02.08.04
13:41
Боли си ме от край време и не му обръщам внимание. Четох обаче, че проблема ми може би идва от това, че кръста ми е слаб. За целта трябва да се тренира лумбалната зона и мускулите наречени еректори, които са разположени там. Най-добри упражнения са наведжания напред с щанга на раменете и мъртвата тяга. Редувам ги от известно време и не съм забелязал болките да се увеличават, но и не намаляват, аз и не чакам толкова бърз ефект. Направи ми впечатление, че навежданията натоварват и коремните мускули. освен това, когато ти заякнат еректорите, би трябвало да се повишат постиженията на клек и мъртва тяга. Излиза, че това упражнение е страхотно, но откакто пиша тук никой не го е споменавал. Та ми се искаше да го обсъдим. Да продължа ли да го правя и какви са вашите впечатления.
Може би трябваше да го постна в секция Упражнения, но понеже е намесен и кръста реших, че тук е по-удачното място.
аз бях пуснал такава тема наскоро, мисля че беше “гръбни еректори” в упражнения, потърси я.
И аз мисля, че упражненията за еректорите са изключително важни, но засега правя само хиперекстензии в деня за гръб (3x20, но много бавно, концентрирано и с пълен обхват), като позаякна малко в тази област смятам да опитам и “добро утро” - навеждане с щанга, което е тежката артилерия.
Щом имаш проблеми с кръста внимавай много и загрявай добре, но мисля, че с трениране на еректорите болките ти ще отшумят постепенно.
02.08.04
16:23
Хм. Човеко...
Постни го в секцията на личния ти лекар. Нека те прегледат и да ти кажат що е. Може да е дископатия; може да е захабен прешлен, може да е разтегнат мускул, може да е “привършила смазочната течност”. Може даже да са и бъбреците.
Диагноза тук недей търси. Така от нетя можем да ти дадем само насока, ти си иди на лекар, опиши му как, кога, откога и къде те боли и той ще измисли какво да прави.
Инак си прав; освен трапеца, за който всъщност не бих казал че повечето упражнения го включват като основен мускул, друг мускул да не правиш - го отчети като грешка. Натоварванията вървят напред и в един момент нетренираният мускул започва да не може да удържа, от което зорът остава върху стави, сухожилия, скелет.
Но при лекар иди. Такива обяснения “боли ме, ама не му обръщам внимание, кажете ми как да го тренирам” са най - малкото безотговорни към самия теб.
Действай и късмет :)
По доктори не ми се ходи. Само те мотат докторите. А и ще ми каже да спра с тренинга, а аз не искам. Здравното ни осигуряване е колко да не е без хич.
А и още не ме боли толкова фатално.
Навежданията са обаче жестоко упражнение, не бива да се пренебрегва :lol: :lol: :lol:
По доктори не ми се ходи. Само те мотат докторите. А и ще ми каже да спра с тренинга, а аз не искам. Здравното ни осигуряване е колко да не е без хич.
А и още не ме боли толкова фатално.
Навежданията са обаче жестоко упражнение, не бива да се пренебрегва :lol: :lol: :lol:
Аз на 14 години си сецнах 2 пъти кръста, не искам да ти казвам за какви болки говориме, не може да седиш изправен абе ужас. Оправи ме някаква баба чекръкчийка май така се казваше :)
Сега след 10 години почти нямам проблем с кръста. От време на време ме наболява или когато седя на едно място седнал прегърбен нещо, или когато не съм тренирал няколко месеца. От когато почнах да го укрепвам сериозно с упражнения, го усещам все по-як и здрав и сам по-спокоен. Сега си правя мъртва тяга с яко тежко и си свиркам с уста. Вярно, че днес имам малко мускулна треска и го усещам, но то е по-различно от ‘болки в кръста’. Наистина е добре да те види специалист и да ти каже какъв е проблема. Излекувай го и тогава почни да го тренираш постепенно и да го заякваш.
[quote author=“gotcha”]Аз на 14 години си сецнах 2 пъти кръста, не искам да ти казвам за какви болки говориме, не може да седиш изправен абе ужас. Оправи ме някаква баба чекръкчийка май така се казваше :)
Сега след 10 години почти нямам проблем с кръста. От време на време ме наболява или когато седя на едно място седнал прегърбен нещо, или когато не съм тренирал няколко месеца. От когато почнах да го укрепвам сериозно с упражнения, го усещам все по-як и здрав и сам по-спокоен. Сега си правя мъртва тяга с яко тежко и си свиркам с уста. Вярно, че днес имам малко мускулна треска и го усещам, но то е по-различно от ‘болки в кръста’. Наистина е добре да те види специалист и да ти каже какъв е проблема. Излекувай го и тогава почни да го тренираш постепенно и да го заякваш.
