конфигурации като Е290 примерно. Пробвай да питаш някого какво е това? Казах ли ти, пълна загадка.
Сега да те светна - не че ги знам нещата, но поразрових тук - там. Значи, това Е означава добавката, за която Европейския съюз си е дал благословията. В зависимост от цифричките зад Е-то, въпросното вещество може да е подкисилител, оцветител, консервант, сгъстител, регулатор на влажността, емулгатор, антиокислител, подсладител, набухвател и прочее...

Кое какво е?

Оцветителите са от Е100 до Е182 - има ги в сладоледа, бонбоните, близалките, всички сладки и газирани напитки.
Консервантите, на които дължиш факта, че имаш мляко, което ще се развали чак през септември 2006-та, са от Е200 до Е299. Примири се, има ги във всичко май.
Антиокислителите, тоест тези, които пазят храната да не се развали на въздуха, почват от Е300 и се  простират до Е399. За това сладкото кисело млекце със сметанката отгоре, може да изкара часове на масата в приятно топлата ти кухня и нищо няма да му стане. Същото важи и за шоколада (е, той малко ще се поразтопи) и колбасите.
Стабилизаторите, или приятелчетата, които държат любимия ти ягодов конфитюр гъст, заемат позиции от Е400 до Е499.
От Е500 до Е599 са емулгаторите. Те пък запазват формата на кекса. Домашният може малко да спадне, но купеният - никога!
Ароматизаторите - о, ароматизаторите! - те са просто навсякъде. Което означава, че на всеки етикет (почти) ще видиш нещо от Е600 до Е699.

Кои са най - гадните?

Ясно е, че всичко това няма запомняне. Пробвай се обаче поне да набиеш в главата си следните три комбинации: Е121, Е123 и Е240. Пръвото е цитрусов червен оцветител, второто е оцветител амарант, а п оследното - консервант формалдехид. Европейският съюз нещо им се мръщи и не ги иска на етикетите. С две думи, опасни са. С една - канцерогенни. Бррр!
Бягай като дявол от тамян (сори за клишего б. р.) и от всички, абсолютно всички мазни храни в пластмасови опаковки! От дългото стоене, на мазнината нещо и става, може и на теб нещо да ти стане. Купувай само манджа, която се съхранява в метални съдове, а като се прибереш, веднага я прехвърли в нещо стъклено, или метално. Само не хващай алуминиевата тавичка, да не се събудиш някой ден с туморче!
Не посягай към пушения бут и пушената рибка - по време на опушването се натрупват неприятни съединения. Нямай вяра на сушените смокини и стафиди - ако са обработени със сяра, което няма как да знаеш, нищо чудно та те заболи главата. А пържените картофки? Любимите ти пържени картофки, ще ти станат по-любими ако си ги приготвяш сам. Иначе не знаеш през мазнината, в която са били потопени, колко други картофчета са минали.. А колкото повече, толкова повече ... рак.  Например на стомаха ти и дебелото черво. Честито на печелившите!

    :arrow:  ТОВА НЕ!
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, 213-217, Е240, Е330, Е447, Е924а, Е294б - КАНЦЕРОГЕННИ

Е171-173, Е320, Е322, Е407, Е447, Е450 - ПРЕЦАКВАТ БЪБРЕЦИТЕ И ЧЕРНИЯ ДРОБ
Е221-226, Е311-313, Е320-З22, Е338-341, Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466 - ПРЕЦАКВАТ ХРАНОСМИЛАНЕТО
Е230-232, Е239, Е311-313 - ДОКАРВАТ АЛЕРГИИ

Е220 - ЕБАВА МАЙКАТА НА ВИТАМИН В1
Е230, Е231, Е232, Е233 - ПРЕЦАКВАТ КОЖАТА

Това заслужава внимание!
вл

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 11.07.10 17:01.

17.04.06
21:02

Винаги съм знаел,че храната ни е бъкана с всякакви боклуци,но никога  не съм се замислял и не съм очаквал,че последствията от това могат да бъдат толкова големи.

