Тичане по стълби

Прескочи до:

19.04.06
08:56

Здравейте! От 2 седмици съм на НВД и както можете да предположите силата и издържливостта ми доста намаляха. Вече не мога да тичам след тренировката с тежести, защото нямам сили за това. Поради тази причина реших да правя кардиото в дните, в които не съм на фитнес, но тъй като нямам възможност да тичам или да скачам на въже ще тичам по стълбите във входа /живея в 8 етажен блок/. Та въпроса ми е някой от вас правил ли го е, има ли някакви правила и т.н. Който има информация или мнение по въпроса може да се включи. Всичко ще ми е от полза.

РР. Тази сутрин се пробвах, но не издържах повече от 5 мин :( Краката се натоварват изключително много.

Поздрави!!!

19.04.06
10:24

[quote author=“gentleman”]

РР. Тази сутрин се пробвах, но не издържах повече от 5 мин :( Краката се натоварват изключително много.

Това е проблема. Натоварването влиза повече като анаеробен режим на работа, а не аеробен - какъвто на теб ти трябва. За издържливост и за частична хипертрофия и сила на краката става, но за твойте цели по-добре по-продължително и по-леко тичане в парк(примерно).

19.04.06
11:18

Това за парка или стадиона е ясно, но аз нямам възможност да го правя, защото излизам много рано сутринта за работа. Имам и парк и стадион до нас, но рано сутринта е пълно с глутници кучета, които се нахвърлят на всичко живо и от тази гледна точка тичането е mission impossible.Затова искам да заменя тичането с нещо друго. Дайте някаква идея.

Поздрави!!!

19.04.06
11:24

[quote author=“gentleman”]... Имам и парк и стадион до нас, но рано сутринта е пълно с глутници кучета, които се нахвърлят на всичко живо и от тази гледна точка тичането е mission impossible.Затова искам да заменя тичането с нещо друго. Дайте някаква идея.

Поздрави!!!

Извикай Том Круз и бягайте заедно за да стане mission possible… :wink:  :wink:  :wink:
Велоергометър...

19.04.06
11:49

[quote author=“gentleman”] Дайте някаква идея.

Можеш да опиташ тичане на място. По-евтино ще ти излезе от велоергометър. А и можеш да го практикуваш в собствената си стая.

19.04.06
12:31

Не, не, не... изкачването на стълби е една от най-добрите аеробики - да не говорим как стяга дупето и прасците... Допреди 2 седмици го правех редовно - по 40 минути в блока (5 етажен). Самият аз в началото нагоре се изкачвах сравнително енергично, а надолу слизам нормално. Като се поуморя и нагоре и надоло просто ходя, но бъдете сигурни че пулса се вдига - натоварването е голямо. Задължително стъпваш на всяко стъпало... сега малко бързам, но пиши ако имаш повече въпроси.. но добре си се ориентирала.

19.04.06
16:13

Благодаря ти, Као! Точно от такава информация имах нужда. За сега нямам повече въпроси, но ще видя дали няма да изникне нещо ново след следващото катерене :)

Поздрави!!!

19.04.06
21:21

Малко съм озадачена от тази тема. Съседите ти не пртестират ли срещу това да тропаш нагоре надолу? Иначе моето тотално аматьорско мнение е: качването на стълби напомня на степера, на който аз лично съм заклета фенка :D

ПП Ако съм казала голяма глупост, не ми се карайте много. Както казах, аматьорско мнение...

20.04.06
00:25

Натоварването е пъти по-добро от степера... според мен трябва да се опита за да разберете за какво става въпрос ;)

20.04.06
00:48

Съседите не биха се зарадвали особено. Поне при мен е панелка блока и се чува. Не знам при вас как е.

20.04.06
08:49

Ами, и при мене е панелка и се чува, но аз тичам без маратонки /само по едни дебели вълнени чорапи/ , за да не вдигам шум рано сутринта. Така хем вълкът-сит, хем агнето-цяло :D До този момент никой не се е оплакал, а и няма как, защото единственият звук, който се чува е от триенето на шушляка ми.
Днес увеличих на 10 мин. и съм много доволна. Ако успея да задържа темпото, до средата на следващата седмица ще съм на 30 мин., което е и целта.
Не съм пробвала как е на степер, но натоварването по стълби си е доста голямо. Имам лека мускулна треска на дупето, мускулите под него и на прасците.

Поздрави!!!

21.04.06
08:59

Току що ми хрумна нещо и искам да ви питам какво мислите. По принцип тренирам крака 2 пъти седмично, но след като почти всеки ги натоварвам с това тичане по стълбите, дали няма да е по добре да ги тренирам само 1 път?

