Връзката между силата и мазнините?

08.05.06
13:19

Винаги ми е било интересно поради каква причина в свръхтежките категории в силовите спортове състезателите по-скороприличат на сумоборци отколкото на атлети и въпреки огромните мазнини и кореми са по-силни , явно това им помага по-някакъв начин.
Вие как си го обяснявате това?

И бихте ли искали да сте силен и да изглеждате така :shock: ?
http://sportni.bg/ph/pictures/ironman/pages/P4304724.html

Всъщност има едно изключени при тежките - Александър Карелин.

®off™ Ninja

08.05.06
15:40

Обясняваме си го с това, че насочеността на спорта им не е към добре изглеждащо тяло а към сила. Те не правят цикли за сваляне на мазнини, защото тогава губят от сила. При тях няма категории. Виж Мариус Пудзановски- не само че е най- силния в този вид спорт, ами и изглежда много добре визуално. И не не бих искал да изглеждам така. Според мен всеки може да съчетае и красота и сила в едно;)

08.05.06
17:20

на повечето момчета в тези спортове не им пука колко точно тежат, защото килограмите не им пречат, защо да си губят времето с диети за сваляне ? Гледах едно предаване, описващо ежедневието на някакъв немец, шампион на Strongest Man, пичът си праскаше по 6 000 калории минимум и тренировките му бяха по няколко часа.
А и мазнините помагат при тежките тренировки, на 5% тел.мазнини не можеш да гониш силови постижения ако не искаш да се изпоконтузиш за един месец.

Няма връзка между мазнините и силата. Никаква.
В силовите спортове, изискващи спортно майсторство, връзката е между теглото и силата, тялото идва като лост.
Категории определено има.
Само че това важи за академичните спортове, а местенето на автобуси определено не е такъв...
Ако приемем една категория от силовия трибой - свръхтежката е категория над 125 кг.
Аз лично трудно ще си представя чист състезател в тази категория, особено като се има предвид, че собствено тегло 200 е по - добре от 126.
Силовите спортове определено имат нужда от въглехидрати обаче. Смятам ,че там диетите от културизма са много слабо допустими, въпреки щурите твърдения на някои.
Та не виждам как да стане.
Има яки момчета с чудесна физика.
Но не са културисти. Може би биха могли да станат.
Не е това целта обаче и не виждам защо да ги мерим с един аршин - като BFI например.

08.05.06
22:40

Мазните храни вдигат тестостерона...

09.05.06
11:21

[quote author=“kao”]Мазните храни вдигат тестостерона...

Ето това е отговора :idea: ! 
Аз имах в предвид , че понеже мазнините не са активно тегло примерно при вдигането на тежести един 180кг щангист с  40% мазнини трябва да вдига 70кг допълнително тегло  :arrow:  ако е с с 20% мазнини ще може да вдига евентуално с 35кг( аре 10кг да са) по-вече тежести :roll:  Ако ме разбрахте какво искам да кажа..
Но явно неграничаването в храненето спомага за силовите тренировки като цяло..., за да ти расте силата трябва храната да е достатъчно, а нещо за да стигне трябва да остане малко. А има и нещо друго, тези допълнителни 70кг, въпросният щангист си ги носи постоянно на гърба и мускулите свикват(заякват) да ги носят.

09.05.06
22:36

Истината защо повечето силачи са дебели се състои в това, че повечето от тях никога не са имали за цел да изглеждат атлетични :lol: ! Просто не ги влече да приличат на фотомодели или модели на бельо! Познавам трибойци (не особено изявени, но все пак активни), които мислят за педалско, това да си релефен и с хубаво стегнато тяло! Абе - разни хора, разни идеали!

Смея да отбележа, че връзката между мазните храни и мазнините в тялото пречупени през тестостерона е никаква.
Мазните храни се адсорбират от тънкото черво в лимфата, откъдето евентуално с дифузия(осмоза) преминават в кръвта и се горят в митохондриите на клетката в кислородно горене като мазнини,  докато мазнините в мастните клетки първо минават през глицерол, а после през глюкоза - усвояват се, но не като мазнини.
Даже по - скоро е обратното, по - тлъстите хора имат висок инсулин, който подтиска ефектите на тестостерона!
Отношението на активно тегло към вдигана тежест трябва да е точно обратното. По - голямо активно тегло = по - голяма тежест.
Т.е. един човек 140 кг. със 110 активно тегло е нормално да вдига по - малко от един 130 със 120 активно тегло.
Търсите под вола теле, трибойците релеф не гонят, обаче са и много далеч от мисълта изкуствено да стават свини за да вдигат повече. Това важи за академичния силов трибой.
Неакадемичния, където няма правила и ограничения и вдигането е на всяка цена, допуска такива отклонения. В края на краищата двестакилограможия има доста по - малка амплитуда до гърдите, каот направи мост, а и тялото ефективно се използва като лост.
В нашия трибой обаче има 2-3 момчета, наистина дебели.
Никой от тях не блести с чутовни резултати. Никой от тях не е състезател на международно ниво, даже и в категориите често не печелят.
Ако връзката беше толкова проста, щангистите на олимпиадите щяха да са по 300 кила. За тях ефектът на собствената маса е с пъти по - голям!

09.05.06
23:56

[quote author=“D3BEP”]
Силовите спортове определено имат нужда от въглехидрати обаче.

Културистите в основен период също имат нужда от много въглехидрати. Не вярвам, че може да се постигне сериозен (да не казвам никакъв) напредък с НВД в период за маса.
[quote author=“SGK”]... пичът си праскаше по 6 000 калории минимум .....

Има културисти които приемат и по 10 000.
[quote author=“kao”]Мазните храни вдигат тестостерона...

По-скоро липсата на такива, възпрепятства нормалното му възпроизводство.

LU

10.05.06
00:03

http://sportni.bg/ph/pictures/ironman/pages/P4304748.html
Момчето от снимката е трибоец и по случаиност съм го засичал в моята зала!Само да ви кажа че освен че няма корем и т.н. неща,има огромна стена,а гърба мъ е толкоз нацепен че няма и каде!Направо е уникален,така че тва че кг имат връзка със силата не винаги е решавашто,а и ако са муслулна маса тези КГ защо не...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1