Благодаря ти братле,че го сподели това с нас!

SH

17.04.06
22:21

Лелеее благодарско човек ся май и аз ще чета етикетите...  :shock:

ПО ЗДРАВИ

17.04.06
22:34

Сега отворих хладилника и почнах да чета.Главата ме заболя...При положение че се храня сравнително здравословно,като видях кво пише на опаковките...Ами така е.Някои от храните които ядем в нормалните страни биха ги спрели от производство.

17.04.06
23:00

Neo хиляди благодарности за просветлението!

21.04.06
12:21

Който разбира английски това може да му е от полза
http://www.bysoft.com/dl1.php?file=FoodAdditives.exe

PS

30.04.06
15:49

прибави е951 - аспартам...който незнае какво е да прочете тук

30.04.06
18:49

[quote author=“psixar”]прибави е951 - аспартам...който незнае какво е да прочете тук

повече нема да пипнем храна с Е-та

[quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“psixar”]прибави е951 - аспартам...който незнае какво е да прочете тук

повече нема да пипнем храна с Е-та

Не говори глупости! Вода ли ще ядеш?!  :evil:

ZW

30.04.06
19:28

[quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“psixar”]прибави е951 - аспартам...който незнае какво е да прочете тук

повече нема да пипнем храна с Е-та

Не всички Е-та са вредни. Някои от тях са важни консерванти.

30.04.06
20:14

[quote author=“zwei0”][quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“psixar”]прибави е951 - аспартам...който незнае какво е да прочете тук

повече нема да пипнем храна с Е-та

Не всички Е-та са вредни. Някои от тях са важни консерванти.

Мансон просто се ограничавам като цяло от тях
най-вредните ще ги избягвам
не приемай винаги думите ми буквално

30.04.06
21:30

Не е толкова трудно да живееш без Е-та, или поне да ги ограничиш до абсолютния минимум. Според мен няма такова нещо като”не всички са вредни”. Ако може някой да ми каже кои по-точно са полезните. Вредни са и то много. Месо, яйца, мляко-чисто, плодове, зеленчуци, ядки, сирене, извара... тука ги няма. Опитват се да ни тъпчат с всякакви боклуци и почти успяват да ни внушат, че не са вредни, пък и всички ги ядат. От всички страни. То само като пуснеш телевизора, едни миловидни хайванчета се грижат шоколада да е от най-чистото алпийско мляко, еди кой си го направи и жена му ще черпи с бонбони, няк`ва филия не иска да изпуска малкия Томи, а като чуя песничката за Рама маргарин, направо ми идва да изляза и да пуцам с пищовите!

AN

30.04.06
22:16

хахахахаахахахахахах. Евала, супер инфо. Не че ще спра да ги ям, ама поне онези трите може да избягвам.

SI

01.05.06
02:10

Дам, дам - във филето, което толкова често консумирам - на Цветко Лалов пуешко - има Е450, Е407, Е300, Е330 - всички ги има в черния списък горе  :? .

ZW

01.05.06
10:13

Безопасни са:
E100,E101,E140,E160a,E170,E300-Е309(тези от 300 до 309 са антиоксиданти - витамини и техните производни,така че може да се каже, че са полезни),E401,Е402,Е403,Е406,Е407,Е412.

01.05.06
13:37

Няма смисъл да се убеждаваме сега, че има безопасни. Защото няма. Има по-малко опасни, но БЕЗопасни..  :lol:  А пък това за полезните - без коментар. Ти как си го представяш? Влизат отпред и излизат отзад и ... нищо? Няма такъв филм. В краткосрочен план - да, но в дългосрочен - увреждат трайно и необратимо. Човечеството едва от няколко десетки години обработва храната си с химикали, на които организма няма идея как да се противопостави, как да преработи, как да неутрализира. И всичко това се прави единствено в услуга на производителя, не на потребителя. Парите естествено отиват при първия, който предимно чрез реклама ни внушава, че храната, която ни продава, освен вкусна и питателна е полезна и здравословна. Резултатът - бавно, но системно натравяне.

