Интересно

29.05.06
11:06

Познаването на биоритмите е от значение за тези, които биха желали чрез подходящ хранителен режим да коригират телесното си тегло. През деня при човека преобладава образуването и натрупването на мазнини, а през нощта – тяхното разграждане. На тази основа можем да препоръчаме на водещите застоял живот и с наднормено тегло следния режим на хранене: три хранения на ден – обилна закуска, нормален обяд и оскъдна вечеря. Такъв режим следва да доведе до намаляване или поне до задържане на теглото.
  Храната приета през деня на закуска и на обяд, задоволява непосредствените енергетични нужди на организма, а излишъкът се складира под формата на мастна тъкан поради високото образуване на мазнини през деня. През нощта в кръвта се увеличава нивото на два хормона – на растежния хормон и на кортизона, които причиняват разграждане на мазнините от мастните депа (тлъстинната тъкан, която може да се опипа под кожата, корема и др.) . Продуктите от разграждането на тези мазнини задоволяват енергетичните нужди на организма по време на сън, т.е при оскъдна вечеря се разграждат натрупаните  през деня мазнини. По подобни препоръчаме правенето на физически упражнения вечер, когато ще бъдат много по-ефективни за разграждането на мазнините  в сравнение с изпълняваните сутрин.
  Намаляването или избягването на закуската или обяда няма такова значение за намаляването на теглото както вечерното хранене, защото дори при гладуване образуването на мазнини през деня е значително по-голямо, отколкото през нощта. Ако опитни лица се хранят в продължение на 5 дни веднъж дневно – една част от тях само сутрин, а друга – само вечер, хранещите се сутрин показват тенденция за намаляване на телесното тегло, а хранещите се вечер – за увеличаване на теглото. Следователно е важно не само какво и колко, но и кога ядем.

29.05.06
14:29

Наистина интересно! 8)

Хормонът се нарича кортизол, а не кортизон. Днес правих подобен Hörverstehen за Biorhytmus-а  :D

П.П. Кортизолът не се ли отделя повече сутринта?  :oops:

29.05.06
14:50

[quote author=“manson”]Хормонът се нарича кортизол, а не кортизон. Днес правих подобен Hörverstehen за Biorhytmus-а  :D

П.П. Кортизолът не се ли отделя повече сутринта?  :oops:

Дам, щото тогава са минали много часове след последният прием на хранителни елементи и зат’ва се иска бързо да хапваш нещо подходящо за целта за да обърнеш процеса ;)

[quote author=“Honzik”]Дам, щото тогава са минали много часове след последният прием на хранителни елементи и зат’ва се иска бързо да хапваш нещо подходящо за целта за да обърнеш процеса ;)

Значи не съм се заблудил ... ХР и мелатонин се отделяt през нощта, като станеш се отделя кортизол (и след трен)  8)

29.05.06
15:22

дам...аз лично гледам да не ям след 6 часа но ми става доста тежко кьм 10 ми се прияжда зверски,особено при положение че тренировката ми е от кьм 6…

29.05.06
16:52

[quote author=“manson”]

Значи не съм се заблудил ... ХР и мелатонин се отделяt през нощта, като станеш се отделя кортизол (и след трен)  8)

Мдааа.. особено ХР, щото тогава тялото почива най-много и действието му ще се усети най-добре :)

kilima7, не е удачно да не ядеш нищо след 6 часа, щото така ще отвориш поне 14 часов хранителен прозорец.... а туй хич не е добре да се прави :) :) хапвай нещо и към 11, ама да е много бедно на въглехидрати и мазнини... ае направо един хубав протеинов шейк ;) или пилешка пържола със зелена салата (то само трева ;) ), може и някой домат или краставица....

30.05.06
10:00

Това не съм го измислил, а го преписах от книжката “Биоритми” на колектив : ст. н. с. II ст. д-р А.Стойнев,к.м.н.,
д-р О. Икономов, к.м.н.,
ст. н. с. II ст.инж. Н. Врабчев, к.т.н.,
д-р А. Куртев
Това е медициска литература.Предполагам , че знаеш какво означават  “ст. н. с.” и “д-р”.
Благодаря Ви.

30.05.06
10:05

От коя година е тая литература? Щото едно време се е смятало, че по време и до 1 час след физически упражнения НЕ трябва да се пие вода... лично съм виждал инструктор (силно казано) 97-98г. как забранява на хората, които тренира да пият вода както по време на тренировка, така и 1 час след нея... било вредно.

30.05.06
10:38

Кортизона е неактивната форма на кортизола (още наричан хидрокортизон).

30.05.06
10:40

`94 г. Т`ва с водата е много грубо  :twisted:  :twisted:  :lol: Та самите ние сме предимно вода , тя не би могла да ни навреди  :lol:  :lol:
По - Здрави!  :lol:
p.s. В спора е ключът на истината. 8)

30.05.06
11:37

Иначе съм съгласен с доста от нещата, които тез доктори казват относно храненето... аз затова казвам на много хора, че е много по-добре да закусват добре (което не правят), от колкото да вечерят обилно (което правят)... все пак закуската е най-важното ядене за деня..

[quote author=“Honzik”]Иначе съм съгласен с доста от нещата, които тез доктори казват относно храненето... аз затова казвам на много хора, че е много по-добре да закусват добре (което не правят), от колкото да вечерят обилно (което правят)... все пак закуската е най-важното ядене за деня..

Абсолютно си прав. А и няма лошо да ядеш преди да легнеш - яйчни белтъци, шейк, салатка ... неща без въглехидрати и мазнини. Като не ядеш толкова много време забавяш метаболизма и горенето. Науката бързо се промени за 12 години :)

30.05.06
11:52

:wink:

30.05.06
12:01

[quote author=“manson”]Науката бързо се промени за 12 години :)

Прав си... само виж Колман сега и Дориан преди 12 години ;) ;) ;) хахахахахаха :)

30.05.06
16:53

[quote author=“Honzik”][quote author=“manson”]Науката бързо се промени за 12 години :)

Прав си... само виж Колман сега и Дориан преди 12 години ;) ;) ;) хахахахахаха :)

И химията също напредва с доста големи темпове.  :lol:

30.05.06
20:15

Добре де,ясно е на всички,че закуската е много важна,ама аз като стана към 8:30 и като почна кардио към 9:10(примерно),не ям 1 час след тренировка,то стана 11:30.Тогава ли да ям за първи път?Тогава ли да направя обилна закуска?

31.05.06
00:23

Ше ставаш да ядеш малко по-рано.... вкарвай протеинче някакво (за да не губиш мускул по време на кардио) и може някой друг въглехидрат, все пак кат правиш кардио не гориш само мазнини и не е хубаво да се меткаш на колелото (или каквото правиш) без да си заредил поне малко...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1