Поздрави!!!

21.04.06
15:36

Много е индивидуално... продължи да ги тренираш както досега и ако с времето усетиш да си изтощена или да ти пада силата явно не възстановяваш добре и трябва да ги правиш 1 път седмично... в противен случай процедирай както досега... ами като цяло мисля че след като посвикнеш с по-голямото натоварване няма да е проблем да си тренираш като досега без да претренираш... пък и нали с времето трябва да се увеличава натоварването ;)

23.04.06
08:53

Бих искала да Ви попитам ... всички стълби на многоетажните си сгради ли изкачвате или само определен брой стълби. Аз също живея в панелка, която обаче е много зле поддържана и при търчане нагоре надолу може да попадна на много “интересни” неща.

Та въпсоса ми е дали ако търча само на 15-30 стъпала натоварването ще е по различно?

25.04.06
08:54

Ами, знам ли :roll: По принцип голямото натоварване идва от тичането нагоре, така че, ако тичаш само 15-30 стълби нагоре, може би няма да се натоварваш толкова много,но можеш да пробваш. При всички положения ще е по-добре отколкото, ако не правиш нищо. Само внимавай да не ти се завие свят :) joke Изчакай и другите да си кажат мнението, защото моят стаж е незначителен. Все пак, ако търсиш само кардио натоварване, ще ти свърши работа.

За тренирането на крака в зала: Тази седмица ще ги тренирам 1 път и от следващата пак започвам 2 пъти. Все пак доста ги изцеждам по тези стълби. Хубавото е, че вече имам напредък и ги чувстам по различен начин. Не ме болят толкова при изкачванията нагоре и твърдо си тичам 10мин.

Поздрави!!!

13.05.06
19:17

[quote author=“kao”]Не, не, не... изкачването на стълби е една от най-добрите аеробики - да не говорим как стяга дупето и прасците.

А като правило коя част натоварва най-много
Питам защото ми се струва добре приложимо тъй като не изисква много отделено време.Проблема при мен е прасците не са ми никак мънички :( като дете тренирах ски и сега май това е единствения мускул който не се превърна отчасти в мазнинки след бременността.
Така че не смея да правя подобен род упражнения от страх да не ги уголемя още повече.
Абе надявам се да не съм права :oops:

13.05.06
20:14

Товари прасците доста... но ако вкараш НВД като начин на хранене и правиш стълби ще си много доволна.. снощи правих 40 минути и се чувствам перфектно... сега ще се опитам 2 седмици всяка вечер по 40 мин.. да видим ще смъкна ли 2 килограма...

Много ми харесва това че от стълбите долната част на тялото зверски се оформя... ;) прасците ми са се изрязали много добре :)

13.05.06
20:19

Добре,ами от всеки ден по 40 минути не се ли притесняваш,че ще свалиш мускулна маса(повечко),особено на краката,понеже няма да могат да въстановяват от тренировка?

13.05.06
20:33

Ами аз за НДВ много не знам  :oops: аз до сега съм успявала с разделно хранене да си регулирам донякъде килограмите....малко тичане...но маи намаля една част от тялото дето не исках.Да му се не види най видим резултата беше че гърдите ми се смалиха значително.бягах всяка сутрин около 1 месец

13.05.06
20:42

[quote author=“Size”]Добре,ами от всеки ден по 40 минути не се ли притесняваш,че ще свалиш мускулна маса(повечко),особено на краката,понеже няма да могат да въстановяват от тренировка?

Досега никога не съм свалял маса от краката, аз съм бивш футболист и краката ми са мн добре развити. А и нямам нищо против да загубя малко маса от краката и без това не са малки :) но от тичане и стълби свалям само мазнини - и краката се очертават перфектно :) а и аз съм свикнал да ги товаря по много - пример до преди час играх 120 минути футбол - довечера пак ще правя стълби  и няма да имам проблем с възстановяване или загуба на маса :)

13.05.06
21:05

е аз не се надявам да сваля от прасците си...а да не ги уголемя
сега съм решила да тръгвам и на фитнес...ама идея си нямам къде.трябва да е и с  добър инструктор защото аз лесно трупам маса...а аз искам да сваля  168 см 65кг.

19.05.06
18:24

Миналата година си свалих гимнастиката на Ана Курникова, та ето какво ми хрумна гледайки аеробната част, която по мое мнение скромно е доста добра. Взех си едно блокче ITONG (газобетон) с идеята да повторя упражненията, които тя прави с подобно в къщи Разбира се подчинявайки се на женската си лакомия взех това с височина 20 см, което го направи напълно неподходящо за повечето упражнения, но затова пък е перфектно за интервално кардио от типа “качване на стълби”. Та за тези, които като мен смятат купуването на скъп уред за вкъщи за безмислено, а и за тези, които като мен смятат тичането по стълбите на родната панелка за смущаващо и неприятно, това си е някакво приемливо решение. А за прасците да кажа че смъкнах обиколките на развитите си джоланчета, ако мога да съдя за това по ботушките, които си купих тая зима.