SI

01.05.06
14:41

[quote author=“zwei0”]Безопасни са:
E100,E101,E140,E160a,E170,E300-Е309(тези от 300 до 309 са антиоксиданти - витамини и техните производни,така че може да се каже, че са полезни),E401,Е402,Е403,Е406,Е407,Е412.

Е171-173, Е320, Е322, Е407, Е447, Е450 - ПРЕЦАКВАТ БЪБРЕЦИТЕ И ЧЕРНИЯ ДРОБ

Е на кой да вярваме ?

AN

01.05.06
14:57

Хм, на протиена ми (ОН 100% Уей) пише че има “artificial flavour”, но не казват какъв точно. Тези американски стандарти нещо са наредени в ущърб на потребителя. Продава се и същия протеин, но се води натурален. Някой може ли да каже с какво е по-добър?

SI

01.05.06
15:13

Ами предполагам, че няма да е овкусен...

AN

01.05.06
15:23

едва ли е само това, защото е доста по-скъп

01.05.06
15:24

Готина статиика, мерси.

Един от начините да се спасим ДО НЯКЪДЕ от тези екстри е като ядем повече НЕОБРАБОТВАНИ много химически храни.

Чисто месо вместо кайма или кремвирчи или някакви консерви...
Плодове вместо нятурялни сокове... Яйца вместо каквито и да е яйчни продукти които са 102 процента тъпкани с консервани заради малката трайност на яйцата...

Същото е и с месото, за да не се вмиеише му хакат 1 кило Е-та...

Тук при мен има друг хит, яденета готови за консумация, само като минат през микровълново... вътре в тях е направо джингла, на Менделеев ще му се отвори работа поне за 2 месеца ако трябва да опише съдържанието...
:wink:

П.П. [quote author=“sideways”][quote author=“zwei0”]Безопасни са:
E100,E101,E140,E160a,E170,E300-Е309(тези от 300 до 309 са антиоксиданти - витамини и техните производни,така че може да се каже, че са полезни),E401,Е402,Е403,Е406,Е407,Е412.

Е171-173, Е320, Е322, Е407, Е447, Е450 - ПРЕЦАКВАТ БЪБРЕЦИТЕ И ЧЕРНИЯ ДРОБ

Е на кой да вярваме ?

:lol:  Може би идеята е, че като ти прецакат само единия бъбрек, няма да умреш, тоест не са животоопасни.  :wink:

ZW

01.05.06
19:08

http://www.food-info.net/uk/index.htm - Един от многото сайтове, но все пак доста добро описание на различните съставки.

01.05.06
20:50

[quote author=“zwei0”]http://www.food-info.net/uk/index.htm - Един от многото сайтове, но все пак доста добро описание на различните съставки.

Вижте хора няма как да ги няма тея Е-та поради простата причина,че ако бързо се разваляха работите няма как да се продадат като се развалят и големите компании ще понесат доста загуби не мислите ли ?

AN

01.05.06
20:55

ами аз поне не само го мисля, но съм убеден че няма друг начин. Оборудването за пакетиране в чиста среда (тоест елиминиращо нуждата от консерванти) например е много по-скъпо от стандартното пакетиращо и бутлиращо оборудване. Така че няма как без Е-та. Въпросът е да се избягват по-гадните

01.05.06
22:40

[quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“zwei0”]http://www.food-info.net/uk/index.htm - Един от многото сайтове, но все пак доста добро описание на различните съставки.

Вижте хора няма как да ги няма тея Е-та поради простата причина,че ако бързо се разваляха работите няма как да се продадат като се развалят и големите компании ще понесат доста загуби не мислите ли ?

