Заушка

Деееееееа

болен съм  :cry:

Каква ирония .. колко пари наливаш за да вдигнеш темп за термогенни бърнъри пък кво става .. сега съм с 38 градува, ама никак не съм радостен ...

19.05.06
13:38

[quote author=“manson”]Деееееееа

болен съм  :cry:

Каква ирония .. колко пари наливаш за да вдигнеш темп за термогенни бърнъри пък кво става .. сега съм с 38 градува, ама никак не съм радостен ...

Стягай се и се лекувай. Знаеш къде може да те удари и не си прави сметка за физически натоварвания в близките 2-3 седмици (поне). Пожелавам ти скорошно и бързо оздравяване. :wink:
Ето и малко инфо за незнаещите:
Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус. Предаването на болестта става по въздушно-капков път. Източникът е заболялото лице, което може да отделя причинителя в околната среда.
Боледуват предимно деца. Болестната честота е най-висока през пролетните месеци и всред момчетата. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, от там - в кръвта и достига до слюнчените /паротидни/ жлези. Не рядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.
Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жле зи се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят. В повечето случаи се засягат двете предушни /паротидни/ слюнчени жлези. Нервната сис тема се засяга в различна степен.
При по -тежко увреждане освен главоболие и безсъние се наблюдава и развитие на менингит. Тогава температурата се повишава още повече, настъпва силно главоболие с повръщания, ригидност на врата, нарушаване на съзнанието. Нерядко се появява орхит /възпаление на тестисите/ - едностранен или двустранен. Тестисът се увеличава и е болезнен при опипване. При тежко протичане с двустранен орхит в много случаи се развива стерилитет. Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Тогава се появява силна коремна опасваща болка, с гадене и повръщания, съпроводена с разтрисане и допълнително покачване на телесната температура. Засягането на повечето органи /паротисна жлеза, панкреасна жлеза и други/ може да бъде едновременно или последователно, изолирано или комбинирано.
Лечението се провежда в домашна обстановка, при покой и постелен режим. Прилагат се антипиретици, аналгетици, ултравиолетово облъчване, гаргара с лекианти септични разтвори. При поява на орхит лечението се провежда от лекар-специалист. Усложненията /менингит, панкреатит и други/ се лекуват в болнично заведение.
Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.
Профилактиката се състои в изолиране на болните и прекратяване на контактите с тях, особено на неболедували деца и възрастни. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

Нещо друго интересно е че се нарушава мускулното възстановяване .. във вторник правих клек и мускулната ми тренска не е мръднала от тогава ...

20.05.06
22:35

Не си ли имунизиран като малък ?

[quote author=“ASTOR”]Не си ли имунизиран като малък ?

Ам ..... целият ми род е доктори .. би трябвало да съм, ама ....
Някой ми каза, че дори да съм бил имунизиран, може ваксината да е била калпава.

П.П. Аз съм генетичен изрод(не в ББ смисъла :() - карах шарка 2 пъти  8)

20.05.06
22:44

Шарка 2 пъти..... Вярвам ти за изродщината тогава  :)

13.07.06
20:41

Е*а му м***та и аз се разболявам.Не е от ваксините,те действат ограничен период от време-6-7 години,ся догодина като мине епидемията ще почнат по 2 пъти да се ваксинират хората.Хубавото е,че изкараш ли я ,няма да те хване повече.

14.07.06
11:16

[quote author=“ASTOR”]Шарка 2 пъти..... Вярвам ти за изродщината тогава  :)

Ами то попринцип не се ли карат две шарки ( едра и дребна) така съм чувал аз

Аз за една и съща говоря. Заушката мина, но смукна много от ММ, а мазнините си останаха. Както и да е. Жив и здрав съм, а както казват в една реклама “това е най-важното”  :wink:

14.07.06
16:02

Тази болест в последните25 години беше изчезнала,но сега пак се появи отново.Мисля че за нея няма ваксина,а имунитета се изгражда като я прекараш.Аз съм я карал като малък/6-7 годишен/,но по онова време беше нормално да се боледува от нея.Неприятно при нея както ти казаха е че при момчетата има понякога влияние в/у тестисите но....Айде да оздравяваш по-бързо

14.07.06
17:50

темата за заушка, шарка се обсъжда - та аз да кажа, че едрата шарка е смъртоносна и от доста време не знам да я има в белите страни. От дребната са няколко вида - робиолата можеш да я караш  много пъти без да си правиш имунитет, а варицелата е тази, която се кара само веднъж. Може и други да има... ама дай Боже да не ги разбирам тях...  :roll:

14.07.06
18:03

Ходих на лекар и ми каза,че не е заушка,някакво подуване на лимфните възли съм имал,лошото е,че съм на антибиотици и все едно някой ми е избил 4-5 зъба от едната страна.

14.07.06
21:05

а вярно ли че като я караш после можело да нямаш деца?! :cry:  :o :x :shock:

14.07.06
21:27

[quote author=“DaMp370”]а вярно ли че като я караш после можело да нямаш деца?! :cry:  :o :x :shock:

Ако става въпрос за заушката - да

Изключително редки случай са това и става дума само за мъжете.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1