02.03.09
11:36

Моето скромно мнение е, че долната част на тялото и  особенно прасците са най-отдалечени от тялото и именно поради това правенето на стълби не води до загуба на мусколна маса.Напротив огормя и развива по добре бедрата ..... :)

02.03.09
12:41

Пф кфо напрай ти ве бро :bug:  възроди тема от 2006г.  :zip:

Георги Николаев

05.03.09
19:20

Напълно съм съгласен с Калоян. Това е любимото ми кардио. Миналата година си поставих рекорд - 5 дванайсететажни блока, нагоре и надолу, плюс растоянитето между блоковете, което е около 20 метра между всеки, това общо за 19 мин 30 сек. Но това беше свинщина. Иначе - 25 минути смятам че стигат, това е много интензивно. Супер интервална тренировка е - осоено в слчая който описах - имаш 5 хипер-интензивни интервала на изкачване, 5 средно интендизвно на слизане и 5 нискоинтензивни, зада си събереш силите, на предвижване с бързо ходене между всеки два съседни блока. 19 мин 30 сек, беше за рекорд, но едно такова 25 минутно, какво вече казах за мен е перфектното кардио.
Бързо ще свинкете. Но първоначално - 15 минути. Ако и това не можете - по-малко, но хайде без лигавене - ако не си изкарате душата от бързане, но не се и бавите, в едно добро умерено темпо трябва да можете да издържите 15 минути.

09.05.09
10:55

Привет ;) ,

и аз от много време съм си мислила да посегна към това....много са били причините, които са ме спирали....

сега обаче - надъхана от резултатите от аеробните в залата и едни коментари за целулита при ежедневено кардио - реших => започвам

сутрин преди работа всеки ден, когато може  след това ;)

днес стартирах.....забелязах, че е хубаво да имаш цел, мобилизираш се - така реших 5 пъти 12 етажа, друго, което съм забелязала, че е хубаво да подържам темпо, което ми понася и да дишам добре

така обаче, забелязах, че ще мога поне още 2 пъти - да станат 7 пъти нагоре надолу - освен това - като включих и тавана и мазето - станаха 14 етажа....

после реших - хайде още малко и още малко и станаха 12 или 13 пъти - в някакъв момент се обърках = 1 час

не съм летяла по-стълбите, но се вслушах в това да стъпвам на всяко стъпало....иначе като бързам нагоре ги взимам през 1-2

сега не - все едно си подтичвам - без да бързам

определено можех и още доста, може би защото не прекалих с усилията

четох, че от 45 до 60 минути аеробни е добре, след това не било добре и гледам да е така - но до сега през ден в залта, а вече надявам се всеки ден

момичето, което споделяше за целулита - посочи доста по-дълго време, но аз и няма чак толквоа време за посвещаване

не знам дали и какъв резултат ще има след няколко месеца, но ще ми е интерсно, имам няколко снимки на крака в момента, ще видим как ще е после ;))))

за дисциплината мисля, че няма проблеми да съм дисциплнирана, стига д ане ми е зле - тогава съм разумна ;))))

Мнението беше редактирано от divna на 09.05.09 11:02.

10.05.09
09:41

Ден втори ;))))

днес повторих упражнението....само, че вече не броих колко пъти нагоре и надолу - а само засичах време - общо време....

реших да е малко по-интензивно, естествено и уморително и реших да спра на 40 минута.....със сигурност - щях д аизкарам до 60, ама като се има предвид, че довечера ще съм в залата и там час анаеробни и час аеробни....реших да не се изсилвам

обаче - какво забелязах - тази сутрин - лека, много лека - тресчица (мускулна) на някакво бедрено мускулче и на прасците - но няка на страничните - външни мукули

за сега си харесвам краката и не искам да стават разни крачища....малко ме е страх - ако така продължа до къде ще я докарам.....ама ще видим по снимките - сегашните versus следващите ;)))

друго, което ме притесняваше - как ще отида на работа - след 1 час тичане - имам предвид умората - обаче се чувствам супер....нищо ми няма, дали оначе след ежедневен такъв ритъм ще е така?

имате ли опит

нищо не пия - по принцип и общо взето не наблягам много на храненето, не закусвам изобщо....течности пия около 4-5 литра на ден - не газирано....