DirtyandNasty прав си но винаги си има и напълно натурални продукти с малък срок на годност които се радват на клиенти - примерно докато бях в Малта си имаше един бутилиран портокалов сок със срок на годност 2 дни без никакви Е-та и аз такъв си вземах постоянно а не “прясно” изстискания на различните компании който е със срок на годност 1 година но е и 100% натурален  :lol:

Иначе най-доброто което можем да направим е да избягваме максимално храни който очевидно са фраш със гадости(веднага ми идва на ум млякото на Meggle - мляко без охлаждане нещо не ми се вярва). В най-добрия случай трябва да се стремим максимално ние да си приготвяме храната но да си признаем колко от нас имат времето за това? На мен лично готвенето ми е страст но понякога наистина отнема адски много време, а и в ден след работа готвенето може да бъде и мъчение.

03.05.06
14:32

[quote author=”Миркони”][quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“zwei0”]http://www.food-info.net/uk/index.htm - Един от многото сайтове, но все пак доста добро описание на различните съставки.

Вижте хора няма как да ги няма тея Е-та поради простата причина,че ако бързо се разваляха работите няма как да се продадат като се развалят и големите компании ще понесат доста загуби не мислите ли ?

DirtyandNasty прав си но винаги си има и напълно натурални продукти с малък срок на годност които се радват на клиенти - примерно докато бях в Малта си имаше един бутилиран портокалов сок със срок на годност 2 дни без никакви Е-та и аз такъв си вземах постоянно а не “прясно” изстискания на различните компании който е със срок на годност 1 година но е и 100% натурален  :lol:

Иначе най-доброто което можем да направим е да избягваме максимално храни който очевидно са фраш със гадости(веднага ми идва на ум млякото на Meggle - мляко без охлаждане нещо не ми се вярва). В най-добрия случай трябва да се стремим максимално ние да си приготвяме храната но да си признаем колко от нас имат времето за това? На мен лично готвенето ми е страст но понякога наистина отнема адски много време, а и в ден след работа готвенето може да бъде и мъчение.

Гледайте са кво намерих :
ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)

E100* Curcumin -Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Узползвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. ‘рибени пръсти’).
E101* Riboflavin (vitamin B2), - Riboflavin-5’-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., - масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children’s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени “люспи” от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10.  - Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. - HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично.  - HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines - Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine - Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth - Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4,  - синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3.  - Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G - Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40.  - Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. -  Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, -  синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1,  - синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll - Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins - Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен,  - черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво.  - Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво -  въглищно катранна и “azo” (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин -  оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin - Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin - Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
-  съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8’-carotenal (C30)  - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8’-carotenic acid (C30)  - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein - Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin -  Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin -  Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins - Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate - Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при ‘високи дози’.
E171 Titanium dioxide - Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides - Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във ‘високи дози’.
E173 Aluminium - Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.

E200   Sorbic acid             Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201   Sodium sorbate       Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202   Potassium sorbate   Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203   Calcium sorbate       Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210   Benzoic acid           Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211   Sodium benzoate     Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212   Potassium benzoate   Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213   Calcium benzoate     Калциев бензоат. Вж. E212.

E214   Ethyl4-hydroxybenzoate     Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215   Sodium salt                   Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216   Propylparaben                         Възможен контактен алерген.

E217   Propyl4-hydroxybenzoate     Забранен в Австралия.

E218   Methylparaben               Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219   Methyl4-hydroxybenzoate   Забранен в Австралия.

E220   Sulphur dioxides     Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати.  HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221   Sodium sulphite               Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222   Sodium bisulphite             Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223   Sodium metabisulphite       Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224   Potassium metabisulphite   Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225   Potassium sulphite           Калиев сулфит. Вж. E220.

E226   Calcium sulphite             Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227   Calcium hydrogen sulphite   Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228   Potassium bisulphite         Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230   Biphenyl, Diphenyl           Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231   2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol     Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232   Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol             Вж. E231.