Знам, че е добре даотида при чичко доктор Шарлатанина, но имам чувството, че леко се подобрявам. Но може би си внушавам, защото правя упражнението само от 2-3 седмици и ми се струва невероятно за толкова кратко време да има ефект.
Пепер,това с крьста може и да си е сериозно.Аз сьщо имам проблеми даже преди 10 дни така ме заболя от Т-щанга че чак се изкривих като скоба.Започнаха да ми викат “кривия“10 дни не тренирах.Ама и аз упорит не ходя при “лекар” за да не ме изкриви допьлнително.Абе не знам това може и през носа да ни излезе.... :cry:
03.08.04
15:11
Пичове обезателно идете на лекар! Снощи разглеждах ренгенови снимки на травмирани гръбначни стълбове при спортисти! Кофти картинка...
Най-личния пример дето мога да Ви дам е с братовчед на майка ми. Момчето е на 28, висок 2 м и тежи около 120 кила (10 години стаж в ББ) при това беше изненадващо добре оформен. Сецна си кръста и сега неможе да седи на 1 място от болки! Заеба и тренировки и всичко, чуди се как да се оправи...
Хайде някой да ми обясни, защо сутрин като стана болката е по-осезаема, а малко по-късно през деня и дори по-време на тренировката тя почти изчезва. При вас така ли е?
Ае или е мускулна болката демек прищипване на нерв или е на грабначниа стълб дискова херниа .Та идете на лекар да разберето от какво е!! Ако е мускулно си земете лепенки от аптекиата за кръст . Представляват листове с големина горе долу а4 и се лепат на мястото на болката ,много помагат !
по-здрави
04.08.04
11:27
Ама си твърдоглав. Хайде доктора да ти го обясни, а?
Може да имаш камъни в бъбреците. Такова му е проявлението - болят предимно сутрин.
Може да имаш изкривяване на гръбначния стълб, прищъпване на малък нерв или мускул и т.н. Ако спиш “сгънат” или пък на меко, потъващо легло от непривичния натиск нощно време поразеното място леко се възпалява.
Дори и червата са възможен източник на болки в гърба.
Защо си мислиш, че всичко ти е ясно и работата ще мине от самосебе си? Или с два лафа във форума?
Щом питаш, занчи явно го възприемаш като проблем. Не знам защо си мислиш че разбираш повече от докторите - “Шарлатани”... Във всеки случай нито ренген, нито ехограф или кръвна картина ще те излъжат.
Хайде някой да ми обясни, защо сутрин като стана болката е по-осезаема, а малко по-късно през деня и дори по-време на тренировката тя почти изчезва. При вас така ли е?
При нас няма болка. При теб има. Помисли за нея.
Даже и някой друг да го боли кръста, както вече си трових нервите да ти обяснявам, може да не е от същото.
Не знам защо смяташ постоянна болка в продължение на месеци за нещо нормално.
[quote author=“Image”]Пичове обезателно идете на лекар! Снощи разглеждах ренгенови снимки на травмирани гръбначни стълбове при спортисти! Кофти картинка...
Най-личния пример дето мога да Ви дам е с братовчед на майка ми. Момчето е на 28, висок 2 м и тежи около 120 кила (10 години стаж в ББ) при това беше изненадващо добре оформен. Сецна си кръста и сега неможе да седи на 1 място от болки! Заеба и тренировки и всичко, чуди се как да се оправи...
При тоя пич hernia li e ?
po-zdrawi
I dzvero si e prav ! Zaebete i odite na lekar kakto napravih i az kato me boleshe krusta !
Емиле, дисковата херния води до прещипване на нерв. Практически дискчетата, които са м/у прешлените са едни като пехтия мекички и когато излезнат от ‘леглото’ си обикновенно ‘прищипват’ нерв и за това болките са толкова жестоки. Когато това дискче не се намести става дископатия и ако не се лъжа то се втвърдява и си оставаш като бастун в тази област и си те боли цял живот :( (баща ми има такова нещо). Ако е болка само в мускула без да има общо със гръбначниа стълб мисля, че няма да го боли така и ще отшуми доста бързо...