30.04.06
03:16
Здравейте,
чудех се дали има тук хора които са си оборудвали зала, за да споделят какви разходи горе долу поглъща и каква е възвращаемостта. Става въпрос за квартална зала не нещо голямо.
Мерси предварително ;)
30.04.06
10:49
ами погледни каталозите с фитнес уредите и дъмбели ако я напрвиш както трябва щи се върже към 10 000лв. Относно възвращаемоста е доста относително от много неща зависи.
[quote author=“RejiMillar”]ами погледни каталозите с фитнес уредите и дъмбели ако я напрвиш както трябва щи се върже към 10 000лв. Относно възвращаемоста е доста относително от много неща зависи.
Къде могат да се намерят тези каталози?
30.04.06
14:16
еми пишеш в гоогле велоергометър, дъмбели и т.н. и ще ти излезнат много линкове към фирми производители и те си имат ценова листа и гледаш там.
Уредите, както и да е, ще се намерят. Въпросът е че според мен ще има и други разходи, някъде законово предполагам е уредено какви условия трябва да предлага залата. Например тоалетна, мъжка и женска съблекалня, баня, климатик, м/у уредите сигурно трябва да има определено пространство. Тези неща ме вълнуват, защото и те значат доста пари, а и да знам евентуално какво помещение да търся.
Също се чдех дали залите са на патент или на данък печалба?
[quote author=“Memorex”]Уредите, както и да е, ще се намерят. Въпросът е че според мен ще има и други разходи, някъде законово предполагам е уредено какви условия трябва да предлага залата. Например тоалетна, мъжка и женска съблекалня, баня, климатик, м/у уредите сигурно трябва да има определено пространство. Тези неща ме вълнуват, защото и те значат доста пари, а и да знам евентуално какво помещение да търся.
Също се чдех дали залите са на патент или на данък печалба?
Аз работя във фитнес зала - не знам да има конкретни условия поставени за фитнес зали! Просто идват ХЕИ и решават дали да ти позволят да отвориш залата!
Залите, членове на федерацията не плащат данъци доколкото ми е известно! Плащаш си членски внос към федерацията (някъде 100-200лв за година)!
Имаше такава тема вече - за 10 хиляди лева нищо няма да направиш освен ако не планираш да имаш 6-7 уреда и без кардио...
Изискванията за зала са като за търговски обект... хеи, пожарна и т.н...
За печалбата - пари могат да се изкарват много, но от хора, които разбират как да направят залата... не и от такива които нямат грам знание за нещата ... ;)
30.04.06
20:51
Едва ли някой който има зала ще те отвори просто ей така. Ако искаш да изкараваш пари от едно нещо, трябва да го разбираш много добре, както каза kao
Pc_genius можеш ли да ми дадеш някакъв адрес или телефон на федерацията?
Казвате трябва да разбирам, ами никой не е разбирал докато не е пробвал, нали така? Не знам какво имате предвид под как да се направи залата. Не е голяма философия, най важно е на какви уреди ще наблегнеш и каква ти е целевата група клиенти. Тук нещата повече опират до маркетинг, отколкото до знания за залите, ако има такова понятие. Пък ако се наложи нещо по специфично консултанти винаги се намират ;)
Ами това за опита не е така - много хора са имали опит като са работели като инструктори в други зали.
Повярвай ми философия е да направиш както зала така и каквото и да било. Много хора които въобще не разбират от фитнес се хващат за този бизнес и затова хубавите зали са малко... и дори и в хубавите зали има смешни моменти ;)
Не ме разбирай грешно аз ти желая успех, но не искам да си мислиш че просто трябва да си купиш 10 уреда и да намериш помещение в което да ги сложиш...
kao убеден съм, че не е толкова просто, за това сега събирам информация относно цени, условия и т.н. Имам идеи за модерен вид на залата и тактики за привличане на клиенти. Задължиелно ще се хвана и да дистрибутирам добавките на някоя фирма. Просто района, в който смятам да я направя е доста голям, а няма нито една зала и мисля че ще потръгне.
при нас имаме 2 квартални зали.