E233   Thiabendazole                 Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234   Nisin           Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235   Natamycin     Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината  за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236   Formic acid           Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237   Sodium formate       Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238   Calcium formate     Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239   Hexamine             Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249   Potassium nitrite     Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250   Sodium nitrite                 Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251   Sodium nitrate               Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252*  Potassium nitrate     Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260   Acetic acid           Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261   Potassium acetate     Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262   Sodium diacetate, sodium acetate   Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263   Calcium acetate       Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264   Amonium acetate     Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270*  Lactic acid     Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280   Propionic acid         Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281   Sodium propionate   Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282   Calcium propionate   Вж. E281.

E283   Potassium propionate         Вж. E281.

E290   Carbon dioxide   Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

03.05.06
14:39

Продължавам:
Какво трябва да знаем за хранителните добавки?


Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките - вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин - жълт оцветител №7)
Е101 (рибофлавин - водоразтворим витамин В2)
Е140 (хлорофил - зелен оцветител №1)
Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)
Е162 (оцветител от цвекло)
Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)
от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)
Е270 (млечна киселина)
Е290 (въглена киселина)
Е296 (ябълчена киселина)
Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)
Е322 (лецитин)
от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)
от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)
Подсладители:

Е950 (ацесулфат)
Е959 (неохесперидин - портокалов глюкозид)
Емулгатори:

Е440 (пектин)
Желиращи:

Е422 (глицерин)
Е415 (ксантин)
!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки

Е121 - цитрусов червен оцветител
Е123 - оцветител амарант
Е240 - консервант формалдехид
Как правилно да изберем подходящата стока?
Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като “без консерванти”.
- По възможност се откажете от продукти с подсладители.
- Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.
- Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.
- В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

Група добавки Вид Качества Приложение
E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка)
E300 - E399 Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти - подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори, Сгъстители Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта 
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта 
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки Газирани напитки

04.05.06
15:59

В момента гледам готовите вакумирани пилешки пържоли на една фирма. Виждам Е450, Е451 ,Е407, Е410, Е415, Е316.
Има Е407 , в крайна сметка той към малко вредните или към много вредните спада?

04.05.06
16:37

[quote author=“diksi”]В момента гледам готовите вакумирани пилешки пържоли на една фирма. Виждам Е450, Е451 ,Е407, Е410, Е415, Е316.
Има Е407 , в крайна сметка той към малко вредните или към много вредните спада?

май към малко вредните ама нали все пак е вреден... :roll:

02.07.06
18:05

Знаете ли колко от тея неща ги има в полезните храни ??? Прекалено лесно се впечатлявате от нещата, които четете ...

SH

11.07.06
16:06

За мен простичко нещата стоят така.Който иска да избягва Е-тата може преспокойно да се храни със сурови (имам предвид да ги купите сурови,а не да ги ядете сурови :) ) месо,яйца,млека,зеленчуци,плодове,ориз,картофи,ядки(така или иначе това е основно храната на трениращите,респективно на пишещите в този форум).Нека всеки си прецени сам,като разбира се не изпадаме в крайности. :D

П.П. Защо са Ви готови пържоли(освен в краен случай),като приготвянето им отнема има-няма 10мин.

24.08.06
23:38

относно тази тема за прочутите Е-та “убиици” доста се замислих и докато затварях тая вечер магазините започнах да оглеждам стоката за наличие на Е-та и ми стана интересно значи на доста неща има Е-та (помня само Е100 и Е160 , само те ми останаха в главата обаче имаши и ощи други) , обаче също ми направи впечатление , че на млечните продукти (кисело и прясно мляко специално и на пакетираният кашкавал) гледах , гледах обаче нямаши никви Е-та , тъй че значи млечните продукти несадържат от тези вредни Е-та ? или не са ги написали ? и също ще е добре да ме усведомите кой други храни садържат от вредните Е-та , като се има предвид , че ям само млечни продукти , яйца , овесени ядки(който също май несъдържат никви Е-та или поне не пише на опаковката) , пилешко месо , риба и в по големи количества ям това рядко ям нещо друго !!

Благодаря много!

