Стафидите - глюкоза или фруктоза?

SO

31.05.06
08:20

Искам да попитам в стафидите глюкоза ли се съдържа или фруктоза? Мисля да зареждам с тях след тренировка, но фруктозата като че ли не е подходяща за това.

Sourcemag

31.05.06
08:29

фруктозата изобщо не е подходяща понеже не предизвиква инсулинов пик,иначе не знам в кастафидите какво има ,но аз ти препоръчвам нещо сладко  :wink:

04.06.06
23:41

стафидите са супер след тренировка! аз вземам по 100 гр. след зала и след 20-30 мин. 30гр. сурватъчен про с глутамин. ефектът е супер

05.06.06
00:47

[quote author=“Sourcemag”]фруктозата изобщо не е подходяща понеже не предизвиква инсулинов пик,иначе не знам в кастафидите какво има ,но аз ти препоръчвам нещо сладко  :wink:

Ае пичове яко си противоречите.

Първо вярно е, че стяфидите не модифицират кръвната захар колкото чиста захар примерно, но го правят повече отколкото други плодове. За това аз лично ги взимам преди трен със овесени ядки. 

[quote author=“kiriltanev”]стафидите са супер след тренировка! аз вземам по 100 гр. след зала и след 20-30 мин. 30гр. сурватъчен про с глутамин. ефектът е супер

За след трен не мисля, че са най-подходящия избор.

SI

05.06.06
03:47

[quote author=“tpd”]Първо вярно е, че стяфидите не модифицират кръвната захар колкото чиста захар примерно, но го правят повече отколкото други плодове. За това аз лично ги взимам преди трен със овесени ядки.

Доколкото разбрах ти взимаш стафиди преди тренировка за да повишиш нивото на кръвната захар, така ли ? Каква е ползата от това ? Иначе аз знам, че някои сортове грозде съдържат глюкоза. Затова не се препоръчват на диабетици, докато нямат проблеми да консумират други плодове - фруктозата в тях не влияе на кръвната захар.

lqlqlqlq

05.06.06
14:26

Гроздето съдържа глюкоза - за това се нарича още гроздена захар. Мисля ,че трябва преди тренировка да се взима,защото попада директно в кръвта и се разнася до всички клетки. В тях на етапи се извършва окисление на глюкозата и се отделя енергия, която се използва за протичане на процесите в тялото.

psixar

05.06.06
21:22

[quote author=“lqlqlqlq”]Гроздето съдържа глюкоза - за това се нарича още гроздена захар. Мисля ,че трябва преди тренировка да се взима,защото попада директно в кръвта и се разнася до всички клетки. В тях на етапи се извършва окисление на глюкозата и се отделя енергия, която се използва за протичане на процесите в тялото.

:shock:
аз попринцип знам че на фруктозата казват плодова...или гроздова захар...

lqlqlqlq

05.06.06
21:55

[quote author=“psixar”][quote author=“lqlqlqlq”]Гроздето съдържа глюкоза - за това се нарича още гроздена захар. Мисля ,че трябва преди тренировка да се взима,защото попада директно в кръвта и се разнася до всички клетки. В тях на етапи се извършва окисление на глюкозата и се отделя енергия, която се използва за протичане на процесите в тялото.

:shock:
аз попринцип знам че на фруктозата казват плодова...или гроздова захар...

Така са ни учили,че глюкозата е гроздена пише го и в учебниците :)

05.06.06
22:21

момчета, във плодовете има фруктоза. фрукто=плодов! фруктозата е прост захарид и е изключително подходяща за зареждане след трен! естествено глюкозата е малко по проста като структура и за това е малко по-добър вариант. абсурдно е да се приемат прости въглехидрати преди трен! хубаво е да се ядат сложни такива 1:30-2 часа преди трен и 10-15 мин преди трен суроватка за да ви предпази от катаболизъм :)

05.06.06
23:00

фруктозата не качва инсулина, а целта на следтренировъчно зареждане е той да се покачи, не просто  да  поемеш въглехидрати. освен това фруктозата, ако ти е запълнен  черния дроб, директно се омазнява, а глюкозата отива в мускулите и  се омазнява само ако и те са запълнени. а за суроватката - не предпазва от катаболизъм :)

06.06.06
11:13

[quote author=“d1sc0_c1t1z3n”]фруктозата не качва инсулина, а целта на следтренировъчно зареждане е той да се покачи, не просто  да  поемеш въглехидрати. освен това фруктозата, ако ти е запълнен  черния дроб, директно се омазнява, а глюкозата отива в мускулите и  се омазнява само ако и те са запълнени. а за суроватката - не предпазва от катаболизъм :)

мхм не съм съгласен с теб. после ще пиша че нямам време..

SI

06.06.06
16:39

Мисля, че d1sc0_c1t1z3n е прав...

06.06.06
23:42

момчета, след трен се търсят въглехидрати с висок гликомичен индекс, които да доведът максимално бързо до изсулинов пик, и презареждане на гликогенните депа. такива въглехидрати са не само глюкозата, а и фруктозата и ако щете белия хляб, който също е удачен за след трен! а относно предимствата и ефекта от бързоусвоим протеин преди трен няма място за съмнение и спор!!

07.06.06
00:06

[quote author=“AMAZER”]момчета, след трен се търсят въглехидрати с висок гликомичен индекс, които да доведът максимално бързо до изсулинов пик, и презареждане на гликогенните депа. такива въглехидрати са не само глюкозата, а и фруктозата и ако щете белия хляб, който също е удачен за след трен! а относно предимствата и ефекта от бързоусвоим протеин преди трен няма място за съмнение и спор!!

Фруктозата не е с висок ГИ. Също така, не може да зарежда гликогена в мускулите, а само в черния дроб, както казаха и по - горе.

07.06.06
00:13

[quote author=”Петко К”][quote author=“AMAZER”]момчета, след трен се търсят въглехидрати с висок гликомичен индекс, които да доведът максимално бързо до изсулинов пик, и презареждане на гликогенните депа. такива въглехидрати са не само глюкозата, а и фруктозата и ако щете белия хляб, който също е удачен за след трен! а относно предимствата и ефекта от бързоусвоим протеин преди трен няма място за съмнение и спор!!

Фруктозата не е с висок ГИ. Също така, не може да зарежда гликогена в мускулите, а само в черния дроб, както казаха и по - горе.

мхм значи даскалката ми по биология ме е метнала :shock:


тааа заблудил съм се, защото фруктозата е монозахарид, но със по странна структура до колкото разбрах която въвлича в усвояването черния дроб и от там идва и ниския гликемичен индекс. съжалявам за недоглежданено съответно и за грешката! http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose малко инфо по темата

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1