едната всичките и уреди не знам дали надвишават 1000лв
а другата с климатика от 300лв всичкото и оборудване е около 2000лв.
и 2те зали се пръскат от клиентела при вход съответно 1лв и 2лв и правят пачка !!
така, че 10 000 за квартална заличка е прекалено !
Аз мисля за нещо по-издържано, с нови уреди, добра климатизация,санитарни възли, поне 1 телевизор и ако осанат пари за някакво по-свястно кардио. Мисля, че за 30 К ще се получи. Намирането на помещение обаче ще е проблем.
01.05.06
16:18
[quote author=“vanisher”]при нас имаме 2 квартални зали.
едната всичките и уреди не знам дали надвишават 1000лв
а другата с климатика от 300лв всичкото и оборудване е около 2000лв.
и 2те зали се пръскат от клиентела при вход съответно 1лв и 2лв и правят пачка !!
така, че 10 000 за квартална заличка е прекалено !
С хиляда лева много ме съмнява да може да се направи изобщо нещо. За да стане сносна зала и то не с професионални уреди ти трябват най- малко 20 000лв. А ако са професионални може да излезе и доста над 50 000. Самото повещение ще струва доста. Следват данъци, такси, заплати на служители, оборудване на съблекални и тоалетни, ток, вода...
Другото е ако просто се направи каква да е зала(квартална). Но там пак ще трябват поне 5000лв за оборудване и др разходи. Иначе да, много се печели от тази работа, ако е направено с мисъл. Напоследък е доста модерно да ходиш на фитнес.
http://abfit.net/profi.html
Не само, че е модерно, а скоро ще стане нещо напълно нормално за ежедневието на българите, както е по света. В интерес на истината идеята ми хрумна, защото от края време се ядосвам, че трябва да ходя на майната си на фитнес и все си викам някой няма ли да направи зала в квартала, но уви няма желаещи :)
Мисля да заложа на български производители, цените са сносни, а и знам една голяма зала с такива и да ви кажа са доста здрави.
И двете зали са с уреди тип “home-made” но не мога да се опалча много от тях.
И съм сигурен за това че едната е 1000 а другата е 2000 лв приблизително.
Едната не плаща наем а другата и е 100лв на месец
и двете нямат данъци тъй като са към спортни клубове
едната надали има и ХЕИ и такива неща защото е под всякаква критика.
02.05.06
01:13
Ами тук в Пловдив в цял квартал Каршака (доста голям квартал) няма пукната зала и трябва да ходя до центъра. Няма логика там да има зала до зала (центъра), а в моя квартал да няма, но уви ! :?
[quote author=“sideways”]Ами тук в Пловдив в цял квартал Каршака (доста голям квартал) няма пукната зала и трябва да ходя до центъра. Няма логика там да има зала до зала (центъра), а в моя квартал да няма, но уви ! :?
Майтап няма. Като се замисля зала до зала е. Аз се сещам за поне 4 зали в центъра.
02.05.06
20:18
а това за опита дето го казваше че ще добиеш...дори и така да е този опит бая соленко ще ти излезна не мислиш ли?
Прилична зала излиза реално към 30К ...не говоря наизуст...имам познат със зала...с климатик ..телевизор и тн. ако искаш възвращаемост - МЯСТОТО е ужасно важно...
[quote author=“Memorex”]Здравейте,
чудех се дали има тук хора които са си оборудвали зала, за да споделят какви разходи горе долу поглъща и каква е възвращаемостта. Става въпрос за квартална зала не нещо голямо.
Мерси предварително ;)
Досега законите не се спазваха много и затова беше пълно с залички в гаражи мазета и т.н. Но ако искаш да направиш зала и после да си нямаш неприятности с властите , трябва да спазиш доста неща, залата трябва да има статут на фитнес зала, а не примерно на магазин, да има санитарни възли, ако искаш да продаваш добавки няма да можеш да минеш с номера “спортен клуб”, трябва да имаш касов апарат и съответно да си на патент ( патента е 800лв на уред на година) или над 50000лв оборот - данък печалба. Помещението е добре да е поне 150кв.м.