Здравейте, аз от около месец тичам на мясно и е доста ефективно за изгаране на мазними, (лично при мене е мазнините на корема) и съм доста доволен но след тези четения за бягането по скълби ще го пробвам и това, днес направих едина тренировка от 5интервала по 15етажа, веднага след фитнес, така ме по съветваха ако искам да изгарям излишните мазнини, след време ще видиме ефекта. Що се отнася до пиене на нещо аз консумирам само “Изостар” това е общо взето доста безвредно вещество свободно се продва във верига магазини БИЛЛА поне от там си го купувам. Надявам се да има и още коментари по темата!

моята схема е:
всичко се прави по 1 етаж
бягане бързо като стъпваш на всяко стъпало
изкачване пак бързо но през стъпало
изкачване бавно през 2 стъпала
изкачване с подскоци на всяко стъпало
високо коляно на всяко стъпало
почивка 1 мин

и така докато можеш. 15-20 мин ти е досатъчно. МНого е натоварващо :)

Изостар е пилен шит - зааааар зааар и още заар

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 20.01.10 08:56.

21.01.10
13:08

аз тренирам футбол и сега докато няма тренировки тичах в парка,но сега в този сняг няма как да се тича...и започнах на стълбите...3 пъти от 1 до 17 етаж...

казано от Венцеслава Атилова на 20.01.10, 08:54:

Изостар е пилен шит - зааааар зааар и още заар

Е... лошо нещо ли е захарта? :P Isostar съдържа захар, дехидратиран глюкозен сироп и малтодекстрин. Използвам го за овкусяване на тренировъчна напитка - слагам по 1 мерителна лъжичка на около 1 литър вода. Така се получават 11-12 g от споменатите въглехидрати, които не мисля, че са фатални за никой около и по време на тренировка. Производителят препоръчва 3 лъжички + 500 ml вода...

Колкото до стълбите - комбинации има много. Като се започне с отскоци с два крака във всички варианти (на всяко стъпало, през едно или няколко стъпала, със “заекване”, с разтваряне на краката встрани, редуване на ляво и дясно), може да се продължи на един крак (същите неща за всеки крак)... Преди всичко бих посъветвал да се скача с ръце на гърба, за да не помагат те на краката. Така става по-трудничко, но си струва според мен.

Това с ръцете на гърба доста добра идея, ще го пробвам при следваща тренировка, незнам но конкретно за изостар, мисля си че е доста безвреден и хубав като сокче.

22.01.10
14:31

Моята схема за изкачване на стълби е през стъпало, като се получава нещо като напъди. Сгъвката при коляното е 90 градуса. 7-8 етажа нагоре, а надолу с леко подтичкване. Просто е уникално. Много по-натоварващо от друг тип аеробна дейност.

28.01.10
14:36

казано от AlexK на 22.01.10, 14:31:

Моята схема за изкачване на стълби е през стъпало, като се получава нещо като напъди. Сгъвката при коляното е 90 градуса. 7-8 етажа нагоре, а надолу с леко подтичкване. Просто е уникално. Много по-натоварващо от друг тип аеробна дейност.

Супер е, вече 2 дни правя такова кардио и наистина е по- добре от монотонното въртене на велоергометъра ..

казано от Цветомир Георгиев на 21.01.10, 17:55:

Това с ръцете на гърба доста добра идея...

Хе... защото така не помагаш с ръцете при изтласкването на тялото. :-P
Те са маса и дават инерция, която подпомага краката. За тези цели е по-добре ръцете да не участват (според мен)-

Благодаря за пояснението!

01.02.10
13:21

Доста калории се горят с това. Жена ми го прави вчера и пулсомера засече за 20 мин 35гр. мазнини и 280 калории.
За да не ви е скучно кардиото - http://nik.pevik.com/Днес-Тичах-на-12-Градуса/ вижте моят опит с cardio coach.

14.02.10
10:25

За да е максимално ефективно слизането надолу по стъпалата, трябва да сте с ръце в джобовете си :) :)  :lol:

09.08.10
15:22

Някой може ли да ми обясни каква е разликата между тичането навън и тичането на едно място (вкъщи)? Когато тичам на място не се задъхвам толко,но това значи ли че ефектът е по-малък?

Мнението беше редактирано от Maria на 09.08.10 15:24.

09.08.10
16:21

Как тичаш на едно място бе o_O

Ангел Василев Тодоров

09.08.10
19:43

Пробвай да тичаш на едно място навън, пред повече хора за да те стимулират, а във вкъщи тичай обикаляйки около нещо, например саксия и виж каква е разликата, този път може би ефектът ще е обратен и ще се задъхваш повече във вкъщи отколкото навън.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1