25.08.06
08:03

[quote author=“Sharp”]За мен простичко нещата стоят така.Който иска да избягва Е-тата може преспокойно да се храни със сурови (имам предвид да ги купите сурови,а не да ги ядете сурови :) ) месо,яйца,млека,зеленчуци,плодове,ориз,картофи,ядки(така или иначе това е основно храната на трениращите,респективно на пишещите в този форум).Нека всеки си прецени сам,като разбира се не изпадаме в крайности. :D

П.П. Защо са Ви готови пържоли(освен в краен случай),като приготвянето им отнема има-няма 10мин.

Това не е гаранция какво ще погълнеш в крайна сметка! Животните от които се добива месото и др. животински продукти не се знае с какво са хранени. Ако някой може да ми обясни как за 90 дни от едно пиленце се получава 3 кг. живо тегло бройлер или пък от едно прасенце след 4-6 месеца става 110-130 кг. прасе - не става с фитнес!! И там всичко е химия в храната и то не с такъв контрол както при хората - визирам Е-тата. Ами в земеделието? Някой знае ли с какво са третирани растенията - торове, химикали, отрови срещу вредители и т.н. ....
Единствено ако имате баба и дядо на село, които гледат животни, имат градина и наоколо няма промишлени предприятия - от там може да разчитате на що годе екологично чисти продукти ;)

25.08.06
22:47

Имах таблица с Е-та направи ми впечатление че от 190 до 230 мисля че беше бяха канцерогенни и предизвикват Рак

SH

27.08.06
04:13

shemeta,абсолютно правилно! Но в обществото,в което живеем, за съжаление тези храни са просто неизбежни...Твърде малко хора имат баба и дядо ,които да отглеждат животни или да си имат градина.Така че аз написах само това,с което всички могат да се съобразяват.Иначе то е ясно,че едва ли има нещо полезно ,което реално слагаме в устата си...
ASTOR,то си е направо страшно като вземеш да четеш за Е-тата и какво предизвикват :shock:

07.10.06
00:08

Най-просто е просто да не ядем храни в опаковки. Не че като си купиш прясно месо знаеш с какво са хранили телето, ама все пак се надяваш, че няма Е....

И не е чак толкова трудно като свикне човек...

02.11.06
23:07

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 21:37.

03.11.06
18:19

mitaka101, е тва се казва прецизност! уважавам :)

14.12.06
09:45

До колкото ми е казвала майка ми, аспатам-е 951 е най-вредния. Надебелява се и предизвиква куп болести както сърдечни, така и на кръвта. е952 и 954 също са от неговия сорт и комбинирани(по принцип ги имам във всички ДЕРБИТА
и студени чайове(за нести незнам). Също така в лимонадите и оранжадите. Кока колата обаче е още по вредна! Разбрах че скоро индийците са притисналите кока кола компани да разкрие формулата на колата, иначе ще затворят пазара на кола във Индия (1 млрд 300 млн души) и разбрали, че в колата освен куб химични лайна(с извинение за израза) имало и ОТРОВА ЗА НАСЕКОМИ, във 20 пъти по-голямо количество от позволеното за слагане в газирани напитки!

FI

14.12.06
10:06

[quote author=“13_Godini_Fitnes_Boy”]ПП: Лошото е че 99% от днешните стоки на пазара са със Е-та. И во шоколада, в месото, луканката, хлеба-истинският хляб и след 1 седмица е годен. А сега за 1-2 дена става твърд като гранит. Затова е най-добре да ядете плодове и зеленчуци, от познат търговец, който не ги пръска с вредни разтвори. Хляба е хубаво сами да си го печете!

Абе на тебе майка ти да не е Лидя Ковачева?:wink:

Има бутон edit, престани да пишеш поредни постове.

14.12.06
10:14

1.-Не не е  :)
2.-В други форуми го натискам туй едит, но не успях да го намеря тука.
Не пускай поредни постове !!!!! Бутона е ПРОМЕНИ !!!!!
ASTOR

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1