Към собствениците на зали

filatov

27.05.06
19:03

Имам един въпрос. Когато клубът е член на федерацията, знам че не плаща данъци. Как обаче се урежда въпроса, с продажбата на карти и добавки. Досега не съм виждал касов апарат в зала.

27.05.06
23:10

С федерациите не знам понеже не е една и всяка си има правила. И не знам кои данъци, ще ти спестят, но със сигурност ще имаш не малък членски внос.  По въпроса с добавките и картите - всяка зала сама определя с коя фирма да работи и цените на картите си.  За добавките се намесва изцяло маркетинг и реклама. Не ми станаха много ясни въпросите ти затова и давам неясни отговори. Все пак се надявам да съм помогнал с нещо.

Не зная за много, може да има и други, но аз знам една федерация, която те интересува. Това е Българска федерация по културизъм и фитнес. С членството в нея можеш да спестиш някои данъци.
Миналата година членският внос в нея беше 25-30 лв. годишно :) И упеторен да е, смятам ,че си струва.
Спестява се патентен данък. Ако фирмата не е по ДДС. Ако е по ДДС, е спорно дали членството във федерацията или помощта на един добър счетоводител е за предпочитане.
Все пак в качеството й на нестопанска организация(спортен клуб и алабала) организацията лесно може да стане обект на финансиране или да получи достъп до обществени имоти с ниска такса за ползване.
В качеството си на нестопанска организация обаче тя има ясни правила за провеждане на стопанска дейност. Такива са само за самоиздръжка на организацията, а не за печалба, т.е. спортните клубове са обичайно в нарушение на това правило.
Нестопанските организации имат членове, които плащат членски внос и оттам придобиват членска карта :) Сещащ ли се накъде бия? Казано с други думи, заплатилите карта стават един вид “временни членове на клуба”. Проблемът с картите ти го решава едно студио за печатане на визитки.
Толкова, предполагам ,че съм ясен.
Почти съм убеден, че няма в Бг зала, която съвсем официално да продава хранителни добавки. Има един толуп изисквания на ХЕИ, ДВСК и още сума институции, през които трябва да мине залата, за да може да си позволи такова нещо, а всичко това е пари, ужасно много пари и те едва ли имат избиване с няколко кила протеин на ден, продадени на по - висока цена. Отгоре на това има и сериозни, съюо неспазвани изисквания, относно начина на съхранение на тези продукти, както и обектът да има специализиран втори вход, различен от основния, през който да се осъществява зареждането с хранителни продукти и т.н.и т.н. Общо взето всеки може да твърди образтното, но считай, че една даже рутинна проверка ще хване бол нарушения във всяка от тях.
Без да говорим, че явлението “аз да ти сипя протеина, а ама то кутията била с изтекъл срок на годност” е изключително често срещано.
Тук рискът е по малък и обикновенно това са малки нарушения към разни инспекции, за които залата сама си решава дали да поеме риска.
За липсата на касов апарат обаче положението е еднозначно. Това е сериозно закононарушение. Още повече ако няма регистриран такъв. Ако с хранителните добавки залата рискува глоби и изземане, с липсата на касов апарат може да изложи въобще съществуването си на опасност.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1